De verstikkende normen in Nederland

Er was eens een land dat trots was op zijn excessen. Dat land bracht de wereld unieke en schokkende zaken als legale euthanasie, legale abortus, gedoogbeleid, legale prostitutie, het akkoord van Wassenaar en het homohuwelijk. Deze zaken konden alleen maar tot stand komen doordat men open stond voor afwijkende meningen en afwijkend gedrag. De ideeën die daar uit voortkwamen hadden de ruimte om te groeien, te rijpen en zich te ontwikkelen tot gedragen beleid.
Afwijkingen, opstandigheid, het afzetten tegen de norm, het zijn allemaal zaken die verandering veroorzaken. Verandering is belangrijk om je constant te kunnen aanpassen in een wereld die zich snel ontwikkeld. Afwijkingen zorgen voor alertheid, spanning en discussie. Afwijken is evolueren. Evolueren is groeien.

Het land is Nederland. Een land dat zich na de verstikkende verzuiling, met voor iedere zuil eigen normen en waarden waar niemand aan mocht ontsnappen, ontwikkelde tot een ruimdenkende natie. Na de jaren 50 werd de afwijking langzaam gemeengoed.

Tot de 21ste eeuw zijn intrede deed in dat kleine landje.

Ineens waren de verworvenheden excessen. Ineens was vrijheid eng. Ineens was de afwijking de oorzaak van al het slechte dat men dacht waar te nemen.
Het zou makkelijk zijn om te wijzen naar een kwaadaardige staat die langs geraffineerde wegen volgens een groots plan bezig is de burger tot brave slaaf te knechten. Dat is echter niet waar het vandaan komt. Dat is slechts een afspiegeling van wat veel mensen schijnen te willen.
Veiligheid, als in “gevoel van geborgenheid en bescherming, afwezigheid van risico’s en gevaren” en fatsoen, als in “netjes met elkaar omgaan”, dat is wat de burgers willen. Geen rare fratsen. Geen enge dingen. Geen confrontatie.
Alles wat afwijkend is, is een bedreiging. Alleen brave winkelstraten, goed verlicht, met brave kerstmuziek en vriendelijk lachende witte kerstmannen zijn acceptabel.
De wallen moeten schoongeveegd worden om ruimte te bieden aan brave galerieën . Kunst die aanstoot kan geven wordt geweerd. Afwijkend gedrag van ouders en kinderen wordt geregistreerd in een dossier. Kraakpanden worden gesloten. Een joint roken in je vrije tijd mag niet meer voor agenten. Coffeeshops, zeker in de buurt van scholen, moeten dicht. De meest schokkende gebeurtenis van dit jaar draaide om protesterende scholieren die minder of zinvolle lesuren willen hebben….
Niet dat de mensen daar ook daadwerkelijk braver van worden. De persoonlijk verworven vrijheden wil men niet weggeven. Maar het verdwijnt wel uit het publieke domein. Het gaat ondergronds, de illegaliteit in. Wat weer leidt tot frustratie en negatieve energie.

Het effect is dat de schwung uit de samenleving gaat. Dat dissenting voices het elders gaan zoeken. Dat creativiteit en originaliteit de grens over gaat. En dat daarmee dit land langzaam wegzakt in haar apathische verstikkende normaalheid.
Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg. Het is weer helemaal terug.

 1. 1

  Ik neem aan dat dit stukje geschreven is naar aanleiding van de aangekondigde opschoning van de Wallen. Welnu, ik voorspel u, dat zal een zegen zijn voor onze Geliefde Hoofdstad. Het is toch godsgeklaagd dat het oudste, in wezen meest monumentale gedeelte van het Amsterdamse stadje A. wordt bevolkt door hoeren (die daar echt niet allemaal zitten omdat ze van hun hobby hun beroep wilden maken), pooiers, junks, Hells Angels en knalbezopen, knetterstonede, lallende, tegen de Ouwe Kerk pissende en kotsende Engelse vrijgezellen die, daags voor hun huwelijk nog 1 maal de bloemetjes buiten zetten. Alsof het leuk is om momenteel over de Wallen te lopen. Ik gooi het er maar op dat u van mening was om een wat minder saai geluid in de groep te gooien, want anders weet ik niet wat u bezielt.

 2. 2

  Ik word ook al zo oud dat ik niet meer echt warmloop voor de romantiek van de vrouwenhandel. Maar de verwende binnenstadbewoner die straks nog meer van zijn grachtenpandje kan genieten door de rodelichtjesopruiming moet dan wel bij deze beloven dat er niet meer zo gezeken wordt over veel horeca en uitgebreide en late terrasvergunningen. De binnenstad is van ons allemaal!

  Want dat er (voor de rest) een aanzienlijke burgervertrutting gaande is, daar heeft de stukjesschrijver natuurlijk groots gelijk an.

