Ja, ook de Nederlandse Klokkenluiders Partij doet mee aan de Europese verkiezingen op 4 juni. Hoe doe je dat eigenlijk, NKP zijn? Het is niet zomaar een partij zonder slogan, echt niet.
Begin met een Lijst Pim Fortuyn van Boarnsterhim, gebruik woorden als lijstrekkers (sic) en lijstrekers (weer sic) in je verkiezingsprogramma, rommel wat met de mogelijke kandidatuur van De Roy van Zuydewijn, dicht holle zinnen toe aan lijsttrekker en medisch psycholoog (?) Engel Vrouwe ala “Als zodanig is hij deskundig op het gebied van de grondbeginselen van de drijfveren van het menselijk gedrag”, laat je 8-jarige neefje een website bouwen met als enige feature een scrollbar…
Gebruik in je verkiezingsprogramma en andere paranoïde epistels zo min mogelijk juiste interpunctie en veel taalfouten, zoals deze fantasyroman-in-één-alinea:
“Zou Pim Fortuyn zijn teruggekeerdin de persoon van Engel Vrouwe? Niet alleen qua beeldende gelijkenis, maar eveneens wat inhoud betreft. Waar Pim Fortuyn Professor Doctor mocht gebruiken als titulatuur mag Engel Vrouwe dat gebruiken als Doctorandus. Nu wil het toeval. Of misschien is het wel geen toeval?! Dat Fortuna of Fanum Futunae (Vrouwe Fortuna) de Romeinse godin van het geluk (kans) is. Ze wordt vaak afgebeeld met vleugels. Ook heeft Vrouwe Fortuna vaak een rad bij haar. Hiervan komt dan ook de uitdrukking: “Het rad van Fortuin”. Ook het spreekwoord: “Vrouwe Fortuna” lacht U toe” is hiervan afgeleid. Zou het dan geen toeval zijn dat Engel Vrouwe volgens velen een sprekende gelijkenis vertoont met Pim Fortuyn en dat bovendien zowel de familie Fortuyn als de familie Vrouwe uit hetzelfde Rooms Katholiek milieu komen van de Zaanstreek van Wormer, Wormerveer, Krommenie en Assendelft”
Zorg dat de persoonlijke website van de andere lijsttrekker (ze doen het met z’n drietjes) Harm Wiersma slechts bestaat uit zwartwitfoto’s van een carrière in de damsport (gevonden in een koektrommel van Opoe Wiersma), schrijf in de bio “Harm is daarnaast sportverslagever (sic) bij de telegraaf en ondernemer”, omschrijf een hoogtepunt voor de LPF als volgt: ‘het op gang brengen van de afschaffing van de dopingcontrole bij damwedstrijden’, laat een lokale amateur je promotiefilmpje produceren hoewel hij je vergat te vertellen dat een paardenstaart bij die andere lijsttrekker Joeri Wiersma (zoon van) niet erg fraai is, en o ja, hij vergat ook waar de effectenknop op die U-matic montageset uit 1986 zit, en zorg dat het filmpje slechts een paar honderd keer op YouTube is bekeken en durf het dán nog eens te hebben over verspilling en ‘een klok die tikt’.
In dit verkiezingsblog van Trouw maakt Harm Wiersma nog een onbedoeld ludieke uitglijder. Hij omschrijft in de derde alinea de koers van de NKP als ‘liberaar’. Ik heb medelijden met de eindredacteul van het sportkatern van de Telegraaf, waarvoor Wiersma overigens slechts een damrubriek schrijft. Maar ja, zoals Wiersma zelf in het eerder genoemde promotiefilmpje zegt: ‘Dammen en politiek hebben een paar zaken gemeenschappelijk’. Eh, ja, ’s goed. Voor wie nog écht een dambord voor zijn kop heeft en twijfelt over een eventuele stem op de Klokkenluiders – maar inderdaad, Pim kon ook geen Engels:
EDIT 12.28:
Jan Jurk | 25 May 2009 | 12:13
zucht. Het is “sic”, niet “sec”
Merci. (Het was dan ook drie uur ’s nachts)
Reacties (6)
Zo, de NKP/EKP is hiermee wel zo ongeveer -we verwoorden het met de Europese gedachte in het achterhoofd- entgültich kaltgestellt. De partijnaam NKP is overigens ook zwaar aanvechtbaar (bestaat er merkenrecht voor politieke partijnamen?): Nederland had in 1922 al een NKP (http://www.inghist.nl/pdf/kpp/nieuwe_katholieke_partij.pdf). Het verging deze NKP al net als de huidige: de NKP zou een tweejarig kwijnend bestaan leiden met slechts enkele leden, om in 1924 alweer op te gaan in de Rooms-Katholieke Volks Partij (RKVP). Tja… enig communicatief-strategisch inzicht kun je de huidige NKP’ers inderdaad bepaald niet toedichten.
Klok-klepel-grap in 4…3…2…1
@2 Had ‘m als titel in de 1e versie, oi oi oi…
zucht. Het is “sic”, niet “sec”
Dan oogt de site van de PEP toch een stuk professioneler. Met – jawel – een Java tekstscroll-applet!
Eens ff checken of hij bij het NIP geregistreerd is.