EU-onderzoek: “Aspartaam is veilig”

Coca Cola is lifeHet (beruchte) kunstmatige zoetmiddel aspartaam dat in allerlei light-producten als suikervervanger wordt verwerkt zou volgens een Europees onderzoeksrapport niet kankerverwekkend zijn. De Europese Voedselautoriteit EFSA bekeek een Italiaans onderzoek waarin proeven op zo’n 1800 ratten zijn uitgevoerd en waar men geen aanwijzingen vond dat aspartaam het risico op kanker verhoogde. On the basis of the evidence, there is no reason to revise the previously established Accepted Daily Intake (BBC). Dit staat lijnrecht op wat wordt aangenomen door een brede maatschappelijke beweging (aspartamekills.com, broodje aspartaam) die deze zoetstof linkt aan hersentumoren en lymfklierkanker.

In dit onderzoek kregen de ratten echter wel degelijk kanker. Maar dat kan volgens de onderzoekers niet in verband worden gebracht met de hoeveelheid aspartaam die ze toegedient kregen. Aspartaam is volgens het EFSA volmaakt veilig wanneer minder gebruikt wordt dan 40 milligram per dag per kilogram lichaamsgewicht tijdens de hele levensduur. Voor kinderen van vier tot acht jaar komt dat neer op maximaal 1,7 liter light-frisdrank per dag, of zeven glazen. Voor oudere kinderen op twee tot drie liter, goed voor 8 tot 13 glazen, voor volwassen op ruim vier liter en dat staat gelijk met 17 glazen (vilt.be). Het Britse Committee On Carcinogenicity (COC) twijfelt aan de betrouwbaarheid van dit Europese onderzoek, er zijn o.a. twijfels over de gezondheidstoestand van de proefdieren en het onderzoek zou niet volgens de huidige kwaliteitsstandaards zijn verlopen (BBC). De discussie over aspartaam lijkt voorlopig nog niet over te zijn.

 1. 1

  Die ‘veilige’ dagelijkse hoeveelheid ben je volgens mij zo gepasseerd als je ziet in hoeveel producten tegenwoordig aspartaam is verwerkt. Ik kwam het zelfs tegen in Isostar sportdrank (de tabletten), en daarvan drinkt een wielrenner makkelijk 6 liter weg.

 2. 2

  @benoni
  Gelukkig is voor de gemiddelde Tour de France wielrenner aspartaam nog wel het minst onschuldige stofje wat ze binnen krijgen.

 3. 4

  Had na RvVla voor liefhebbers 2 verzuurde knieën.
  [img]http://i8.photobucket.com/albums/a25/Webharlekijn/oko04_07a.jpg[/img]
  Na een kuurtje met een pasta- choca manchet nooit geen last meer van gehad.

 4. 5

  Ik drink allen maar light, en nauwelijks met mate. Een liter op een dag, zo schat ik. Ik maak mij geen zorgen, zeker als je het mag delen door je lichaamsgewicht.

 5. 6

  Er is een veilig en natuurlijk alternatief: Stevia.
  Alleen komt dat niet van Monsanto en is daarom verboden in Europa…

 6. 7

  @Job
  Aspartaam het ‘minst onschuldige stofje’… dan kun je dus nog beter aan de doping :-/
  @hw
  Inderdaad, bij mijn weten werken spieren op echte suikers en niet op nep. Ik snap er ook geen biet van wat zoiets in een sportdrank doet.

 7. 11

  Met het quoteren van een stof voordat die schadelijk genoemd mag worden ben ik het wel eens. Maar als een maximum van 1,7 liter frisdrank per dag veilig is, dan is het goedje toch niet helemaal zo onschuldig. In de klasse van bitter lemon (kinina), en koffie dus.

 8. 12

  @Mescaline

  In principe is alles giftig, het ligt aan de hoeveelheid die je binnenkrijgt. Er zal, in theorie, ook een bepaalde maximum hoeveelheid water zijn die je gezond naar binnen kan werken. Ik schat zo in een litertje of 10 per dag. Daarna wordt het giftig.

 9. 14

  Als je i.p.v. 4 liter light frisdrank, 4 liter gewone frisdrank drinkt, krijg je zoveel suiker binnen dat je dik wordt en je kans op hart en vaatziekten sterk toeneemt. Daar zou ik me meer zorgen over maken dan over dat gedoe rond aspartaam.

 10. 15

  ‘Inderdaad, bij mijn weten werken spieren op echte suikers en niet op nep. Ik snap er ook geen biet van wat zoiets in een sportdrank doet. ‘

  Nou, het zou mij niets verbazen als sportdrankjes voornamelijk glucose bevatten als suiker, omdat je lichaam dat uiteindelijk wil hebben. In mijn culinairdere jaren werkte ik nog wel eens met potten glucosestroop. Glucosestroop smaakt niet naar stroop, maar naar niks. Als de suikers in sportdrankjes niet zoet smaken, kan je er een zoetstof bijdoen die dat wel is, natuurlijk.

