Een gesprek

“Weet je, het lijkt wel een beetje op een mid-life crisis, maar dan anders.” zegt hij terwijl de cd-speler Rammstein’s Mutter inslikt.
“Hoe bedoel je dat?”
“Nou, wat ik gehoord heb van een mid-life crisis heeft voornamelijk te maken met het voelen van teleurstellingen, dingen niet gedaan en zo, en vastzitten aan iets wat er toch minder mooi uitziet na verloop van tijd. En dat is niet wat bij mij speelt.”
“Wat loop je dan te zeuren? Dan is er toch geen crisis. Bovendien ben je nog niet eens veertig.”
“Alsof de exacte leeftijd er toe doet. Maar het voelt wel als een crisis. Of beter gezegd alsof je voor een wending in je leven staat, maar dat het ongewis is welke kant het op zult gaan.”

“Zo word ik niet veel wijzer. Leg het eens uit. Maar eerst, moet je er nog eentje?”
“Ja graag.”
……
“Here you go.”
“Lekker, dank je. Waarom krijg ik eigenlijk whisky in een eierdopje?”
“De borrelglaasjes waren op.”
“Logisch…..”
Hij neemt een stevige slok.
CD en Eierdopborrelglas
“Nou, kom op, vertel wat er nu weer spookt in dat hoofd van je.”
“Eigenlijk kan ik dat het beste uitleggen aan de hand van een vergelijking. Het is een beetje alsof een deel van mijn leven de naoorlogse tijd hier in het westen nabootst.”
“Grootheidswaanzin!”
“Nee, een metafoor of zo. Maar laat me uitspreken anders raak ik de draad kwijt.”
“Okay.”
“Heel grof zijn er een paar fases na de oorlog in mijn ogen. De eerste twintig jaar staan voornamelijk in het teken van de opbouw. Te vergelijken met mijn jeugd, opvoeding, groeien, leren en zo verder. Saai stuk, maar noodzakelijk.”
“Dit kan ik nog volgen.”
“Dan komt de opstand. Flower power en zo, eind jaren 60 en begin jaren 70. Bij mij kwam dat heel laat, eigenlijk al na de puberteit. Rare dingen doen en tegen alles aantrappen.
Maar eigenlijk bleek dat het toch ook niet te zijn. Het is makkelijk roepen dat er van alles niet goed is terwijl je zelf nog nauwelijks echt wat betekend hebt in de wereld.”
“Volgens mij was je al vroeg actief met allerlei zaken, toch?”
“Gepruts in de marge.”
“Andere mensen zouden er jaloers op zijn.”
“Doet er even niet toe.
Na die opstandige periode ging de aandacht ineens weer helemaal richting het opbouwen van een ‘rijk’ leven. Het yuppie leven van de jaren 80 en de hypes van de jaren 90.
Ook ik heb lange tijd veel van mijn energie gestoken in het hebben van een goed baan, drie keer verhuizen naar een steeds beter huis en het verzamelen van alsmaar meer spullen om me heen.”
“Maar ook toen deed je er van alles naast. Je was zelfs politiek actief!”
“Ja, weet ik wel. Maar het was ongericht en de meeste energie ging toch nog naar werken en een goed leven inrichten.”
“En verder?”
“Tja, nu sta ik voor mijn gevoel op hetzelfde punt als de maatschappij. Heel grof gezien hebben we het hier nu aardig voor elkaar. Geen echte honger, geen echte armoede, geen hele grote zorgen over de toekomst ook al ziet niet iedereen dat zo, gezond en wat nog meer. Ik weet ook wel dat de wereld als geheel nog heel veel problemen heeft, maar hier hebben we eigenlijk alleen nog maar luxe-problemen. Nog meer samenwerken tussen landen? Nog een economisch verdrag? Nog een wijziging in de WAO om het net iets meer betaalbaar te laten zijn?
En dat heb ik dus ook. Nog een lijfrente polis erbij? Toch maar sparen voor een nieuwe badkamer? Weer meer gaan sporten?
Dat is toch allemaal maar secundair?”
“Wat bedoel je met secundair?”
“Het gaat helemaal niet meer over wat we nou eigenlijk willen met onze maatschappij, en het gaat ook niet over wat ik nou wil met mijn leven.
Willen we gewoon op deze weg doorgaan? Alleen maar om nog welvarender te worden? Wil ik doorgaan naar de volgende nog uitdagender baan met misschien nog meer inkomen? Om het volgende droomhuis te kunnen kopen?”
“Je hebt wel makkelijk praten, dat besef je toch wel?”
“Ja, ik heb makkelijk praten…… Maar toch is dit iets wat voor mij en volgens mij voor de maatschappij speelt.”
“Wat?”
“Nou, de overgang van het streven naar welvaart naar het streven naar welzijn. Voor jezelf en voor de rest van de wereld.”
“Hier komt de idealist weer boven!”
“Ik kan me nou eenmaal niet neerleggen bij de middelmaat en me mee laten drijven op de stroom. Zeker nu niet. De laatste drie, vier jaar zit er veel te veel onrust in de maatschappij en in mijn donder. Dat moet een richting krijgen.”
“Weer van de grote woorden. Je bent maar in je eentje hoor.”
“Maakt me niet uit. Voor mij heeft het met zingeving te maken. En de hoop de dingen een heel klein beetje de goede kant op te krijgen, helpt bij die zingeving.”
“Volgens jou de goede kant.”
“Ja, maar wel met een open blik. En wat dan nog dat het mijn ideeën zijn? Het is ook een beetje mijn wereld. Moet ik me dan maar afhankelijk maken van de ideeën van anderen?”
“Dat past niet bij jou.”
“Nee, dat lijkt me inmiddels wel duidelijk.”
“Maar je hebt het hier op verschillende manieren al eerder over gehad. Al dat praten hier helpt niet echt.”
“Dat is waar, behalve dat ik jou mogelijk mee krijg.”
“Mij heb je al voor een groot deel mee. Maar dat is vast niet voldoende voor je.”
“Neuh.”
“Wat ga je dan doen?”
“Ik wil dit delen, ik wil andere mensen mee krijgen, ik wel dat er een beweging op gang komt.”
“Hoe ga je dat doen?”
“Hmmm, schrijven?”

