De Post bestaat niet meer

COLUMN - Van alle gevallen van roekeloze privatisering van nutsbedrijven is die van de post het meest schrijnend.

Tot een jaar of vijftien geleden was de post een secure moloch, met knusse filiaaltjes in elke woonwijk. Waar je ook woonde, je kon er naar toe wandelen. Je kon er je pakketten naar toe brengen, je postzegels kopen, je verzekeringen afsluiten, je visakte ophalen, Franse Francs of Duitse Marken inwisselen voor guldens, en een berg stuivers voor biljetten. Je kon er een ticket voor Lowlands of Pinkpop kopen, je bankzaken regelen, en zelfs cash geld opsturen naar een sujet zonder bankrekening. Die had je toen nog, want het mocht.

Je kon toen nog ongezien leven. Je kon je toen nog onttrekken aan Big Brother. Ja, dat kon. Maar terug naar de post. Dat cashgeld dat je bracht, werd dan stante pede opgehaald door een koerier met een fietshelm en een fluoriserend jasje. Hij rukte het geld uit je hand, stopte het in zijn binnenzak en rende ermee naar Kuala Lumpur of Terneuzen. Daar bracht hij het naar, jawel, de post, alwaar de gelukkige ontvanger annex Big Brother-ontloper de biljetten en munten (die bestonden toen nog), contant in handen kreeg.

Kom daar nu maar eens om

Het begon met het splitsen van de Post in een bezorgingsdienst en een bank, die we niet meer lekker de Giro mochten noemen, maar de Postbank moest heten. Dat veroorzaakte weinig opvallende schade dus wenden wij daar aan. Toen begon de Post om het jaar van naam te veranderen. Dat was al minder. Niemand kon zich die flitsende nieuwe namen eigen maken dus bleef iedereen hardnekkig de Post zeggen.

Vervolgens braken ze het monopolie van de post. De Post kreeg concurrenten. Wie daarvoor verantwoordelijk was onder de Regenten weet ik niet meer, maar ergens doet Neelie Kroes, toen nog Smit-Kroes een belletje rinkelen. Een belletje dat ik ogenblikkelijk het zwijgen toebreng, want hoe zou dat kunnen? Neelie Kroes? Onze Europese hoedster tegen malafide multinationals? Die Microsoft een poepie liet ruiken? Een poepie van bijna een miljard euro’s? Tja, zo begon in feite haar kruistocht tegen monopolies. Misschien handelt ze niet zo zeer uit liefde voor het volk en wantrouwen tegen trusts, dan wel uit afkeer tegen staatsinmenging (we laten Microsoft er voor het gemak even buiten, anders klopt het niet meer). Je weet het immers maar nooit met VVD’ers. Die zitten vaak dik onder de poen van de lobbyisten uit het bedrijfsleven. Ik zeg niet dat ZIJ onder de poen van de lobbyisten van het bedrijfsleven zit. Ik kijk wel uit.

Maar die concurrenten van de Post dus. LOL. De Deutsche Post laat containers vol brieven in Amsterdam-West wekenlang open en bloot, UPS en GLS weigeren in postbussen te bezorgen, want die worden niet door henzelf beheerd, en laten je jouw pakketten bij hun afhaalloket ophalen, ergens op Industrieterrein 30278 B. En allemaal, allemaal, huren zij goedkope flexkrachten uit Donker Rusland in, die -immer straalbezopen- hele partijen bezorging in het eerste huis (de mijne) van de straat dumpen. Waardoor je een postbus van PostNL neemt, waar de concurrenten niet bezorgen. De cirkel is rond. In deze tijden van booming online business kun je geen pakket fatsoenlijk naar je eigen adres laten bezorgen. Ik zeg bijna: hier klopt iets niet. Maar de heren economen zeggen van wel, dus wie ben ik.

Toen verdwenen ook nog eens de postkantoren

Ondertussen werd de Postbank de ING, die duidelijk niets meer met de post te maken had, noch met het knusse overmaken van geld op een buurtpostkantoortje. U zegt postkantoor? Wat een mal ouderwets woord! Dat bestaat al lang niet meer. Opeens besloot de Post alle postkantoren te sluiten. We mochten niet ongerust worden want de postzaken werden vakkundig overgenomen door tabaksboeren. De kostbare schat die je naar je lievelingsnichtje opstuurde werd door de tabaksboerin op de hoop achter haar toonbank gegooid. Waar ze hem niet meer kon vinden. Klagen kon echter niet meer, althans niet in de zin dat je een antwoord kreeg, want er werkte geen levend mens meer op het hoofdkantoor. Overal alleen nog maar computers en tabaksboeren. Het begon op sappelen te lijken.

