Duitsland betaalt Spaanse fascisten pensioen

ELDERS - Een erfenis van het bondgenootschap van Hitler en Franco tegen het communisme. Duitsland is nog niet van de nazi’s af.

In de Duitse Bondsdag heeft de fractie van Die Linke protest aangetekend tegen het feit dat 70 jaar na de oorlog nog steeds pensioen wordt uitgekeerd aan nazaten van Spaande vrijwilligers die met Hitler tegen de Russen vochten. Soldaten van de Blauwe Divisie vochten van 1941 tot 1943 in de Sovjet-Unie aan de zijde van de Duitse Wehrmacht. Ze zijn daarna ingezet bij de bezetting van Oekraïne en bij gevechten in de Karpaten en tegen de partizanen in Joegoslavië. In 1962 sloot de toenmalige Bondskanselier Adenauer met Franco een deal over pensioenen voor deze Spaanse vrijwilligers in ruil voor een tegemoetkoming aan de weduwen van de Duitse piloten van het Condor Legioen.  Dat legioen ondersteunde in de Spaanse burgeroorlog Franco met bombardementen op Spaanse steden, onder andere op Guernica, dat beroemd is geworden door het schilderij van Picasso.

Die Linke vindt het schandalig dat Duitsland jaarlijks meer dan €100.000 betaalt aan fascisten die vrijwillig deelnamen aan een “uitroeiingsoorlog” in Oost-Europa terwijl zoveel slachtoffers van deze oorlog nooit gecompenseerd zijn. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Sociale Zaken dat de regeling uitvoert zegt dat in 1998 het verdrag nog eens nagekeken is en dat toen niet gebleken is dat betrokkenen tijdens het naziregime “de principes van de menselijkheid of van de rechtsstaat overtreden hebben”.

Een onbegrijpelijke uitspraak die suggereert dat men in bepaalde kringen in Duitsland ondanks alles  nog steeds niet afgerekend heeft met het verleden. Daarbij komen de zorgen over hedendaagse oprispingen van het fascisme.

Deze week startte de Bondsdag een nieuw onderzoek naar de NSU, de Nationalsocialistische Untergrund, een eind jaren negentig in het voormalige Oost-Duitsland opgerichte nazi-groep die tussen 2000 en 2007 tien moorden pleegde: op acht personen van Turkse afkomst, een Griek en een Duitse politieagente (uitgebreide informatie in het Duits hier). Twee leden van de groep, Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt pleegden in 2011 in het zicht van hun arrestatie zelfmoord. Een derde, Beate Zschäpe, stak eerst hun huis in Zwickau in brand en gaf zich vervolgens aan. Het proces tegen haar sleept zich al jaren voort. Naast de vier door de staat betaalde verdedigers heeft zij zelf nu een vijfde advocaat op eigen kosten aangetrokken. Vanwege zijn vakantie is de lang verwachte verklaring van Zschäpe, die nog geen woord gezegd heeft, uitgesteld tot 8 december.

Het nieuwe onderzoek door de Bondsdag is gericht op de omgeving van de NSU, zegt Petra Pau, afgevaardigde van Die Linke. Een eerste onderzoek in 2012-2013 heeft al uitgewezen dat de staat in deze affaire bijzonder nalatig is geweest. Dat is door alle partijen erkend. Maar er zijn nog veel vragen niet opgelost. Rond de NSU waren meer dan veertig informanten van de politie actief. Hoe was het mogelijk dat de nazi’s toch hun gang konden gaan? “Het vorige onderzoek was beperkt in tijd en we hebben van de regering en de verantwoordelijke autoriteiten te weinig informatie gekregen,” volgens Pau. Er is nog veel niet opgehelderd. Hoe groot was het netwerk? Er is sprake van internationale verbindingen. Wat is precies de rol van de inlichtingendienst geweest?

