Drugsaalmoezen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Inbeslag genomen wapens en dollars (Foto: Wikimedia Commons/Drug Enforcement Administration)

In een land waar de helft van de economie zich in het schemergebied van de informaliteit beweegt en drugsbendes tussen de twintig en veertig miljard dollar per jaar binnen harken, mag het eigenlijk niet zo verbazingwekkend zijn dat ‘fout’ geld vrij ongemerkt en op grote schaal in de samenleving circuleert. De katholieke kerk is ook niet vrij van zonde wat dat aangaat. Toch zijn de narcolimosnas of drugsaalmoezen in Mexico de laatste tijd steeds vaker een issue.

Zo bleek in Hidalgo, een deelstaat ten noorden van Mexico Stad, een kerkje te zijn gefinancierd door Heriberto ‘El Lazca’ Lazcano, leider van het drugdealende, onthoofdende, migranten en masse executerende paramilitaire moordcommando Los Zetas. Daar wordt allerminst geheimzinnig over gedaan: El Lazca wordt op een plakkaat bij de kerk zelfs openlijk bedankt voor zijn bijdrage.

Narcokerkje in Hidalgo, mede gefinancierd door Los Zetas (Foto: Jan-Albert Hootsen)

De katholieke kerk kent een lange traditie van ‘vies’ geld in de vorm van donaties, maar sommige politici zijn het nu zat. Zo eiste Carlos Navarrete, senator van de linkse oppositiepartij PRD, onlangs dat het Openbaar Ministerie (PGR) de relatie tussen kerk en drugsbendes onder de loep neemt. Ook senator Jesús Murillo Karam van de PRI, die andere grote oppositiepartij, wil graag van de kerk weten wat de habijten zoal weten van de kartels.

Dat er daadwerkelijk iets op dat vlak gaat gebeuren, is echter de vraag. Want regeringspartij PAN, conservatief en met sterke banden met de katholieke kerk, houdt de kaken stijf op elkaar. Zoals Aguachile al schreef: onder de PAN kan de kerk ongestraft snode plannetjes uitvoeren, variërend van het onder het tapijt vegen van pedofiele priestergeheimen en ongrondwettelijke homohaat en inmenging met de politiek tot geld aannemen van drugdealers.

[jan-albert]

Reacties (4)

#1 Bismarck

Nou lijkt me donaties in ontvangst nemen (al zijn ze afkomstig van drugsbaronnen) toch niet één van de meest criminele bezigheden van de kerk.

  • Volgende discussie
#2 Erik

Niet direkt krimineel, maar de gulle gever dan ook meteen te eren met een openlijke dankbetuiging geeft toch wel te denken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Iets met handen voeden en bijten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jonas

Jammer dat er geen mensen met katholieke-mexicaanse achtergrond reageren. Ik zou best wel eens wat verdediging willen horen, en daarbij enige relativering. Bijv. dat kan niet anders dat er in de Mexico ook priesters zijn die strijden tegen de omschreven taferelen, of zijn die allemaal al omgelegd?

  • Vorige discussie