Ook zo’n hekel aan die collega op het werk die fluitend bergen werk verzet, waardoor anderen gaan denken dat jij de kantjes eraf loopt? De Fransen in elk geval wel. Hun minister van Financiën Christine Lagarde haalde gisteren hard uit naar Duitsland. Door de loonmatiging in de afgelopen jaren is de Duitse economie veel te concurrerend geworden. Dat gaat ten koste van Frankrijk, waar de arbeidsverhoudingen potdicht zitten. Dus of de Duitsers svp minder hard willen werken en meer consumeren.
De Duitsers reageerden voorspelbaar: niet zij moeten rustiger aan doen, maar de Fransen moeten maar eens de handen uit de mouwen steken. Anders kan Europa nooit tegen de Chinezen op. Het aardige is natuurlijk dat dik tien jaar geleden Duitsland nog samen met Frankrijk stelling nam tegen het Nederlandse poldermodel, dat op precies dezelfde manier de economie aanzwengelde. De Duitsers gingen onder de rood-groene regering om.
Frankrijk heeft nu een in naam rechtse regering. Je zou verwachten dat die wel wat voelt voor een economisch model dat de lonen matigt, waardoor meer mensen aan het werk kunnen. Maar de Fransen ergeren zich liever aan de flexibiliteit over de grens in plaats van dat ze serieus werk maken van hun verroeste arbeidsmarkt. Voor de Europese economie is dat op termijn een groter blok aan het been dan de Griekse boekhoudtrucs.
Reacties (3)
Het aardige is natuurlijk dat dik tien jaar geleden Duitsland nog samen met Frankrijk stelling nam tegen het Nederlandse poldermodel, dat op precies dezelfde manier de economie aanzwengelde.
Goed geheugen, Christian!
Eigenlijk komt het er dus op neer dat Frankrijk zeurt dat Duitsland zijn economie op orde heeft. En misschien is het ook maar beter om te zeuren over de ander als je binnenslands te maken hebt met stakingen die regelmatig het land platleggen, een 35-urige werkweek die pas kortgeleden formeel is afgeschaft en een ambtenarenapparaat waar één op de vijf Franse werkenden toe behoort (in Nederland 1 op 8, in Griekenland 1 op 4).
Misschien is het trouwens ook wel zo dat de Duitse auto’s, tv’s en telefoons beter (niet per se goedkoper, geloof ik) zijn dan de Franse.
Nu er al een tijdje gesproken wordt over het splitsen van de Euro in een Zuid-Europese en een Noord-Europese variant, vraag ik me af of Frankrijk, qua financieel-economische stabiliteit, hoort bij de Garlic Belt, of bij het andere deel van Europa?
“of bij het andere deel van Europa?”
Politiek gezien zullen er landen bijgehaald worden die er niet bijhoren, waarbij het nut van die tweedeling in de munt zichzelf al verslaat.
De EU is mede bedacht om in de toekomst oorlog tussen Frankrijk en Duitsland uit te sluiten. Het was immers ruwweg iedere dertig jaar raak. Dus de boel langs die lijn weer opsplitsen lijkt me niet zo handig, hoe verschillend de economische modellen momenteel ook zijn.