Franse militairen waarschuwen voor een burgeroorlog

Serie:

Dertig gepensioneerde Franse generaals luidden onlangs de noodklok, met een apocalyptisch getoonzette tekst over een land in ontbinding. Hun brief op de site van het conservatief-katholieke weekblad Valeurs Actuelles is inmiddels ondertekend door enkele duizenden militairen. Een marginale beweging, zoals sommigen opperen? Vorige week kregen ze steun van een aantal nog actieve collega’s. ‘Onze steden en dorpen vallen ten prooi aan geweld’, schrijven de anonieme auteurs van deze tweede brief. Ze moeten duidelijk niets hebben van alle aandacht voor diversiteit en racisme. ‘Haat tegen Frankrijk en zijn geschiedenis is de norm geworden in het publieke debat.’ Minister van Defensie Florence Parly die bij de eerste brief van de reactionaire militairen al maatregelen had aangekondigd reageerde hierop met nog meer ergernis: ‘Dat vocabulaire, de verwijzingen, dat is allemaal typisch extreemrechts’.

Extreemrechtse tendensen in het leger: het is niet alleen Duitsland dat daarmee te kampen heeft. En in Frankrijk is de politieke arm van deze beweging nog wel een stukje groter dan die bij de oosterburen. Marine Le Pen, voorzitter van Rassemblement National, de grootste uitdager van president Macron bij de verkiezingen volgend jaar, heeft zich onmiddellijk solidair verklaard met de verontruste militairen. Daarmee week zij af van de recent ingezette gematigde koers van RN waarmee Le Pen hoopt Macron te kunnen verslaan.

Chef-staf General Francois Lecountre heeft al zijn ondergeschikten geschreven dat zij zich niet met de politiek moeten bemoeien. Hij kondigde geen sancties aan, maar riep de schrijvers van de tweede brief op het leger te verlaten. Die presenteerden zichzelf als ‘soldaten van de jongere generatie van het leger, een zogenaamde “generatie van vuur” die in actieve dienst is geweest. Ze hebben hun leven opgeofferd om het islamisme te vernietigen waaraan u op ons grondgebied concessies hebt gedaan’.

Napoleon

Vorige week werd in Frankrijk Napoleon herdacht. Het was zijn 200ste sterfdag. President Macron moest een balans zien te vinden tussen de nationalisten die nog steeds grote betekenis hechten aan de rol van Napoleon in de Franse geschiedenis en de critici die hem behalve de slagvelden die hij veroorzaakte ook verwijten dat hij de slavernij weer heeft ingevoerd. Dat balanceren tussen links en rechts is de president wel toevertrouwd. Zijn genuanceerde woorden over Napoleon zou je kunnen zien als een oefening voor de  campagne volgend jaar. ‘We houden van hem’ zei Macron ‘omdat hij liet zien dat één man de koers van de geschiedenis kan bepalen. Napoleon hoort bij ons, we zijn een land met een verleden. Maar de slavernij was een fout, het was verraad aan de geest van de ­Verlichting.’ En over de oorlogen en veldslagen met vele slachtoffers zei hij: ‘Napoleon hield zich niet echt bezig met zijn medemensen. ­Chateaubriand beschuldigde hem er zelfs van 5 miljoen Fransen te hebben opgeofferd.’

Het Franse blad Le Parisien vraagt zich af waarom Macron de eerste moest zijn sinds 1969 die voor Napoleon salueerde. Het zal hem ongetwijfeld door zijn linkse critici worden nagedragen. Rechts zal hem verwijten dat hij als eerste staatshoofd publiekelijk toegaf dat het Franse leger een beroemde Algerijnse politiek activist in 1957 had ‘gemarteld en vermoord’ en dat hij met het openen van de archieven over de Algerijnse oorlog onvaderlandse krachten de wind in de zeilen geeft.

De verwerking van het verleden blijft overal een hoogst actuele politieke zaak.

Moratorium

Op het podium van de Franse binnenlandse politiek meldde zich afgelopen zondag ook de voormalige Brexit-onderhandelaar Michel Barnier. Voor de RTL televisie bepleitte hij een moratorium op immigratie, met name de gezinshereniging, van 3 tot 5 jaar. Zonder aan het asielrecht en de rechten van buitenlandse studenten te willen tornen zei hij dat een tijdelijke stop nodig was: ‘We moeten de tijd nemen om te controleren, te evalueren, zo nodig de procedures, de praktijken te veranderen, de balans op te maken’. Over de regering van Macron zei hij: ‘Onveiligheid is het belangrijkste échec van dit presidentschap’. Verder hekelt hij de koortsachtigheid waarmee Macron de klimaatverandering benadert, vergeleken met zijn beleid op andere terreinen.