De actualiteit dwingt ons deze zaak verder te onderzoeken, zegt Pau. De NSU is geradicaliseerd in de jaren negentig toen het aantal immigranten in Duitsland fors groeide en er net als nu pogroms plaatsvonden. De daders zijn toen nauwelijks gestraft. Nieuw en grondig onderzoek is nu urgent geworden. Een herhaling van de NSU-moorden is niet uitgesloten.

Oude en nieuwe nazi’s blijven Duitsland achtervolgen.

 

Reacties (30)

#1 Folkward

De Spaanse fascisten vochten in dienst van nazi-Duitsland, zij het vrijwillig. Het is dan niet meer dan logisch dat het huidige Duitsland, als erfgenaam van het toenmalige Duitsland, de rekeningen betaalt. Dat er slachtoffers zijn die niet gecompenseerd zijn, doet daar niks aan af.

 • Volgende discussie
#2 zuiver

Het recht is soms moeilijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Lutine

Tsja, wat moet je daar nu weer van vinden? Als Adenauer een deal heeft gesloten in 1962 dan dient de Duitse regering zich daar aan te houden denk ik. Als het woord van een democratische regering niks waard is, waar blijven we dan? Of het nu terecht is of niet. (die deal)

Ironisch is wel dat de politieke erfgenamen van een onderdrukkingsregime in Oost Duitsland dit aanhangig maakt….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Nonkel

Duitsland blijft toch een revolutionair land. Ze hebben daar twee standen politiek gezien lijkt het wel. Of ze zijn Roomser dan de Paus en voelen zich gedreven door schuld, of ze gaan totaal radicaal.
Duitsland moet leren van zichzelf te houden, dat nationalisme ook gematigd kan en intern gericht. Ik denk dat dat de grootste uitdaging voor dat volk zal zijn.

Verder helemaal met @1 eens omtrent de betalingsverplichting, ondanks de kromme redenering van de woordvoerder (die enkel een conclusie herhaald uit 1998…)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Lutine

Wat ik mij nu wel zit af te vragen is of oud-medewerkers van het DDR regime nu nog een staatspensioen krijgen. Bovenop wat gebruikelijk is voor iedereen dus.

Weet iemand dat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: Hoe zou dat zitten met de oud-medewerkers van het BRD-regime?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Lutine

@6

Was dat ook een onderdrukkend regime?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

@7: Ja.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 6822

Nazi’s en fascisten deden een gezellig au pair programmaatje, waarover later besloten is dat er dan een financiële dienst aan vast geplakt zit en het Duitsland van nu moet zich daar nog altijd aan houden? “Een deal is nou eenmaal een deal” is een murmelend schijtebang ambtenarenstandpunt van likmevestje. Wat een kul.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Emile M

Hoe lang hebben wij de weduwe Rost ook al weer betaald? Ja, ja het is met wat met die Duitsers….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Jos van Dijk

@1: Ik denk dat de redenering van de Duitse staat was: laten we nog maar even betalen, het is een aflopende zaak. Stopzetten levert gedoe op en processen wegens woordbreuk, etc. Maar de fout zat natuurlijk bij Adenauer. Waarom heeft hij niet gezegd: jullie wilden zo graag met ons tegen de communisten vechten, neem dan ook de consequenties voor je rekening. Daarmee had hij zich in 1962 waarschijnlijk niet populair gemaakt, maar het zou wel logischer geweest zijn dan een voortzetting van het bondgenootschap Hitler-Franco.
Het pijnpunt bij de parlementsleden van Die Linke, met hun communistisch verleden, is dat zij niet verantwoordelijk willen zijn voor douceurtjes aan de nazaten van degenen die in Oost-Europa op gruwelijke wijze hebben huisgehouden. En daar onvoldoende voor geboet hebben. Daar, in de Oekraïne bv., zijn nog wel weduwen en nazaten die ter compensatie wat ondersteuning van Duitsland zouden kunnen gebruiken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Michel

Ik weet niet wat de Spanjaarden precies hebben gedaan aan het oost-front, maar dat was niet fris. Afgelopen week zond Arte een documentaire uit over de uitroeiing van de bevolking (voornamelijk Joden, maar ook andere) in Oost-Europa. Onbeschrijfelijk hoe beestachtig ze zich hebben gedragen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Lutine

@8

Misschien zijn er alleen maar onderdrukkende regimes als je het verschil niet ziet tussen het BRD en het DDR regime….