 11. 16

  Alles geeft kanker, I know @Chinaman. Daarom geloof ik al 30 jaar niks meer van kankerpaniekberichten, geweest zijnde over koffie, sneeuw, suiker, zout, limonade, vlees, vis, kip, drop, water.

 12. 18

  Mooi gesproken @ Mescaline. In kankeronderzoeken gaat men uit van extrapolatie wat in de dagelijkse praktijk (zeg maar exposie-rate) geen betekenis heeft.
  In onderzoeken naar de carcenogeniteit van verbindingen worden, bijvoorbeeld Wistarratten, platgespoten in concentraties die wij als smens nooit tot ons kunnen nemen…A load of bollocks these results zodoende.

  @Spuyt 12: Het gegeven dat na de eerste twee anoxische stappen in onze (mens) metobalische cyclus deze kliene reeks gevolgd wordt met gebruik van zuurstof , met als impliciet gevolg het vrijkomen van vrije radicalen, heeft ervoor ‘gezorgd’ dat er dna-repair mechanismen zijn ontstaan om dat glad te strijken. Ook handig met schade veroorzaakt door kosmische straling in tijden van grote vensters.

  Geen longkanker, dat is onjuist.

 13. 21

  Gisteren de allerlaatste John Wayne gezien, uweet wel, revolverman met de kanker in het lijf, en eervol neergelegd door schurkachtige barman na gewonnen vuurgevecht in saloon.

  Hehe, dan zie je dat ik toch verander. Vroeger was ik fel tegen de figuur Wayne, nu een stuitje later mag ik hem eigenlijk wel. Al wen ik denkelijk *nooit* aan James Stewart, o ba o ba o ba.

 14. 22

  Ik gebruik geen aspartaam, maar de reden is niet de eventuele schadelijke effecten. Ik vind er gewoonweg een smerige smaak aanzitten. Bah. Lightdrinker, hoe krijgen jullie die meuk in godesnaam weggezopen.

  OFFTOPIC:

  @mescaline

  Hoe’st met de bonen?

 15. 23

  EU-onderzoek: “Aspartaam is veilig”… en als het niet zo was dan zeiden we het toch niet, want anders wordt Dow boos op ons.

 16. 25

  Uit het onderzoek lijkt naar voren te komen dat vrouwtjes muizen er ouder door worden ?!?

  http://www.ramazzini.it/fondazione/docs/AspartameGEO2005.pdf

  Geloof niet dat je dit als mens moet proberen. Zo te even snel gelezen kregen de muizen tot 1/10 aspartaam als voeding. Blijkbaar kunnen muizen daar tegen en daar energie uit halen. Voor de mens echt wel dodelijk aangezien het o.a. omgezet wordt in methanol als ik het me goed herinner. Je weet wel. Dat goedje dat zoveel problemen met moonshine opleverde.

 17. 26

  @Pelayo, we hebben op het polderplaatsje vier bedjes gedaan met 2x mesten en 1 x zaaien, waarvan er 1 nu allerlei groens laat zien, de penen geloof ik (ha!). Dusss, niet gek. Frambozen begin ik hier toch maar niet aan. Nu nog twee salamanders voor de “vijver”, en dan kan de censeo beginnen.

 18. 27

  mmmm.. de ratten kregen wel kanker???

  Dit houdt dus in dat als je wat voorstelt (bestuurlijk/leidinggevend) in de samenleving of crimineel bent, Aspartaam kankerverwekkend is. Aangezien die groepen genetisch niet noemenswaard afwijken van de rest bevolking, is het spul voor iedereen kankerverwekkend…

  Geen speld tussen te krijgen. Gelukkig ben ik jaren geleden al gestopt met cola drinken. Daar werd je toch maar dronken van :-)

 19. 28

  Hoe is het met de andere zoetstoffen gesteld zoals cyclamaat, acesulfame-K en saccharine?. Sucralose is inmiddels ook toegelaten in de EU lees ik op Wiki.

 20. 29

  “C’est en vain que l’Occident se cherche une forme d’agonie digne de son passé.” (Cioran, “Syllogismes de l’Amertume”, p. 62)

  Ook ’n mooie : “Tout Occidental tourmenté fait penser à un héros dostoïevskien qui aurait un compte en banque” (l.c., p. 17)

  Verder wel een interessante vraag, wat het precies wordt waarvan we kanker gaan krijgen.

 21. 31

  wat een hypcriete zooi he jongens. 1 op de 3 krijgt kanker. Waar zou dat nou van komen. Aspartaam??? Nee daar is het toch veel te lekker voor?

  @rennieB: bedankt voor het linken!
  Groeten,
  Robin