De laatste klanken van Ich Will galmen na.

 1. 2

  Willen we gewoon op deze weg doorgaan? Alleen maar om nog welvarender te worden? Wil ik doorgaan naar de volgende nog uitdagender baan met misschien nog meer inkomen? Om het volgende droomhuis te kunnen kopen?

  Ik denk dat veel Nederlanders momenteel blij zijn dat ze een baan hebben. Misschien is dit niet de juiste periode om groots en meeslepend dingen te willen veranderen…

  Maar succes ermee, al ben ik benieuwd wanneer vos b. zich afscheidt en als eigen beweging verdergaat ;)

 2. 3

  Ik denk dat de tijd er wel rijp voor is. Deze consumptiemaatschappij kweekt hoofdzakelijk LPF-ers: ontevreden volgevroten types die hun onvrede projecteren op nieuwkomers. Meer welzijn zou je wellicht kunnen bereiken door verduurzaming van productieprocessen dit brengt namelijk onthaasting en een grotere betrokkenheid met zich mee.

 3. 4

  Goed stukje, je slaat denk ik de spijker op z’n kop. Alle wijzigingen die nu plaatsvinden in Nederland worden ingegeven door boekhoudkundige motieven maar er zit geen visie achter over de richting die we op willen, al zou het kabinet graag willen van wel. Maar politici geloven we ook niet langer meer op hun woord.

  Jarenlang kon je je als Nederlander nog koesteren in een soort voortrekkersrol in de wereld, maar nu ook die zeepbel is doorgeprikt, blijkt het inderdaad allemaal wat onbevredigend. En dat terwijl er nog genoeg uitdagingen zijn aan te gaan, maar inhoudelijk daarover praten gebeurt te weinig helaas. Zo valt te denken aan duurzamer leven, armoedevermindering zonder de rest van de wereld ons destructieve consumptiepatroon te laten overnemen, of simpelweg zingeving aan het bestaan, kunst, cultuur en mens zijn.

  Ik doe mee.

