Dit jaar heeft James Watson (u kent hem wel), ontdekker van de DNA-structuur, op een symbolische uitreiking twee dvd?s in ontvangst genomen waarmee hij als eerste mens op aard zijn volledig in kaart gebrachte genoom verkreeg.
De wetenschap staat niet stil
Watson?s genoom is in kaart gebracht met een tweede generatie sequencer. Die werken een stuk sneller dan de eerste generatie. Kostte het in kaart brengen van het eerste menselijke genoom nog 13 jaar en 3 miljard dollar, aan het in kaart brengen van Watson?s genoom werd 2 maanden gewerkt en had de totale kosten van een schamele één miljoen euro.
Jonathan Rothberg, oprichter van het razendsnel gegroeide biotechnologiebedrijf 454 Life Sciences en organisator van de uitreiking maakte dan ook van de gelegenheid gebruik om aan te kondigen dat hij verwacht dat er binnen ?afzienbare tijd? een apparaat op de markt komt die voor duidend dollar/euro het complete menselijke genoom in een paar uur betrouwbaar kan ontrafelen.
Omdat de tweede generatie apparaten per maand telkens ?alleen maar? een beetje sneller worden, zal er om een geheel nieuwe technologie gevraagd worden. Schattingen hierover variëren tussen de twee en tien jaar, maar dat deze derde generatie apparaten er gaan komen, daar twijfelt geen biotechnoloog aan. Om de snelheid van ontwikkeling nog wat te verhogen, heeft de Amerikaans X-Foundation een prijs van tien miljoen dollar uitgeloofd, voor degenen die er als eerste in slagen honderd menselijke genomen te sequencen in maximaal tien dagen.
Terwijl de tweede generatie sequencers zich bezighouden met het langzaam in kaart brengen van het genetische beste voedsel tot het ontdekken van afwijkingen bij een tumor, moet de derde generatie apparaten voor een ware revolutie gaan zorgen in de medische wereld. Voor een betaalbare prijs is het dan mogelijk om je genetische profiel vast te leggen en zoals het er nu naar uitziet, gaan we deze revolutie nog meemaken.
Duizend dollar dvd
Met een ?duizend dollar dvd? in handen krijg je 2 maal ruim 3 miljard letters in een serie aaneengeschakeld. Ergens één afwijkende letter kán al betekenen dat je een grotere kans hebt op kanker, flaporen, Alzheimer, etcetera etcetera. Zo kunnen bijvoorbeeld ouders genetische afwijkingen van hun baby in kaart brengen, zodat al in een vroeg stadium duidelijk is voor welke ziekten het kind gevoelig is. Dit roept automatisch ethische en sociale vragen op.
Is dit een gewenste ontwikkeling? Een ontwikkeling waarvan je meteen gebruik zou maken? Stel dat alles in kaart gebracht kan worden, wat zou je eigenlijk niet willen weten? Of vind je het ontrafelen van je eigen genoom sowieso “just too much information”?
Reacties (6)
Wat mij betreft too much information. Het is leuk dat dit mogelijk is, maar ik zou er niet aan moeten denken dat ik vanaf mijn kindszijn al weet waar ik mogelijke risico’s op heb. Lijkt me dat je dan heel je leven bij elke mogelijke klacht vanalles in je hoofd gaat halen en daar zou ik niet vrolijk van worden!
Ik zelf zie er niet zo het probleem van in, mits goed gereguleerd. Het is gewoon zoiets als bijv. je vingerafdruk in termen van privacy. Als je wat misdaan hebt kan het opgeslagen worden en is het toegankelijk onder voorwaarden. Anders niet. Beetje kort door de bocht redenatie, maar ik zie niet meteen in waarom DNA anders is dan andere “uiterlijke” eigenschappen die gebruikt worden om je te herkennen.
DNA is namelijk niet zaligmakend. Er is geen domheids, slimheids, crimineelheids, etc. gen aanwezig. De werking tussen nature-nurture is voor zulke eigenschappen doorslaggevend. Zolang we ons dat blijven beseffen voorkomen we veel (zoals o.a. de recente uitspraak van de heer Watson) domme ideeën en uitspraken.
Het is met zo’n DVD wel mogelijk om een inzicht te krijgen wat voor afwijkingen je hebt t.o.v. ‘de übermensch’. De relatie tussen nurture en nature zal inderdaad blijven bestaan, maar ook ik zou er niet vrolijk van worden als mijn ouders zo’n dvd voor me hadden gemaakt en ik al vroeg wist voor wat voor ziektes ik gevoelig ben.
Is voor mij een beetje hetzelfde als het ‘aids-dilemma’. Stel nu eens dat ik vrijgezel ben en a-seksueel (dat haalt dan alle redenen weg om dit evt te weten) dan leef ik liever door in de wetenschap dat alles oké is, dan dat ik weet dat ik HIV geïnfecteerd ben en mijn leven hierop moet aanpassen.
Laat mij maar gewoon lekker leven zonder de wetenschap waarop ik extra risico heb.
wat een ongelofelijke ignorantie!
Als je weet dat je een grotere kans hebt op een bepaalde aandoening, dan kun je je leven daar naar inrichten. Het ligt er natuurlijk wel aan hoe groot die kans op een bepaalde aandoening is. Bijv.
Bepaalde mutaties in het BRCA1 gen geven een 80% risico op borstkanker bij vrouwen. Ik snap best dat veel mensen dat soort kennis beangstigend vinden, maar aan de andere kant kan die kennis er wel voor zorgen dat die vrouwen met zo’n BRCA1 mutatie zo goed mogelijk behandeld worden..
Ik zou heel graag mijn persoonlijke DNA sequentie willen kennen!!!!!!
Dat zou je wel zijn, want als je verhoogd risico hebt, kan je in een screeningsprogramma worden opgenomen, waardoor de ziekte snel kan worden opgespoord en de behandelwijze kan aan worden gepast aan je genetische achtergrond, zodat vervelend bijwerkingen kunnen worden beperkt.
Dat laatste is erg belangrijk in politiek opzicht, omdat verwacht wordt dat door ‘personalized medicine’ de kosten voor de gezondheidszorg beteugeld kunnen worden.
Het onderzoek naar de gekke koeienziekte toont aan dat alle ophef over wetenschappelijke vooruitgang in de moleculaire biologie grotendeels poppekast is.
Het onderzoek heeft tot niet meer geleid dan de identificering van een molecuul wat misschien die ziekte veroorzaakt.
Hoe dat molecuul dan veroorzaakt dat een bepaald eiwit in de hersenen een andere structuur aanneemt, waardoor het niet meer afbreekbaar is, voor zo ver ik weet heeft niemand enig idee.
Vandaar ook dat ik zo huiverig ben over genetische manipulatie, we hebben geen idee wat we aan het doen zijn.