 3. 4

  Ik zou zelf prostitutie niet noemen in een volzin met goede dingen als ‘euthanasie, legale abortus, gedoogbeleid, het akkoord van Wassenaar en het homohuwelijk.’ Maar ja, voor sommige mannen zijn hoeren normaal.

 4. 6

  Ja, dat van die burgervertrutting, dat klopt, die is gaande, maar de aankondiging van de metamorfose van de Wallen zou niet de aanleiding mogen zijn om daar een stukje over te schrijven, want dat is namelijk gewoon heel erg verstandig. Geef mij die bijenkorfschaapjes maar.

 5. 7

  @caprio: waarom niet? Prostitutie is niet per definitie iets negatiefs, ik vraag me af hoeveel meer gefrustreerde mannen er in Nederland rond zouden lopen als we geen prostitutie zouden hebben??? En waarom dan dan de illegaliteit indrukken?

 6. 8

  Ik vind het echt, serieus, een gevaarlijke romantisering van iets wat in wezen heel kwalijk is. Zeker zoals het nu is. Ik ben niet tegen prostitutie, maar de raamprostitutie zoals die nu op de Wallen plaatsvindt (met alle misstanden en mensenhandel van dien), is mensonterend te noemen.

 7. 9

  @bvdbos: u behoeft ook duidelijk niet uw sexe te vermelden bij uw opinies, u zwijn. Omdat men prostitutie op die paar mannelijke fantasieen na, net als de meeste porno trouwens, niet bedrijft uit liefde voor het vak an sich, maar vanwege financiele tekortkomingen, psychologische problemen, historie van sexueel misbruik of anderszins, of onder dwang. Dat u alleen maar aan het welzijn van de man denkt bij het onderwerp hoeren is typisch voor het zogenaamde Rob Oudkerk denken, geboren uit het ouderwetse zwijnenverstand. Geweldige titel voor een boek trouwens: Het Zwijnenverstand, zoiets als Dogheart.

 8. 10

  @Max J. Molovich: De wallen waren wel de aanleiding tot dit stukje, na veel van dit soort signalen van de aflopen tijd. Ik doe geen specifieke uitspraak over de zinnigheid van het plan van de Wallen. Het past gewoon helemaal in deze tijd. Je kan ook ingrijpen zonder het gelijk helemaal volgens de “norm” te willen laten worden. Weer zo’n brave oudbinnenstedelijks gallerie straatje, brrrr.

 9. 12

  “Evolueren is groeien.”
  In evolutie zit geen richting, alleen beweging, er zit geen moraal in die beweging, u suggereert met ‘groeien’ dat er iets ‘goeds’ aan zit. Er gebeuren vreselijke dingen tijdens de evolutie, dood, verderf, mislukking, moord, strijd, oorlog, etc.

  “verstikkende verzuiling”
  De verzuiling werkte ook emancipatorisch en bevrijdend.

  “opeens waren de verworvenheden excessen.”
  Een Vogelaartje: u ontkent hiermee dat de verworvenheden leidden tot excessen, de problemen zijn geen herdefinitie van verworvenheden.

  “Het effect is dat de swung uit de samenleving gaat.”
  Maakt u zich geen zorgen, vrije burgers laten zich echt niet knechten door betutteling, het zal alleen maar meer ‘swung’ veroorzaken, lees conflicten en confrontatie en onderwereld praktijken. U zou er juist voor moeten zijn!

 10. 15

  @JSK: Een dusdanige overeenkomst tussen de sociale partners was uniek, buiten de gebruikelijke verhoudingen en afspraken.
  (En ja, het had iets burgerlijks, dus ik heb lang getwijfeld hem te noemen).

 11. 16

  Waarom gaat een buitenlander naar Amsterdam?
  Juist ja, de wallen, de coffeeshop, het losbandige, het liberale, etc.

  Zelfs de meest preutse Chinese meisjes die ooit in Nederland geweest zijn, zijn er lyrisch over. Een sexmuseum, hoeren en joints hoezo musea? Die heb je toch overal?

  Stukje cultureel erfgoed gaat verloren…

 12. 17

  Caprio, volgens mij doe je dat dus wel ;)
  En ik heb gehoord van iemand die iemand anders kent die dus ergens heeft gelezen dat abortus voor sommige vrouwen net zo normaal is. Ach wat is normaal, dacht ik toen nog. En wat is goed? Schaf gedoogbeleid af en je hebt minder noodzaak tot (i.e.g) euthenasie en abortus ;) Het leven is gewoon cynisch. Zoveel mensen zoveel meningen en er is er vermoedelijk geen eentje ‘waar’.

 13. 21

  @caprio #4: Ik heb het altijd bijzonder gevonden dat zaken als prostitutie en abortus, die al sinds de verre oudheid aanwezig zijn, nooit geaccepteerd zijn als vast onderdeel van de menselijke samenleving.
  Je kan het niet leuk vinden, het zal er altijd zijn. Net zoals drugs, sport, overspel, ….