Dan hoeven we ons ook niet meer druk te maken over fascistische regimes. Het is toch een pot nat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Inkwith Barubador

@12: Daar waren ook nogal wat Nederlanders bij. Verhalen over hoe het aantreffen van Joden in een Russische of Poolse stad werden gezien als mazzel en een leuk tijdverdrijf (Opsluiten in een Synagoge en die vervolgens in brand steken. Iedereen die naar buiten komt, wordt neergemaaid.)

En dat soort lui moet je nu nog steeds een pensioentje betalen? Bizar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 6822

@13: Beste Lutine, jij begon te spammen door het over de DDR te hebben. Jij ziet dus overduidelijk geen enkel verschil tussen regimes.
Het ging hier namelijk over nazi’s en fascho’s. En het gratis geld dat zij/nazaten krijgen voor hun o zo eervol gepleegde oorlogsmisdaden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Le Redoutable

@5 Ja, Stasi medewerkers, communistische partij leden en ex DDR grenswachten hebben ook een generaal pardon gekregen en krijgen gewoon pensioen. Sommigen zitten zelfs bij die Linke.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Lutine

@15

In het artikel wordt gesproken over ‘die Linke’.
Dat is een partij die voortkomt de SED.
Een partij die garant stond voor een schrikbewind waarbij vele onschuldige mensen zijn vermoord.

En uitgerekend deze partij maakt dit aanhangig.
Terwijl oud Stasi mensen ook een pensioen krijgen van de Duitse staat. Hoeveel hypocrisie wil je nog meer hebben?

Of zijn moorden welke gepleegd zijn door het DDR bewind minder erg dan moorden begaan door fascisten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 6822

En dan wel dit (2011):
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20111119_011

Duitsland maakt geen werk van het in het reine komen met eigen geweten. Nooit gedaan.

en 2009:
https://www.youtube.com/watch?v=Vy0VLy9jRoU

(kennen we die presentatrice nog?)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 6822

@17: Gek, want ik ken zowel “Ossies” als holocaust overlevenden. Kijken beide toch iets anders op hun jeugd terug.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Lutine

@16

Waaruit maar weer blijkt dat degenen die het hardste schreeuwen zelf geen haar beter zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Lutine

@19

Ossies die zijn doodgeschoten kijken helemaal nergens meer op terug. En verder: wie collaboreerde met het regime die had niet zo veel problemen. Dat deden dan ook velen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 6822

@21: Holocaust overledenen ook niet. Ik weet dat ik nieuw ben op dit forum en mijn toon zal niet iedereen bevallen, maar jouw geëmmer begint me de strot uit te hangen. Ik heb je nu in meerdere discussies dingen horen beweren als: antifa is net zulk tuig als nazi’s, de DDR net zo’n verschrikkelijk bewind geweest als nazi-Duitsland.
Het lijkt er op dat je echt alles uit de kast trekt om maar nazi’s binnen een aanvaardbaar politiek spectrum te houden. Straks zijn de schippers van de Kameleon nog dezelfde boeven als SS einsatzgruppen.
Even heel eerlijk nu: heeft de holocaust plaatsgevonden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 McLovin

@22: Even heel eerlijk nu; ben jij van Likoed of het CIDI? Je reageert redelijk spastisch iedere keer als het over Nazi’s, Holocaust, etc gaat.

(aansluitend op ander draadje; niet iedereen deelt jou obsessieve exclusiviteit van de Holocaust maar ontkent deze daarom nog niet).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 6822

@23: Nee, ben ik niet. Misschien vallen mijn reageersels bij dit onderwerp jou op? Je mag mij om verantwoording vragen hoor, maar je zou ook kunnen kijken hoe ik in andere zaken reageer.
Ik reageer heftig op nazi’s en holocaust, dus zou ik Likud/Cidi zijn. Leuk frame. Ik reageer heftig op nazi’s en holocaust omdat ik mijzelf als antifascist beschouw.

