De tandeloze horden van GeenStijl

Daar zit je dan, als “shocklog”, gevreesd op internet en wijde omtrek. Naar believen kon je je bezoekers, ook wel “roze horden” genoemd, over het internet uitsturen om een poll te fucken. Ze hadden aan een half woord genoeg. Maar die tijden zijn voorbij. Het zat er natuurlijk al aan te komen, wij konden het namelijk ook, jullie horden filteren. Al in 2008. Daar schrokken jullie toen zo van dat jullie het nodig vonden onze server stiekem plat te bombarderen door middel van een denial of service-aanval. Het leverde je zelfs een eervolle vermelding op in de virusdefinities van Kasperky anti-virus. Maar het doel was toen wel bereikt. Jullie konden nog een tijdje je dwingende stemadviezen in het rond strooien.

Nu niet meer. Je probeert het nog wel, maar als zelfs een lullig peilingbureautje je horden kan filteren dan is het over. Schluss, the end, ga naar de gevangenis, niet door start, u krijgt geen 20.000 euro. De wereld vreest je horden niet meer. En wat is 4chan zonder zijn /b/tards? GeenStijl zonder voetvolk? Gewoon een site. Een róze site. Gereduceerd tot een voetnoot in een rapport, dat eigenlijk compleet onmogelijk gemaakt had moeten worden door jullie pollfuck.

A lively viral Eurosceptic campaign in The Netherlands resulted in 4,325 Dutch respondents ‘polljacking’ the survey. […] We therefore decided to withdraw most of these responses from the core results in order to avoid distorting the survey.

Hoe noemden we dat ook alweer begin 2011? Oh ja, #Fail.

 1. 3

  Een website verneuken of een poll versjteren is soms gewoon grappig.

  Maar de GeenStijl-stukjes zijn voor mij onleesbaar geworden. Een kralenkettingstijl waar ik niet doorheen kan komen. Honderd ultrakorte nietszeggende zinnetjes die makkelijk vervangen zouden kunnen worden door drie duidelijke volzinnen.

  Misschien zijn die stukjes nog best grappig. Ik heb alleen niet meer zoveel zin en tijd om daar moeite voor te doen. Stukjes op Sargasso zijn makkelijker te lezen.

 2. 4

  Geenstijl is allang geleden gemarginaliseerd. Alexa gaat helaas niet verder terug dan 6 maanden, maar de trend is duidelijk: 8% in de min. Gewoon links laten liggen.

 3. 5

  De vergelijking met de /b/tards gaat toch wel een beetje mank (of liever: doet me pijn).

  Btards starten zelf topics en leiden het creatieve proces. Dat dat af en toe leidt tot burgeroorlogen (eentje duurde een jaar), maakt de zaak alleen maar amusanter.

  De roze horde wordt voortdurend gevoed, is veel eenzijdiger, minder creatief en draagt de site niet.

  Ik durf het nauwelijks aan om ook het verschil in demografie toe te lichten. Is waarschijnlijk teveel op mijn vooroordelen gebaseerd.

 4. 6

  Geen Stijl is al tijden niet meer wat het geweest, moet wel even opmerken dat dit stukje ook vrij sneu is. Sargasso mag nog immer dromen van de invloed en aantallen die Geenstijl ooit rijk was. Sterker nog, zelfs nu die verminderd zijn zou Sargasso er voor tekenen….

  @Kevin

  *proest* Alexa? Je baseert je op Alexa? Verouderd systeem, is totaal niet betrouwbaar.

 5. 8

  Ach, er komt nog wel aardig wat publiek op af. Een doelgroep die grotendeels niet snel een site als Sargasso zal bezoeken. En GS brengt aan deze groep mensen toch in ieder geval het issue privacyschending (of toch een deel daarvan) onder de aandacht. In die zin zie ik dus nog wat nut, al weet ik niet of dat opweegt tegen alle ophitsing en racisme (al krijgt het publiek aldaar dat vast anders ook wel via andere bronnen).