De ‘gaullist’ Barnier (70) lijkt zich warm te lopen om presidentskandidaat te worden voor zijn conservatieve partij Les Republicains. Die partij heeft nog geen beslissing genomen. Als Barnier het wordt zal hij ongetwijfeld zijn ervaringen met de buitengewoon complexe Brexit-onderhandelingen in de strijd gooien. Zijn kandidatuur zou Le Pen stemmen kunnen kosten. Daar zinspeelt hij ook op: ‘Vier en een half jaar heb ik te maken gehad met een onwaarschijnlijke gebeurtenis tijdens de Brexit. Je moet voorzichtig zijn met onwaarschijnlijke gebeurtenissen. Een overwinning van [Le Pen] is mogelijk als anderen zwak blijven.’ 

Reacties (12)

#1 Linksrechts

De waarheid komt hard aan voor Macron in zijn bubbel. Hele wijken kapot, totaal geen controle meer over. Plaatje van Mohammed laten zien is dodelijk. Criminaliteit viert hoogtij. Steeds meer arme werkenden, torenhoge belastingen, steeds minder vrijheid voor Frans zijn.

In Denemarken is men echt woke aan het worden. Geen gekruip meer richting onverdraagzamen. Geen plaats meer voor mensen die wel hun handje ophouden maar niet mee willen doen. In Frankrijk nog niet zo, behalve wat soldaten die voor de veiligheid moeten zorgen. Soldaten Nota bene! Belachelijk natuurlijk en de meesten kijken erover heen. Het leger moet worden ingezet bij tijd en wijle. Politie (steeds meer gemilitariseerd) is niet meer voldoende. Behalve om wat gele hesjes neer te knuppelen.

Verdraagzaam zijn heeft een hoge prijs. Vooral te tolerant voor mensen die niets hebben met vrijheid en democratie. Hopelijk komt er snel een beweging die duidelijk maakt dat je of erbij hoort of niet.

  • Volgende discussie
#1.1 Co Stuifbergen - Reactie op #1

…Vooral te tolerant voor mensen die niets hebben met vrijheid en democratie….

Blijkbaar zitten in Frankrijk veel van dat soort mensen in het leger.

#1.2 Linksrechts - Reactie op #1.1

Precies kelen van leraren worden doorgesneden door mensen uit het onverdraagzame leger Jihadisten waar er in Frankrijk steeds meer van zijn. Maar zodra je met feiten komt, zoals de ondertekenaars van de brief, dat het land op een burgeroorlog afstevent, sluiten veel mensen liever hun ogen en komen uiteindelijk tot de conclusie dat het allemaal aan Israel ligt. Of aan het westen, of aan Poetin. Maar natuurlijk niet aan ….

#1.3 Bismarck - Reactie op #1.2

Vertel ons van die feiten. Wanneer komt die burgeroorlog, wie zijn de partijen, wie levert de wapens?

#2 KJH

Ik ben best rechts. En ik ben ook best trots op wat de westerse samenleving en cultuur de wereld gebracht heeft. En ik ben best intolerant tegenover import die zich hier vanaf de wieg al intolerant toont en die het niet op kan brengen om ook maar een greintje sympathie te tonen tegenover de getoonde gastvrijheid. En ik word pissig als ik zie hoe mijn mede gastmensen dit soort gedrag – gedreven door een pervers soort exotisme – aanmoedigen en toejuichen, en daarmee de meer gematigde krachten in hun midden monddood maken. Pas je aan. Ja, culturele superioriteit bestaat. Deal.

Maar het leger hoort zich discreet te houden. Te allen tijde. Speak softly, and carry a big stick.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Frank789 - Reactie op #2

[ best trots op wat de westerse samenleving en cultuur de wereld gebracht heeft. ]

Wat is jouw bijdrage daaraan, of koketter je met andermans veren?
Wat vind je van Algebra en meetkunde en astronomie waarop de westerse beschaving is gebouwd?

[ import die zich hier vanaf de wieg al intolerant toont ]

Je bedoelt die indonesiër Wilders en die Belgische dienstplichtontduiker en tevens Indonesiër Baudet?

Uit welk buitenland kom jij vandaan?

#2.2 KJH - Reactie op #2.1

– Ik probeer daar zelf ook iets aan bij te dragen; ik ben te bescheiden om met andermans veren te koketteren.
– Ik vind algebra en meetkunde, ook de Griekse, Indische en Chinese bijdragen daaraan, helemaal top! Ben zelf meer van de getaltheorie overigens. Check mijn Youtube video’s over de Riemann Zeta functie en de Euler spiralen bij hogere imaginaire waardes en het verloop daarvan ook eens uit!
– Ik voel me niet aangetrokken door Wilders of Baudet, en met Mark Rutte die niet van zijn stoel af te branden lijkt te wezen, ben ik politiek zeer verweesd. Maar daar hadden we het niet over, natuurlijk.
– Ik ben een mengsel tussen Edam en Maastricht met, toegegeven, wat Italiaanse ingredienten als je wat verder terug kijkt (een generatietje of vijf).