En obsessieve exclusiviteit? Op een discussie forum discussieer ik. Ik maak daarbij zoveel mogelijk gebruik van feiten en logica. En dan ben ik obsessief?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Lutine

@22

Jammer dat je zo uit de bocht vliegt. Verder zie #23

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 hermann

@0 Op 10-11-2011 werd de zgn. ‘Paulchen’ DVD in Zwickau in ’t puin voor ’t verbrandde huis in de Frühlingsstrasse 26, veroorzaakt 3 uur na de brand door graafmachines, gevonden, een dag later was er opeens de NSU. Daarvoor bestond er geen NSU. Wie het huis heeft laten exploderen/ uitbranden is niet duidelijk. Hoe dit in z’n werk is gegaan, onduidelijk. Beate Zschäpe? Onduidelijk. Of de beide Uwe’s zelfmoord hebben gepleegd, onduidelijk. In de longen van beide Uwe’s zat geen roet en dat is onwaarschijnlijk, als één van hen de camper in brand gestoken heeft. De desbetreffende camper werd binnen enkele uren, met de lijken er nog in, naar een privé hal getransporteerd, waar iedereen bij kon. (Eerst waren er geen fietsen in de camper, daarna weer wel.) De moord op Michèle Kiesewetter in Heilbron, maar vraagtekens dan antwoorden. Men weet niet meer als op de eerste dag, toen de processen moesten beginnen.
https://vimeo.com/145424990
Neonazi’s stonden op de loonlijst van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, Bundesambt für Verfassungsschutz – Beate Zschäpe ook? Onbewezen of de NSU voor de 10 moorden verantwoordelijk waren.
http://blog.zeit.de/nsu-prozess-blog/
http://www.sueddeutsche.de/thema/NSU-Prozess
http://www.spiegel.de/thema/nsu_prozess/
De volgende links zijn erg belangrijk: hierin zijn dossiers te vinden die gelekt zijn, rechtbankverslagen en foto’s.
http://arbeitskreis-n.su/
http://www.nsu-watch.info/
Mocht een opiniestuk voor de helft uit informatie over de NSU bestaan, dan verdient dat beter onderzoek, dan een link naar wiki en algemene aannames opschrijven. In Nederland wordt er ten onrechte haast geen aandacht aan besteed. Wie in de bovengenoemde laatste twee links wil speuren, het is een dagtaak. En Duitstalig. Er zijn in Duitsland nog 700 onopgeloste moorden met hoogstwaarschijnlijk een rechts-radicale achtergrond. Onlangs is bekend geworden dat er in het verleden een 3de bomexplosie heeft plaatsgevonden – door de NSU, die als zodanig nooit heeft bestaan?
http://www.zeit.de/2015/44/nsu-prozess-wut
De volgende link is erg belangrijk: dat zou kunnen verklaren, waarom het gerechtshof niet alle dossiers kan krijgen, waarom dossiers in de papiervernietiger zijn gegaan (en dan weer toch niet, maar ten dele) of hele stukken van dossiers onleesbaar zijn gemaakt.
Artikel 38 [Schutz von Amts- und Staatsgeheimnissen; Aussagegenehmigung]