 6. 9

  Ook hufterigheid gaat vervelen. De stukjes op GS zijn van hetzelfde allooi als vroeger, maar steeds meer mensen komen weer tot bezinning.

  Misschien moeten de GSers Aesopus fabel “De jongen die wolf riep” eens lezen.

 7. 11

  @Andie Arbeit: Wij hebben helemaal niet dezelfde ambitie als GeenStijl. Je kan dus een mooie stropop opzetten, maar feit is dat GS op de weg naar beneden is. En juist de invloed van GS is flink gekelderd. Al een jaar geen kamervraag meer gesteld met als bron GS, het lijstje hoogtepunten op de site zelf is ook al een jaar niet aangepast. Go figure.

  En wat betreft Alexa. Inderdaad totaal onbetrouwbaar qua bezoekersaantallen. Een waargenomen trend is daarentegen vaak wel betrouwbaar.

  Update: De cijfers van STIR wijzen uit: -20% http://hollandsehufters.blogspot.nl/2012/08/ouch.html

 8. 12

  @5 Daar ben ik het volmondig mee eens. Reaguurders op GS zijn niet meer dan meelopers, jaknikkers, klapvee. Soms zijn ze weleens kritisch (zoals met de draai van GS over Zwarte Piet = Racisme en over de hypocrisie wat betreft Tim Ribberink), maar ze maken zelf niet de content. 4chan is hierin compleet anders: Anons zijn daar de baas. Juist dit gegeven maakt het dat 4chan niet zo zal verdwijnen als GS.

  @6 Weet ik veel, wat zou ik moeten gebruiken dan?

 9. 13

  Afgezien van de bijdragen van puber Johnny Quid vind ik Geenstijl gewoon een normaal blogding. Ik snap dit artikeltje hier niet zo, wat wil je nu eigenlijk zeggen?

 10. 14

  @Kevin

  Dat moet je zelf weten, ik stel alleen voor geen uitspraken te doen op basis van corrupte data.

  @Joost

  Ik volg GS tegenwoordig niet meer voldoende om te kunnen bevestigen of ontkennen dat er nog kamervragen zijn gesteld naar aanleiding van hun stukken. Of dat nou een goede graadmeter is zou ik ook niet willen stellen, aangezien wij met ons eerste blog en open podium “De Reaguurder” (slechts 1000 unieke bezoekers per dag) ook reeds een kamervraag op onze naam hebben staan (http://www.dereaguurder.nl/2011/09/onrust-door-jusd1-8045/). Wil dus niet al te veel zeggen.

  Wat betreft jullie ambities frons ik mijn wenkbrauw. Waarom al deze tijd (, overheidsgeld) en moeite in een site steken als je onverschillig bent wat betreft bereik?

 11. 16

  @Joost

  Wat betreft de cijfers van STIR, aangedragen door het anonieme anti-anoniemen blog “Hollandse Hufters”, zaten ze in oktober alweer op 8.7 miljoen per dag, de maand ervoor 8.3 per dag. Een stijgende lijn dus. De werkelijke krimp vanaf januari is volgens de cijfers overigens 16,5%. http://www.stir.nl/resultaten/

  M.a.w, niet bepaald overtuigende cijfers, aangezien de internetmarkt onderhevig is aan flinke fluctuaties. Tel daarbij op dat er de laatste jaren een ware wildgroei aan blogs en dergelijke sites van het gelijke stempel is ontstaan -wat uiteraard ook van invloed is op de bezoekersaantallen- en trek de conclusie dat dit jubelstukje uit jouw pen nogal misplaatst is. Misschien dat minder mensen GS bezoeken, maar het gedachtegoed en de stijl leven voort op het brede scala aan nieuwe blogs.