 14. 22

  Nederlanders zijn dan welliswaar tolerant, maar het is geen tolerantie om de tolerantie. Het is eerder tolerantie uit pragmatische overwegingen. Een gedoogbeleid is gewoon het best werkende systeem; het zorgt voor de minste overlast.

 15. 23

  Ok, Sargasso gaat verdacht veel op het oude D66 forum lijken.(alwaar in 2002 t/m 2004 veel vernieuwing van denken kwam.)(zelfs de kleur is groen)

  Prima, een vrijplaats voor debat voor iedereen, verfrissend!

 16. 26

  Even uit de context gerukt: “Dat creativiteit en originaliteit de grens over gaat.
  Iets dergelijks hoor je ook in bepaalde delen van het bedrijfsleven, die dreigen uit te wijken naar alnden waaar grote diversiteit (lees: verschil in inkomen) nog heel normaal is.
  Nu zijn er dus, behalve economische redenen, blijkbaar ook cultureel-ethische redenen. Het wordt inderdaad tijd het land te verlaten. Maar welk ander land presteert beter met tolerantie, waar kun je ongegeneerd de artiest uit kunt hangen die je zo graag wil zijn, welk land excelleert in non-conformisme?
  Noem me dat land en ik ben weg hier. Ondertussen: als BBR het te gek maken dan halen we gewoon weer de de ludieke provocaties van stal. Want al die benepenheid van vroeger zitten we natuurlijk niet op te wachten, maar je kon er ook vreselijk mee lachen.

 17. 27

  @Steeph e.a.: ik zeg ook niet dat we repressief moeten optreden tegen prostitutie, er zijn legio manieren om met prostitutie om te gaan, tenzij je alleen in bit-termen kunt denken. Je moet het echter in dezelfde lijn als drugs/alcohol verslavingen trekken: de-stimuleren middels educatie en zorg, en niet zoals nu gebeurt het stimuleren. Het voormalige pre-legalisatie beleid kwam daar nog het dichtst bij in de buurt. Laten we samen erkennen dat het een ongewenste realiteit is, dan zal ik toegeven dat het een realiteit is, en u dat het ongewenst is.

 18. 30

  Anna Nicole Smith kreeg aaanvankelijk een miljard dollar voor haar huwelijk.

  Man was blij met haar, maar zoiets kan je ook als prostitutie zien.

  vrouw kleedt man uit en als wapen sex.

  alles is relatief!

 19. 33

  Nederland wordt toch al jaren naar de kloten geregeld !!
  Maar ‘we’ doen het zelf. We kiezen de grootste trutten om ons te vertegenwoordigen en hebben nog steeds niet door dat juist die ons iedere keer weer een oor aan naaien.

 20. 34

  @Klaas, ja dat kan, maar je maakt jezelf wel onnodig irrelevant met je cultureel relativisme. Ik ben meer van de nieuwe Europeaansche Mensch die weer gelooft in de universaliteit van bepaalde waarden zoals gelijkheid en vrijheid, en ook bepaalde principes aanhangt zoals de sociaal-democratische dat de sociaal-economische omstandigheden waarin wij opgroeien ons bewustzijn vormen. Maar ja je kunt ook als nihilistisch nietsnut gelukkig worden hoor, heel goed zelfs, alleen heeft niemand wat aan je.

 21. 37

  @chinaman #24: Tja, ergens denk ik wel eens dat je dat toch ook als iets moet zien dat er nou eenmaal bij hoort. Waar je graag grenzen aan stelt, maar waarbij het geheel (proberen te) uitbannen ook weer niet gezond is.

  @peter #26: Duitsland.

  @caprio #27: Dat wil ik wel erkennen.

  @m #31 en #32: Mensenhandel is niet verdedigbaar. Maar dat is ook niet de strekking van dit stuk. En ja, bij prostitutie zit nog steeds mensenhandel. Maar het is een illusie te denken dat met het schoonvegen van de wallen dat minder wordt. En nee, daar heb ik ook niet een oplossing voor.

  @yatt #33: Ik geef nu juist jou en de medeburgers de schuld. En niet de vertegenwoordigers. Dat is slachtoffergedrag.

 22. 39

  Luister, over niet al te lange tijd komt Apostolov met zijn Hooker Factory buiten de stad. Een megapolis aan prostitutie, controleerbaar, hygiënisch, efficiënt. Want romantiek is op de wallen ook niet meer te vinden.
  Wereld, houd je vast.

 23. 40

  Ohja had ik al gezegd dat ik erg moe wordt van die nieuwe opmaak? Op de voorpagina zien die zinnen er nog prima uit, klik je op een artikel, dan worden ze langer dan mij lief is.

 24. 41

  Volgens mij kan je de aanpak op de Wallen ook niet helemaal los zien om de binnenstad tot Werelderfgoed te laten verklaren. Dat zal toch bij heel wat delegaties vraagtekens oproepen, zo’n bestemming van een historisch centrum.

