1. 3

  Carlos moet niet echt hopen dat wolven weer terug in Nederland komen. Waar mensen wonen willen wolven niet verblijven en aangezien een territorium van een roedel wolven ook nog eens zo groot is als een volledige provincie, is het gewoon niet te doen. Maar ik maak me niet ongerust. De wolf zal om die redenen nooit voor Nederland kiezen. Daarom en om de PVV’ers en klimaatontkeners, waar de wolf niets van moet hebben. (Denkt opeens aan stukje van jiskefet over man in dierenasiel.)

 2. 4

  De wolf staat al op zo’n 150 kilometer van de Duits-Nederlandse grens, ze zal vanzelf ook hier komen. Niet in grote getalen, maar de wolf bepaalt zelf wel of er plek is. Wolven zijn bijna nooit gevaarlijk mensen, het zou ontzettend zonde zijn als er bij de terugkomstv van de eerste wolf in Nederland een klopjacht op het dier zal ontstaan. Daarom wordt er nu al goed voorwerk gedaan met educatie aan boeren en landeigenaren in de grensstreek.

 3. 8

  Carlos, ik woon “tussen de wolven.” Wolven laten mensen altijd met rust, inderdaad, maar als er niet genoeg wild voor hen is om op te jagen, dan durven ze dichter bij de mensen te komen om daar de hapklare brokken uit de tuinen en weilanden van de boeren te verorberen. Het zal heus niet zover komen dat ze in stedelijk gebied gaan rondzwerven, maar er zal genoeg weerstand komen tegen de wolf, zodra er ook maar één de grens over steekt.

  Voor de wolf is het gewoon beter om Nederland te vermijden.

 4. 9

  Knap dat je met 1/30 van een seconde een stilstaand beeld krijgt van een bewegend object. Hoe kreeg de fotograaf dat klaar? Stond de wolf 1/30 van een seconde stil in de lucht?

 5. 12

  Majava, nu ben ik el benieud waar je woont? Rusland? Daar hebben ze in de winter in sommige dorpen inderdaad last van hongerige wolven die door de straten lopen.

  Wolven zijn na het verdwijnen van het IJzeren Gordijn -wat met al haar landmijnen, muren en prikkeldraad een onneembare barriere dwars door Europa vormde- gaandeweg weer Westwaarts getrokken, maar ook vanuit de Alpen kom ze richting ons land.

  In Duitsland verwelkomen ze de wolf al wat langer:
  http://www.nabu.de/aktionenundprojekte/wolf/
  kaartje DE: http://www.naturablichter.com/resources/woelfe_deutschland.jpg
  kaartje FR: http://carto.ecologie.gouv.fr/HTML_PUBLIC/Site%20de%20consultation/site.php?service_idx=38W&map=grands-carnivores.map
  artikel NL: http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/4148680/Duitse-wolf-nadert-Nederlandse-grens.ece

  Voor die paar passerende wolven hoeven we geen angst te hebben. Het lijkt me juist een ontzettende meerwaarde hebben om op zondag in een bos te lopen waarvan je weet dat er laatst nog een wolf is gesignaleerd.

 6. 13

  Finland, Carlos. Dus in mijn omgeving ook veel lynxen en hier en daar een beer. Allen zijn net zo schuw als de wolf. . Ook een interessant dier dat wel veel te zien is, is de wasbeerhond. Die is bij jullie ook in opkomst en maakt meer kans om te overleven, al is ‘ie volgens mij door de minister al tot ongewenste vreemdeling bestempeld…

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Wasbeerhond

 7. 15

  @ Mescaline en Kroshka,

  De fotograaf heeft een flits gebruikt, 1/30 sluitertijd om toch nog wat licht mee te pakken van de achtergrond en f 11 om de wolf haarscherp te krijgen. De flits is van zo korte duur dat die de beweging van de wolf ‘bevriest’ ook al staat de sluiter langer open.
  De infraroodsensor geeft geen licht af en dient alleen om de wolf de camera te laten triggeren.
  Prachtfoto.

 8. 16

  @ Sil, Ik was ook al tot die voorzichtige conclusie gekomen. Normaal zal er met een flash altijd een lichtspoor te zien zijn van het bewegende object. In dit geval was het waarschijnlijk zo donker dat de (wellicht gebruikte) afterflash icm iso50 alleen het moment van de flash vastlegde. Toch tricky voor zo’n foto…

 9. 18

  Biodiversiteit enigszins trachten te herstellen is nobel streven, bevers en korenwolfjes terugzetten prima niks mis mee…maar hoe zat het met de prooidieren voor die wolf? Zitten wat hertjes op de Veluwe en de Kroondomeinen. Punt. Voor de rest een overvloed aan gedomesticeerde schapen, geiten, kippen e.d.. Het principe wie het breed heeft laat het breed hangen: eet je alleen maar (de) biefstuk. De edele delen laat je voor wat ze waren. Het beest kan zich veroorloven op alles wat beweegt te jagen gewoon om te jagen. D’r hoeft maar eén kostbaar mini farabella paardje ergens op een manege of stoeterij de strot zijn doorgebeten met de darmen er half uit is het bye bye zwaai zwaai wolfje.

  Zie je het voor je op za. morgen?: door merg en been snikkend in rijbroek, helm, aligatorlederen zweepje, het teugeltje in de knuistjes geklemd…

  Bij het hek?

 10. 19

  @ 16

  Als ik de hond van mijn broertje af en toe zie springen valt de snelheid van de beweging wel mee. Hij neemt geen aanloop maar zet zich af uit stilstand, op de apex van zijn parabolische baan lijkt hij wel even stil te hangen. Voor het gemak neem ik even aan dat wolven op dezelfde manier springen.