Excuses? Het lijkt wel of de minister-president der Lage Landen er geen genoeg van kan krijgen. Zou hij zijn volgende blunder alweer aan het voorbereiden zijn om ook een record te vestigen als excuuspremier?

Ruttes staat van dienst als spijtbetuiger.

16 augustus 2011: ‘Ongelukkig’. Zo betitelde premier Mark Rutte vandaag in de Tweede Kamer zijn communicatie na de laatste Europese top en hij bood zijn excuses aan voor de verwarring die is ontstaan na de presentatie van het steunpakket aan het noodlijdende Griekenland.

12 november 2012: Premier en VVD-leider Mark Rutte heeft maandagavond zijn verontschuldigingen aangeboden voor de verwarring die is ontstaan over de invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie en de gevolgen daarvan voor de koopkracht. ‘Ik heb een fout gemaakt’, zei Rutte en werd daarmee nummer 1 op de Sorrylijst 2012.

28 september 2013: Premier Mark Rutte heeft zijn excuses aangeboden aan de PvdA voor het op het laatste moment intrekken van steun voor een motie die werd ingediend door GroenLinks en PvdA.

29 maart 2014: Mark Rutte heeft zich tegen minister-president van Curaçao Ivar Asjes verontschuldigd voor zijn curieuze uitspraken over Zwarte Piet. Zijn opmerking dat zijn ‘vrienden op de Nederlandse Antillen’ blij zijn met het sinterklaasfeest ‘omdat zij hun gezicht niet hoeven te schminken’, is op de Antillen niet goed gevallen.

27 augustus 2016: In een interview met De Telegraaf zegt de politicus ‘sorry’ tegen VVD-stemmers en de rest van Nederland, voor het verbreken van verkiezingsbeloftes en belandde daarmee op 22 december 2016 opnieuw in de top-3 van de Sorrylijst 2016.

14 januari 2018: Rutte trekt boetekleed aan: “Wij hebben diep spijt en maken excuses voor het feit dat de veiligheid in Groningen zo lang geen hoofdrol heeft gespeeld in de discussie.”

4 juni 2019:  Tijdens Kamerdebat over de gaswinning in de provincie Groningen biedt Rutte wederom zijn excuses aangeboden voor de aardbevingsproblematiek.
“Wat er in Groningen nu gebeurt, wat er de afgelopen tien jaar is gebeurd. Maar ook wat er de afgelopen 50 jaar is gebeurd. Ik bied daarvoor namens de regering mijn welgemeende excuses aan.”

15 november 2019: Rutte beidt excuses aan omdat hij tijdens het stikstofdebat in de Tweede Kamer op het schermpje van zijn telefoon zat te turen.

20 januari 2020: De premier bood, samen met minister Hoekstra, voor een volle zaal zijn excuses aan over de toeslagenaffaire.

15 oktober 2020: Na felle kritiek vanuit de kamer gaf Rutte toe dat er fouten zijn gemaakt in het coronabeleid.

27 november 2020: Premier Mark Rutte bood donderdag opnieuw zijn excuses aan voor de toeslagenaffaire. “Een verschrikkelijk ongeluk,” zei de premier tegen de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag.

19 januari 2021: Rutte excuseert zich dat de Tweede Kamer te weinig informatie kreeg. Rutte ziet de toeslagenaffaire als één van de twee grote smetten op zijn tienjarige premierschap. “Dit zijn dingen waar ik me voor schaam.” De trage afwikkeling van de aardbevingsschade in Groningen is de andere smet.

2 april 2021: Rutte maakt excuus over opmerking Omtzigt en over “een niet gevraagd telefoontje van iemand die via via had gehoord…”.

12 juli 2021: Rutte biedt excuses aan voor inschattingsfout coronaversoepelingen.

Alle bewijsmateriaal ligt nu wel op tafel om de sollicitant voor het volgende premierschap nu dan toch echt eens af te wijzen. Als drie keer geen scheepsrecht is, dan toch wel veertien excuses in elf haar tijd?