  Om de Wallen nog verder op te knappen moeten gewoon al die zuipende en blowende Britten weg. Een voorstel heb ik al: bouw in Zuid-Oost of desnoods op Schiphol zelf de complete Oudezijds na, inclusief hoeren, drugspanden en vertel de Hells Angels dat ze er een gratis hangout krijgen! Bouw er budgethotels omheen, een ziekenhuis (voor de comazuipers) en voila, een pracht van een toeristenbestemming!

  Werkgelegenheid & verbetering van de binnenstad ineen en bovenal: Amsterdam houdt haar reputatie hoog!

 25. 42

  Sorry Steeph, ik ben het vaak met je eens, maar dit keer moet ik die Panzerfaustjes gelijk geven. Je betoog is wel sterk, maar de aanleiding van de Wallen zit ook mij dwars. Er is een verschil tussen tolerantie en misstanden toelaten. Ik hoor voornamelijk verschrikkelijke geluiden steeds op TV over bijv. vrouwenhandel en de wallen lijken daar diep mee verweven. Dat toestaan is geen tolerantie, dat is misdadig. Zo kan je ook wel zeggen dat je tolerant moet zijn tegenover roof overvallen of moord.

  Ik weet even niet meer waar, maar er was eens een docu over de vrouwenhandel en die was zo schokkend dat het gewoon moeilijk af te kijken was. Dat is een van de grootste misdaden en schandes die we op dit moment als mensheid misschien wel rijk zijn. Als de wallen daarmee verweven zijn moet men daar natuurlijk tegen optreden. Dat moet je niet verwarren met de rest van je betoog. Dat heeft niets met tolerantie te maken, ook niet met bange Nederlanders. Dat is misdaad bestrijding.

  Wat ik begrepen heb wil men vooral met regelgeving de misstanden tegen gaan en dat is volgens mij best een goed idee. Als iemand vrijwillig in de prostitutie wil werken is dat dan mogelijk en krijgen ze bescherming van de wet. Maar misstanden als vrouwen handel en loverboys moet men wel aanpakken. Volgens mij probeert men juist dat te doen. De gulden middenweg te bewandelen die nodig is om juist alle zaken die jij benoemt mogelijk te maken.

  Je kan ook doorslaan en alles maar goed vinden. Als je wel wat regelgeving wil ben je niet meteen anti tolerantie verder. Je zit nu zover doorgeslagen een kant op dat het verschil met de normen & waarden boys eigenlijk minimaal is. Twee onwenselijke uitersten. Tenminste in mijn ogen dan.

  Verder puik stukje, maar dat over de wallen? Sorry liever de rest van mijn leven verdoemt in een winkelcentrum met burger-trutjes dan vrouwenhandel. Als je vooruitgang wil offer dan jezelf op, niet vrouwen die op schandalige wijze misbruikt worden.

 26. 43

  @ steeph mooi stukje, eigenlijk ben ik het ook helemaal met je eens. Behalve dan de laatste zinnen.

  Het zou best zo kunnen zijn, dat het creëren van “dwingende kaders” er voor zorgt dat de creativiteit meer geprikkeld wordt. Waar we nu hoofdzakelijk repressie en onmogelijkheid zien, kunnen creatieven wellicht aanleiding zien voor nieuwe oplossingen.

  Daarnaast lijkt het mij dat een verandering, zoals die op de wallen, wellicht misschien dingen losmaakt die wij eerder nog niet verwacht hadden.

  Hoe het ook is of zou kunnen zijn, ik ben er van overtuigd dat creativiteit en cultuur niet uitsluitend geschapen wordt door het creëren van ruimte en mogelijkheden maar juist ook door een aanpak waar juist bestaande open deuren gesloten worden.

  Wat dat betreft zat er sowieso al geen beweging in dat wallengebied (waar ik overigens woon) Het enige wat daar varieert is het aantal en de leeftijd van de junks die daar rondzwerven.

  Overigens gaan deze opmerkingen eigenlijk uitsluitend in op je opmerkingen over creatieve cultuur. Verder ervaar ik de spruitjesdampende richting die nederland op gaat ook als verstikkend.. Maar had Jan Wolkers daar ook niet al het een en ander over gezegd? In een tijd die wij nu als erg vrij bekijken?

  the creative city, Landry dat is volgens mij een boek, al weet ik het niet zeker, want ik heb het nog niet gelezen waar Job Cohen zich een beetje door laat inspireren. ( T kan ook zijn dat ik me dat heb laten influisteren door een hersenschim)

 27. 45

  Ik snap de bezwaren tegen het aanhalen van het Wallen verhaal. Maar je moet dat niet puur zien als een lokaal iets.
  Het “uitkleden” van de Wallen heeft een effect dat verder gevoeld wordt.

  En nogmaals, het is niet mijn bedoeling de foute zaken aldaar in stand te houden. Maar de stap die gezet wordt heeft veel van het kind weggooien met het badwater.