 4. 5

  @Grobbo: Je bent te somber gesteld in deze.Misschien is nederland juist alweer een voortrekker, de geschiedenis zal het leren. Is het niet zo dat het etiket voortrekker pas wordt geplakt als de “meute” de trend gaat volgen? Trendsetters hebben het nooit makkelijk gehad en om een fraai voorbeeld te noemen( het onderwerp is consumptiemaatschappy dus het kan wel, excuses Steeph mooi bericht overigens) ,

  Op de dag dat World Online naar de beurs ging op het hoogtepunt van de hype stond er veel pers en wat volk voor de beursingang. Een groep uit de toen nog levende krakersbeweging en vrankrijk/olvg stonden perfect gekleed als dikkedeur met streepjespak en sigaar in de mond met enorme bakpannen te zwaaien. Soort beweging als je pannenkoek omhoog gooit. Met luide stem steeds herhalend…Gebakken lucht!!!…Gebakken Lucht!…

  Deze Heren prikten “er” doorheen maar niemand snapte ze en de reacties, ook op het NOS waar de bakkers te zien waren, waren ronduit denigrerend.

  Zij hadden gelijk, de bakkers.

  Trendsetter oftewel ook in deze questie “zeepbel doorprikkers” zijn is een lastig geheel.

 5. 7

  Wellicht, nee joh :)..wellness is het, neem nu armoede-vermindering. Even van een afstand bekeken, vind je het niet merkwaardig dat na zoveel jaren wantoestanden er ineens o.a, uit de blauwe hemel a.h.w., een grote stap is gemaakt in o.a. schuldsanering van Afrika en er nu Daad-werkelijk gesproken wordt over fair trading?

 6. 8

  Excuses, ik merk een zekere wrevel in mijn opmerkingen, ligt aan mij. Wellicht veroorzaakt omdat een toch voorheen heus aardig gebeuren “Oerol” zo Ikea geworden is met duwende en trekkende menigtes bij de boot naar het eiland en daarop. Finito..

 7. 9

  Een beweging opzetten is eehm… leuk maar wat ga je nu zelf eigenlijk doen. Waar ga je zelf mee beginnen om richting te geven aan dat gevoel van je? Waarom ga je niet gewoon de dingen doen zoals jij voelt dat ze zouden moeten gaan? (En als het je geen geluk brengt, schrijf je er een boekje over waarmee je anderen richting kan geven. “Gewogen en gebakken lucht” lijkt mij een mooie titel. Misschien is er een markt voor en kun je cashen. Dan is het cirkeltje weer rond) ;)

 8. 10

  WOL gebakken lucht? Vind ik een slechte vergelijking. Ik zie het meer als een cake die teveel gerezen was en daarna in elkaar zakte. Er bleef niet veel over, maar wel wat. Deze zogenaamde visionairs bestempelden het hele internet als gebakken lucht, maar dat is het niet gebleken.

  Op die manier kan je elke dag wel op de beurs in je nette pak gaan staan, bij elk accountantskantoor en bij elke kledingwinkel.

  Onze maatschappij is gebaseerd op deze “gebakken lucht” en dat is niet alleen internet gerelateerd.

  Maar verder Steeph, waar kan ik me inschrijven?

 9. 12

  Oei, let je even niet op, krijg je goede reacties!
  En ik maar denken dat het vrijblijvend dagdromen was. Uh, niet helemaal natuurlijk, maar wel onzeker of zoiets ook bij anderen een snaar raakt.
  Kennelijk wel. Dat helpt bij het zetten van vervolgstappen.
  Helaas valt er nog nergens in te schrijven. Alhoewel ik me net bedacht heb dat zoiets wel handig zou zijn voor mijn inkomsten, beetje ala lpf. Heb ervaring met creatief boekhouden namelijk ;-)

  Nu is het zo dat ik al wat langer met ideeen aan het spelen ben. Een van de eerdere proefballonen staat op mijn oude eigen website, onder de naam Duurzaam.

  Maar op dit moment heb ik het gevoel dat het nog een te hoog ambitieniveau heeft.
  Wellicht is het beter om eerst een paar kleine stappen te zetten.

  Maar voor mij staan dingen als welzijn, duurzaamheid, het afschaffen van Ikea en humor hoog op het lijstje.
  Zal eens kijken of ik hier wat visjes op kan gooien zodat de bal gaat rollen.
  De truuk wordt om het positief en constructief aan te pakken. De laatste jaren hebben de negatieven al wel laten zien dat je daar maar even van kan profiteren in mijn ogen.

 10. 13

  Het afschaffen van Ikea is op zich al humor. Of wilde je die niet afschaffen?

  Zo, niet alle reacties zijn even goed, er zijn ook heel flauwe bij.

 11. 15

  Interessant, maar de vraag is een beetje wat je wilt. Is de overgang van ‘drang naar meer welvaart’ naar ‘drang naar meer welzijn’ de basis?

