Duitse loodgieters werken in Polen

Polen is voor duizenden Duitse burgers een van de meest aantrekkelijke landen geworden om in te wonen en carrière te maken. Meer dan 6.000 Duitse bedrijven proberen voet aan de grond te krijgen in Polen. Het gaat vooral om kleine en middelgrote firma’s, maar er zitten ook een paar grote bij. De waarde van de Duitse investeringen wordt geschat op 22 miljard euro, wat vorig jaar 21% van alle buitenlandse investeringen in Polen vertegenwoordigde, zo bericht het Poolse blad Uważam Rze (vertaling: PressEurope). Volgens het Duitse Bureau voor de Statistiek vestigden afgelopen jaar 9.434 Duitse staatsburgers zich in Polen. Daarmee heeft Polen Oostenrijk van de derde plaats verdrongen, en komt het nu net achter Zwitserland en de Verenigde Staten.

In de regio Szcezecin zou het om 2500 arbeiders gaan, merendeels loodgieters, verwarmingsinstallateurs, timmermannen, metselaars en dakdekkers. Ze zijn voornamelijk afkomstig uit de deelstaten Brandenburg en Mecklenburg-Vorpommern, waar een enorme werkloosheid heerst. Sommigen stammen van families die lang geleden vanuit Polen naar Duitsland zijn getrokken.

Deze week is voor de 22e keer de dag van Duitse Eenheid gevierd. En nog steeds is de ongelijkheid tussen west en oost niet weggewerkt. In de zomer van 1990 reisde ik per trein naar Berlijn. In mijn coupé zat ik tussen twee vrouwen: een uit West-Duitsland, chique, modern gekleed, de ander uit Oost-Duitsland, mode uit de jaren vijftig. De West-Duitse daagde de Oost-Duitse op een arrogante, superieure manier uit. “Waarom hebben jullie niet harder gewerkt, daar? Nu moeten wij bijspringen. Jullie hebben er een puinhoop van gemaakt.” Zo ongeveer. Het was buitengewoon genant om het gesprek te moeten aanhoren. De Oost-Duitse had ook geen enkel verweer. Ze bleef buitengewoon beleefd, gaf korte antwoorden en trok zich na verloop van tijd als een gewond dier terug in haar hoekje. Het typeerde de verhoudingen die sindsdien nauwelijks verbeterd zijn. Veel hoog opgeleide Oost-Duitsers vertrokken naar het westen. In het oosten namen West-Duitsers de ondernemingen over. Maar veel arbeiders kwamen zonder werk omdat hun expertise niet meer gevraagd werd. In topfuncties zijn de Oost-Duitsers zwaar ondervertegenwoordigd, ook al leveren ze tegenwoordig de premier en de president.

De onderlinge verhoudingen zijn verder ook nog niet erg veel verbeterd. Oost komt wel naar west, maar andersom veel minder. Een vijfde van de West-Duitsers is nog nooit in de voormalige Oost-gebieden geweest. En de vooroordelen zijn er ook nog. West-Duitsers zijn te veel op geld georiënteerd. Oost-Duitsers zijn vaak ontevreden.

Waarom slaagt het land van het oude Wirtschaftswunder, het land dat op ’t ogenblik ondanks de crisis een van de sterkste landen in Europa is, er toch niet in om in eigen land de ongelijkheid weg te nemen? De Süddeutsche Zeitung probeert het te verklaren uit de versnippering van het midden en kleinbedrijf, het gebrek aan innovatie, te weinig grote bedrijven, te weinig begeleiding, de vergrijzing en de daling van de bevolking door de trek naar het westen. Maar vraag je je dan af, wat is er dan de afgelopen 22 jaar gedaan om die ongelijkheid recht te trekken? De Duitsers kennende zullen er inmiddels vele boeken over geschreven zijn. Voor de buitenstaander blijft het een onbeantwoorde vraag.

Wat de afgelopen 10 jaar in Duitsland wel allesbepalend is geweest op sociaal-economisch gebied was het pakket hervormingsmaatregelen van Volkswagen-president Hartz dat volgens de Frankfurter Rundschau Duitsland moest omtoveren van zieke man van Europa tot economische krachtpatser. Oorspronkelijk een initiatief voor hervormingen van de rood-groene regering liep het uit op een neo-liberaal project dat de lonen laag hield, drastisch bezuinigde op de uitkeringen en uiteindelijk de werkloosheid reduceerde. Voor Die Linke, Die Grünen en delen van de SPD was het een bij wet afgekondigde armoede waartegen niet hard genoeg gestreden kon worden. Maar zij hadden niet de meerderheid. De rechtse meerderheid bezwoer dat het niet anders kon. Ten koste ook van de armen in het oosten die nog maar nauwelijks op de been waren.