 12. 17

  Oh, in mijn jubelstukje gaat het helemaal niet over bezoekerscijfers, maar over het effect dat die bezoekers hebben als ze en masse op visite gaan. En dat effect lijkt me nogal aan inflatie onderhevig.

  Mijn conclusies blijven dus staan.

  *jubelt door*

  Overigens werd onze Bluf-petitie toendertijd overspoeld door bijna 7000 GS’ers, en deze door ruim 4300. Alhoewel n=2 lijkt het er toch op dat dat iets minder wordt.

 13. 18

  @16: tjeezus, wat een lulverhaal. Je cijfers bewijzen, dat de bezoekersaantallen fiks gedaald zijn, maar het is niet zo?

  @TRS: wanneer was de laatste keer dat je poep of pies op een vuile bestelwagen hebt geschreven. Is ook heel erg leuk en een mooi resultaat.

 14. 19

  De twee zijn toch echt regelrecht aan elkaar verbonden beste Joost, dat snap je zelf ook. En als je (zo ver mogelijk) objectief je eigen stukje terug leest kan je niet ontkennen dat er een ondertoon van rancune tussen de regels te horen is ;)

 15. 20

  @18

  Eenmalige cursus begrijpend lezen:

  Nee. Ik zeg -ten eerste- dat de cijfers licht gedaald zijn en dat dit weinig wil zeggen, ten tweede dat Hollandse Hufters de zaken onjuist weergeeft en ten derde dat Joost zich beter niet kan baseren op “feiten” aangedragen door dat rancuneuze clubje anoniemen.

  Mocht ik ooit een cursus simplistisch lezen nodig hebben weet ik je te vinden.

 16. 24

  @Andie: De twee zijn slechts deels aan elkaar gebonden. Al had GS 10 miljoen mensen op die poll afgestuurd, dan nog had dat niets uitgemaakt (er van uitgaande dat er genoeg servercapaciteit was, en zo niet, dan is dat het “deels” in de vorige zin).

  En wat Hollandse Hufters betreft, ik begrijp uit jouw opmerking dus dat feiten die door HH worden gebracht automatisch hun feitelijkheid verliezen? Of waren de cijfers van HH op het moment van schrijven fout?

  Enne:

  Wat betreft jullie ambities frons ik mijn wenkbrauw. Waarom al deze tijd (, overheidsgeld) en moeite in een site steken als je onverschillig bent wat betreft bereik?

  Dat we andere ambities dan GeenStijl hebben wil nog niet zeggen dat we geen ambities hebben. Lees onze “over ons” eens: https://sargasso.nl/over-ons/ Dank u wel.

 17. 25

  Grappig genoeg kloppen de cijfers van HH inderdaad niet, de krimp tussen januari en juni was zelfs 25%! Het geschetste beeld van een stervend GS, dat is inderdaad wat niet klopt. Jij als man met 10 jaar ervaring zou moeten weten dat een fluctuatie van ongeveer 20% weinig voorstelt en zoals gezegd, de lijn is inmiddels weer stijgende.

  Op je verdere respons, soit. De “invloed” van GS is natuurlijk meer dan alleen het pollfucken, daarnaast is de werkelijke invloed al jaren verdwenen, toen zelfs het D66-referendum dreigde te worden verstoord. Those times are long gone.

 18. 26

  GS was jaren geleden al een verbitterd underdog-blogje dat niet tegen kritiek kon. Het enige soort vermaak dat ze daar kenden was leedvermaak.

 19. 27

  @Andy: ach ach wat zijn we weer gauw op de teentjes getrapt, als je geliefde GS aan wordt gevallen. Ik zou toch eigenlijk verwachten, dat mensen die dat blog verdedigen, wat beter tegen kritiek zouden kunnen, maar blijkbaar is het niet toegestaan kritiek op GS en haar volgelingen te leveren op een manier, die ze zelf gebruiken. Wat een rancuneuze reacties richting Sargasso kun jij neer pennen, zeg. Zielig hoor.

