COLUMN - Onze apparaten zullen steeds menselijker worden door innovatie van sensoren die zintuiglijke ervaringen op afstand kunnen overbrengen. Dat is mooi, maar er is ook een keerzijde.
Binnen vijf jaar kunnen onze spullen zien, horen, voelen, ruiken en proeven, voorspelde IBM. Allerlei ‘zintuigen’ voor computers worden al ontworpen en getest op de ontwikkelafdelingen van het bedrijf.
Ik schrok ervan. Straks kan ik niet eens meer schelden op mijn computer wanneer-ie kuren vertoont. Voor je het weet kwets ik zijn binaire gevoelens, waarna het ding natuurlijk helemáál geen zin meer heeft zich voor mijn karretje te laten spannen. En zal mijn laptop dan binnenkort óók al gaan klagen over sigarettenrook en stinkende asbakken, of zelfs recht op een rookvrije omgeving eisen?
Gelukkig bleek IBM vooral te doelen op sensoren die zintuiglijke ervaringen op afstand aan mensen kunnen overbrengen. Vooral op het tactiele vlak wordt veel ontwikkeld. Het keurige voorbeeld waarmee IBM kwam aanzetten, was dat we binnen een paar jaar via de computer kunnen voelen aan de stofjes van kleding die in webwinkels wordt aangeboden. Maar als zo’n techniek eenmaal is geïntroduceerd, voorzie ik eerlijk gezegd vooral elders booming businesss, namelijk in de digitale dating- en seksindustrie.
Daarnaast ontwerpt IBM Research computers die de samenstelling van lucht, klanken, beelden, voedsel of geuren analyseren. Dat was minder groot nieuws: dat doen researchbedrijven overal ter wereld allang, er is al heel wat op die markt te koop. Vooral auto’s worden met steeds meer sensoren uitgerust. Een alcoholslot op een auto is al heel normaal. Hij werkt als een mechanische politieagent: je moet blazen voordat hij kan rijden, en zit er alcohol in je adem, dan verdomt de auto het simpelweg om te starten.
Ook met auto’s die de omgeving en het verkeer om hen heen permanent analyseren, wordt driftig geëxperimenteerd. Google heeft bijvoorbeeld een paar Toyota’s rondrijden die elk zijn opgetuigd met sensoren ter waarde van een kwart miljoen dollar, waarna ze geen chauffeur meer nodig hebben. De zelfsturende auto’s hebben gezamenlijk inmiddels ruim 800.000 kilometer afgelegd zonder in een enkel ongeluk betrokken te zijn geraakt. (Het allerhandigste aan zo’n zelfsturende auto lijkt me overigens dat je dan meteen het alcoholslot kunt afschaffen. Formeel ben je immers niet langer de bestuurder ervan, en het ding rijdt sowieso beter dan wij – zelfs in nuchtere staat – ooit kunnen.)
Minder leuk aan IBM’s vrolijke voorspellingen was echter wat ze oversloegen. Nergens in hun optimistische toekomstscenario’s stond een woord over de harde realiteit: omgevingssensoren worden momenteel massaal ontworpen, en ingezet, in moderne oorlogsvoering en bewapening. Van doelzoekende rakketten, volautomatische drones tot crowd control – tegenwoordig komt daar steeds minder een mens aan te pas. Sommige drones initiëren zichzelf al bijna zonder dat daar menselijke interventie aan te pas komt.
Straks is zelfs op een knop drukken al ouderwets geworden.
Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.
Reacties (7)
Zoiets als dit?
http://www.youtube.com/watch?v=xYZkrLvAaI0
De aanjagers zijn de marketingafdelingen van de multinationals.
Een settop box die weet wanneer je ogen op het scherm gericht zijn en ook in welke stemming je bent. Zodat je leven nog efficiënter volgeblaft kan worden met Unilever propaganda.
De wereld gaat tenonder aan slimmigheid. Van het tamelijk ingewikkelde vuur maken, via de aansteker tot de zelfontbrander. Van het schijnsel van het vuur, via de olielamp tot de lichtknop aan de muur.
De knop is wel essentieel. Als we het al teveel moeite gaan vinden ook daar op te drukken, geef je het laatste restje vrijheid weg. Tijd vooor de actiegroep “Wij eisen behoud van onze handelingsbekwaamheid”?
met dank aan Ron Hubbard en Jack Parsons hebben we nu een technologisch halloween wordt elk jaar door NASA gevierd. JPL = Jack Parsons Laboratory en niet Jet Propulsion. De opening naar LAM wordt met de dag groter.
Supermarktketens verspreiden in hun vestigingen al jaren geur van b.v. vers gebakken brood. Zet bewezen aan tot kooplust, gaat een hele oude nieuwe wereld open. Perfume: Essence du femme de smaak van geronnen bloed bij een spannende natuurfilm. Oerwoudlucht, gemaaid gras…maar ook de lijkenlucht die onzichtbaar uit een massagraf dampt en dergelijke…
Heb jaren geleden hier overigens al voorspeld dat het Geureninternet er ooit zou komen. Mede n.a.v. iemand die een reageerder betichtte van flagrante hersenschijterij: heb op dat moment 3 browsers tegelijk geopend tjokvol reclame en de putlucht is uw deel. Gelukkig zal je e.e.a. uit kunnen zetten net als de speakers, hopelijk ben je dan wel op tijd.
Straks is zelfs op een knop drukken al ouderwets geworden.
Is al iets in die richting: denk aan de projectering van data e.d. in het vizier/ helm van een straaljagerpiloot…
haha, de intellectuelen weten helemaal NIKS, dat zo’n slecht stuk in het parool komt.
Zoek: het 1971 document, Parsons, von Karman and Goddard: a door unlocked; a hoaxing from the skies? and new mexico origins; Parsons, Ron Hubbard and Babalon working of 1988.
Verklaart de duistere technologie waarin we zitten.
De joden van Praag hebben een Frankenstein tot leven geroepen, een Golem. Mogelijk was dit zelfs de reden voor de 2de wereldoorlog.
Volgens Renate Druks in The Occult Explosion had Jack Parsons hetzelfde gedaan. Hier is onze moderne technologie op gebaseerd.