Achtergrondradio en natuurschoon uit Zuid-Amerika

Foto: copyright ok. Gecheckt 11-02-2022
Serie:

ACHTERGROND - Deze week uit Zuid-Amerika twee keer audio-achtergrond bij eerder nieuws en eenmaal natuurpracht

Vorige week las u het al: Hugo Chávez is weer ziek. Deze week waren er regionale verkiezingen in Venezuela, waar Chávez’s partij een gevoelige klap uitdeelde aan de oppositie: Tweetje van Remi Lehmann

Toch was het nieuws over de gezondheid van El Comandante voor sommigen interessanter. Dezelfde Remi van de tweet mocht op Radio 1 vertellen wie nou die “geschikte peer” (aldus de presentator) van een Maduro is die Chávez mogelijk moet opvolgen. Hier terug te luisteren vanaf minuut 35. Let vooral ook op de verdere bijzondere toon en formuleringen van de heren presentators; het is ongetwijfeld niet zo bedoeld maar het klinkt of in hun ogen de terugkeer van kanker bij de Venezolaanse president een klein feestje is.. En even later luidt het over Mandela “die is ook nog steeds niet dood”. Ahem.

Terwijl het radiofragment buffert, kunt u bij de BBC terecht voor een iets langere radioreportage, over de staat van de Argentijnse economie, valse inflatiecijfers en een steeds opstandigere bevolking. Voor wie Latinonieuws net paco is zal het stuk weinig schokkends bevatten maar het biedt evenwel een goed overzicht van de problemen. Interessant zijn met name de ervaringen van Graciela Bevacqua, een Argentijnse mevrouw die in 2007 werd ontslagen omdat ze bij INDEC, het statistische instituut van Argentinië, correcte inflatiegegevens publiceerde en zich verzette tegen overheidsinmenging. Ja, foei mevrouw Bevacqua! Deed u nou gewoon uw werk, op integere wijze? Het moet niet gekker worden.

Tot slot een nieuwe categorie: wat natuurschoon om van te genieten. Al een paar maanden publiceert National Geographic een erg leuke serie over Zuid-Amerika’s meest biodiverse archipel: de Galapagos Expedition Journal. De meest recente aflevering vertelt over het ‘miljoental’ vogels op het eiland Genovesa, maar het leukst is misschien wel de eerdere schildpadden episode. Wetenschappers bestuderen het gedrag van reuzenschildpadden door een camera, de “Critter Cam” op hun schild te plakken. Geweldig. Al is de kwalificatie “ultra-high tech” wel een tikje overdreven – zeker als die camera door gebrek aan schilddynamische montage blijft hangen achter takken en lianen.

Reacties zijn uitgeschakeld