De volgende fase in deze saga van de Posterijen is dat de tabaksboeren vanaf 1 oktober geen geldelijke transacties meer mogen verrichten. In heel Amsterdam Centrum-Oost, bijvoorbeeld, ben je aangewezen op één plek, de Eerste van Swindenstraat. Een lounge geval, design en dus leeg, met veel pluche en weinig animo, waar ze, uit alle gesloten filialen die 020 rijk was, niets beters dan eerder beschreven pad geschikt hebben gevonden om de slachtoffers te woord te staan. Wat zij onverbiddelijk doet. O ja, ik vergeet het bijna, de postbussen worden aanstonds opgedoekt. Daar wou toch niemand meer bezorgen.

De Post. Die naam kun je nu ook beter echt afschaffen. Noem het maar “de Niets”. Het is tenslotte waar ze naar toe werken.

Reacties (52)

#1 Bismarck

Dat cashgeld dat je bracht, werd dan stante pede opgehaald door een koerier met een fietshelm en een fluoriserend jasje. Hij rukte het geld uit je hand, stopte het in zijn binnenzak en rende ermee naar Kuala Lumpur of Terneuzen.

Ik neem aan dat dit een metafoor is ofzo? Want met de realiteit van het postkantoor van 15 jaar (of meer) geleden heeft het weinig uitstaan.

  • Volgende discussie
#2 Ronald K

Deze mevrouw klaagt op het internet over de gevolgen van het internet. O ironie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Boer

Men is gauw genegen om het verleden te romantiseren.
Voor de rest typisch Amsterdams gezeik, kan ik ook deze post minnen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Max Doorrijhoogte

Er zijn nog steeds knusse winkeltjes waar u (bijna) alle handelingen die u opsomt in uw eerste alinea kunt verrichten. Sterker nog mijn lokale postagentschap is vele malen knusser dan dat kille hoofdkantoor waar ik eerder op aangewezen was.
En voor wat betreft de post, krijgt u die dan nog? ;)
Het is inderdaad een offer voor de vooruitgang. Zoals zo vele beroepen ter ziele zijn gegaan in de geschiedenis zoals de trekschuitschipper en de gaslantaarnaansteker, zal ook de postbode een van de uitgestorven beroepen worden.
Leuk overzichtje: http://www.allesopeenrij.nl/article.php?aid=372

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Rene

… en de brievenbus in mijn buurt wordt de laatste tijd op in ieder geval zondag door schijnbaar ook nog eens voortdurend wisselende private (koeriers-)diensten leeggehaald.

De eerste keer dat ik er zo’n groezelig-wit, en toen ook nog eens merkteken-loos busje zag wilde ik nog bijna alarm slaan. Onverlaten die met onze welhaast heilig betrouwbare post aan het knoeien waren! Weest beducht! Ik ben zo achterhaald…

Met de strekking van dit artikel ben ik het zeer eens. De PTT was voorheen meer dan een dienstverlener, het was een instituut. Was vast ook van alles mis mee — hoewel ik me daar, met uitzondering van drukke postkantoren, gek genoeg eigenlijk geen enkel voorbeeld van kan herinneren — maar het was een tot op hele grote hoogte betrouwbare dienst en gewoon… nouja, gewoon.

Een baken van AVRO-heid in een tsunami van RTL-en en SBS-en, zeg maar. Gewoon aanwezig, gewoon werkend, gewoon betrouwbaar, gewoon consistent, gewoon geen hippe naam, gewoon…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Rob

Nostalgie Smostalgie.

Iemand enig idee hoeveel centjes die (ahum) goeie ouwe PTT nu zou kosten?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Rene

@6: Niet zoveel. Door het internet worden de volumes van (belangrijke) post immers steeds minder en dat gaat nog rap verder afnemen ook, dus een relatief kleine dienst die progressief verder slinkt volstaat.