  Inhoudelijk: 25% procent vind ik helemaal niet licht gedaald (sorry, maar meer inhoud zat er echt niet in die reactie van je).

  PS: wanneer ga je met de cursus beginnen, of was dat alleen maar rancuneus gezwets?

 20. 28

  @timmy meugd: je hebt het inderdaad niet begrepen. Waarom kom je dat hier vertellen? En waarom verbind je er dan toch nog conclusies aan, ongehinderd door kennis van zaken, zoals je zelf al op schreef?

 21. 34

  Aardig is (althans in mijn perspectief) dat bijvoorbeeld de Telegraaf, Geenstijl en RTL meer onderzoeksjournalistiek doen dan al die zogenaamde bewuste en verschillige media bij elkaar, die houden alleen maar de gevestigde orde in stand lijkt het zo langzamerhand wel. Misschien daarom dit kinderachtige artikel?

  Hier, en ik vind dat ook prima, worden vaak maar meningen van wat zogenaamde deskundigen (met of zonder subsidie) geponeerd.

  Wat dat betreft kan Sargasso nog wat leren. En, misschien ook niet onbelangrijk, de media zijn in ontwikkeling en Sargasso en Geenstijl horen daar dus ook bij. Ik denk niet dat Geenstijl het in het hoofd haalt om een suf artikel over Sargasso te publiceren zoals hier dus andersom is gedaan.

  Of je het nu leuk vindt of niet, er komen meer en meer varianten.
  En ach, het is maar internet, buiten in de wereld zijn ook een paar dingen gaande die belangrijker zijn dan dat we iets vinden over een of ander andere blog.
  Meningen en deskundigen zijn zo achterhaald.

  Valt mij trouwens op dat Sargasso-ongevallige reacties niet meer geplust kunnen worden.

 22. 37

  @Kalief
  Als je zelf niet leest en wel tips vraagt dan is het een reactie niet waard. Naam is overigens FiFa en niet FiFi. Zegt al weer genoeg.

 23. 38

  @Fifi jij praatjesmaker… Geenstijl onderzoeksjournalistiek??? Mwaohahaha! Geen suffe stukjes over Sargasso op Geenstijl… heb jij de afgelopen acht jaar onder een steen geleefd?? Gestoofde komkommer.

 24. 41

  Ik ben wel benieuwd naar dat recept van gestoofde komkommer.

  Overigens wel weer kenmerkend dat inhoudelijke reacties zoals gewoonlijk hier niet aanwezig zijn.

 25. 42

  Sargasso is het einde van de “Bush dynastie” nooit echt te boven gekomen. En toen bleek Obama ook al niet de verlosser waarop was gehoopt. Niemand om overal de schuld van te geven (en als fascist weg te zetten, laten we dat ook niet vergeten) en niemand om te verafgoden. Dan blijft er voor een zelfbenoemd progressief blog ook niet veel meer over he.

 26. 43

  @TRS
  Ze vergeten daarbij ook nog eens de PVDA- en Groenlinksfascisten te benoemen als verraders en betweters die voornamelijk hun zakken vullen als mee-eters in een sprookjeswereld die wel genoeg gesubsidieerd is zo langzamerhand.

  Links is zo langzamerhand synoniem aan corrupt waar rechts het monopolie op had.
  Ze zijn dezelfde corrupte klootzakken.

  Blijkt ook weer hier, je kan Sargasso-onwelgevallige commentaren niet plussen (tweede keer vanavond)

 27. 46

  hé TRSI, volgens mij heb jij zelf een Amerika obsessie? Bush is hier nooit een fascist genoemd en kritiek op Obama lees je hier ook voortdurend. Tot vervelens toe zelfs, zo kritisch zijn die Sargasso luitjes. Nee dan die roze rakkers, dat was lache in 2008: liep die kneus van een Koetsveld nog even achter McCain aan maar toen dat kansloos bleek switchte ze snel over op Obama adoratie die roze alen, nou ja alen, aarsmaden. Want dat is het: ze willen gewoon bij de winnaars horen, de zogenaamd stijlloze burgerballetjes, de fantasieloze middelmaat.

