Een bal op TV | Kleptocraten aller landen…

Foto: *USB* (cc)
Serie: ,

COLUMN - V&D, de Grieken en de EU, Oekraïne en Poetin, de verbindende schakel is diefstal. We maken veel waarde, maar hoe verdelen we de vrucht van onze arbeid? Poetin en Janoekovitsj wisten het wel: tussen onze vriendjes, die onze machtsbasis vormen. De opstand in Kiev was een te groot risico voor de kleptocratie in Oekraïne en Rusland.

V&D is een speeltje voor het Amerikaanse roofkapitaal. Als de uitgemergelde middenklasse niet meer koopt en de omzet stort in, dan sluit je de tent en zet je 10.000 mensen op de keien. Er is een akkoord, maar weer niet met het personeel. Dat mag slikken of stikken.

De Grieken laten zich niet langer als oud vuil behandelen. De nieuwe Griekse regering wordt gedomineerd door linkse populisten; het offensief van de nieuwe heren dreigt vast te lopen op onwrikbare orthodoxie van de EU: dat is te begrijpen, want de Griekse kleptocraten zijn ontsnapt.

In Frankrijk, waar het economisch ook niet zo loopt – al is het leed niet zo extreem als bij de Grieken – doet het Front National van Marine Le Pen het zeer goed in de peilingen. Het lijkt er op dat een xenofobe rechtse regering in Frankrijk onontkoombaar wordt. Haar vriend Wilders, doet het bij ons weer uitstekend.

De Griekse minister Varoufakis roept het spook letterlijk op: verwijzend naar de opkomst van Hitler, verwijst hij naar de derde partij van Griekenland: de Gouden Dageraad.

Samsom heeft gelijk: de groeiende ongelijkheid is fnuikend voor de verbindingen in de diverse samenlevingen. De remedie, “kinderen met hun derde jaar naar school”, is wat onhandig.

Het zijn losse draden in het nieuws, maar de legers van deskundigen brengen er maar geen verbanden tussen aan. Waarom is in Griekenland populistisch links aan de macht gekomen? Waarom dreigt in Frankrijk een regering met een hoofdrol voor het Front National? Is het erg dat in Griekenland oud-communisten in het zadel zitten? Wat betekenen hun banden met Moskou?

Ik kan er uren over piekeren. De deskundigen hebben borreltafelvisies, waar ik vooral nijdig van word. Poetin moet streng worden toegesproken, ja, ja. Laten we dat vooral doen: “Wij waarschuwen voor de laatste maal.” Maar wie heeft waar controle op in het oosten van Oekraïne? Geert Mak noemde het een ‘failed state’ en zag een strijd tussen groepen, die niet luisteren, niet naar Poetin en niet naar Poroshenko.

De EU heeft twee problemen: het eerste is dat het invloedssferen heeft, waarvan de situatie in Oekraïne een expressie is. Alleen Rusland heeft óók een invloedssfeer, waarin datzelfde land ligt.

Het tweede probleem is de onregelbaarheid van de totaal verschillende economieën; zeker als de grexit onvermijdelijk wordt, is de vraag of Draghi’s “big bazooka” nog effect zal hebben. Na een rentestand van nul, is de speelruimte voor macro-economische instrumenten niet groot meer.

Holslag zei in Buitenhof dat de ruimte voor een radicaal matige politiek lijkt te zijn verdwenen door het populistische antwoord van de kiezer op politieke vragen. Poetin staat onder druk van zijn volk, door de economische neergang door de sancties en de olieprijs. De Griekse regering is verkozen op een radicaal programma, de Nederlanders en Duitsers willen een strakke lijn: afspraak is afspraak.

De heldin van de matigheid is Angela Merkel: als Mutti de rolstoel van Schäuble een zetje geeft, tenminste.

“Er waart een spook door Europa, dat van de kleptocratie….”

Reacties (5)

#1 Inkwith Barubador

Het rammelt weer alle kanten op, zonder duidelijke analyse of diepgang. Je noemt wat feitjes en meninkjes, husselt ze een beetje door elkaar, et voila: weer een column van Tom.

