Mens van het Jaar 2012

OPROEP - Vorig jaar werd een voor velen onbekende Remco Hemmelder uitgeroepen tot Sargasso’s Mens van het Jaar. In december worden we overspoeld door tradities, dus  is elke nieuwe er één teveel. Voor de Mens van het Jaar maken we graag een uitzondering.

In 2011 was de verkiezing geïnspireerd op Elseviers keuze voor de Man van het Jaar, Mark Rutte. We vonden dat er  betere kandidaten voor zo’n enorme eretitel waren. Dat vonden de lezers ook en zij droegen kandidaten aan voor een bijzondere lijst genomineerden.
Elsevier moet nog met de man van het jaar komen, maar er zal vast weer een zeer bekende Nederlander uitrollen. Wij denken dat er voor de eretitel Mens van het Jaar betere kandidaten zijn dan de eerste de beste hotemetoot.

Er zijn al heel wat mensen tot bijzonderheid van het jaar benoemd. Van een secretaresse tot een telefonist/receptionist, en een schoonmaker van het jaar. Van een vakman tot een overheidsmanager van het jaar. En niet te vergeten de leraar, de communicatieman/vrouw en de e-mail man van het jaar.

Maar is er wel eens een erepodium klaargezet voor de huishoudelijke hulpen? De mensen die bij particulieren thuis de boel op orde houden? En wie is de portier van het jaar? Of de wc-juffrouw van het jaar? Ik noem er maar een paar. Misschien zijn er wel huldigingen voor deze beroepen, maar ik heb ze nog niet gevonden. Kennen de lezers misschien ondergewaardeerde vaklui die dit jaar  een erepodium verdienen?

Voor Sargasso’s Mens van het Jaar mogen zeker ook iets bekendere Nederlanders genomineerd worden. Komt Geert Wilders in aanmerking omdat hij Rutte I liet ploffen? Of hoogleraar Ewald Engelen die tot burgerlijke ongehoorzaamheid oproept, als antwoord op de recessie?

We zoeken niet de meest invloedrijke Nederlander, niet de beste sporter of zanger, maar kandidaten die volgens u met recht de eretitel Mens van het Jaar verdienen. Gooi uw kandidaten in de reacties, uiteraard met een motivering. en uw kandidaten zetten we hier eind december op een verkiezingslijst, waaruit alle lezers de Mens van het Jaar 2012 kunnen kiezen.

 1. 5

  @3 … Neuj, ik ben altijd oprecht in mijn verering.

  OT: Ik nomineer Tanja Nijmeijer, Andereas Kinneging en Zwarte Piet.

 2. 7

  Zelf nomineer ik ‘de schoonmaker’. Tot in dit jaar kwamen de schoonmakers voor hun ambacht op en bleven alert. In november voerden schoonmakers in Groningen nog actie tegen plannen van de universiteit om de schoonmakers ‘onzichtbaar’ te maken en het ontslag van een collega.

  Kern van de meeste acties in 2011 en 2012 waren de negatieve effecten van het uitbestedingsbeleid van overheid en bedrijfsleven. De acties zijn van invlioed geweest, want wat lezen we in het regeerakkoord?
  Door openstelling van de laagste loonschalen kunnen flexwerkers aan de onderkant van de arbeidsmarkt, zoals schoonmakers en cateringmedewerkers, gewoon weer in dienst worden genomen. De rijksoverheid zal op dit punt het goede voorbeeld geven.”

  De Schoonmaker moet Mens van het Jaar worden.

 3. 9

  Flip van Dyke. Uitleg? Lijkt me op dit blog nauwelijks nodig. Onverminderd door blijven gaan met het onderuit halen van slecht gefundeerde cijfers over immigratie.
  Hulde aan deze uitzonderlijk volhardende man.
  Peter Breedveld? (Frontaalnaakt) die onverminderd hard uithaalt naar racisten, en terecht. En mag ik opmerken dat Peter dit jaar wel vaak gelijk heeft gekregen? Dan mag je ook hard van de daken roepen, en dat doet Peter.
  Dus ook: Hassnae Bouazza. Hoeveel stront kun je over je heen krijgen en verdragen?

 4. 10

  Alex Brenninkmeijer

  Hij laat de mens onderaan de maatschappelijke ladder nog een mens zijn die rechten heeft, en niet iemand die alleen moet worden behandeld als iemand met verplichtingen.

  Kortom: een sociaal geweten.

 5. 12

  Kijk dat begint er op te lijken. Vorig jaar hadden we, na aftrek van ficitieve personages en nominaties zonder tekst en uitleg, zestien genomineerden. Nu al twaalf, maar daar zitten jammergenoeg potentiële afvallers tussen (1 fictief personage en vijf zonder motivering).
  Moeten we de spelregels aanpassen?