  ‘Zelfbenoemd…’ nu geen moeilijke woorden gaan gebruiken zonder op de inhoud in te gaan. Sargasso is niet progressief volgens jou? Onderbouw dat eens? Gewoon in je eigen woorden, mag best.

  en oja TRS kap nou eens met die aanwezigheid op het internet, je bent al 10 jaar een langspeelplaat die in een groef vast zit, geestelijke RSI krijgen we van je.

 28. 47

  Dat bedoel ik nu. Alleen maar beledigen en niet inhoudelijk reageren. Stelletje zielige dominees (kan ik dus ook).

  Reageerders op Geenstijl hebben meer fatsoen (ik reageer daar overigens nooit).

 29. 48

  Misschien moeten die bij tijd en wijle best grappige doch hopeloze roze eikeltjes van de zomer voor de o zo broodnodige exposure maar eens een paradeboot afhuren of zo. Als de endeldarmen wat worden opgerekt weet nieuw mediaminnend Nederland bij hevige aandrang dat GS- klysma in het warme roze hol vast wel weer massaal te vinden.

  Joehoe kapje koffieteihein doe es toettoet naar de mensen.

 30. 49

  hé FaFa, wat zeg je me nu? Groenlinks bestaat uit fascisten? Ik dacht dat we het hier hadden over de mislukte oorlogsvoering van Geenstijl. Zeg maar het pollfucken dat inmiddels niet meer werkt omdat iedereen het truukje door heeft. En nee in dit geval was het geen onschuldige kranten-poll maar een serieus onderzoek in opdracht van Europese Commissie dat die de Roze Ridders probeerden te saboteren met rechts-populistische stemadviezen. In feite toonde de Geenstijl redactie zich hiermee een vijand van de democratie en het Europese volk. Wat zeg je daar nu op FoeFoe?

 31. 50

  @41 Een recept voor gestoofde komkommer heb ik niet voor je.
  Wel een recept voor komkommerijs:
  – doe een komkommer in de vriezer
  – wacht een paar uur
  – haal de komkommer uit de vriezer
  Smullen maar!

 32. 56

  Dames, het was me een waar genoegen ik ga hoxit. Onder de klamme lappen met mijn eigen Zinderende Zimra (53). Ik wil verder nog even kwijt, voor het geval ik vannacht overlijd: Geenstijl doet ook best goede dingen, zo hebben ze minstens drie keer per jaar het item ‘De Nazi Omdat Het Moet’ waarin ze nazi’s lastigvallen en daarmee aantonen dat ze zelf toch echt geen nazi’s zijn, ook al lijkt het soms wel zo, maar dat is dan satirisch ironisch bedoeld. Een oude traditie die al jaren geleden op bevel van de adverteerders door de toenmalige GS hoofdredactie werd ingevoerd en het woord ‘kaalkopje’ was geboren! Vorige week was de derde en laatste aflevering van dit jaar, ‘De Nazi Omdat Het Moet’ ..ijzersterk die Staal: http://www.geenstijl.tv/2012/11/gstv_tom_riefenstaal_hunt_nvun.html

  Tjuss!

 33. 59

  Ach, zo nu en dan komt het tendentieuze, ongefundeerde en nodeloos kwetsende beest in Sargasso-reaguurders boven. We voelen zoiets aankomen en kanaliseren het even richting de usual suspect. Die kunnen er tegen, toch?

 34. 61

  @Joost
  Tuurlijk, als je niet tegen commentaar kunt dan moet je niet openbaar berichten gaan posten. Maar waarom denk je dat er een verschil is tussen Sargasso reaguurders en GeenStijl reaguurders? Ik ben 1 van de mensen die het af en toe heerlijk vindt om zijn degens te slijpen op het dom-rechtse volk daar.