  Het probleem lijkt mij dat we alles hebben. We hoeven niet meer te wederopbouwen, we hoeven niet meer te trappen tegen rigide regels, we hoeven eigenlijk niet zoveel meer, behalve houden wat we hebben. En daar worden mensen vaak bang van, bang om dingen te verliezen. Ik weet niet of jij, of een groepje, daar iets kan veranderen.

  Aan de andere kant zijn de mogelijkheden iets te veranderen groter dan ooit. Thomas L. Friedman had het bijvoorbeeld over Superempowered People, over het feit dat individuen een grotere invloed hebben dan ooit, deels door de opkomst van internet.

  Ik denk graag mee over wat we nu kunnen doen om de maatschappij nog een stukje beter te krijgen, en een meer zinvol bestaan te creeeren voor veel mensen. Misschien iets voor een doorlopende discussie?

 12. 17

  Ik vind zelf een idee als Bruto Nationaal Geluk erg intrigerend, maar de valkuil is dat je de realiteit uit het oog verliest.

 13. 20

  @Spuyt12 #14: Tja dat woord duurzaam is al dubbel behept voordat ik het goed en wel kan gebruiken. DUUR in duurzaam wordt acuut tegen je gebruikt. En de associatie met Alternatief zit er ook al in. Maar toch is het een essentieel begrip voor mij. Bedenk maar eens een betere. In het engels is het makkelijk. Sustainability.

  @Franz #15: Je geeft goed aan wat de drempel is die genomen moet worden. Mensen zijn sowieso al van nature niet echt bereidt om te veranderen, en al helemaal niet als ze denken dat ze er veel bij te verliezen hebben.
  Maar volgens mij moet het mogelijk zijn om de dingen te veranderen waarbij we de geneugten van vandaag kunnen behouden en toch het beter kunnen doen.
  Ik zou bijvoorbeeld niemand de mogelijkheid van (auto-)mobiliteit willen ontzeggen. Maar het moet mogelijk zijn om over 10 jaar de gemiddelde auto twee keer zo zuinig te laten zijn en de helft minder zooi in de atmosfeer te laten pompen. Goed voor onze olie onafhankelijkheid en goed voor de lucht (minder kinderen met astma etc…).

  @Arduenn #16: Waarom de vergelijking met het najagen van Nirwana? Mag ik daaruit concluderen dat je ieder streven naar een beter leven en/of betere maatschappij als zweverig ziet? Ben benieuwd hoe jij de maatschappij ziet dan.

  @Grobbo #17: Met genoeg nuchtere mensen (zoals hier in de discussie) is het erg moeilijk de realiteit uit het oog te verliezen. Daarom is een goede beweging gebaat bij kritische mensen en nee-zeggers.

  @Caprio #18: Klopt. Waarschijnlijk omdat ik niet de illusie heb dat ik de waarheid in pacht heb. Maar ik durf desondanks toch een stap te zetten. Wie weet wat er gebeurd.
  Bovendien, om iemand te citeren waar jij vast een broertje dood hebt, twijfel ik aan alles, ook mezelf.

  @Mescaline #19: Volgens mij maak jij meer van wat ik tot nu toe schreef dan ikzelf voor mogelijk had gehouden ;-)

 14. 21

  Het zal wel interessant zijn om de eerste internetpartij op te richten. Een pan-europese partij kan ook alleen maar goed functioneren als het internet er een vitale rol in speelt.

  Overigens, wat wordt de voertaal? Als het geen frans/engels/nederlands/duits/spaans/italiaans/enz. is (doorhalen wat niet van toepassing is) stop ik er per direct mee.

 15. 22

  Door een uit de hand gelopen grap wordt ik volgende week notabene in de Ridderzaal verwacht (Breed Initiatief Maatschappelijke Binding) om met ‘het kabinet’ in gesprek te gaan over voorwaarden en initiatieven om maatschappelijke binding en cohesie te bevorderen; tevens maak ik kans op een mooie prijs uit handen van het kabinet.(!) Ik zal, indien ik de kans krijg, eens een balletje opgooien daar. Misschien een idee om na de eerste filtering irl te ontmoeten en een en ander uiteen te zetten. Denk dat er in potentie voldoende onderscheidend vermogen aanwezig is. @arduenn: Ik zal zorg dragen voor oranje overalls. (of doel je op aziatische monnikengewaden?)

