COLUMN - Mark Rutte gaat voortaan vlogs doen en schijnt het fenomeen van videoblogjes blijkens zijn eigen podcast ‘gaaf, joh!’ te vinden. Jesse Klaver zit tegenwoordig in een Pokémonachtig spelletje en verslaat daar een lummelig getekende Geert Wilders: ‘Jesse got 23 zetels for winning1’ Dit alles om de jeugd te interesseren voor de komende Kamerverkiezingen. Want de jeugd, die moet je immers in haar eigen taal aanspreken en met haar eigen middelen zien te bereiken.
Good luck, guys.
Op de middelbare school had je soms leraren die populair wilden zijn; dat wekte eerder meewarigheid dan sympathie op bij de scholieren. Aan ooms, tantes en buren die meenden me op ‘mijn niveau’ te moeten aanspreken, had ik een grondige hekel: ik vond ze neerbuigend, en ook: volkomen oninteressant. De leraren en volwassenen die me zijn bijgebleven, en die spontaan mijn achting kregen, waren altijd degenen die me iets nieuws aanreikten.
Mensen die al die losse dingen die ik vagelijk dacht, vond, vermoedde of voelde, wisten te verbinden tot iets groters, iets complexers. Mensen die me aanspoorden tot gedachten die ik nog niet helemaal kon bevatten, die me ideeën voorspiegelden die mijn begrip nét wat te boven gingen, maar waar ik nu ineens naar kon reiken omdat zij het me hadden voorgehouden. Mensen die met me mee dachten, maar me soms ook tegenspraken, en me daardoor aanzetten tot opnieuw – maar nu beter, uitgebreider en ruimer – nadenken.
Ze maakten me completer, door me te verbinden met iets dat eerder net boven mijn eigen macht, buiten mijn eigen begrip en kennis had gelegen.
Politici die doen alsof ze op gelijke voet staan met de burger, alsof ze naast ons staan: ik vertrouw ze voor geen sikkepit. Bovendien zijn politici juist aangesteld om onze eigen her & der bijeen gesprokkelde meninkjes in een complexer, alomvattender perspectief te zetten: zij dienen ons laten te reiken naar iets hogers dan onze dagelijkse beslommeringen.
Een politicus moet ons inspireren om een beter mens en een betere burger te worden. (Daarom is het zo cruciaal dat politici integer zijn en wellevend, dat ze tegenstanders met respect behandelen, proberen meningsverschillen te overbruggen en tot een werkbaar compromis te komen.) Een goed politicus kan ons losweken van onszelf.
Een goed politicus is in die zin vergelijkbaar met een grote liefde: iemand die je aanzet om de beste versie van jezelf te willen worden – niet iemand met wie je gewoon een potje zit te Pokémonnen. Hoe meer politici trachten de vermeende kloof tussen burgers en politiek te slechten, hoe onnozeler en dommer de politiek erdoor wordt, en hoe meer ze aan belang inboeten. Want wie wil er nou in hemelsnaam zijn gamemaatje de Tweede Kamer in stemmen, of erger: in de regering hebben?
Rutte en Klaver: doe het niet. Recht je rug, kleineer jezelf en de kiezers niet. Verlang in plaats daarvan dat wij burgers een stapje omhoog klimmen.
Reacties (14)
Die “stakkers” moeten toch wat, als er zo goed als geen kiezer is die een partijprogramma leest.
;-)
De auteur laat zich wel in zijn kaarten kijken. Dit soort dingen houdt namelijk ook op met een ergernis te zijn zodra je de dertig bent gepasseerd. Dus: oom Rutte doet populair? Boeie!
Ook reclame zit vol met deze kleinerende houding. Kennelijk werkt het.
Waar dit stuk een beetje aan voorbij gaat: het Pokémonachtig spelletje komt helemaal niet van GroenLinks, maar van hun jongerenorganisatie Dwars. Juist ja, de jeugd zelf. Dat maakt het verwijt in dat stuk wel wat minder sterk.
(zie: https://dwars.org/dwars-goes-pokemon-jesse-vs-geert/ )
@4: Het verwijt is toch aan Klaver, niet aan de maker van het spelletje?
Het begon zo’n beetje met AVRO’s Sterrenslag en via Balkenende op het skateboard zagen we Rutte bij de Toppers dansen.