Het blijft dus modderen in het oosten. En dus is het niet vreemd als de Duitse arbeiders net als de Poolse gebruik maken van hun recht om binnen de EU te werken waar ze goed betaald werk kunnen vinden.  De vrije markt is er niet alleen voor ondernemers en handelaren, maar ook voor werknemers.

Ben wel benieuwd of er in Polen op den duur ook een meldpunt voor Duitsers zal komen.

 

 

 

 

 1. 1

  ” Sommigen stammen van families die lang geleden vanuit Polen naar Duitsland zijn getrokken”

  Ik weet niet precies wat de schrijver bedoelt.
  Maar als hij de dertien of zo miljoen verdreven Duitsers bedoelt, die vluchtten voor het Rode Leger eind 44, begin 45, waarbij er een drie miljoen omkwamen, dan is het wel een heel cynische opmerking.
  Wie de vlucht overleefde was alles kwijt.

  Wat nu gebeurt, Duitsland wat economisch Polen, en ook Tsjechië, in handen krijgt, lijkt een herhaling van de geschiedenis te zijn.
  Zowel Polen als Tsjechië, in 1993 afgescheiden van Slowakije, zijn kunstmatige 1919 Versailles staten, opgericht om Duitsland een kopje kleiner te maken.
  In die kunstmatige staten woonden vele miljoenen Duitsers, die gediscrimineerd werden, zowel door Tsjechen als door Polen.

  Maar het meest capabele volk ter wereld kun je niet incapabel maken, het Morgenthau plan, wat Roosevelt al had goedgekeurd, Duitsland veranderen in één grote boerderij, waarbij tientallen miljoenen Duitsers zouden zijn omgekomen, had dat misschien voor elkaar kunnen krijgen.
  Maar Churchill verklaarde ‘niet aan een lijk geketend te willen worden’, en bondgenoot Stalin bleek andere ideeën te hebben, zodat de VS snel van idee moest veranderen, na de blokkade van Berlijn in 1948.

  De EU is ook bedoeld om Duitsland onder de duim te houden, een Churchill idee.
  Maar of dat met de EU lukt is de vraag, Duitsers zijn niet erg van plan voor een derde keer het kind van de rekening te worden.
  In een rede, al weer een jaar of zo geleden, over de euro problemen, zei Merkel ‘dat vrede niet langer vanzelfsprekend is’.

  Wat er gebeurt als de incompetente bende van Brussel de schulden van de knoflooklanden nog meer door Berlijn wil laten betalen, ik ben zeer benieuwd, maar ik ben er niet gerust op.

 2. 2

  De EU is ook bedoeld om Duitsland onder de duim te houden, een Churchill idee.

  In de praktijk lijkt het er anders meer op dat duitsland via de EU en de ECB alsnog z’n wil weet op te leggen. Vraag maar aan de grieken.

 3. 3

  Het probleem is dat een hele generatie “Oost” Duitsers niet is opgegroeid in een vrije wereld. De staat bepaalde van de wieg tot je graf je levensloop en carrière en je wachtte gewoon af tot je nieuwe “orders” kreeg van de overheid. Had je enig eigen initiatief dan werd het er op school wel uitgestampt. Het is logisch dat deze mensen nu moeilijke meedraaien in het vrije westen. De Polen hadden min of meer hetzelfde probleem, maar die hadden het voordeel dat ze met zijn allen van nul af aan begonnen. Zij hadden geen West-Duitse standaard qua loon en sociale voorzieningen en konden daardoor snel een goede concurrentie positie verwerven. Het zal allemaal wel bijtrekken maar de schade die het Oostblok socialisme veroorzaakt heeft is zo groot, dat dat nu eenmaal wat tijd kost en de huidige stand van de economie is daar niet erg behulpzaam bij.

 4. 4

  Pareltjes @1 van Herr Doctor über Professor in Revisonismus JeanClaude aka uitvinder van de psychiatrischracistische braakbal:
  “Duitsers zijn niet erg van plan voor een derde keer het kind van de rekening te worden” de eerste keer 14-18, de tweede keer 40-45?
  “het meest capabele volk ter wereld”
  “de incompetente bende van Brussel de schulden van de knoflooklanden nog meer door Berlijn wil laten betalen”

 5. 5

  West-Duitsers zijn te veel op geld georiënteerd. Wie niet?