 16. 23

  @Spuyt12 #21: Wil het een beetje bij deze tijd passen, moet internet wel een grote rol spelen. En de grenzen tussen landen bestaan alleen maar in de fysieke wereld. Dus laten we gelijk heel Europa als bereik nemen.
  Maar om het praktisch te houden stel ik voor om eerst het Nederlandse taalgebied te nemen.

 17. 24

  @Steeph, Je beweging is op weg naar de paradox. Als jij/zij straks de wereld een beter stiller paradijs (Nirwana) heeft gemaakt dan wordt je aktie-onrust daardoor weer een stuk groter. De Hel is nodig.

 18. 25

  @ 24 et al: dan moet men gelijk die paradox ontzenuwen door een ondergrondse tak op te zetten. Zodat de Hel zijn gewaardeerde functie krijgt. Dus stel ik voor om ………………. …………………… ……………….. ………………. ………………. …………………… ……………….. ………………. ………………. …………………… ……………….. ……………….

 19. 26

  @vos b. #22: Interessant! Gooi vooral balletjes op, maar pas op met het ingooien van ramen, is het nog wat vroeg voor.
  Ga me eens inlezen in dat Breed Initiatief Maatschappelijke Binding en Zestienmiljoenmensen.

  @Mescaline #24: Ah. Nog niets goed en wel begonnen of ik zit al in een paradox. Afijn, leg maar op de stapel uitdaging hier rechts van mij :-)

 20. 30

  Ben je bang dat …. .. … ………. ….. niet een beetje teveel van het goede is? Hier wordt je al voor je bed gehaalt door de politie! Laat staan ……. 12xXccc!###hh…. … Als je er dan nog %%44…. .. ….. … bij doet dan heb je morgen zeker de AIVD op de stoep!

 21. 31

  Weer gerust, Spuyt, de code 12xXccc!###hh is slechts een code voor Pff&&88=.—…_ƒƒ, wat een schijncode is voor ###hhÚÚÚ…/÷÷÷ …… we zijn niet gèk, he…

 22. 36

  Steeph, hoe wil je ons Nederlandse naievelingen, de nog steeds altijd maar doorpratende gelijkhebbers met een plaat voor de kop betrekken bij een betere wereld ? Afgezien van de jaren ’70 is dat nooit ons pakkie-an geweest.

  Als we na de Komende Krisis weer retro moeten, reken hier dan maar weer op bakerpraatjes, spruitjes, vergaderingen met sigarenrook, kinderen moeten zwijgen, filmkeuring, woensdag gehaktdag en vader leest de krant. Dat zit in onze genen.

 23. 40

  Mescaline, je bent al betrokken. Al was het maar door je scherpe kritieken op deze en andere stukjes. Daarmee zorg je voor een betere voorbereiding aan mijn kant zodat straks de voorstellen voor verbeteringen nog beter in elkaar zitten. Zo goed dat zelfs jij er niet meer omheen kan :-)

  Maar vergaderd zal er worden. Alleen dan op zonnige zondagen in de frisse lucht aan een schoon meertje. Anders doen we niet genoeg aan ons eigen welzijn terwijl we over dat van anderen denken.

 24. 42

  @steeph: vergeet de biertjes niet… Ik denk altijd helderder naar een paar biertjes. Na nog een paar biertjes hebben we altijd alle wereldproblemen opgelost.

 25. 44

  Ik zie een gouden toekomst die 1000 jaar zal duren! Waar elke jongeman op zijn achtiende verjaardag zo’n prachtig zwart uniform krijgt met van die grappige runentekens! ;-)

 26. 46

  Maar eventjes alle gekheid op een stokje. Ik ben best voor zo’n initiatief en ben dan ook graag bereid mijn kleine licht daarover te laten schijnen.

  Zet me maar op je lijst, Steeph! Ook voor die breenstormavond aan dat meertje met joint & bier :-)

 27. 47

  Maar effe serieus: volgens mij is progressie het keyword.. niet alleen in materiele zin maar ook in immateriele zin.. Groter welbevinden voor meer mensen zeg maar..

  In mijn optiek moet het (paradoxaal misschien) mensen hier in Nederland juist moeilijker gemaakt worden.

  In mijn beleving kun je pas gelukkig worden als je er zelf voor gewerkt hebt en tegenslagen overwint.. die kans moet je dus krijgen..

