Drie nieuwe stemwijzers over duurzaamheid

Met smart keken we uit naar het nieuwe Klimaatlabel voor politieke partijen, niet in de eerste plaats omdat het zo lekker overzichtelijk is (alarmkleuren!) maar omdat de beoordeling zo grondig tot stand is gekomen op basis van daadwerkelijk stemgedrag van partijen in de Tweede Kamer. (Dat is dan ook meteen het nadeel: nieuwe partijen worden niet meegenomen.) Kiesklimaat.nl kwam tot deze indeling op basis van 100+ moties die op de site zijn te bekijken.

Klimaatlabel 2019/2021 van KiesKlimaat, https://kiesklimaat.nl/verkiezingen_2021

Er zijn enkele kleine en grotere verschillen met het Klimaatlabel voor 2017/2019. De Partij voor de Dieren en GroenLinks wisselen van plek (maar blijven dicht bij elkaar aan de top). De Partij van de Arbeid doet het nu even goed als de Socialistische Partij hoewel dat niets aan hun label B verandert. Grotere verschillen: 50PLUS verbeterde hun label van C naar B terwijl Denk in omgekeerde richting ging van B naar C, en D66 en de ChristenUnie gingen een plekje omhoog van D naar C.

Arbeidsuitbuiting prima

En er kwam deze week meer op het gebied van stemhulp en -advies. De ASN Bank kwam met de Duurzame Kieswijzer waarbij 10 stellingen aan (slechts) 9 partijen werden voorgelegd – deels over klimaat, deels over andere onderwerpen. De VVD vindt – als enige – arbeidsuitbuiting dus prima, zo blijkt (dat de VVD niet uitblinkt in maatschappelijk verantwoord ondernemen werd ook al geconstateerd in de beoordeling van partijprogramma’s door MVO Nederland). Het CDA blijft als enige partij tegen een CO2-heffing voor bedrijven, hoewel ze onlangs wel voor het wetsvoorstel stemden.

Er is ook een stemwijzer gemaakt over duurzaam, eerlijk en gezond voedsel door de True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie) met onder meer stellingen over het verbieden van reclame voor ongezond voedsel voor kinderen, wettelijke afspraken over minder zout, suiker en vet in voedsel en btw op vlees, groente en fruit.

Overzicht stemwijzers

Andere nieuwe stemwijzers in ons geüpdatete overzicht gaan over vluchtelingenbeleid en gendergelijkheid, en er is een stemwijzer voor kinderen van 8-13 jaar.

Ga hier naar het overzicht van alle stemwijzers voor de TK2021.

Reacties (2)

#1 Sjoerd

Mijn complimenten aan de redactie. Ik vind dit een overzichtelijk en handig artikel.
Geeft me ook bevestiging PvdD bovenaan!!!!

Verder ook heel goed dat er gekeken wordt naar het stemgedrag van partijen. Linkse riedeltjes om kiezers te winnen en vervolgens de kiezer keihard te …. ik snap echt niet dat VVD bovenaan staat in de peilingen. Vind het gewoon een nare partij, maar liever dat, want ik weet immers dat ze rechts zijn, dan dat hypocriete CDA en PvdA. Die, met de andere nare partijen op rechts, zijn in mijn ogen niet veel beter. Ja in woorden, maar als het op daden aankomt… Oké niet mijn intentie stemadvies te geven maar wel leuk om te zien dat PvdD ook qua stemgedrag laat zien dat ze achter hun woorden staan.

  • Volgende discussie
#1.1 Ronzhu - Reactie op #1

“wel leuk om te zien dat PvdD ook qua stemgedrag laat zien dat ze achter hun woorden staan”
Nu scheelt het natuurlijk wel als je geen coalitiepartij bent natuurlijk, in de eeuwige oppositie is het erg relaxed ideologisch consequent zijn (al draag ik de partij wel een warm hard toe, verder).

Overigens, in de Duurzame kieswijzer lees je dan zo’n stelling als “alle Nederlandse huizen moeten in 2030 energieneutraal zijn”, daar kunnen de SP en PvdD het dan wel mee eens zijn, maar doet doet toch echt niets af aan het feit dat zoiets gewoon objectief een onmogelijke opgave is. Zulke luchtkastelen kom je zelden tegen.