Economische migratie steunen met ontwikkelingshulp?

Economische migratie steunen met ontwikkelingshulp?

Als een ontwikkelingsland niet meewerkt, zou dat gevolgen kunnen hebben voor de bilaterale samenwerking en de ontwikkelingsrelatie met de regering van dat land“.
Dit dreigement maakte het kabinet bekend na de ministerraad van afgelopen vrijdag.

“Nederland gaat er meer op toezien dat regeringen van ontwikkelingslanden constructief meewerken aan de terugkeer van vreemdelingen. Het gaat om vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven na een afgewezen asielverzoek of na illegaal verblijf”, kopt het persbericht.

Verder meldt het bericht dar er “€ 9 miljoen per jaar beschikbaar om ontwikkelingslanden te helpen met migratiebeleid en ontwikkeling”. En: ´Daarnaast blijft Nederland hulp bieden aan landen van herkomst bij de opzet en uitvoering van migratiebeleid en aan het vergroten van de positieve bijdrage van migratie aan ontwikkeling. Deze samenwerking is niet beperkt tot de vijftien OS-partnerlanden; alle ontwikkelingslanden kunnen ervoor in aanmerking komen”.

Ligt hier een ‘kans in de crisis’ voor asiel- en gelukszoekers om een stukje ontwikkelingshulp te genereren? Dit kabinet wil slecht gedrag afstraffen en goed gedrag belonen. Dus even afspreken met de regering van land van herkomst: als je nou eens een vluchtelingenkampje opzet, gaan wij even Nederland in. Als ze ons dan terug willen sturen, zeg je ‘ja, graag, laat maar terugkomen’ en je krijgt er wat geld bij.

  1. 1

    Mooi. Zo raak je de door ons gesteunde dictators tenminste in hun eigen portemonnee, want veilige en democratische landen werken over het algemeen al mee…

  2. 2

    Zo zie je maar weer eens dat die hele ‘ontwikkelingshulp’ gedoe gewoon gebruikt wordt als politiek drukmiddel zodat ontwikkelingslanden braaf doen wat het Westen ze opdraagt. Daarom ben ik er groot voorstander van dat die hele ‘ontwikkelingshulp’ per direct wordt afgeschaft want het ondersteunt corrupte Derde Wereld politici en de Westerse ontwikkelingshulpindustrie, het is een middel voor het Westen om ervoor te zorgen dat ontwikkelingslanden in de pas lopen, het maakt mensen in de Derde Wereld afhankelijk van het Westen en het werkt helemaal niet.
    Echte ontwikkeling komt namelijk door wereldhandel (zie bijv. China en India) daarom zou i.p.v. iedere keer weer miljarden euro’s geven aan ‘ontwikkelingshulp’ veel liever allerlei handels restricties opgeheven kunnen worden zodat er meer vrije handel kan onstaan en dus meer (echte) ontwikkeling.