Jong geleerd is oud gedaan, en laten we eerlijk zijn: diëten is het voorland van elke vrouw in het derde millennium. Daar kun je je maar beter zo vroeg mogelijk bij neerleggen. Dit soort gedachten hebben mogelijk door het hoofd gespeeld van Paul Kramer uit Hawaï toen hij besloot het hiernaast afgebeelde boekwerkje te schrijven. De hoofdpersoon is 14, maar blijkens het persbericht is het werkje geschikt voor meisjes van 4 tot 8 jaar oud.
“Maggie heeft zoveel potentieel dat verborgen is gebleven onder haar extra gewicht”, verklaart de blurb, zorgvuldig het stigmatiserende woord “overgewicht” vermijdend. “Maar mettertijd krijgt Maggie dank zij training en hard werken meer en meer vertrouwen en ontwikkelt ze een positief zelfbeeld”.
Zelfbeeldverbetering voor zesjarigen, gekker moet het toch niet worden en zoiets kan alleen in Amerika. Nou, ja en nee. Om te beginnen komt dit boekje over een maand of twee ook in Groot-Brittannië op de markt, zodat je moet concluderen dat iemand meent ook Europese kleuters middels dit werkje aan een beter zelfbeeld te kunnen helpen.
Amerikaanse toestanden dus? Dat wordt regelmatig geroepen en niet zelden is dat ook terecht. Maar in dit geval moeten we een lans breken voor de Amerikanen, die kennelijk wel degelijk ook hun grenzen kennen. Op amazon.com buitelen de verontwaardigde commentaren over elkaar heen, en ook op de site van Barnes & Noble moet Maggie het doen met de minimale waardering van één ster. Zo te zien zijn ze zelfs in de compleet dieetverdwaasde VS nog niet helemaal hun verstand verloren.
Geen idee of Paul Kramer flink gaat verdienen aan zijn boekje. Maar wij vermoeden zo dat hij toch beter een vervolg kan gaan schrijven op zijn eerdere werkje Louie The Mobster Lobster.
Lees meer bij Eetschrijver.
Reacties (12)
Mogen we kinderen van zes niet wijzen op de gevaren en beperkingen van overgewicht?
Geen link naar bol.com dit keer?
@1 Het gaat meer om de suggestie dat ‘zelfbeeld’ afhangt van je gewicht.
Kinderen zou je moeten leren zichzelf onvoorwaardelijk te accepteren.
Met boekjes over diëten voor kinderen is echter niets mis mee.
hoewel ik de nadruk op vrouwen afkeur – itt in nl is overgewicht in de vs in dezelfde of grotere mate een probleem van mannen – vind ik het niet verkeerd om te wijzen op het gevaar van obesitas.
@3: dus jouw zelfbeeld is volledig onafhankelijk van hoe anderen jou zien? beetje narcistisch vind ik dat
Arrgh…mensen! Kinderen moeten op dieet, die moeten gezond en niet te veel eten en sporten/bewegen. Een beetje kind heeft dan zo weer een normaal gewicht, of beter nog, krijgt nooit overgewicht.
Nu zou je kunnen zeggen dat bovenstaande een dieet is, wat technisch klopt, maar alleen al de term dieet is te zwaar, en neigt te veel naar de zichzelf verrijkende dieet maffia.
Een dieet is eigenlijk te simpel en te logisch om er een naam aan te hangen…niet te veel en gezond eten, en bewegen…klaar.
Een echt dieet is meer het medische, met bepaalde stoffen wel of niet e.d….
@6: we weten dan ook niet of het boekje uitspraken doet over lichaamsbeweging of gezonde voeding aangezien broodschrijver weinig informatie geeft
PDF, iemand?
@6: dat is dan wel weer waar..ik reageer beetje als gebeten als ik dit soort dingen zie..
Heb nu een zoontje, maar die komt al aan met ‘meisjes worden dik, jongens niet’ etc. van zijn buurmeisje, en dan moet mijn dochter nog geboren worden…
@3 ik accepteer mezelf echt niet onvoorwaardelijk. Laten we zeggen de ik gezond kritisch ben. Dat ga ik me kinderen ook zeker leren.
beetje overgewicht van mezelf, en een beetje van maggi
Een beetje kind zou niet op dieet moeten hoeven aangezien ouders tot en met minimaal 6 toch de voornaamste food supplier zijn. Jeezz.
Gewoon gezond eten schijnt tegenwoordig onder de dieten te vallen.