Nostalgie heb ik niet zoveel last van. In dit geval wilde ik alleen toch echt wel dat “men” even had gewacht met het in essentie opheffen van een goed functionerende dienst tot ze echt, en niet alleen als stukje al dan niet nabije, toekomst planning, niet meer nuttig was geweest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Inca

Wat ik vreemd vind is dat allerlei winkels verwijzen naar de concurrentie door internet, en dat de post (in welke hippe naamgeving ze dit jaar ook rondgaan) dat toch blijkbaar niet echt om weet te zetten in een goede nieuwe markt. En nee, regelmatig poststukken kwijtraken om mensen aan te zetten tot verzekerde en getekende ontvangst (voor wat het waard is) is geen handige marketingstrategie denk ik.

Wat de post voornamelijk uitstraalt is dat ze echt echt echt geen zin meer hebben om er wat van te maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 lapis

Volgens mij draai je oorzaak en gevolg om. Het ging niet slechter met de post omdat er geprivatiseerd werd, maar er werd geprivatiseerd omdat het slecht ging met de post, en de staat een kostenpost wilden lozen. Als post kun je gewoon op een groot gedeelte van de markt niet met e-mail concurreren, net zoals de telegraaf gedoemd was de strijd met de telefoon te verliezen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Eeuw

@Rob. Het verschil is dat nu het meeste geld verdwijnt in de zakken van dure managers. Heel veel geld wordt verspild aan nutteloze blaadjes en websites om het personeel zogenaamd te binden. Het beroep postbode is vernietigd, kapot gemaakt. Alsof deze mensen zo duur waren voor het bedrijf. Vuile stinkers!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Sjiek

Zoek ik op google “Nostalgie Smostalgie” (#6) krijg ik dit te zien:
Deze site is mogelijk gehackt

Vanwege de nieuwe look of?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Kok

Ach ja, het argument dat er steeds minder post was vanwege internet heb ik tijden met een flinke korrel zout genomen. Ben een tijd postbode geweest (wat zeg ik, 12 jaar eerst fulltime en partime (want studie) langs de deuren gegaan) en toen er voor het eerst werd gezegd dat de volumes afnamen, want de cijfers zeiden dat nu eenmaal, ervoer ik samen met mijn collega’s dat wij juist langer bezig waren met instraten. Minder post zou daar de oorzaak van zijn?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Koortsgoud

“de-post-bestaat-niet-meer”, tenzij je iets wil versturen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Henkie

@Kok
Je wil werkelijk beweren dat er niet minder post is?

(Pakketpost is overigens wel een groeimarkt)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 lurker

@12
Ik weet niet wanneer jij bent gestopt, maar in de tijd dat ik bij de post werkte heb ik het volume toch echt duidelijk zien afnemen. Van week tot week merk je daar natuurlijk weinig van, maar in vergelijking met het eerste jaar waren de stapels op het laatst toch echt een stuk dunner.

Het probleem voor PostNL is dat die kleinere volumes nauwelijks tijdwinst opleveren. De postbode moet nog steeds langs iedere brievenbus, of hij nu 10 of 2 brieven bij zich heeft. Tot nu toe is er bezuinigd door postkantoren te sluiten, sorteercentra samen te voegen en goedkope postberzorgers aan te nemen, maar ik vraag me af hoe het verder moet als er over een paar jaar nóg minder post wordt verstuurd. Steeds minder bezorgdagen vermoed ik, totdat het beroep over 10 of 15 jaar helemaal uitsterft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Kok

Je wil werkelijk beweren dat er niet minder post is?

Nee. Lezen is moeilijk, want wat is niet duidelijk aan “het argument dat er steeds minder post was vanwege internet heb ik tijden met een flinke korrel zout genomen”. Ik/mijn collegea hebben jaren te horen gekregen van hogerhand dat we per wijk minder tijd kregen omdat de volumes daalden, terwijl dat pas een aantal jaar geleden echt merkbaar werd. Als je chef maandenlang beweert dat je ’te lang’ over een wijk doet (wat zetten betreft, niet qua lopen) omdat er minder post zou zijn, dan geloof je dat op een gegeven moment wel.
Pas een jaar of twee voordat ik weg ging bij de post (nu twee jaar geleden) begon je het verschil te merken, terwijl van hogerhand al jaren daarvoor dat werd beweerd dat het volume niet alleen zou gaan dalen (wat uiteraard wel correct is) maar dat die daling allang significant merkbaar was. Wat eigenlijk gewoon gezegd werd zodat er gekort kon worden op de tijden voor het voorbereiden van je wijk, want als we om cijfers vroegen, waren die nooit beschikbaar. Zoals ik schreef, het heeft een tijd geduurd voordat het verschil ook daadwerkelijk merkbaar was.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Arjan