  @Mittwochwiter: Het probleem voor de “creatieven” zit niet in het al dan niet aanwezig zijn van dwingende kaders. Het probleem komt op het moment dat creatieve ideeen (die vast bij repressie ook zullen ontstaan) niet meer geaccepteerd worden. Dat is de dood in de pot.

  Maar ik kan niet uitsluiten dat toevallig het sluiten van de Wallen juist weer een positief neveneffect elders krijgt. Maar de vraag is of dat dan wel de ruimte krijgt.

 28. 46

  Oh, en dhr Landry ken ik. Maar de om de creatieve klasse aan te trekken, heb je wel vrijplaatsen nodig en ruimte voor tegengeluiden. Dat laat zich moeilijk “organiseren”. Een soort contradictie in deze.
  Dus de Wallen weghalen zou de stad Amsterdam wel eens minder “charmant” maken voor schrijvers, schilders, etc…

 29. 49

  Dit opstel gaat dus helemaal nergens over. Metameta-gezwets. Praten over dingen die over dingen gaan. Akkoord van Wassenaar in hetzelfde licht plaatsen als het homohuwelijk en het saneren van de wallen in Amsterdam. Hoe kom je erop. Ieder zijn mening, ieder zijn vergezicht maar Steeph laat ons in zijn geknutselde kijkdoos loeren met bij elkaar geraapte meninkjes. Het rode potlood gaat door uw verhaal. Onvoldoende.

 30. 50

  Wat Steeph een beetje op ingewikkelde wijze probeert te zeggen is dat Nederland weer conservatief aan het worden is. Vervolgens neemt hij een scherpe bocht door te zeggen dat Nederland in een grijze mist zal verdwijnen en elke creatieve geest het land zal ontvluchten. Het sombere gevoel wat je krijgt bij het verlies van iets wat je dierbaar is (liberalisme) en de donkere dagen voor de kerst hebben hem overmand.

  Wiki heeft nog wel een aardige beschrijving over conservatisme steeph Het conservatieve mensbeeld

 31. 51

  De wallen (niet alleen de wallen uiteraard, maar de hele branche) moeten inderdaad eens uitgemest worden, die hele legalisering van prostitutie is een wassen neus als de bestaande wetgeving niet wordt nageleefd.
  En dan doel ik op vrouwenhandel en uitbuiting.
  Een zelfstandige prostituee die graag met dit werk een goeie boterham verdiend hoort gesteund te worden, niet de pooierende ransapen en vrouwenhandelaars.

  Overigens is de verregaande vertrutting van Amsterdam het einde van dat dorp, het leven wordt er uitgeperst, een doods openlucht museum is blijkbaar het hoogstaande doel.

  Op zich ben ik het dus zomaar ineens volkomen met Steeph eens.

 32. 52

  @MP,
  dat conservatisme kan ook ingegeven zijn door angst, het weggeven van onze soevereiniteit aan de EUSSR, de iets te grote toestroom (en het toelaten) van cultuurvreemde immigranten die geen fuck begrijpen van het Nederlandse liberalisme en individualisme, het uiteenvallen van bekende sociale structuren.

  Dat kan nogal een gevoel van onveiligheid oproepen lijkt mij.
  Behoudzucht is in mijn redenering dan ook geen vreemde reactie.

 33. 53

  Die hele vertrutting die neemt wel een sneltreinvaart met wethouders als Els Iping. Wat een beleidsfetisjiste is dat zeg.

  Wil allerlei maatregelen nemen waardoor het aantal terrassen wordt gehalveerd, verlichting van monumenten uitschakelen en weet ik veel wat al nog niet meer…

  (pvda’ster trouwens, maar dat laat zich niet al te moeilijk raden natuurlijk bij een onderwerp als vertrutting)

 34. 54

  @ Van der F. Vertrutting van Amsterdam. Je hebt geen probleem met de verschrikkelijke winkelstraten met verminkte gevels waarvan de onderkant is geamputeerd en vervangen door kunstledematen van glas en plastic. Gevels met schreeuwerige Engelse teksten, afschuwelijke kleurcombinaties en wansmaken. De wallen met schreeuwende dronken Britten.

 35. 56

  Gek, dat met alle aannames, het moet lijken dat Steeph het eens is met vrouwenhandel, uitbuiting en ergers.
  Iedereen wet dat dat een absurde aanname is.
  Als iedereen die eenvoudige vaststelling ook zou meenemen alvorens te commentariëren, dan hadden we het misschien over de kern van het betoog, die verrekte interessant is.

  Mijn stelling is dat de zo geroemde liberale geest van Nederland een unicum is (geweest), maar dat er net zo goed uiterst conservatieve krachten aan het werk zijn – het heeft geen belang, als het maar opbrengt.