  Wat mij betreft dus een aantal dogma’s het raam uit! De eerste is: “de overheid moet voor ons zorgen” ( de dood in de pot voor vernieuwing, eigen verantwoordelijkheid en de sociale cohesie)

  Kortom: overheid moet terug naar zijn kerntaken. Veiligheid, rechtspraak, defensie, gezondheidszorg en milieu..

 28. 48

  @sikbock: Kijk, dat is een goede bijdrage!
  En gelijk raak je bij mij een gevoelige snaar. Ik ben nogal rood gekleurd, politiek gezien. Maar het betuttelen zie ik ook als een ernstig probleem.
  Grote uitdaging wordt de werkelijk zwakken te beschermen en de rest hard zijn best te laten doen om een plek te verdienen. En daarmee meer dynamiek te krijgen.

 29. 49

  Hear hear sikbock! Weg met de betutteling van de overheid en ouders die de school of de staat de schuld geven van het ontsporen van hun kinderen.

  Eén kanttekening bij je eerste alinea. Onderzoek wijst uit dat er een “dempend effect” is bij het geluksgevoel (wat mijns inziens grote invloed heeft op het welbevinden). Dit effect werkt zowel in positieve zin als negatieve zin.

  Een (niet depressief) mens zal zijn gelukstoestand altijd waarderen met een 7. Er kunnen kortstondige perioden zijn waarin dit getal hoger of lager uitkomt, maar uiteindelijk komt het weer op de 7 uit. Dit effect wordt ook wel de hedonistische tredmolen genoemd.

  In zoverre hebben maatregelen om het welbevinden te vergroten maar een tijdelijk effect en heeft het volgens mij niet zoveel zin om daar veel tijd aan te besteden.

 30. 50

  @ Spuyt: tot nu toe is de houding van de overheid geweest: stop mensen maar een zak (je) geld toe en ze zijn wel tevreden.. Vaak is dat niet het geval

  Ik denk – en dat is misschien tegen het been van de rood gekleurde medemens alhier) dat je dat zakje geld eerst weer moet afpakken voordat die mensen eigen verantwoordelijkheid gaan dragen voor hun geluk..

  Dat betekent in mijn beleving dat de groep die steun echt nodig heeft een stuk kleiner wordt..

  Speciaal voor Carlos: daarom ben ik ook tegen het binnenhalen (door huwelijksmigratie) van grote aantallen kanslozen. Die komen voor een groot gedeelte in een uitkeringssituatie terecht omdat in deze maatschappij weinig vraag is naar laaggeschoolde arbeid..

 31. 51

  @Steeph: De signalen zijn inderdatum alom, nu op naar daad en drang ;) Wellicht toch maar on/off topicje ergens? Beloof je voorts dat ik uiterst zorgvuldig te werk zal gaan en inderdaad niet onbedoeld glas in lood beschadig. Zou maar zonde zijn. Wel flink peilen en proeven. Al is het natuurlijk wel verleidelijk te lispelen dat mij een en ander ter ore is gekomen.

 32. 52

  Met Rammstein’s Mutter in de CD-speler al een midlife crisis. Waar heb je eigenlijk last van met Led Zeppelin’s Stairway… in je MP3-speler?
  Ik ben nog niet opgenomen in Sint Hubertusberg.

 33. 54

  @Ruud: Alsof iemand die in de mogelijke leeftijd van een midlife crisis zit alleen maar naar muziek mag/kan luisteren uit zijn “jeugd”.
  Kom kom, zo vastgeroest ben ik niet. Dan had ik niet zo’n drang om dingen anders te willen doen, toch?

 34. 55

  @mezelf #48 en anderen over betutteling: Het is nog steeds wel een goed punt, maar erg nieuw is de insteek nog niet.
  De truuk wordt om daar een slimme constructie voor te vinden die beter werkt dan nu.

  Tevens een andere kanttekening. Ik zou jammer zijn als het “hard werken en tegenslagen overwinnen” alleen betrekking zou hebben op het werk voor het betaalde werk.
  Ik vind de onderwaardering voor vrijwilligerswerk in onze maatschappij nog steeds schrijnend.
  Er lopen heel veel stille krachten rond die enorm veel bereiken voor het algemene welzijn. Als voorbeeld noem ik maar eens de vrouw die hier in het dorp jaarlijks de collecte voor de brandwondenstichting regelt. Veel avonden en veel dagen werk. Maar denk maar niet dat ze daarvoor ergens ook maar enige ruimte voor krijgt van haar werkgever.
  Misschien is het een goed plan dat in arbeidscontracten komt te staan dat je per jaar 1 dag (of misschien wel 2) extra vrij hebt als je aantoonbaar vrijwilligers werk doet.
  Volgens mij zowel voor de mensen als de bedrijven/instellingen beter. Meer gemotiveerde mensen.