Laat het maar lekker instorten. Over een tijdje begrijpt iemand wel dat er iets te halen valt. Tot die tijd, had je maar niet moeten stemmen. Was de boel een stuk eerder ingestort.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Let

Al sinds de privatisering doet de post alsof ze zich aan het opdoeken is. Alleen de commissarissen lijken er nog zin te hebben, maar die krijgen dan ook -net als het management- wat ze waard zijn. Het verbaast me sowieso dat er nog ‘gewoon’ personeel werkt, al komt men vaak verslagen over, maar toch meestal wel vriendelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 piet de nuttige idioot

sinds de reguliere bezorgers zijn vervangen door uitzendkrachten is het helemaal droevig. In ieder geval bij mij. Ik woon nogal achteraf, en ze kunnen dat gewoon niet vinden. Of hebben er geen zin in. Meestal belandt m’n post in een vakantiewoning aan het begin van de straat, soms is iemand zo beleefd om een bundeltje van een maand hier te brengen.
Als één van die jongens en meisjes eindelijk doorheeft waar ze moeten zijn worden ze vervangen, want na een half jaar worden ze weer een euro duurder.
Op die manier wordt het vertrouwen wel erg geschonden.
Die van Sandd weten me dan weer wel te vinden, maar ik zou niet weten waar je een brief moet posten die door Sandd bezorgd wordt…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Taco Zip

Kan iemand me uitleggen hoe het goedkoper, efficiënter en beter kan zijn dat er nu minstens 3 verschillende bezorgers per dag langs mijn deur moeten om dat handjevol post te bezorgen? Of verdienden die goede oude postbodes stiekum een godsvermogen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Sil

Efficiënter zal het niet worden, maar goedkoper werkt als volgt:

Het is daarom niet precies van te voren te zeggen hoeveel je gaat verdienen want je hebt geen vast loon. Als je tweemaal per week post bezorgd zal je ongeveer tussen de 80 en 150 euro per maand (Bruto) kunnen verdienen. Dit is echter maar een indicatie.

Niemand voor te vinden zou je zeggen, maar de werkpleinen (vroeger arbeidsbureau) werken mee en dwingen uitkeringsgerechtigden deze slavenarbeid te verrichten. Het loon ligt onder het minimumloon en de overheid vult aan tot bijstandsnorm.

PS. je moet ook zelf voor een fiets zorgen!

Bron

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Kalief

@19 Die van Sandd weten me dan weer wel te vinden, maar ik zou niet weten waar je een brief moet posten die door Sandd bezorgd wordt…

Sandd doet internationale post en post van bedrijven. Geen binnenlandse post van particulieren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Vrouwke van S.

Ow, OZ… hoe gelijk je hebt. Maar dat wist je al.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Rob

Moest de PTT eigenlijk ondersteund worden met belastingsgeld en is PostNL volledig van het overheidsinfuus ontkoppeld?

Klagen over dienstverlening is populair, maar als je nu gevrijwaard ben van een jaarlijkse contributie via de blauwe envelop, dan is het misschien een zeer welkome tradeoff.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Oud Zeikwijf

Ik ben de enige idioot in heel NL die graag belasting betaalt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Rob

Ik betaal ook graag belasting in NL; het is heel wat behapbaarder dan wat ik nu in België betaal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 zmeeeuh

@2, @6 Me dunkt dat het Internet heeft gezorgd voor een ware explosie van belangrijke post. Ik ontvang en verstuur ieder jaar meer pakketjes en de rij gelijkgestemden bij de steeds moeilijker te vinden postkantoren neemt zienderogen af. Dat de brievenbus door Internet in populariteit afneemt kan ik me voorstellen. Maar de postbezorging en postkantoren ook? Dat gaat er bij mij niet in.

