En terecht! Tuig!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (7)

#1 Bismarck

Logisch toch? Nasji was toch ook verantwoordelijk voor die digitale aanval op Estland (en geweldadigheden rond de Estse ambassade) tijdens de monumentrel? Dat maakt ze overduidelijk tot terroristische organisatie en die hebben een inreisverbod, helemaal volgens de spelregels zoals door de VS gedicteerd, geen speld tussen te krijgen.

 • Volgende discussie
#2 Rene

Wat ik vooral nogal verontrustend vind is dat ik al enige tijd lang eigenlijk alleen de Poetinjügend zeer bedenkelijk vond aan Poetin en dat ik nu niet veel reserves meer overhoud. Volgens mij is Poetin één van de weinige echt intelligente mensen met macht.

Zonder de Poetinjügend om ernstige kriebels aan op te hangen dien ik mijzelf te verantwoorden voor een onkritische, naïeve inschatting op het moment dat blijkt dat het toch echt een stuk schorem was.

Verontrustend…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Als een dictator met bloed aan de handen maar intelligent is (en geen Jugend heeft), krijg je er geen kriebels van?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Lammert

@1: De cyber-aanvallen in Estland waren het werk van een Estse student, hij is ondertussen opgepakt.

@2: Het consequent liquideren van kritische journalisten, het drastisch inperken van persvrijheid en oppositie voeren praktisch onmogelijk maken vind je niet bedenkelijk genoeg? Dat Poetin slim is daar bestaat inderdaad geen twijfel over.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Rene

@4:

Liquideren ben ik niet van overtuigd. Het inperken van persvrijheid en het leven van de oppositie moeilijk maken uiteraard wel. Ik lijk echter bij voortduring te observeren dat het Russische volk schreeuwt om meer van dat soort ouderwetse orde en tucht.

De omwenteling uit het communisme is dermate snel en meedogenloos geweest dat vooral jonge mensen zonder veel eigen geschiedenis om te overwinnen, een beperkt aantal intellectuelen en aantal gehaaide zakenmensen zich snel genoeg hebben weten aan te passen, waarbij die laatsten geheel nieuwe betekenis aan het het woord “exorbitant” hebben gegeven in de frase “exorbitante zelfverrijking”.

Den gewoone Russische mensch zie ik voornamelijk stellen dat hij eigenlijk maar één ding weet en dat is dat ie het vroeger beter had dan nu. Volgens mij is het stapje terug dat nu gezet wordt niet een slechte; is het een kans voor de maatschappij om zichzelf weer in te halen, te hergroeperen, de ergste exorbitanties een halt toe te roepen en zich in een wat geleidelijker tempo naar het einddoel toe te bewegen.

Let wel, dit alles is uiteraard geheel conditioneel op mijn vertrouwen dat Poetin niet echt schorem is.

Zie ook hoe ik #2 formuleerde; ik claim geen waarheid. Vertrouwen erin heb ik echter wel. De internationale grand-standing van de laatste tijd past ook weer geheel binnen de Russische traditie en is voor binnenlandse consumptie: het Russische volk weer vertrouwen geven, een natie, trots. Rusland was op dag N 1 der 2 supermachten en op dag N+1 een aan alle kanten uiteenvallende anarchie zonder betekenis. Dat was te snel.

De Poetinjügend was één van de dingen waar de kriebels ernstig van opliepen, de ontmanteling ervan sterkt me nu juist weer in mijn idee. Ik ben een optimist — zoals ook uit #2 mag blijken hoop ik van ganser harte geen naïeve, daar hebben we er specifiek met betrekking tot Rusland inmiddels ook wel voldoende van gehad in de geschiedenis maar grosso modo vertrouw ik Poetin.

Call me what you will…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: Er is toch inmiddels wel voldoende zekerheid over dat Putin achter de zogenaamde Tjetjeense aanslagen in Rusland zat voor de tweede Tjetjeense oorlog (om ze als casus belli te kunnen gebruiken). Daarbij zijn tientallen doden gevallen. Daarnaast is Putin ook verantwoordelijk voor de genocide die vervolgens in die oorlog heeft plaatsgevonden in Tjetjenie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Rene

@ Bismarck:

Kom deze reactie net nog tegen. Het eerste weet ik niet.

De Tjetjeense kwestie heb ik een zeer bepaalde mening over sinds de gijzeling van die schoolkinderen. Weer het zoveelste moslim-fundamentalistische vuilnisvat.

Deal with accordingly.

 • Vorige discussie