  • Volgende discussie
#2 zazkia

Mooie column.

Dat spook van de kleptocratie waart er altijd. Het enige is dat het meer opvalt in een tijd van crisis.
Dan drogen alle onafhankelijke financieringsbronnen op en blijven alleen een handjevol kleptocraten en een handjevol andere kleptocraten over. Dan wordt de echte macht zichtbaar en zijn de rijke pipo’s bang voor hun eigen hachje. Omdat ze misschien die andere rijke pipo achter zich an krijgen en dan zijn zij hun geld kwijt. Bang bang bang. Oeh oeh, dalijk moeten wij eauk in een shirt van de wibra, dan gaen we deaud.

Dus willen ze zo veel mogelijk medestand kopen en gaan de
meeste pers die naar de mond praten. Want ja, we moeten allemaal eten en ander geld is er niet
* de koch broertjes van de farma, die zitten dus bij de tea party en hebben Murdoch/Fox.
* de rockefellers, die zitten bij de neocons in de republikeinse partij en hebben de Washington Post en NY Times en Die Zeit. Leuk citaat van een van de Rockefellers, een senator: “The internet never should have happened”.
* in nederland hebben we dus koninginnenkongsi van CDA en NOS, ook zo lekker duurzaam [/cynisme].
* in rusland het gasprom kwijn die toendra maar weg verhaal, die hebben ook hun eigen media (TNT) onder de GMDP vlag
* in dubai, de oliesjeiks, die achter Al Jazeera zitten.

Het is toch volstrekt duidelijk dat we meer zonneenergie moeten hebben. Dat internet ons kan redden van de derde wereldoorlog. Maar ja stel je voor dat ze dan hun olieimperia kwijtraken. Oej Oej.

Nee zij zijn van de club van er moeten nog maar tien miljoen mensen overblijven die voor ons als slaaf moeten werken. Dus dan beginnen ze oorlogjes en daarin mogen wij allemaal wel dood. En hullie een mooie helikopter. Er blijft geen aarde meer over maar die is dan wél he-le-maal van de dan overblijvende oligarchen. En die vechten elkaar de tent nu uit. En daarom hebben we geen normale baan meer tenzij we ja knikken en meevechten.

When this country makes war we all die in the same boat. !

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Inca

Bovendien heb ik veel meningen over Griekenland gehoord, maar niet wat jij zegt:

het offensief van de nieuwe heren dreigt vast te lopen op onwrikbare orthodoxie van de EU: dat is te begrijpen, want de Griekse kleptocraten zijn ontsnapt.

Er zijn vele redenen waarom dit spaak dreigt te lopen, maar juist die reden is er niet een van: de EU interesseert zich helemaal niet voor het aanpakken van de kleptocraten (niet in het minst omdat ze zelf wat boter op hun hoofd hebben.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bas van Stapelberg

Ja noem eens een regering op die niet uit dieven bestaat? Wel een goed stukje overigens, @ 1 je schrijft wat feitjes maar iedereen is al uitvoerig gebriefd over de feiten, je kan het wel blijven herhalen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 zazkia

@1

de ruimte voor een radicaal matige politiek lijkt te zijn verdwenen door het populistische antwoord van de kiezer op politieke vragen.

De ruimte voor een radicaal matige politiek is verdwenen omdat het gegraai van de rijke RvC´s bij het bouwen, in de bejaardentehuizen, de scholen en de ziekenhuizen gewoon doorgaat.

Ja noem eens een regering op die niet uit dieven bestaat?

@4 oh je hebt helemaal gelijk, laten we dan maar helemaal niet meer stemmen en onze mond houden en bij de pakken neer zitten want het zijn toch allemaal dieven.
We moeten eens wakker worden, letten op dat gegraai en lezen wat er gebeurt met ons gemeenschapsgeld in plaats van vervallen in dat extremistische geleuter over wel-moslim niet-moslim. Want het maakt helemaal niet uit of in de rijksbegroting voor 10% of voor 20% naar natuur of een moskee gaat; als het gaat om een miljoentje en de grote miljarden al zijn verdwenen ergens naar een Zwitserse rekening.

  • Vorige discussie