  Laat ons wel wezen, Nederland is een trendvolgersland. Heb je Bhagwan: half Nederland en heel Amsterdam in het oranje. Rock’n’Roll: dan moeten ook de bioscoopzitjes eraan, zoals in de VS. Punk? Het laatste land waar dit fenomeen ingang vond was Nederland. Junks? Precies zo: druppelt het ergens in de wereld, Nederland wil dat ook.
  Het is een collectivistisch virus, zonder enige twijfel ingegeven door Calvijn, het ploeteren tegen de zee en de VOC.
  De Verwildersde Samenleving is nèt zulk een trend.

  Dat de wallen een symbool zijn van de Nederlandse handelsgeest is een understatement.
  In feite heeft veel van waar het liberale van Nederland voor staat een kern van zakendoen, handel drijven – en zéér zelden ligt er een principiële drijfveer aan de basis.

  Dat de enige morele drijfveer van alle tijden in Nederland religie is, mag toch niet als een verrassing overkomen?

 36. 58

  De 21ste eeuw diende zich aan en opeens was er Hanenwürger. Dat kan gaan toeval zijn. Altijd als christenfundamentalisten zich roeren zal er een Hanenwürger zijn die een vinger in een willekeurig oog plant. Het oog wil alleen niet al te dicht in de buurt komen godverdomme!

 37. 59

  Crachat, je kunt evengoed onderbouwen dat Nederland een trendsetter is.

  Dat Nederland een liberaal beleid voert ten aanzien van prostitutie en drugs heeft naar mijn mening te maken met een meer gebalanceerde en realistische afweging gecombineerd met menselijkheid. Een verbod neemt de fenomenen niet weg maar drukken die in de illegaliteit en criminele sfeer met al zijn nare uitwassen. Volledig vrijlaten is ook niet wenselijk. Waar veel landen kiezen voor het verbod waarbij verantwoordelijkheid wordt afgeschoven en moralisme bepalend is sluit men de ogen voor de ellende die het met zich meebrengt.

  Die steeph is een vermomde loverboy, Max doorzag dat meteen!

 38. 61

  De commentaren van Crachat zijn ongeveer van hetzelfde nivo als dit stukje van Steeph. Is dit dan de avond van de ontmaskering van Sargasso?
  En dat terwijl er net een nieuwe lay overheen is gegaan.

 39. 62

  Onwetendheid tov wat er zich in de sexhandel werkelijk afspeelt heeft de middenklasse wiens ervaring zich beperkt tot de televisie programmering, ongevoelig gemaakt voor morele misstanden met hedonistische sexistische kleinburgerlijke geesten als Oudkerk als apotheose. En als de Wallen aanpak Amsterdam minder charmant maakt voor schrijvers en kunstenaars, de tering dan met die bourgeois handelaartjes in kleuren en vormen. In de volmaakte samenleving maakt toch godverdomme iedereen zijn eigen kunst, die dan voornamelijk uit bloemschikken zal bestaan.

 40. 63

  hm.
  Is waar.
  Ik chargeerde, maar desalniettemin: er is altijd wel het scandinavisch model om van te plukken.
  Zou zelfdestructie ook een trend zijn? Ik kom heel graag in het geregelde Nederland. Enkel in de relaties lijkt het soms verkillend mis te lopen.

 41. 64

  Kijk, dit krijg je er nou van als je te krampachtig en zonder goed na te denken een progressieve uitstraling probeert te creeeren. Het laagje vernis is blijkbaar erg dun.

 42. 65

  @Thijs de Poedel #49: Mag ik u een vraag stellen? Hoe beschouw jij de maatschappij en de manier waarop ze zich ontwikkeld? Als een reeks onsamenhangende toevallige veranderingen? Als een mechanische uurwerk dat een vast patroon afloopt? Als een organisme?

  @MP #50: Nee, niet zo. Conservatieven willen ook bepaalde goede zaken behouden. Wat hier gaande is heeft meer te maken met terugval op eenvoudige oude waarden. Iets wat niet out-of-control voelt.
  En nee, ik treur ook niet om het verlies van liberalisme. Ik signaleer alleen een beweging waarvan ik de negatieve kanten problematisch acht.
  En ik heb helemaal niets met Kerst :-)

  @vander F #52: In mijn ogen dus niet om behoudzucht maar om terugvallen tot iets eenvoudigers, iets dat makkelijker te controleren is. Behoudzucht zou ook bepaalde verworvenheden in stand houden.

  @Crachat: Er is een tijd geweest dat Nederland uit al dat volgen van alle die bijzondere dingen in de wereld een goede mix van ingredienten haalden waar ze iets moois van maakten. Nu worden alle vreemde invloeden het liefst bij de grens tegengehouden. Ongewenst.

  @RIIX: Iets meer vingeren misschien?

 43. 66

  TRS, het tijdelijke hoofd van de acroniemenbrigade, heeft zijn zeg gedaan, en o wat zijn wij heden blij.
  Roerend hoe goed men de kwaliteit van Sargasso in de gaten houdt. En vroeger hé, toen was alles beter.