Men heeft zich gewoon te laat gerealiseerd hoe men met die veranderingen om moest gaan. Wellicht doordat de privatisering in exact hetzelfde tijdsvak plaatsvond en daardoor allerlei kansen zijn gemist? De efficientie is er in ieder geval aardig bij in geschoten.

Tot zover dit nergens op gebaseerde lulverhaal dat m.i. nog best logisch klinkt:)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Vrouwke van S.

Ik betaal ook graag belasting voor goede collectieve voorzieningen. Ik sprak onlangs een Amerikaan die Nederland bezocht had. Hij was onder de indruk van het het land. Alles zo mooi recht, schoon, goed onderhouden en nergens sloppen (serieus dus hè). Hoe kan dat toch, vroeg hij mij. Toen ik antwoordde dat “Dutch people like to pay taxes” kreeg de beste man een appelflauwte en zocht gauw ander gezelschap op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 piet de nuttige idioot

@24 als ik in @21 lees dat de bezorgers onder het minimumloon werken en dat dat via een uitkering aangevuld wordt kan je toch moeilijk zeggen dat PostNl ‘losgekoppeld is van het overheidsinfuus’.

het zal wel gebracht worden als een win win situatie voor zowel de overheid als PostNl, maar ik betwijfel of met alle overhead en administratie er omheen ze zoveel goedkoper uit zijn dan in de oude situatie met vaste krachten (die nu voor een groot deel in een uitkering zitten).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 benjbenj

Iets zijdelings: de ellende met Sandd is dat je na een verhuizing je post niet automatisch kunt laten doorsturen naar je nieuwe adres. Sandd kent anders dan PostNL geen doorstuurservice. Je moet dus als de sodemieter je nieuwe adres aan bedrijven en instanties doorgeven. Echter, omdat nogal wat bedrijven er weken tot soms wel maanden over doen om een adres op elk niveau correct verwerkt te hebben, blijft het zaak om goeie maatjes te zijn met de nieuwe bewoners van je vorige adres. Om te voorkomen dat zij verkeerd bezorgde post weglazeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Henk Wichard

Ik neem aan dat de auteur goed nadacht over zijn anoniem (normale mensen schrijven trouwens onder hun eigen naam). “Oud Zeikwijf” ,treffender kan het haast niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 Rob

@29 Het gaat in die reactie van Sil over tweemaal per week post bezorgen. Het is natuurlijk niet zo vreemd dat je daarvoor geen volledig maandsalaris ontvangt. Het is mij echter niet duidelijk geworden dat postbezorgers voor minder dan het minimumloon zouden werken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 piet de nuttige idioot

@32 – als ik het goed begrepen heb (link bij @21) krijgen ze stuksprijs. Dus nou snap ik ook wel dat ze mijn adres ‘niet weten te vinden’ (aan het eind van een doodlopende weg – paar honderd meter heen en weer voor een paar cent).
Als je een wijk met flats hebt met tientallen bussen naast elkaar dan zal je wellicht aan dat minimumloon toekomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 JanC

Volgens mij is er niet minder volume “post”, er zijn veel meer mensen van huis uit “internetbedrijfjes” begonnen en dat gaat veelal met de Post. Denk ook aan Bol.com, Zalando e.d.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 Rob

@Piet Dit staat er: “Met post bezorgen verdien je per afgeleverd poststuk en de afstand die je moet afleggen”

Hoe dan ook: nog nergens blijkt uit dat postbodes onder erbarmelijke omstandigheden voor een appel en ei moeten werken. Misschien is het wel zo, maar de bewijsvoering daarvoor ontbreekt hier.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 Kalief

@Rob #35
Nergens uit blijkt dat er op aarde zwaartekracht is. Misschien is dat wel zo, maar de bewijsvoering daarvoor ontbreekt hier.

En verder de groeten aan je mantelzorger en geleidehond.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Oud Zeikwijf

@31 Normale mensen schrijven onder hun eigen naam, schrijvers hebben een pseudoniem.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 Rob

@36 Voer gerust aan hoe het precies zit met die postbezorgers. Als de situatie net zo overduidelijk is als bij zwaartekracht dan moet dit voor u als zelfstandig mens, zonder enige hulp van mantelzorger, een fluitje van een cent zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 Prediker

@38; Postbezorging is tegenwoordig een parttime baantje zoals krantenbezorgen. Recruiters wijzen mensen die op zoek zijn naar een voltijdbaan af, omdat die als ze een echte baan kunnen krijgen, de betrekking opzeggen.