#2.3 Frank789 - Reactie op #2.2

[ ik ben te bescheiden om met andermans veren te koketteren. ]

Je bent “trots op” iets waar je gewoon maar in geboren bent.
Zoals jij niet schuldig kunt zijn aan wat voor misdaden je voorouders hebben begaan, kun je m.i. ook niet trots zijn op wat voor goeds ze bereikt hebben. Blij zijn met de positieve dingen, ja. Er verbonden mee voelen, ja.

Trots? Zonder majeure eigen positieve inbreng, nee.

[ Maar daar hadden we het niet over ]

Fijn dat je zelf al aangeeft dat dat geen antwoord op mijn vraag is.

En uiteindelijk stammen we allemaal van import af. En als we niet meer in het geboortehuis wonen, zijn we ook automatisch import.

#3 KJH

‘Zoals jij niet schuldig kunt zijn aan wat voor misdaden je voorouders hebben begaan, kun je m.i. ook niet trots zijn op wat voor goeds ze bereikt hebben.’

Daar is een nuance mogelijk, namelijk: ik voeg me in hun culturele traditie omdat ik denk dat, na bestudering allicht van alternatieven, deze het best mogelijke streven vertegenwoordigt. En dat dat ook daadwerkelijk zo is – voor zover dat objectief vast te stellen is – is iets wat jij ook zult beamen, aangezien allerlei clubs waar jij nauwelijks bezwaar tegen zult hebben, namelijk VN clubjes die jaarlijks ranglijstjes produceren aangaande geluk, persvrijheid, economische gelijkheid, armoede, onderwijsgehalte, etc, etc, etc, ‘wij’ daar jaarlijks heel goed uitspringen. En met ons, een groot gedeelte van, als niet de totale, westerse wereld overigens.

Dus we zijn niet alleen de beste, het staat ook min of meer objectief vast dat dat zo is.

‘En uiteindelijk stammen we allemaal van import af. En als we niet meer in het geboortehuis wonen, zijn we ook automatisch import.’

Jajajajaja. Heb je nog argumenten die niet gewoon zo van het middelbare schoolplein af komen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Hans Custers - Reactie op #3

Ja, als je er alleen de positieve dingen uitpikt is de westerse cultuur superieur. En dan vergeten we natuurlijk dat die cultuur nog niet zo lang geleden ook de cultuur was van het kolonialisme, of de Holocaust. En dat die cultuur er nog steeds weinig moeite mee heeft om uitbuiting van werknemers, kinderarbeid, zware milieuverontreiniging, enzovoort, te exporteren, zolang dat die materialistische cultuur maar goedkope spulletjes oplevert. Een misplaatst superioriteitsgevoel helpt waarschijnlijk om dat in stand te houden.

#3.2 Cerridwen - Reactie op #3.1

Die lijstjes gaan niet alleen over positieve dingen.

Daarmee is niet gezegd dat onze ‘cultuur’ perfect is, we zijn allemaal mensen tenslotte, maar wel dat we het relatief gezien goed doen, of minder slecht dan de rest, al naar gelang je wereldbeeld.

Of je dat aan ‘cultuur’ moet wijten, daar moeten we mee oppassen denk ik. Het is eerder zo dat het westen voorop loopt met een aantal ingrijpende sociale, economische en culturele innovaties die het leven aanzienlijk beter maakt. Het is echter niet zo dat die perse aan onze cultuur gekoppeld zijn, want samenlevingen met andere culturen nemen die over waardoor ze zich over de wereld verspreiden. Ik denk dan aan zaken als onderwijs, familieplanning, mensenrechten, democratie, fietspaden etc.

Nu de rest van de wereld zich sneller ontwikkelt dan wij, zullen dit soort innovaties ook vaker elders op de wereld ontstaan.

#3.3 Hans Custers - Reactie op #3.2

Ik ontken ook helemaal niet dat we het goed doen. Of, zo zou je het ook kunnen zeggen: dat we best goed voor onszelf zorgen. Maar dat heeft ook z’n consequenties. En zijn geschiedenis.

Prima om te koesteren wat er goed gaat. Maar laat het simplistische gezwam over een superieure cultuur alsjeblieft achterwege. Ook al omdat de figuren die dat soort retoriek het liefst gebruiken in de praktijk juist niet zoveel op hebben met een aantal belangrijke waarden uit die cultuur.