  Polen zijn te veel op geld georiënteerd.

  Finnen zijn te veel op geld georiënteerd.

  Grieken zijn te veel op geld georiënteerd.

  Polen gaat het economisch voor de wind: vertikt het ondanks kritiek Europese commissie tot de eurozone toe te treden. Finland idem dito: spijt meneer, stappen liever gisteren dan vandaag uit de euro. Grieken willen/ moeten/ kunnen niet uit de euro we zouden ze het liefst nu een schop onder de hol geven en doe de groeten aan Erdogan…

  “De Europese Gedachte” een geldkwestie gedomineerd door Balletje balletje- politiek.

  Domoren.

  Goed, als jullie het hebben willen kunnen jullie het krijgen. Ik trek mijn survivalkleding aan en ga nu met een mauser of kalasnikov op de Brienenoord staan. En sproei alles met een buitenlandse nummerplaat Duits, Pools whatever, Belgen niet te vergeten zo hup van de brug af. Met een meedogenloze lege blik zal ik dood en verderf zaaien. O, yes I can…

  Carnage at Brienenoord Bridge

 6. 6

  Tja, Churchill was de man die het Britse imperium naar de ondergang hielp.
  Eén van z’n uitspraken was ‘wij bevochten altijd het sterkste land op het continent’.

  Dat dus de EU niet werkt zoals voorzien, en dat inderdaad de kans groot is dat Berlijn de hoofdstad van Europa wordt, of al is, dat is waar.

  Churchill begon z’n carrière met de beschieting van Turkse forten door Britse oorlogsschepen, Gallipoli is in de Britse geschiedenis nog steeds een drama, Atatürk verjoeg de Britten.

  Merkwaardigerwijs wordt deze brokkenpiloot nog steeds gezien als groot staatsman, de boeken van de Britse historicus Charmley zijn dan ook niet populair in nu Klein Brittannië.
  Charmley betoogt dat Churchill vrede had moeten sluiten met Hitler.
  Het laatste boek van Charmley, hoe de VS het Britse imperium ophief, is dan ook alleen in een duitse vertaling beschikbaar.

  Dat Duitsers het meest capabele volk ter wereld zijn is duidelijk voor een ieder die zich in geschiedenis, zowel van wetenschap als van techniek, heeft verdiept.
  Helaas worden de huidige Duitse prestaties op deze gebieden ondergesneeuwd in de EU.

  Verder lijkt me onmiskenbaar dat Duitsland twee keer het kind van de rekening werd.
  Dat Versailles 1919 het domste en slechtste was wat politiek ooit voor elkaar kreeg, onder historici is daar consensus over.

  Hitler werd geboren in 1919 in de Spiegelzaal van Versailles, zijn misdaad was proberen Versailles terug te draaien.

  Dat het bovenstaande in strijd is met de helaas nog steeds gangbare propaganda tegen Duitsland is helaas waar.
  Waar is ook dat er meer dan voldoende boeken van serieuze schrijvers zijn die heel andere verhalen brengen dan de gangbare propaganda.
  Ik noem een recent boek geschreven door een adviseur van president Kennedy.

  Patrick J. Buchanan, ‘Churchill, Hitler and “The unnecessary war”, How Britain lost its empire and the west lost the world’, New York, 2008

 7. 8

  Ik zal het nakijken bij Buchanan, wie hij adviseerde.
  Wat de jodenvervolgingen er mee te maken hebben ontgaat me.
  Die lijken steeds meer op haarlemmerolie.
  Verder ben ik diep onder de indruk van je argumentatie.
  Nooit eerder werden mijn leugens zo uitstekend ontzenuwd.
  Hulde.

 8. 9

  @ (lucht-)fietser
  Het boek even gepakt, Buchanan adviseerde drie presidenten, volgens de achterflap, maar Kennedy zal daar inderdaad wel niet bij geweest zijn, want Buchanan is Republikein.
  Ik las het boek begin 2009.
  Wat Buchanan met Watergate te maken had hoor ik graag, en ook wat volgens jou een racist is, en waarom Buchanan aan jouw definitie voldoet.
  Ik zie je ongetwijfeld doorwrochte betoog met grote belangstelling tegemoet.