Donner: tegenreactie als je zoekt op “terroristische” informatie

Donner laat weer zien dat hij weinig kaas heeft gegeten van het Internet. Hij laat nu onderzoeken of het technisch mogelijk is een “tegenreactie” te geven als iemand op “terroristische” termen zoekt via bijvoorbeeld Google.

Ehm… Nee, meneer Donner, dat is technisch niet mogelijk zonder de aard van het Internet aan te tasten en verregaande staatscensuur mogelijk te maken. Mocht je de grote internetbedrijven willen dwingen bij bepaalde zoekopdrachten zulke waarschuwingen te tonen, juridisch gezien is dat hoogstwaarschijnlijk onhaalbaar. En dan heb ik het nog niet eens over de kleinere partijen zoals weblogs en forums (waar de meeste activiteit plaatsvindt). Zal ik u de onderzoeksrekening a 10.000 euro doen toekomen?

Update via de comments van Sargasso (reageerder su). Uitspraak Donner: “In principe is wat iemand binnenshuis doet geen zaak van de overheid. Maar met internet haal je de publieke ruimte in huis.”

 1. 2

  Die man kan gewoon net Word opgestart krijgen op zijn computer. Het is alleen jammer dat niemand hem gewoon zegt ‘Nee, meneer Donner, dat kan niet.’ En hem in plaats daarvan het helemaal officieel laat onderzoeken en bekend maken.

 2. 3

  Je moet Donner niet onderschatten:
  1. Maakt raphit zonder te kunnen zingen(ehhh, rappen)
  2. Blijft prachtige volzinnen gebruiken als hij wordt beticht van van alles en nog wat (vaak terecht)
  Misschien heeft hij wel op een zondagnamiddag, met een restantje avondmaalswijn en hulp van van de verlosser, een prachtig stukje software inelkaar gesleuteld ;-)

 3. 5

  @4: Nee. Dat is het niet. Google mocht kiezen. Of op de Chinese markt actief zijn en je aan bepaalde regels houden, of je er niet aan houden en de Chinese markt niet opmogen. Google heeft een tussenoplossing gekozen waarbij ze censureert, maar daarbij ook aangeeft DAT het censureert. Een goede optie, omdat mensen dan weten dat ze informatie onthouden wordt. Gevolg -> men gaat zoeken.

  Dit is iets heel anders, en iets waar google zich denk ik niet mee wil associëren.

  Daarnaast pak je dan maar één zoekmachine aan. Dit met alle zoekmachines doen is niet te doen. En wie garandeert dat ik niet Google USA ga gebruiken?

 4. 6

  Uhm, ja het is WEL mogelijk. Laat Donner, hij heeft nu toch veel vrije tijd, honderden, nee miljoenen pagina’s maken, met de termen tegenactie en terroristIsche actie. Laat ook veel van die pagina’s verwijzen naar http://www.tegenactie.nl, en stop de pagina’s op verschillende domeinen.

  dienstmededeling: antwoord komt vanavond