(1)
Ergibt sich im Verlauf eines strafrechtlichen oder nichtstrafrechtlichen Verfahrens oder einer Vernehmung vor einem Gericht oder einer Behörde einer Truppe oder der Bundesrepublik, dass ein Amtsgeheimnis eines der beteiligten Staaten oder beider oder eine Information, die der Sicherheit eines der beteiligten Staaten oder beider schaden würde, preisgegeben werden könnte, so holt das Gericht oder die Behörde vorher die schriftliche Einwilligung der zuständigen Behörde dazu ein, dass das Amtsgeheimnis oder die Information preisgegeben werden darf. Erhebt die zuständige Behörde Einwendungen gegen die Preisgabe, so trifft das Gericht oder die Behörde alle in ihrer Macht stehenden Maßnahmen, einschließlich derjenigen, auf die sich Absatz (2) bezieht, um die Preisgabe zu verhüten, vorausgesetzt, dass die verfassungsmäßigen Rechte einer beteiligten Partei dadurch nicht verletzt werden.
(2)
Die Vorschriften des deutschen Gerichtsverfassungsgesetzes (§§ 172 bis 175) über den Ausschluss der Öffentlichkeit von Verhandlungen in strafrechtlichen und nichtstrafrechtlichen Verfahren und die Vorschriften der deutschen Strafprozessordnung (§ 15) über die Möglichkeit der Übertragung von Strafverfahren an das Gericht eines anderen Bezirks werden in Verfahren vor deutschen Gerichten und Behörden, in denen eine Gefährdung der Sicherheit einer Truppe oder eines zivilen Gefolges zu besorgen ist, entsprechend angewendet.
http://www.abg-plus.de/abg2/ebuecher/abg_all/index.htm

Oh ja, en wie de ‘Paulchen Panther’ video wil zien kan hier terecht:
http://rutube.ru/video/3071e0c1327ac31c4450af461639f2f3/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Grolschje

@20:
Er zijn ook een heleboel nazi’s die met weemoed terugkijken op Hitler.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 McLovin

@24: “Ik reageer heftig op nazi’s en holocaust, dus zou ik Likud/Cidi zijn. Leuk frame
Sins reageerders het idee/techniek van framing hebben ontdekt is dat de nieuwe Godwin: Er komt een punt dat iemand aangewreven wordt dat ie aan het framen is :)
Ironischerwijs is het iemand als “framer” weg zetten eigenlijk in zich zelf een frame….en dit zeggende ook weer, soort van taalkundig Droste-effect…ofzo… Wat betreft Likoed en CIDI, die kwamen in het verleden regelmatig langs op dit forum vandaar dat ik me afvroeg of die terug waren, vandaar de vraag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 hermann

Wolfgang Schorlau, niet de eerste de beste schrijver/journalist in Duitsland geeft een interview. Hier over de camper in Eisenach/Stregda:
https://vimeo.com/145607329
En hier over Michèle Kiesewetter, die in Heilbron vermoord is:
https://vimeo.com/145613652

Dat Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt en Beate Zschäpe neonazi’s waren/zijn, dat staat buiten kijf. Zij hebben elkaar bij de ‘Thüringer Heimatschutz’ leren kennen. Edoch, de ‘Thüringer Heimatschutz’ is opgericht door iemand, die spion voor het BfV was en daarvoor enorme bedragen kreeg, maar ook door iemand, die voor de MAD werkte, dus twee personen, die de Heimatschutz hebben opgericht.
MAD = https://de.wikipedia.org/wiki/Amt_f%C3%BCr_den_Milit%C3%A4rischen_Abschirmdienst
Het is niet ver van de waarheid om te veronderstellen, dat de Duitse Staat medeoprichter van de ‘Thüringer Heimatschutz’was.
http://www.spiegel.de/panorama/nsu-40-v-leute-im-thueringer-heimatschutz-a-853927.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 6822

@28: Mijn excuses, maar ik wist even geen ander woord te verzinnen voor de omstandigheid waarin ik mij kwaad maak over nazi’s (ik ben zo opgevoed dat dat redelijk normaal is) maar vervolgens geconfronteerd wordt met de nogal sturende vraag (immers maar 2 antwoorden mogelijk, ja goed 3, ik kan ook nee zeggen, deed ik dus ook) of ik of dat clubje, of dat clubje representeer.
Ja, en Likoed en CIDI kwamen vroeger vaker langs, ja dat wist ik, ja het is me in dat kleine maandje hier al vaker gevraagd. Over obsessief gesproken.

Waarbij ik dacht dat we dat andere draadje waar jij naar verwijst beter hadden afgesloten dan dit. Dat ik mij nu kwaad maak is om Lutines gedrag. Weten waarom is terug lezen.

 • Vorige discussie