Een Humorloze Generatie

Dit is een gastbijdrage van caprio.
Vroeger had je Not the Nine O’Clock News, of nog vroeger toen was er Monty Python, ook op de Nederlandse televisie, met ondertitels dat wel, in het Nederlands, de ondertitels, en Fawlty Towers, of later zelfs The Young Ones, allemaal engels dat wel, maar je had ook in Nederland Sjef van Oekel, met klassiekers als Zuurkool met Vette Jus, je had ook Jiskefet nog niet zo heel lang geleden, eens. Ik probeer me een moraal te herinneren van die komieken, had Joep Meloen nu wel of niet een goede boodschap, een preek, daar begon het allemaal mee, toen men Freek de Jonge serieus ging nemen. Allereerst dacht ik dat het allemaal deel van de grap was, die opmerkingen over goed en fout. Oh je had ook van Kooten en de Bie natuurlijk, die hadden volgens mij een boodschap, maar ik kan m niet omschrijven. En toen publiceerde Freek de Jong een boek zelfs, en zijn kameraad begon ernstige liedjes te zingen. Ergens daar moet het mis zijn gegaan. Je kreeg toen links cabaret. De beste rechtse mop(!) gaat over buitenlanders of Joden, of over sex en menstruatie, maar toch denk ik dat rechts dan de essentie van humor mist. Geenstijl dat is wel nog echt ouderwets grappig, alleen nemen hun volgelingen hun grappen serieus, dat is natuurlijk ook de werkelijke grap, en maakt de grap des te sterker. Niet alleen hun volgelingen nemen geenstijl serieus, ook de linkse kerk en christenhonden doen dat, en dat maakt ook hun geenstijl volgelingen. Theo van Gogh die was pas grappig, niet zo grappig als geenstijl, omdat iedereen Theo door had. Balkenende was ook grappig in zekere zin, maar die nam zichzelf serieus, had de intentie serieus te zijn, maar werd door niemand serieus genomen, dat op zichzelf is grappig, maar als je niet de bedoeling hebt om grappig te zijn, telt het niet. Misschien zou je ook Hans Teeuwen moeten noemen, maar die zingt jazz tegenwoordig, is het niet? Op Sargasso had je vroeger tieten elke vrijdag, maar dat hebben ze niet meer. Af en toe is er nog wel humor hoor, zoals Michiel Romeyn als Sinterklaas, bij de benepen gniffelende Matthijs van Nieuwkerk. De ernst in Nederland neemt hand over hand toe, doe toch eens normaal, doe toch eens gewoon. Ik snap die baldadigheid van de straat wel, er valt ook helemaal niets echt te lachen, dan wil je vanzelf wel eens iemand lopen treiteren, he je vriendin is een hoer kaaskop, ik kan daar wel om lachen, zeker als je zo’n roze kop dan ziet die niet weet hoe ie moet reageren en maar doorlopen fluistert, ook niet durft natuurlijk, stelletje mietjes. Allochtonen zijn natuurlijk ook niet grappig, dat heeft met de cultuur te maken, daar heeft Wilders wel een punt, de saaiste droogkutten die ik ooit gezien heb, misschien omdat ze kleine pikkies hebben, dan kies ik toch voor geenstijl en tieten op vrijdag.

 1. 2

  Ach, je kan maar zo vaak Wouter Bos voor windvaan uitmaken voordat ook hier de lol vanaf is. Maar als jij er nog om kan lachen: veel plezier met je tieten.

 2. 4

  Hun? Bedoel je niet hullie of hen? Of was dat onderdeel van de grap? Potdomme. Ik ben mijn humor ook kwijt. Zat zeker in mijn kies die net in 100 stukken uiteen viel…

 3. 5

  Maar die rechtszaak tegen Wilders, dat is toch wel grappig? En de kabinetsformatie, ook om te gieren. Je moet alleen het sarcasme op een wat meer meta niveau zoeken. Humor genoeg!

 4. 7

  Jaaa! De vrijdagmiddagmop!

  ‘Meneer? Hebt u wel eens last van muizen in uw buik?’
  ‘Huh? Eh, nee..?’
  ‘Dan hebt u vast een goeie poes!’

 5. 8

  Is behalve de stijl nu ook het onderwerp (“vroeger was alles beter”) onderdeel van de grap of is er enig deel van dit geheel dat in ieder geval een gedachte uitdrukt, al is het dan een dergelijk oninteressante?

 6. 12

  De schrijver van dit artikel is een typische verzuurde Geenstijl reaguurder. Niet zo gek dat je dan de positieve dingen in het leven niet meer ziet. Blijf maar lekker weg.

 7. 16

  Nou, die caprio heeft zich weer lekker binnen geschreven. Sargasso goes nihilism met humor.

  Maar hij heeft wel een punt natuurlijk.
  Vooral daar waar het fout ging: de preek van Freek.

 8. 18

  Vroeger had je In de Rooie Haan. Daar bleef je voor thuis op zaterdagmiddag en het was altijd lachen over op zich serieuze zaken.
  Links is helemaal verzuurd. Humor is taboe. Zie de sommige (2, 8, 9, 20 en 12) reacties hierboven.

