#Dezeweek | BOODSCHAP

COLUMN - Tegenwoordig moet alles maar een boodschap hebben. Maar soms zegt de vorm meer dan de inhoud.

Pakweg een week geleden interviewde BNN-presentator Tim Hofman een bevlogen knul bij de brievenbus van het Glazen Huis. Het was een aanstekelijk en ontroerend gesprek. Nadat de jongen een tekening van een zon en ‘twee geld’ naar binnen gepropt had, stelde Tim voor dat de knul nog een boodschap door de brievenbus zou roepen. Dat liet de knul zich geen twee keer vertellen: ‘BOODSCHAP!’

Met het verlopen van kerst is ook Serious Request weer aan z’n eind. Wat is het eigenlijk? Oneerlijke concurrentie van het radiostation? Een week hoerenlopen voor de commercie? Of is het, zoals voor een huisgenoot van mij, bij wie zelfs in zijn slaap de radio nog aan stond, zegt: ‘het ultieme kerstgevoel?’ Wel een succesvol kerstgevoel, want er is maar liefst twaalf miljoen euro door de brievenbus geboodschapt. Dat is voor de babysterfte in Afrika. Baby’s leven daar namelijk niet lang genoeg om van de fantastische faciliteiten van het land te kunnen genieten. Ach, wat maakt het ook uit. Het gaat om de boodschap.

De hoogbejaarde Paus had ook een boodschap. Geen urbi at orbi deze keer, maar: ‘homo’s gaan in tegen de essentie van de natuur.’ Die @pontifex toch. Hij mag dan wel 283 zijn, maar hij is de lust om homo’s weg te zetten nog altijd niet verloren. Niet alleen kreeg hij een boze gaypride achter zich aan, er ontsproten ook andere anti-kerk-initiatieven. Het meldpunt kinderporno hadden we natuurlijk al, maar het is nu ook mogelijk je banden met de kerk te vernietigen via ontdopen.nl. Tv- en radiomaker Winfried Baijens vertelde wel waarom hij dat deed, maar niet hoe dat nou eigenlijk in z’n werk gaat. Gaan ze je dan afdrogen met een satanistisch handdoekje ofzo? Ook is er een Facebookinitiatief om geen bloemen naar de Paus te sturen met Pasen. Vindt hij waarschijnlijk niet zo erg, bloemen zijn toch voor homo’s.

Onze eigen paus, Koningin Beatrix, had een beetje moeite met een boodschap. Met de webcam had ze een video van haar kersttoespraak geschoten. Ergens in een achterkamertje van Huis ten Bosch. Ruim op tijd, bleek uiteindelijk. Want het was nog helemaal geen kerst, maar een pikkie op internet had de video al gevonden. Simpelweg door de datum in de video-URL van de staatswebsite op te hogen. Was het niet gewoon een soort publiciteitsstunt? Ik wist tot op heden helemaal niet dat de koningin altijd een kersttoespraak deed. Nu wel. De site is ‘gehackt’, hoor ik iemand zeggen. Wat gek! Net legde ik een doosje chocolaatjes voor het oprapen op straat, en toen nam iemand ‘m gewoon mee! Gestolen!

Er zijn in deze tijd wel genoeg boodschappen. Alles moet maar een boodschap hebben. Verademend vond ik dan ook de jongen die dat volledig uit zijn voegen trok. Geen geblabla, maar wel degelijk een overdracht van zijn enthousiasme. Dit jaar dan ook geen gekunstelde nieuwjaarswensen. Gewoon een welgemeend ‘BOODSCHAP!’

Reacties zijn uitgeschakeld