Een halve JSF-straaljager kan ook.

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

“We denken niet alleen veel, we vrezen ook veel”, zei minister van Defensie Hillen bij de opening van het seminar NATO Maintenance and Supply Agency.  Van dat ‘vrezen’ wil hij af en hij gaf zijn toehoorders de opdracht de knop om te zetten. Geen gezeur meer over ‘dat onze nationale defensie-industrie er dan misschien niet meer aan te pas komt’ en geen geklaag over  ‘uitholling van het werk bij Defensie’.
Want Hillen verwacht juist het tegenovergestelde. Jawel, er zullen functies verdwijnen. Maar “de functies die overblijven, zullen uitdagender worden”.

In zijn toespraak gaf hij een aantal lichtende voorbeelden van kostenbesparing door internationale logistieke samenwerking. Zo kostte de legering van onze manschappen op Kandahar Air Field slechts 29 euro per militair. Dat was inclusief gas, water en licht. Zonder internationale samenwerking had dat  60 euro per militair gekost. Voor de Nederlandse logistieke ondersteuning van onze EU-Battlegroup betalen wij momenteel zelf niets, juichte Hillen.

En: “Zo hebben we vrij recent een ‘halve’ C-17 transportvliegtuig gekocht (…) Dat is dus gunstig voor je militaire operatie”.
Zo goedkoop kan het dus, zegt Hillen. Kortom: als Defensie een half transportvliegtuig kan ‘kopen’, kan een halve straaljager toch ook?

Reacties (2)

#1 h. groen

Dan kunnen we ook wel af met een halve minister van Defensie. En ook de staats secretaris kan op parttime gezet worden. Dan hebben ze ook wat minder tijd om na te denken wat de volgende bedreiging gaat worden.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Een halve JSF, is dat niet een Gripen (in geld uitgedrukt)?

  • Vorige discussie