 35. 56

  @ Steeph #20 – “Ben benieuwd hoe jij de maatschappij ziet dan.”

  Ik zie de maatschappij als een horde alfa- en beta-apen. De alfa-apen voelen dat ze sinds de oprichting van de Verenigde Naties obsoleet zijn en ik heb het idee dat ze dientengevolge de taktiek van de verschroeide aarde toepassen.

  Maar dat even terzijde. Ik bedoelde met het Nirwana najagen meer het willen ontstijgen van de dagelijkse sleur met grootse plannen.

 36. 57

  @Steeph #40 Touché.

  Wat ook erg zonde is, miljoenen mensen zitten ’s avonds in een TV-sleur die niet prettig is. Ik ken het zelf van vroeger en zie het dagelijks om me heen.

 37. 58

  Mescaline: Ja, die TV-sleur. Dat ken ik ook. Daar gaan heel wat uren aan verloren zonder dat het tot werkelijke levensvreugde leidt.
  Aan de kwaliteit van de TV iets proberen te doen is waarschijnlijk een onbegonnen zaak. Dus hoe halen we ze achter de buis vandaan?
  Misschien toch weer wat van die enkelvoudige beeldjes ertussen laten plakken waarin ze mooie zonnige heuvels zien waar ze met hun kinderen fijn aan het ballen zijn ;-)

 38. 59

  Steeph, niet verwacht dat jij vastroest. Maar er is wel een algemene teneur van ‘back to’. En juist de generatie van de sixties/seventies, die zelf veranderingen te weeg hebben gebracht, wil erg graag terug. Doordat het steeds harder is geworden door de individualisering.

 39. 60

  @Steeph en Spuyt:

  Mijn antwoord onder # 50 was wat gemakkelijk ( heb tegenwoordig last van denkluiheid)Over geluk nog het volgende:

  Uit verscheidene onderzoeken is gebleken dat mensen pas gelukkig worden als ze zich daar voor inspannen. Iemand die twee jaar lang moet werken om een nieuwe keuken te betalen is daar veel gelukkiger mee dan de persoon die 50.000 in de loterij wint en dan de keuken koopt.

  Een bekend gegeven uit de psychologie is dan ook dat mensen dingen meer waarderen naarmate ze zich daarvoor meer hebben moeten ontzeggen of inspannen.

  Daarnaast denk ik dat voor jezelf kunnen zorgen eigenwaarde en trots met zich meebrengt. Zo moet ik denken aan de oude mensen die ik ken.. Zonder uitzondering reppen die trots dat ze hun hele leven hard gewerkt hebben en nooit een beroep op een uitkering hebben hoeven doen..

  De laaste 20 jaar heerst er in Nederland een cultuur waar mensen niet gestimuleerd worden, maar een cultuur waar mensen worden aangemoedigd zich afhankelijk en behoeftig op te stellen..

  Zo denk ik bijvoorbeeld ook aan een foto die ik zag in een weekblad.. een foto uit de jaren 60 waar de eerste immigranten Nederland binnenkwamen.. jonge eagere ambitieuze mannen, goed geschoren en strak gekleed in een pak.. Daarnaast een foto van 30 jaar later.. diezelfde mannen, met baarden, sjofel gekleed in traditionele kledij een kaartje leggend in een theehuis.. illustratief voor wat de nederlandse mentaliteit met hun ambitie heeft gedaan

  Ik denk dat het hoog tijd wordt om de mensen in Nederland weer hun eigenwaarde terug te geven..
  Verandering zal niet zonder pijn gaan maar is denk ik uiteindelijk beter..

 40. 62

  @Steeph Anderzijds zou ook helpen: alle zenders ’s avonds alleen maar kerkdiensten, telefoonspelletjes en skischansspringen laten uitzenden.

 41. 65

  @Sikbock: Meen mij te herinneren ooit een documentaire over geluk gezien te hebben. Een van de opzienbarende conclusies was dat mensen in Engeland tijdens de tweede wereldoorlog veruit het gelukkigst waren.
  Waar ik niet mee wil zeggen dat we maar allerlei akelige dingen over ons heen moeten roepen om zo het geluksniveau te laten stijgen.