 44. 67

  @caprio #62: Jouw slotwoorden zorgden voor een verfrissende lachstuip. Dank :-)

  @TRS: Je bent een wonder. Jarenlang om de twee weken roepen dat dit blog toch vooral ten onder gaat aan zijn eigen gebrek aan kwaliteit. En toch iedere keer weer de puf opbrengen om weer te kijken of het nu eindelijk zover is. [/offtopic]

 45. 71

  @MP

  Ach, idd., je hebt gelijk. Ooit zei ik zelfs dat Sargasso de terechte winnaar van een bloggy was (of zoiets), dus het valt eigenlijk allemaal wel mee (duh).

  Maar ik vind dit stukje van Steeph wel heeeeel erg tekenend, en dat verwoorde ik dat nogal scherp. Dat er brede kritiek komt is echter nogal nieuw op dit blog. Maar misschien is dat ook wel een volgende stap in de volwassenwording van dit blog?

 46. 72

  Tsja, tis toch wat doe ik steeph nog een handreiking maar die weigert ie ;) De redactie van Sargasso heeft duidelijk een vakantie nodig, niks mis mee. Het zijn tropenjaren, soms denk ik dat een fanatiek reaguurder ook tropenjaren maakt hahaha.

 47. 73

  @TRS: Ach, ik loop hier nu bijna drie jaar rond, maar weet nog goed het gevoel dat ik in het begin kreeg. Het leek wel alsof de helft van de reaguurders alleen maar bestonden om je het leven moeilijk te maken. Dat was even wennen.

  Gaan we nu weer over het onderwerp praten?

  @MP: Dank hoor. Maar het waren net niet de woorden die ik zou gebruiken.

 48. 74

  Verrek, zie ineens bij #56 staan: “Dat de enige morele drijfveer van alle tijden in Nederland religie is, mag toch niet als een verrassing overkomen?
  Vlak daarvoor zegt Crachàt: “In feite heeft veel van waar het liberale van Nederland voor staat een kern van zakendoen, handel drijven – en zéér zelden ligt er een principiële drijfveer aan de basis.
  Naar mijn mening is alleen de koopmansgeest de enige principiële, morele drijfveer. Van religie switcht(te) den Ollander net zo makkelijk als van als dat men een republiek voor een monarchie inruilde.
  En als de koopman een beetje schrikt van wat nare bijverschijnselen van de handel, dan valt-ie terug op de benepenheid van welke bijbel dan ook, waaop hij heeft gezworen alleen voor god en vaderland uit te varen.

 49. 75

  U staat erbij en kijkt er naar.
  Wat is Uw bijdrage geweest aan deze verloedering? 1 x per 4 jaar op een knoppie drukken en 3,9 jaar erover kletsen..

  Hebben de amsterdamers niet gewoonweg toegekeken hoe een dikke 60 procent vd wallen in de handen is vd hells angels?

  De jeugd is niet meer te porren en pikt klakkeloos alle veranderingen cq vernederingen van des overheid.
  De eenheidsworst van het calvinisme slaat weer toe.
  Echter alles wat ondergronds is
  is sterker dan bovengronds;

  Le histoire se repeté , viva la revol nog wat.
  Nederland uitgez. Twente . is een saai drollenland aan het worden met een bevolking wat de kracht van een theezakje heeft, precies het streven van de katholieke brigades.
  Onze cultuur kunst muziek drugs en vrijheden zijn non materiële dingen die men niet uit een mens kan verwijderen mits de persoon dat zelf toestaat.

  Klein detail , Hollanders dienen een toeslag te betalen, puur alleen vanwege het grote aandeel in de gemaakte onkosten voor onze `kuch `kuch veiligheid van de normale Nederlander..

  Bah brave burgers.

 50. 76

  Eigenlijk denk ik niet dat het intreden van de 21e eeuw er iets mee te maken heeft, eerder de herintrede van christelijke politiek in combinatie met een burger die zich alles maar laat welgevallen onder het mom ‘we kunnen er toch niets aan doen’. Menigeen zal het met je eens zijn dat er een absurde vertrutting plaats vindt maar weinigen zullen tegen de veronderstelde stroom in willen zwemmen, waardoor een stroompje een stroming lijkt en vervolgens wordt. Niet eens uit fatsoen maar uit een vorm van desinteresse?

  Overigens vind ik het schoonvegen van de wallen zoals is voorgesteld een belachelijke zaak. Omdat het niet bepaald lijkt alsof men problemen wil aanpakken maar simpel ruimte wil creeren voor bedrijvigheid en nog belangrijker de problemen zo niet opgelost worden maar eerder complexer worden door het ondergronds te vegen. Bovendien ben ik overtuigd dat The Red Light District zeker een touristische trekpleister is. Die zullen mensen niet gaan bezoeken omdat er een leuke gallerie of een fijn restaurant zit zoals je in heel Amsterdam wel kan vinden maar om wat het is wat het nu is, een hoerenbuurt waar alles op gebied van sex te bezichtigen valt.