In plaats daarvan gaan recruiters op zoek naar studenten, huisvrouwen en 65-plussers die een paar middagen per week willen werken om een extraatje te verdienen.

Flexcontracten, stukloon, een flauwekul-CAO. Kortom, een uitkleding van het beroep van postbode. Die bestaat dan ook niet meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 Rob

@39 Dat zie ik inderdaad ook gebeuren. Ik denk dat je het nu als een parttime baan moet zien, maar net zoals bij andere parttime banen, is het onzinnig om te stellen dat mensen de rest van de inkomsten dan maar moeten aanvullen met een uitkering (zie #29). Alsof parttime werk geen bestaansrecht zou hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41 Prediker

@39; Hoezo is het onzinnig om dat te stellen, indien overheidsinstanties bijstandsgerechtigden in dit soort fopbaantjes manoeuvreren?

Bovendien is het een feit dat postbezorgers onder het minimumloon werken (middels die stukloon-constructie).

Zie bijvoorbeeld het ‘Zwartboek Postmarkt’ dat door de FNV is samengesteld. Volgens de FNV verdienen postbezorgers gemiddeld zo’n 30% minder dan het minimumloon. Dat mag wettelijk weliswaar helemaal niet, maar als je daarover individueel een klacht zou indienen, dan sta je natuurlijk binnen de kortste keren op straat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#42 Rob

Ahh kijk, eindelijk een linkje waar we wat mee kunnen. Ik neem die informatie van harte aan.

Trouwens, ik sta nog steeds achter wat ik zei over parttime werk in #40, maar het is eigenlijk bezijden de kwestie. Dat is geheel mijn fout.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#43 Rob

En toch…, de TNT ten tijde van dat artikel is in 2011 opgesplitst. Bij PostNL kan je gewoon voor een uurloon werken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#44 FiFa

Ik wil graag een muntenautomaat bij mijn brievenbus installeren zodat de bezorger eerst een euro moet inwerpen om de post in mijn brievenbus te mogen gooien. Ze hebben tenslotte bezorgplicht.

Afgezien daarvan heb ik onlangs een aangetekend stuk (dat is een brief in dit geval) naar de UK moeten verzenden en dat kostte bijna 10 euro. Geen idee of het is aangekomen want traceren kan niet.

Wat ik wel heel leuk vind is dat er elke dag een andere bezorger is. Flexibel werken waarschijnlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#45 piet de nuttige idioot

ik ben altijd opgevoed met het idee dat belasting betalen was voor nutsvoorzieningen. Vul de rest zelf maar in.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#46 Impeccable

Ik woon in Bergen, de kustplaats. En hier moet je dus voor postpakketten naar de boekwinkel of de drogist. Maar dit is een kustplaats waar veel (duizenden) Duitsers op vakantie gaan. Het valt aan hen niet uit te leggen dat we geen postkantoor hebben. Open dan, want het statige door Dudok ontworpen pand staat er netjes bij. En we zijn hier echt wel rijk genoeg om het open te houden. Wat een onnodige armoe door schraperigheid. Maak er een postkantoor en belwinkel van of zo. Of de fotospeciaalzaak. Iedereen kent het pand, dus een middenstander wilt er vast wel in.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#47 Adam

Het postkantoor. Wat een feest was dat. Een half uur wachten terwijl de postbeambten koffie aan het drinken waren. Nu kan ik gewoon naar de tabakswinkel op de hoek.

De kwaliteit van de bezorging is wel tanende.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#48 Yevgeny Podorkin

Toevallig, hoewel ik over het bestaan van Het Toeval sterk twijfel maar als er liefhebbers zijn kunnen we daar een aparte boom over optuigen (Big Bang, Godsdeeltje/ Biggs Hoson, het bestaan van een 5e dimensie a.g.v. naakte singulariteiten volgens de snaartheorie en dergelijke), toevallig heb ik enige tijd geleden een hele poos staan praten met zo’n voltijds postbode ouwe stomp die onvermijdelijk wordt weggesaneerd.