  En het is wat makkelijk gesteld om de heren in de theehuizen af te doen als niet gelukkig of profiteurs van een slecht systeem. In hun ogen hebben ze wellicht de hemel op aarde al bereikt en doen ze het een stuk slimmer dan wij.

 42. 66

  @Mescaline en Arduenn: Ik bedoelde inderdaad de subliminale perceptie. Maar het doel was wel om ze uiteindelijk daadwerkelijk aan het ballen te krijgen op een heuvel. Maar we kunnen natuurlijk iedere week een ander balspel suggereren om te voorkomen dat het gaat vervelen ;-)
  Andere suggestie voor de flitsbeelden zijn ook welkom.

 43. 67

  @Sikbock Klopt allemaal. Bijvoegsel: sinds de TV heeft het verenigingsleven een grote knauw gekregen. Tegenwoordig is het avondleven is veel minder sociaal van karakter, het samen leven is nu selfsupporting TV consumeren geworden. De mensen zijn veranderd.

 44. 68

  Ik heb het woord profiteurs niet in de mond genomen.. Ik neem die mensen in het theehuis niks kwalijk.. Als ik in hun schoenen stond zou ik misschien hetzelfde gedaan hebben.. zie maar eens weerstand te bieden aan mensen die roepen dat je zielig en achtergesteld bent en achterover kunt gaan zitten.. dat laatste is mijn punt

  Het heeft dus geen zin om schuldigen aan te wijzen.. hoe lossen we dit op?

 45. 69

  @mescaline: “de mensen zijn veranderd”. Kennelijk kan dat dus nog steeds. Dus moet het ook mogelijk zijn de mensen een andere kant op te veranderen.

  @Sikbock: Sorry, ik leg je woorden in de mond die je inderdaad niet gebruikt hebt.
  Het gaat er inderdaad om het “systeem” zo te veranderen dat mensen niet in een passief vegetatieve staat geraken (en daarmee mogelijk andere mensen ongelukkig maken die het zien).

 46. 71

  @Steeph #65 Oorlog een gelukkige tijd. Een bekend gegeven, ook bekend uit Rusland 1942-1945 nota bene. Godfried Bomans schreef er ook al eens een stukje over.

 47. 73

  @mescaline #71: Maar ik kan me niet goed herinneren welke conclusie de psychologen er aan hadden verbonden.
  Was het een gevoel gezamenlijk ergens voor te vechten of was het een gevoel van gedeelde smart of was het een gevoel van alles is eenvoudig en keuzes zijn duidelijk????

 48. 75

  Uit memoires en literatuur die ik ken komt naar voren dat er geen lege of suffig doorgebrachte tijd meer was. Alles werd belangrijk, want er was veel verloren, maar niet alles. Gedeelde smart mmm, niet altijd. Alles was niet eenvoudig en duidelijk !

 49. 77

  @mescaline #75: “..alles werd belangrijk…”. Mmmm hoe zorg je dat mensen dingen weer echt belangrijk gaan vinden? Zo belangrijk dat ze er andere zaken voor opzij zetten. Zo belangrijk dat ze er voldoening uit halen als iets bereikt is…..

  @dreadloki: Neuh, ik typ dit tussen het stofzuigen en toilet schoonmaken door. Vandaag is het weer poetsdag in dit huis. Die dingen moeten ook gebeuren.

 50. 79

  @Steeph: Ik denk dat hoe meer taken de overheid aan zich trekt, hoe minder de mensen zich betrokken of verantwoordelijk voelen..

  De neiging ontstaat dan om te roepen: laat de overheid dat maar doen! daar betaal ik toch belasting voor?

  Ik ben dan ook van mening dat de overheid moet stimuleren, maar ook taken moet afstoten om maatschappelijke ruimte te creëren..

 51. 80

  @mescaline #67: In mijn omgeving zie ik het voor de tv zitten tijdens het eten niet veel voorkomen. Ikzelf eet op een plek waar ik mijn TV niet eens kan zien (vooral wegens het formaat, namelijk postzegel)

 52. 81

  Jullie zouden misschien es op werkbezoek moeten gaan naar Bhutan. Daar hebben ze het Bruto Nationaal Geluk ingevoerd (ipv. BNP). Ondanks dat ze economisch nog lang zo ver als wij niet zijn, ziet het BNG er toch behoorlijk aanlokkelijk uit!