Geef die Pijp aan Maarten

[i]GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Vandaag is dat Ger Bosma over de inmiddels beruchte vuvuzela. Dit stuk verscheen eerder op zijn eigen log.[/i]

Vuvuzela's (Flickr/Dundas Football Club)

In de berichtgeving over het WK in Zuid-Afrika domineert nog steeds prominent de ergernis over de monotone lawaaitoeter, de vuvuzela. Het is inderdaad om bijkans hoorndol van te worden. Het geluid, dat nog het meest doet denken aan een totaal buiten zinnen geraakte zwerm bijen of een op hol geslagen kudde trompetterende olifanten, drijft veel van de voetbalkijkers tot milde vormen van waanzin. En dan houdt het op de mat gelegde voetbal vaak ook bepaald niet over.

In een poging om de Zuid-Afrikaanse herrietoeter enigszins te temperen, nemen stadionbezoekers hun toevlucht tot weinig subtiele middelen. Zowel de volkse vuvuzela, als zijn exclusieve broer de kuduzela (gemaakt van de van hoorn van de kudu-antilope) kan namelijk pieken van meer dan 130 dB bereiken. Handelaren in oordoppen rond de stadions doen dan ook goede zaken. De NOS lijkt inmiddels te zijn gezwicht voor kijkers die eisten dat de vuvuzela minder hard in de mix wordt gezet. Technisch zou het niet zo moeilijk moeten zijn om het tamelijke uniforme geluid van de vuvuzela zelfs helemaal weg te filteren. De keerzijde is wel dat er dan waarschijnlijk niet veel ander sfeergeluid uit het stadion overblijft.

Voor vuvuzelahaters gloort er echter hoop uit onverwachte hoek. De London School of Hygiene & Tropical Medicine, heeft recent onderzoek gedaan naar het vermaledijde blaasinstrument. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de vuvuzela de potentie heeft om griep en verkoudheid op grote schaal te verspreiden. Er werd onderzocht wat aan het ander uiteinde zoal de vuvuzelapijp verlaat. Met name bij de tuit en op het binnenoppervlak van de vuvuzela bleken zich talloze druppeltjes met ziektekiemen te verzamelen. Al blazend werden die kwistig rondgestrooid in een wijde omgeving.

Ook het rond laten gaan van de toeter, wat zeer veel gebeurt, blijkt zoals te verwachten nogal ongezond. De vuvuzelatoeteraars zouden in een volgepakt stadion binnen no time een griepgolf van totaal ongekende proporties kunnen ontketenen, zeker in de Zuid-Afrikaanse winter. De vuvuzela wordt zo van lieverlee een levensgevaarlijke voodoozela.

Ik pleit er dan ook voor dat al die vuvuzelablazers – zowel voor hun eigen fysieke, alsook voor onze geestelijke gezondheid – de ziekmakende lawaaipijp zo snel mogelijk aan Maarten geven.

  1. 2

    Of kunt gewoon niet zo zeuren over een voetbaltraditie die bij het land van organisatie hoort!

    Beter dan de spreekkoren en moordpartijen tussen hooligans die de voetbalcultuur in NL bepalen.