Wim Kok hield het bij een demonstratie van muisbesturing maar die gaf daarmee aan geen benul te hebben waar half werkend volwassen Nederland de hele dag mee te mak(k)en had.
@5 precies, en dat is heel raar. Want het verwijt is dat Klaver populair aan het doen is door jongeren aan te spreken in hun eigen taal. Door dat spelletje. Maar dat spelletje komt helemaal niet van Klaver of zijn partij, maar van de (onafhankelijke) organisatie Dwars. Dus dat slaat de plank mis. En Dwars is een jongerenorganisatie, dus de metafoor van de populair doende leraar is dubbel mis. Het zijn jongeren die andere jongeren aanspreken.
@7: Heeft Klavertoestemming gegeven of juist geprotesteerd tegen zijn onvrijwillige betrokkenheid?
W.Lex heeft ook zijn trekjes, geen benul wat een halfje wit kost of een beurt bij de hoeren maar oh so close met het volk door semi anoniem de Elfstedentocht te rijden.
Ook al had de media adviseur hem speed moeten geven ,die finish zal die halen.
Zijn vrouw waggelt door de grachten voor een goed doel terwijl hij op jacht is met zijn vrinden en hond.
Beatrix die een nachtje meeloopt met het leger des Heils de strijdkreet te verkopen en er stiekum toch een foto van opduikt? Toeval?
@8 Dat weet ik natuurlijk niet zeker. Mijn vermoeden is: geen van beide. Maar tenzij de auteur wel zeker weet dat het om het eerste gaat, lijkt het me een onterecht verwijt.
@10: Zwijgen is in dit geval toestemmen. Je laat je imago niet bepalen of beïnvloeden door derden.
@11 Ja hallo, zo wordt het wel erg makkelijk politici-bashen.
Even op een rijtje. Het verwijt van de auteur was: Jesse Klaver probeert op een knullige manier jongeren aan te spreken op hun ‘eigen manier’. Van dat verwijt blijkt niets te kloppen. Het ging helemaal niet om iets van Jesse Klaver, en het ging juist om een jongerenorganisatie. Er klopt dus niets van. En nu kom jij met “zwijgen is toestemmen”, terwijl wij, noch de auteur vermoed ik zo, weten of hij daadwerkelijk heeft toegestemd, of zelfs maar heeft gezwegen. “Stellen is bewijzen”, was het toch? En daarbij, alsof een partijleider niets beters te doen heeft dan te reageren op iedere media-uiting waar hij/zij in voor komt. En je als buitenstaander dingen af kan/moet leiden van ieder marginaal ding waarop niet gereageerd wordt. Kom nou.
Het gaat hier volgens mij helemaal niet om wat een politicus ‘moet doen’, maar om wat degene die het stukje tikt moet doen. Namelijk: zorgen dat klopt wat er in staat.
@12: Ja hallo zeg, ik maak Klaver één verwijt en jij blaast dat op tot bashen?
[ het ging juist om een jongerenorganisatie ]
‘un’ jongerenorganisatie?
Dwars is geen afdeling van Geenstijl of zo, maar van Groenlinks zelf. Als Klaver vindt dat dat spelletje zijn politieke toekomst schaadt dan stapt hij toch even naar Dwars toe om te vragen dit spelletje weg te halen? Tenzij dit spelletje pas gisteren is verschenen en Klaver nog geen gelegenheid heeft gehad het spelletje off line te halen is het toch wel verdomd aannemelijk dat hij er mee instemt.
@13 nou voorruit, ‘bashen’ is wat te zwaar aangezet: onzinnige verwijten maken dan. Want het verwijt blijft onzinnig. Ja, Dwars is de (onafhankelijke) jongerenorganisatie van GroenLinks. Maar in het artikel ging het juist om dmv dat spelletje het ‘doen alsof je een jongere bent’. En dat slaat nergens op, aangezien het van een jongerenorganisatie afkomstig is. Welke maakt dan niet uit. En waarom zou Klaver vinden dat het zijn politieke toekomst schaadt? De kritiek die in dit stuk gegeven wordt snijdt in ieder geval geen hout. En verder, hoe belangrijk is dit, dat hij er iets van moet vinden?
En in het kader van ‘hoe belangrijk is het’, volgens mij is dit mijn vijfde post waarin ik betoog hoe onzinnig de kritiek is, dat is wel weer genoeg. Volgens mij is het wel duidelijk, zo niet, helaas. Fijne avond!