De laatste der Mohikanen der PTT: zo’n in de pauze pijltjes gooiert weettuwel, zo’n “Barney” met een dik frikadellenhoofd. Getooid in een hopeloos verkleurde TNT- jas (krijgt geen nieuwe meer) rijdend op een met 125 kg post en reclame beladen professionele transportfiets (dubbelbuizig, rek voorop, steco- bagagedrager en dikke spaken in dito wielen). Alsof er een vale overrijpe pompoen de straat in komt rijden op een chronisch overbeladen ezel of brommer zoals je die in de deprivaties van Azië en Afrika ook wel ziet. Smijt als het echt mot, in noodgevallen maar voor een lolletje is ie altijd te porren, met een volle postzak van 30+ kg een huismoedertje zo hup van d’r fiets af…hij vervulde ten slotte voor de privatisering niet voor niets een sociale functie in de wijk.

Tot zover wat inleidende bespiegelingen voorafgaand aan een de meer inhóudelijke diepgang die ik met hem had m.b.t. het huidige pittoreske postlandschap die ik misschien later met u zou willen delen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#49 Yevgeny Podorkin

“Hoe is het nou bij de post Arie?” (Hij heet namelijk Arie).

Jaaaa joh ze kenne de vinketering krijgen daar bij dat tiefuspostpestpleurispuntNL godverdegodver en graaier Kunz- kutrat kan de grafmoord stikken” (enge ziektes heb ik vanwege uw zondagsrust maar achterwege gelaten)..

“O. Dus privatisering en reorganisatie gaan niet naar wens?” Ik zal trachten zijn betoog over het nieuwe logistieke model dat post.nl voor ogen staat, zonder dat ik lappen tekst hoef weg te piepen, later in grote lijnen ordelijk doen toekomen…aan U: arme brievenbuslegers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#50 Henkie

@16
Opzich logisch dat je dat langzaam ging merken. In eerste instantie maakt het weinig uit of je 1, 2 of 3 brieven in een brievenbus gooit. Wanneer je veel huizen over kan slaan komt er verschil. Behalve als er huis-aan-huis bij zit, dan moet je in elk geval vrijwel alle huizen afgaan.

Dat terzijde, in het sorteerproces zul je de vermindering van de volumes toch echt snel hebben moeten merken. Wanneer er minder post gesorteerd hoeft te worden duurt dat korter. Daar komt ook nog bij dat de sortering steeds meer geautomatiseerd is.

Een ander punt dat binnen dit verhaal niet vergeten moet worden is dat het apparaat jarenlang zo inefficient heeft gewerkt dat er wel strakker gecoördineerd moest worden. Vroeger waren bij de post 8 urige werkdagen die in 4 uur gelopen werden eerder regel dan uitzondering. Pas later zijn ze letterlijk mee gaan lopen met een stopwatch om te meten hoeveel tijd er voor een dienst nodig was. Dat ze daar nu een inaccurate rekenmethode voor toepassen is weer een ander verhaal.

Nog een punt is dat de salarissen bij de post voor ongeschoolde arbeid behoorlijk hoog waren/zijn vergeleken de norm. Dat is de voornaamste reden dat ze nu steeds meer met part-time postbezorgers werken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#51 Furby

@50 Weet er niet veel van, maar in mijn ervaring waren de klassieke postbodes nette mensen met een vaste wijk, die je altijd wel om een adres of andere wijkinformatie kon vragen. Misschien ongeschoold, maar wel een vak waar je vaardigheden voor op moest bouwen, waar je in mijn ogen ook voor betaald mag worden.

Wat ik mis in de discussie is het briefgeheim. Ben geen jurist, maar volgens mij is dat nog altijd een ding. Ben benieuwd hoe de overheid controleert hoe al deze flexwerkers en parttimers zich daar aan houden. Kan me zo voorstellen dat ze dat evenveel kost als een fatsoenlijke genationaliseerde postdienst, mocht je dat goed willen doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#52 Oud Zeikwijf

Zie de containers vol brieven van Deutsche Post, weken lang op en en bloot in Amsterdam West. Daar gaat je briefgeheim.

  • Vorige discussie