 9. 19

  Okee, er ging iets ernstigs mis toen Neerlands Hoop uit elkaar ging. Maar kiezen voor geenstijl? Nu toch niet meer? GS had natuurlijk al lang het voorbeeld van Koot en Bie moeten volgen. Die hebben zich opgeheven toen ze serieus werden genomen.
  (Geenstijl dat is wel nog echt ouderwets grappig, alleen nemen hun volgelingen hun grappen serieus…)

 10. 25

  Een humorloze generatie? Ja en nee. Ja omdat op macro-niveau – het maximaal haalbare van avondvullende zaterdagavondshows op TV en de Oudejaarsconference – er geen kwaliteit meer is. Een Freek de Jonge op halve kracht zonder preek-behoefte is nog altijd veel beter dan slappe aftreksels als Jan-Jaap van der Wal of Guido Weijers. Ja, ook omdat er een groot aanbod is van eendimensionale grappenmakerij bij vooral BNN en RTL.

  Op micro-niveau – thuis tussen de schuifdeuren, op verjaardagen maar vooral in webblogs – laten veel mensen zien over humor te beschikken. Geenstijl reken ik tot deze categorie.

  Het contrast tussen de schuifdeuren thuis en de professional in het theater is kleiner dan vroeger. Niemand waande zich gelijk aan Wim Sonneveld, André van Duin en Toon Hermans. Nu vinden veel mensen zich grappig. Een groot aanbod aan ‘cabaretiers’ en pseudo-grappenmakers, in combinatie met de behoefte tot vullen van zendtijd bij zowel de publieke omroep als de commerciele zenders maakt dat leuk zijn vervlakt en het contrast tussen macro- en micro humor kleiner is dan vroeger. Door velen wordt dit ervaren als een humorloze generatie.

 11. 27

  Wie is die generatie, en waarom is ze humorloos zoals de schrijver van dit stukje? En sinds wanneer is GS grappig?

  Oh wacht, Tineke Schouten is officieel ook humor-om-te-lachen. Guess dat de humor en IQ-curve 1-op-1 overeenkomen.

 12. 30

  Het heeft volgens mij niet zozeer met serieusheid te maken, eerder met het enorme burgerlijke moraal dat vanaf eind jaren ’90 steeds meer toeneemt. Geenstijl? Moraalridders. Koningsbruggen/vdVen? Moraalridders. Koefnoen… alleen maar gezeik op kabinet en Wilders, moraalkoningen. En Sargasso dan? Begin er vooral niet over milieu, duurzaamheid en andere groene griezels.
  Het was er in de jaren ’60 uitgeramt, dat moraal. Het hield even stand totdat Freek als een dominee ging preken op oudejaarsnacht. En dominee’s, daar zijn we in NL dol op.

 13. 31

  Monty Python en de linkse kerk zetten zich af tegen het Christendom, en dat was lachen.
  Nu links ineens heel respectvol met religie omgaat, durft niemand meer lollig te doen over religie.Bang voor bedreiging.Dit noemen we zelfcensuur.

 14. 32

  Even serieus: Elisabeth ‘links’ wil helemaal niet alleen maar ‘respectvol’ met religies omgaan, ze is alleen iets meer beducht voor apartheid, etnische zuivering en genocide, dat verklaart de kritiek op Wilders en iedereen die met hem heult. Verder zie ik halal slachten en hoofddoekjes liever nog vandaag dan morgen uit de maatschappij verdwijnen met achterlating en volledige acceptatie van de bijbehorende mensen, olijfolie en prachtige gitzwarte golvende lokken. Assimilatie is voor mij geen vies woord, als mijn eigen familie het niet had gedaan dansten we nu nog de horlepiep.

  spees, u stelt het allemaal zo stellig, u lijkt wel een dominee?! Verder ben ik (zonder borstklopperij) de blogger bij uitstek bij wie je kan lachen om onnozele en kwaadaardige klimaatontkenners? Keihard respectloos uitlachen zij die de redding van de mensheid blokkeren. Ik lach me een breuk… alweer een warmte record verbroken: TIS STIL AAN DE OVERKANT !!! TIS STIL AAN DE OVERKANT !!! TIS STIL AAN DE OVERKANT !!!

  http://www.youtube.com/watch?v=FdU78WrSy5A

 15. 33

  #31 legt het probleem weer eens mooi open — te weten het onvermogen van een groot aantal vrij domme mensen om het onderscheid te maken tussen respectvol omgaan met religie en het respectvol omgaan met het recht van anderen om, bijvoorbeeld, religieus te zijn.

  Maar deze thread ging over grapjes geloof ik. Ik zelf moet meestal het hardst lachen om dingen met winden laten en dan vooral op onfortuinlijke momenten. Is het misschien mogelijk dat we daar volgende week iets over krijgen?

