EU overweegt herintroductie elektrocutie visserij

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (5)

#1 Ruud Oost

In sommige Derdewereldlanden vissen ze zelfs met dynamiet. En aangezien wij nucleaire kennis hebben stel ik voor de atoombom door de Europese vissers te laten gebruiken. Zijn ze allemaal in één klap rijk door zo’n supervangst. En dan hoeven wij niet meer dat geleuter uit Brussel aan te horen.

  • Volgende discussie
#2 mescaline

Een letterlijk leven-of-dood-debat voor de bedreigde vissen en ander zeeleven door twee invloedrijke blokken. EU en WWF ik ben benieuwd wat de media nu gaan berichten, en de peilingen.

Goeie scoop.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Pepijn

Misschien wel aardig om er bij te vertellen dat dit voornamelijk gaat over de pulskor (tja, ik heb het woord ook niet bedacht). In 2004/2005 heeft de urker boomkorkotter UK 153 al een tijdje met dit tuig rondgevaren (een praktijk proef in opdracht van onder andere LNV dat tot nu toe ongeveer 5 miljoen euro hier in heeft geïnvesteerd) en de resultaten zijn zoals verwacht: brandstofbesparing en vooralsnog iets minder bijvangst. Zeker niet gek als je bedenkt wat voor ravage op de bodem het nu gebruikelijke tuig oplevert. En helemaal niet gek als je bedenkt dat brandstof de voornaamste kostenpost is bij deze visserij.

Maar ondanks die schijnbare voordelen blijft het natuurlijk boomkor visserij met alle rampzalige gevolgen van dien voor de nogal kwetsbare onder-water flora en de fauna… Geen stapje in de goede richting, maar een kleine verbetering van een visserij methode die eigenlijk niet op deze schaal zou voor moeten komen in ons zeetje.

Oh, en een plaatje met uitleg: http://www.fiskeri.no/Observasjoner05/RienkTraalb.jpg De stalen balk met de zij-platen bovenaan het net wordt door de bodem gesleurd. De kunststof kabels tussen de zij-platen sturen pulsen het water in met de bedoeling de over de bodem hobbelende vis te verlammen / het net in te jagen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Pepijn

Oh en er is de volgende paar jaar trouwens ook nog een hoop mooie subsidie op te krijgen ook :-). Het Europees Visserijfonds 2007-2013 geeft onder andere subsidie mogelijkheden aan voor “minder brandstofintensieve vistechniek” gecombineerd met de installatie van een kleiner motorvermogen. Ook mooi is de subsidie voor selectiever cq. milieuvriendelijker (dus niet milieuvriendelijk) tuig dat de impact op o.a. de zeebodem beperkt.

En ondertussen hoeft er geen vis minder gevangen te worden.

Conclusie: Wel de zeeen leeg roven, maar dat zonder de olie reserves op te maken. Duurzaamheid volgens de EU.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Snaporaz

Vanochtend op “Voor de dag” VRT Radio 1 interessant gesprek over sportvisserij vs overbevissing.

  • Vorige discussie