De walvis redden.

Het is Japan nóg niet gelukt. Maar het is een kwestie van tijd. Al jaren probeert het land de controle over te nemen over de International Whaling Commission. Daartoe heeft het nieuwe leden gerecruteerd -eiland staatjes in de Pacific, zoals St. Lucia, St. Vincent, Antigua & Barbuda, Dominica, Grenada, en St. Kitts & Nevis – die het vervolgens omkoopt met subsidies voor hun visserij, om voor de walvisjacht te stemmen. Japan ontkent dat, maar het heeft sinds 1998 ruim 100 miljoen dollar gestort op de betreffende bankrekeningen. Voor het afschaffen van het verbod op walvisjacht is 75% van de stemmen nodig. Zo ver is Japan nog niet. Maar het maakt flink vorderingen.

De bevolking van de eilandstaatjes is in grote meerderheid tegen de walvisjacht. Ecotoerisme (walvissen kijken) is namelijk een goede bron van inkomsten. Daarom stelde Japan deze keer op de jaarlijkse vergadering van de IWC voor om geheime stemmingen te houden. Hun omgekochte eilandstaatjes zouden dan voor de jacht kunnen stemmen zonder angst voor repercussies. Dat voorstel heeft het niet gehaald. Japan verloor met 2 stemmen verschil, 30 tegen 32. Dat kwam omdat twee landen, Senegal en Guatemala (tactisch of niet) te laat waren voor de vergadering.

Walvisvlees is op zich niet bepaald populair in Japan. De levertraan-smaak is zelfs bij Japanners geen delicatesse. Het is daarom ook een raadsel waarom Japan haar levertr  walvisvleesindustrie zo graag overeind houdt. Ze claimt dat walvisvlees deel uitmaakt van de Japanse cultuur, maar Japanners zelf hechten daar toch minder aan.

Opvallend is dat de Nederlandse regering bepaald geen actieve rol heeft willen spelen in het behouden van het verbod. De coalitie voor bescherming wordt geleid door Australie, Nieuw-Zeeland en het VK. Nederland wilde een zogenaamd “bemiddelende rol” spelen -hetgeen betekent dat het bereid was tot concessies. Dat krijg je zo als het ministerie van Landbouw leidend is in een dossier. Hoewel, onze zogenaamde “milieu”-stas Pieter van Geel had vrees ik ook niet krachtig opgetreden….

 1. 2

  Het kan zijn dat de populariteit van walvisvlees in Japan achteruit gaat. Maar je hebt maar 1% van de Japaners nodig die het wel lekker vinden om de laatste walvissen ook nog op te peuzelen.
  Druk blijft dus van groot belang.

 2. 3

  Vanmorgen was er een dame van het WNF op de TROS-nieuwsradio over dit onderwerp. Ze hekelde de nederlandse opstelling onder het motto: waarom zouden we er op vertrouwen dat Japan zich aan afspraken houdt? En zo is het.

 3. 4

  Natuurlijk speelt de Nederlandse regering geen actieve rol; die is juist bezig van alles en nog wat te privatiseren zodat ze zelf het vuile werk niet hoeven op te knappen.
  Bovendien past het niet binnen JP’s wormen-en-aarde aanpak, die stevig rust op een aantal tradities. In dit geval Nederland als visserijland. En je gaat toch niet collega-visserijlanden voor de voeten lopen? Ook al is de walvis geen vis.

 4. 5

  Nederland heeft een rijke traditie van walvisvaart. Nu het IWC is veranderd in een corrupte club kokosnoteneilandjes die dingen besluiten waar Japan zich vervolgens niet eens aan houdt, is er geen enkele reden om erbij te blijven. In plaats daarvan wordt het tijd om mannen met baarden de wilde wereldzeeën op te sturen, om met harpoen en blote handen de nationale kattenbrokjesindustrie te steunen.

 5. 6

  Als het met baard, harpoen en blote handen is, vind ik het OK. En een klein sloepje, geen boot met harpoengeweer.
  En dan ook verplicht overwinteren op nova zembla.

 6. 7

  Tja,..die Japanners en vis hè. Ze willen à lá Jamie Oliver wederom walvis op scholen introduceren: walvisburgers en gebakken walvis met ketjap! Voor de lekkerbek is er overigens wél een zeer uitgebreid receptenboek !
  [img]http://i58.photobucket.com/albums/g270/Y_Podorkin/gen_cook_abu.jpg[/img]
  Ziet er wel lekker uit,.. zéker met de nodige saké.

 7. 9

  De VS moet Japan wat bulderschepen lenen, “probleem” opgelost.

  Is het overigens echt zo’n raadsel waarom Japan al die walvissen wil hebben ?

 8. 11

  @Carlos:
  Het massaal verorberen van 14 miljoen varkens en 100 miljoen kippen per jaar door den Hollander is natuurlijk het toppunt van beschaving. Japanners “honden” noemen is net iets te makkelijk hoor.

 9. 12

  Hmmm, mijn eerdere post verdwenen… Dan nogmaals proberen:

  Die genoemde eilandstaatjes liggen niet in de pacific maar in de caribische zee/atlantische oceaan. Hoewel ze voor een belangrijk gedeelte afhankelijk zijn van toerisme, speelt walvisje kijken in dat toerisme geen belangrijke rol. Ik denk dus dat ook de plaatselijke bevolking dus maar al te blij is met de Japanse subsidie, zeker gezien de armoede op de meeste genoemde eilanden.

 10. 13

  Ah. Maar Brechtje had net zo goed de pacifische kokosnoteneilanden Palau, Nauru, Kiribati en Tuvalu kunnen noemen. Ook deze landen prostitueren hun eco-toerisme imago aan wat Japans ontwikkelingsgeld.

  Nederland haalde overigens Luxemburg, bekend vanwege zijn lange kustlijn en de vele walvissen die binnen haar territoriale wateren leven, bij het IWC, om juist tegen Japan te stemmen. Had ik al gezegd dat het hier een onzinnige club betreft waar we helemaal niet in horen te zitten?

 11. 14

  ‘k vraag me trouwens af, waarom Japan er gewoon niet uit stapt en verder doet waar ze zin in hebben, gelijk de Noren (hoewel Noorwegen, als ik het wel heb nooit lid geweest is van de IWC) commercieel op de Moby Dicks der zeven zeeën jagen.

  ~ GBA.

 12. 15

  @Bismarck
  Dus maar doorvissen tot ze allemaal verdwenen zijn zodat er ok geen reden meer is die subsidies te verlenen?

  Wat gaan ze dan doen? Hun eilanden als paradijs aan Bush verkopen? Of ze beschikbaar stellen voor wat atoomproeven?

 13. 16

  @MP: Volgens de Japanners zijn bepaalde walvissoorten niet bepaald bedreigd. Als ze dat ook aan de genoemde staatjes zo weten te brengen, gaat jouw verhaal niet op.

 14. 18

  Ik heb het gevoel dat veel tegenstand tegen de walvisjacht is, omdat het walvissen zijn. Dat vind ik hypocriet. Als ze inderdaad niet bedreigd zijn, dan mag Japan er best op jagen.