Gratis meesterwerk: De stille kracht

Foto: copyright ok. Gecheckt 22-04-2022

RECENSIE - Deze zomer bespreekt Marc van Oostendorp elke donderdag een gratis te downloaden meesterwerk uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Deze week: ‘De stille kracht‘ van Louis Couperus, uit 1900.

Carola Janssen heeft een mooie, zwoele stem en daarmee leest ze gratis een van de broeierigste verhalen voor die er ooit in het Nederlands werden voorgelezen: De stille kracht van Louis Couperus. (De opname staat hier; de geschreven tekst, ook als epub, hier.)

Carola doet dat voor Librivox, een website waarop vrijwilligers luisterboeken maken van klassieke, rechtenvrije boeken. Die opnamen voegen ze ook zelf toe aan het publieke domein. Download Carola, zet haar op je telefoon, doe je ogen dicht en ga naar ons Indië.

Het is er niet pluis.

Althans, niet voor de Nederlanders, want die zitten daar wel, maar ze horen er niet. Ze begrijpen de lokale bevolking niet, ook al hebben ze de macht over hen en ook al zijn ze verknocht geraakt aan hun eten en aan sommige van hun gewoontes. Ze kunnen niet tegen de volkomen afgelegenheid van de plaatsen waar ze door het koloniale regime gevestigd worden. Ze krijgen het op hun heupen van het klimaat.

Leonie van Oudijck, met name, hoort daar niet. Zij houdt van het leven en van de stad, als vrouw van een resident verveelt ze zich en gaat uit pure balorigheid maar met de zoon uit een vorig huwelijk van haar man naar bed. Waarop de ‘stille kracht’ begint te werken: ze wordt bespogen met een rood goedje als ze in bad gaat, een spiegel breekt, haar man krijgt bedorven whisky. Of dat echt een magische, oriëntaalse kracht is, of alleen maar verzet van de bevolking, blijft in het midden. Uiteindelijk gaat Otto, de man van Leonie, die meent dat hij zo thuis is in Indië, eraan ten onder.

De stille kracht is een verhaal voor in een warm land, voor in een hangmat. Het is een verhaal dat zich bij uitstek leent om je door een mooie vrouwenstem te laten voorlezen terwijl je verder niet veel doet dan het warm hebben, en alles geloven wat ze je vertellen, en soezen, en je laten wiegen door de stem van Carola Janssen.

Volgende week: Een revolverschot van Virginie Loveling.

Reacties (3)

#1 Olav

Mooi geschreven aanbeveling. Maar ja, luisterboeken. Ik heb het wel eens geprobeerd. Het lukt me echter nooit om er wakker bij te blijven.

“De stille kracht” heb ik wel gelezen. Maar dat is al lang geleden, dus misschien wordt het tijd om het nog eens te doen.

  • Volgende discussie
#2 Joop

.http://cinema-internationaal.nl/nieuwe-films/de-stille-kracht-film-2013s-nieuwe-paul-verhoeven-film/.

Dat huis waar Couperus het schreef is vervallen. Foto’s gezien van Bas Heijne die in het Couperus-jaar zich heeft voorbereid o.a. op Java.

Stille kracht is voornamelijk gebaseerd op de angst die heerste bij de Nederlandse bezetters.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 L.Brusselman

Bedankt voor de tip,ik heb die boekenplank voorlopig bij m’n bladwijzers gezet.
Nog nooit heb ik een luisterboek geprobeerd,voor een luiaard als ik lijkt het ideaal,bv om drempels te slechten die me nog weerhielden bepaalde titels te gaan lezen(bv verondersteld archaisch taalgebruik)

  • Vorige discussie