 16. 35

  Elisabeth, je moet Carlos vooral tussen de regels doorlezen, ik ken m al een tijdje, en zelden meent ie iets zoals ie het lijkt te zeggen. Ik heb m 1 keer in het echt mogen ontmoeten, wat een rechtse lul in z’n Porsche Cabrera! Maar ja als er geld mee verdiend kan worden lult ie zijn eigen pik recht, ook als ie daarmee een linkse prediker voor de grachtengordel lijkt, links lullen rechts lullen, klassiekertje. Carlos met al dat milieu gelul, heb je je wel eens afgevraagd wat de footprint van die Cabrera van je is? Je ken er niet eens die drie koters van je in mee zeulen, daar heb je dan weer een ouwe diesel slurpende Volvo voor moeten aanschaffen. Nee dat is lekker zuinig.

 17. 41

  Wat ik een rare ontwikkeling vind in de humor, is dat geenstijl bijvoorbeeld, en jij noemt hem, helemaal te kikke wauw wappie weg is van die Yanken fuck-schreeuwende cabaretiers (ik kan zo gauw effe de naam niet bedenken). Leuke nummers hebben die waarin ze de tien geboden ontleden en met zo veel mogelijk profaniteiten omringen. Ik bedoel – is dat nou zo leuk ? Hebben wij die ontwikkeling niet een jaar of tig geleden al gehad ? Waar is de subtiliteit ?

 18. 42

  @ 41: Correct, die hadden wij inderdaad al gehad. Sinds enige tijd is onze beschaving dankzij de emancipatie van een hoop dom volk weer decennia achteruit geworpen. We hebben er maar mee te leven.

 19. 43

  @Rene; Ik kan me in bepaalde redeneringen van ‘een hoop dom volk’, zoals jij dat omschrijft, af en toe best vinden. Wat ik me echt niet kan voorstellen, is dat datzelfde volk Freek de Jonge in zijn betere dagen, of Koot en Bie hoger inschaalt dan deze mensen, velen van wier ‘skits’ toch ook al meer dan een decennium oud zijn.

 20. 45

  @ 43: Ik lijk een beetje vast te lopen in je zinsconstructie. Als er een “niet” voor “hoger inschaalt” mist dan ben ik er weer bij.

  En in dat geval: “deze mensen” slaat neem ik aan terug op bijvoorbeeld de geenstijl-redactie en het lijkt mij een fout te veronderstellen dat zij een meer omvattend idee van kwaliteit hebben als “datgene dat deze middag voor recalcitrant doorgaat” — en alles westelijk van stompzinnig rabiaat gebral geldt inmiddels niet meer als recalcitrant. De adoratie van de puber.

 21. 46

  @ caprio: Het wordt fantastisch.

  De sociale conjunctuur lijkt in ieder geval nu eenmaal vrij onverslaanbaar onderworpen aan een om en nabij dertig-jarige periodieke beweging. Tot nu toe heb ik altijd een opgaande steunlijn voor die beweging veronderstelt echter en als we momenteel om en nabij het dieptepunt van de huidige downturn zitten — zoals de huidige politieke situatie gecombineerd met het fenomeen “Guido Weiers” zou kunnen betekenen — terwijl de Engelsen toch al weer enige jaren “Little Britain” hebben weten voort te brengen dan zal de komende top weer alles meer dan goed gaan maken. Ja, zelfs Guido Weiers.

 22. 48

  @Rene; De ‘niet’ staat aan de voorkant. Volgens mij klopt de zin. En ja, ik kon mij, na 1 keer ofzo, voorstellen dat de GS redactie inderdaad uit recalcitrantie mensen als George Carlin naar voren zou schuiven. Maar ze doen het keer op keer, en het lijkt er werkelijk op, alsof ze het echt goed vinden.

 23. 49

  Dat vinden ze ook. Pubers vinden recalcitrante dingen goed. Leven voor een beeld van zichzelf als onverschrokken pioniers van de wereld van morgen in plaats van die vergane van gisteren.

  Het is enkel het missende begrip dat “goed” als begip relatief is aan dat eigen gewenste zelfbeeld die ervoor zorgt dat het woord niet samenvalt met een directer, eerlijker vorm van “leuk”.

 24. 50

  * geniet van het bandeloze (maar terechte) gebruik van ‘recalcitrant’ hier *

  [mooi ook hoe mijn ‘sowhat.nl’ geaccapareerd werd door ‘horoscoopwijzer.nl’ ;-)]

 25. 56

  Nee hoor. Voetballen, schilderen, zingen, schrijven, hard rennen, jongleren, acteren, communiceren, grappen maken. Geen probleem als je daar kritiek op hebt.
  Intelligentie? Hoe durf je. Iedereen is gelijk. Alle meningen zijn gelijkwaardig. Iedereen moet serieus genomen worden. Intelligentie is totaal niet relevant. Heeft ook geen effect op logisch redeneren. Of beargumenteren.
  Niet meetbaar, in tegenstelling tot voetballen, schilderen, zingen, schrijven, hard rennen, jongleren, acteren, communiceren, grappen maken.

  Ik ga zo even bellen met de TS van Feyenoord, ik heb wat ideeen over voetbal.