 35. 63

  Toch was GS zo’n zeven jaar geleden wel degelijk verfrissend. Toen ik mij begin 2005 aanmeldde als bezoeker, hadden ze met de flink met cijfers goochelende organisatie Stivoro een interessant onderwerp te pakken. Maar ja, dat was zeven jaar geleden. De laatste jaren is het een kansloos clubje geworden met sullige reaguurders die niks scherps te berde kunnen brengen. Ik heb zo’n vermoeden dat GS 95% van z’n reaguurders ook liever kwijt dan rijk is. Tja, doe eens iets aan jullie inhoud, GS.

 36. 65

  Maar benjbenj je gaat toch niet zeggen dat Geenstijl een punt had tegen Stivoro? Destijds had Stivoro een tellertje op haar site gezet bij een zelfhulp pakket ‘stoppen met roken’ daarnaast stond het zinnetje ‘ xxxx mensen denken aan stoppen met roken’. Een vrij onschuldig trucje, nauwelijks bezeide de waarheid. Geenstijl bracht het echter alsof Stivoro claimde dat er ‘xxxx mensen waren gestopt met roken’. Dit hebben ze zo fanatiek gespint dat bijna iedereen het blijkbaar is gaan geloven. Geenstijl had geen punt tegen Stivoro, maar het is wel een feit dat de roze horden indirect de kinderen van Stivoro directeur Trudy Prins hebben bedreigd. Overigens is Prof. Hoxha zijn confrontatie met Francisco van Jole bij Vara’s Hanneke Groenteman nooit te boven gekomen. Hoxha moest van de zielenknijper aan de pillen en stopte later helemaal met Geenstijl. Vandaar dat achtergebleven Geenstijl redacteuren van Jole altijd zijn blijven belasteren. In feite is de Stivoro affaire een van de grootste verliezen van Geenstijl geweest.

 37. 66

  Ik wilde nog even de “heer” Pedro van repliek voorzien, maar aangezien hij mij al denkt te kennen zie ik daar het nut niet langer van in.

  Tevens wil ik de volgende opmerking plaatsen: “Niveautje zeg”.

  Dank u en tot wederhoors.

 38. 67

  Dat Fifi-geleuter is echt leuk.

  Maar verder denk ik dat het blog gebeuren na tien jaar het wel een beetje gehad heeft. Been there, done that. De invloed en de schrik is weg. Nu moet je iets te zeggen hebben om wat invloed te hebben. De techniek is klaar, nu wordt het inhoudelijk. En dus zijn de roepers weg. Mooi. Het lukt allemaal wel al kost het wat tijd.

  Het grootste probleem is dat de starters van het kwaad ondergedoken zijn in de mainstream en anoniem hun kwaad verkopen. In stilte lachen ze in hun vuistje en cashen het gedane leed.

 39. 71

  @ 65:

  Maar Levi, je gaat toch niet zeggen dat GeenStijl géén punt had tegen Stivoro? Dacht je werkelijk dat GeenStijl destijds niet doorhad dat Stivoro het had over mensen die denken te stoppen met roken? Zie dan http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2004/01/cijfers_met_een_luchtje.html. Nee, de links in dat gearchiveerde bericht werken niet meer, maar de tekst spreekt voor zichzelf.

  Nee Levi, het ging niet om “een vrij onschuldig trucje, nauwelijks bezeide [sic!] de waarheid”. Stivoro pompte de cijfers van potentiële stoppers op. GeenStijl kwam daarachter. Zo simpel was het.

  GeenStijl zal vast veel gespind hebben, maar 7 jaar geleden hadden ze wel degelijk een punt tegen Stivoro.

  Het gestumper van Stivoro hielp GeenStijl juist groot worden. Daarna wachtte alleen nog de weg neerwaarts.