  Komt bij dat prostituee het oudste beroep in de wereld is, moeten we nu ineens doen alsof dat niet zo is? Dan bevestigen we toch alleen Seephs verhaal des te meer?

 51. 77

  De wallen zijn tegenwoordig grotendeels in handen van de gemeente hoor. En vertrutting, ach, je kunt er een bon met btw krijgen. En iedereen vanaf puberteit weet zijn hash- of cokedealer te vinden. En de pliesie schelden we uit en geven we vingertjes. Dat is toch niet truttig? JP is gewoon Lulletje Rozenwater. De mensen kijken gewoon teveel naar ijsdansen en lezen enkel nog de ransblaadjes. Dat scheelt de perceptie, blijkbaar. “Cool didn’t become fluffy.. apparently you did” ;)

 52. 79

  @74: voor de eenvoud sloot ik koopmansgeest uit als ‘morele’ drijfveer. Een drijfveer om U tegen te zeggen, maar moreel?
  goh. Misschien.
  Het moet wel absoluut zo zijn dat de bijbel er steeds was in tijden van nood, en tijden van nood lijken in tijden van 21ste eeuw meer met perceptie dan met waarheid te maken te hebben.

 53. 81

  @ All;

  Heb er zelf vaak aan gedacht maar wie weet een alternatieve woonplek waar je niet gepest wordt door regeltjes, maw welk land geeft je de meeste vrijheid zonder dat het een on-sociale vecht-maatschappij wordt waar het ieder voor zich is zoals ik me bijvoorbeeld de US & Australie voorstel.

 54. 83

  Er wordt gezegd dat de Wallen moeten worden opgeknapt “zoals eerder is gebeurd met de Zeedijk.” Nou zit er nogwel een behoorlijk gat tussen de Zeedijk anno 2007 en een openluchtmuseum, dus daar zie ik het probleem niet zo, zeker niet omdat het gebeurd in het kader van de bestrijding van zware criminaliteit (het lijkt me niet dat Steeph het er mee eens is dat half historisch Amsterdam in handen is van de Holleeders en Endstra’s van deze wereld.)

 55. 85

  De wallen worden volgens mij niet aangepakt om vrouwenhandel en misbruik aan te pakken, dat verplaatst zich gewoon naar sexboerderijen en buitenwijken en dat zal Cohen een worst wezen, zolang het maar niet de binnenstad vervuild.

 56. 86

  Hm, niet echt het beste pleidooi, zou ik zeggen. Nogal haastig en ruw, en niet krachtig genoeg om af en toe ook zo ongenuanceerd te mogen zijn. Om maar te zeggen : er zijn leuke kraakpanden, maar er waren er ook enge. I catch your drift, S’ph, en ben het bv. ook eens met #56+84, maar ik zou ofwel wat meer vitriool ofwel meer Richard Florida c.s. in de saus willen.

 57. 87

  NL trendsettend, #59? Huh… Dàt was al discutabel, maar bon de jaren ’70 waren wel consequent. Edoch het lijkt me nu echt grondig voorbij. De interessante cultuur en media, vroeger behoorlijk overvloedig, zijn nog op een hand te tellen, en dat heeft niet enkel met het cultuursubsidiebeleid te maken.

 58. 89

  dun laagje vernis à la Jan Cremer, au fond, die “vrije cultuur”, veeleer een en al epigonisme, tenzij misschien wat de humor betreft – de Koot & Bie’s, de Ederveens, de Teeuwens die zijn behoorlijk uniek

  #56+74 hebben dikke punten ; als je kijkt naar de vercommercialisering van de hele cultuur, dan is NL gewoon heel vlot overstag gegaan, veel media en cultuur zijn nog nauwelijks onafhankelijk en veruitwendigen puur “koopmansgeest” – zie ook de toestand van de Nederlandse muziek of film

  gelukkig is er nog een leescultuur, alleszins veel straffer dan in België, waar rock & cinema nu wel “of age” zijn gekomen, en kan die leescultuur op niveau gevoed worden … maar desondanks, sterft het kaliber K. Schippers uit, en het zijn niet de Zwagermans die iets in de plaats stellen ; redelijk goede schrijvertjes heb je overal, au fond

 59. 90

  Amsterdam gaat een seksistische politiek voeren. Want laten we wel wezen, hier worden met name hardwerkende vrouwelijke ondernemers de dupe van.

   
  “Vrouwen zijn eigendom van hun vader, hun man, of eventueel hun broers. Alleen deze mannen bepalen wat met een vrouwenlichaam gebeurt; niet de vrouw zelf.” Vat ik je mening zo ongeveer goed samen, Caprio? Ik ga ervan uit dat dit je mening is, omdat je het over het terugdringen van prostitutie hebt, niet over het terugdringen van vrouwenhandel.