De Verenigde Staten hebben onlangs een verklaring gegeven over hun buitenlandpolitiek in Azïe, die gericht is op een grotere economische, politieke en militaire betrokkenheid in het gebied. De verschuiving is echter al begonnen in 2001 toen de ‘Quadrennial Defense Review’ een verandering ten aanzien van Azië aankondigde en een uitbreiding van de Amerikaanse militaire aanwezigheid door middel van vaste bases, wisselende bezettingen, trainingsoefeningen en logistieke regelingen.
De Verenigde Staten noemden de Filippijnen in januari 2002 hun “tweede front (in de ‘war on terror’)” en hebben sinds die tijd in het hele land hun militaire aanwezigheid opgebouwd. Het VS leger heeft uitgebreid gebruik gemaakt van het VFA (Visiting Forces Agreement = Overeenkomst aangaande Bezoekende Troepen) om zo’n 600-700 speciale troepen in het land te stationeren en 7000 andere soldaten voor het uitvoeren van zogenaamde gezamenlijke oefeningen, civiel-militaire acties en hulpoperaties. Ze hebben ook de MLSA (Mutual Logistics and Support Agreement = Overeenkomst Wederzijdse Logistiek en Steun) gebruikt om militaire buitenposten op te zetten en hun troepenmacht van oorlogsmaterialen te voorzien. Maar eigenlijk gaat het wel tegen de grondwet van de Filipijnen in.
Schermutselingen over visrechten (en wat er onder het water zit) maken duidelijk dat deze regio nog voor de nodige levendigheid gaat zorgen.
Noord-Korea lijkt intussen haar oude spiel weer opgepakt te hebben. Een derde kernproef lijkt aanstaande. Kennelijk waren de koekjes die ze twee maanden geleden kregen niet zoet genoeg.
En in Maleisië is er net als vorig jaar weer op grote schaal geprotesteerd tegen de zittende regering. Zou het weer zo’n onrustige zomer worden?
Oproep: We zijn op zoek naar goede blogs over/uit landen die in deze serie behandeld worden, dus het Amerikaanse continent, Afrika, Azië en China, Noord-Afrika en het Midden-Oosten, Europa en geopolitiek. Tips graag in de comments.
Reacties (3)
De Filipijnen zijn maar wat blij met de Amerikanen in hun land, gezien de Chinezen, die al een decennium of twee aan hun achterdeur kloppen met militair vertoon.
Vorig jaar heb ik nog van een zeer betrouwbare bron mogen vernomen dat oorlog daar bijna onvermijdelijk zal worden. China claimt een stuk oceaan bij de Filipijnen voor visgrond (zie bovenste bron) maar het gaat eigenlijk om de olie die daar recentelijk is gevonden.
Zie ook: http://ww2.dewereldmorgen.be/artikels/2012/05/02/weerstand-tegen-meer-amerikaanse-militaire-invloed-op-Filippijnen