Edit:
In de eerste versie van dit artikel stond bij 22 december 2016 vermeld dat Rutte “alweer in de top-3 van de Sorrylijst voor excuses van 2016″ voor het niet waarmaken van zijn verkiezingsbeloftes” stond “en de politie (voor de onterechte aanhouding van rapper Typhoon)”. Dat laatste is onjuist. Niet Rutte maar de politie zelf stond in de Sorrylijst 2016. Dat is, evenals het aantal excuses,  gecorrigeerd. En om met Rutte te parafraseren: mea culpa! 

Reacties (8)

#1 Ronzhu

Jeetje, als vijftien excuses in elf jaar tijd grond is om iemand de deur te wijzen dan zal P.J. Cokema wel niet getrouwd zijn… ;-)

Enfin, zullen we Baudet naar voren schuiven? Die bied tenminste geen excuses aan voor zijn dwalingen. Geen moment twijfel of reflectie, gewoon knallen, dat is pas leiderschap!

#1.1 beugwant - Reactie op #1

Maar hoeveel van die vijftien keer kan hij zich nog herinneren?
Want die herhaalde excuses voor het toeslagenschandaal, heb ik nog niet in echte daden teruggezien.

#1.2 P.J. Cokema - Reactie op #1

Ik zal het je nog sterker vertellen: het waren veertien excuses (zie de dit onderaan het artikel).

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #1
  • Vorige reactie op #1
#1.3 Sjors - Reactie op #1

Bij Rutte is er ook geen sprake van zelfrecflectie. Als je namelijk excuses maakt omdat je vindt dat je daadwerkelijk iets fout hebt gedaan, dan zorg je ervoor dat je het de volgende niet meer doet. Rutte gaat echter steeds de fout in. Hij maakt excuses voor het beeld, om zijn imago (‘ik luister echt naar jullie’) wat op te vijzelen, maar er verandert helemaal niks in de manier waarop hij bestuurt. Rutte maakt lege excuses, dat is eigenlijk nog kwalijker dan helemaal geen excuses maken.

#1.4 Co Stuifbergen - Reactie op #1.3

Op mij komt het ook zo over.

Er speelt voor mij nog iets mee.
Rutte kan behoorlijk goed een waarheid als een koe presenteren (“met 50% van de informatie moeten we 100% van de beslissingen nemen”). Maar hij vermijdt vaak te zeggen wat zijn standpunt is.

Ook hierdoor maken zijn excuses geen indruk.

#2 Jos van Dijk

Zonder vergelijkingsmateriaal weet ik niet of je dit veel of weinig kunt noemen.Rutte maakt excuses als het hem uitkomt. Als onderdeel van zijn communicatiestrategie. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat hij de macht houdt en dat zijn rechtse beleid overeind blijft. Helaas met steun van de kiezers en zijn coalitiegenoten die hem in het zadel houden en die zich daarvoor wel eens zouden mogen excuseren.

#2.1 Hans Custers - Reactie op #2

Rutte maakt excuses als het hem uitkomt.

Zo komt het op mij ook over. Rutte maakt excuses omdat zijn spindoctors dat adviseren. Niet omdat hij oprecht vindt dat hij zich ergens voor moet verontschuldigen. En hij lijkt het ook altijd tot het absolute minimum te beperken. Gisteren excuseerde hij zich vooral voor het feit dat hij afgelopen vrijdag geen excuses had gemaakt voor de ondoordachte en overhaaste versoepelingen.

#2.2 Frank789 - Reactie op #2.1

[ Niet omdat hij oprecht vindt dat hij zich ergens voor moet verontschuldigen. ]

Precies. Hij klinkt en toont als een robot zonder enig gevoel of empathie. “Oh, mijn algoritme zegt dat het nu beter is een excuus uit te spreken, nou, dan doen we dat toch even? No Problem”.
Van heel veel politici kan ik me herinneren dat ze wel eens stotterden of schaapachtig lachten als ze in het nauw werden gedreven of zich ergens voor schaamden. Niet van Rutte, de mond gaat open en er komt een nietszeggende gevoelloze brij uit. Misschien heeft hij geen partner wegens gebrek aan empathie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*