De Nederlandse cultuur

OPINIE - Arm land, wiens enige schrijfster van wereldformaat een statenloze, minderjarige vluchtelinge was. Arm land, wiens enige invloed van betekenis op de internationale muziekscene gabber is. Arm land dat niet van moderne kunst houdt maar wel van elke dooie een bronzen gelijkenis neerplempt, desnoods door anonieme Chinezen gemaakt. Arm land, waar het hoogst haalbare doel in de nationale filmindustrie het ontsnappen aan de nationale filmindustrie is.

Arm land, waar de enige cultuur waar men zich druk om maakt een achterlijk volksgebruik uit 1850 is, met een bisschop en zijn troep negerslaafjes – waar we zwart geschminkte blanken voor gebruiken, want echte zwarten hebben we natuurlijk liever niet in huis. Het volk dat instemmend knikte toen de PVV cultuur een linkse hobby noemde, roept nu schuimbekkend dat Zwarte Piet bij onze cultuur hoort.

En ze hebben gelijk: het is Nederlandse cultuur. Zwarte Piet is het summum van Nederlandse cultuur, want Nederlandse cultuur draait om het schijt hebben aan de rest. Nederlands televisiegenot bestaat uit programma’s waar onbeholpen boeren of beklemmend naargeestige volkstypes (inderdaad: de familie Tokkie) zichzelf te kakken mogen zetten, of met Hollanders die de mist in gaan bij het opzetten van een bed and breakfast in den vreemde, daarbij geholpen door stugge, moeilijke talen brabbelende buitenlanders die nu eenmaal allemaal oplichters zijn en onze gewoonten niet willen begrijpen.

Het meestgelezen blog in Nederland is één lange scheldkannonade op iedereen die iets doet waar wij het niet mee eens zijn. Of die zomaar zijn mond opendoet terwijl hij of zij tot een bevolkingsgroep behoort die – NEE GA WEG – niet in Nederland hóórt. Een Nederlander eet het liefst verschroeide worstjes van de barbecue, zodat de buren niet buiten kunnen zitten, en hij zet daar dan het liefst een snoeihard moppie muziek bij op. Mensen jouw wansmaak in hun gezicht smijten, dat is echt Nederlands.

Een Nederlander is pas gelukkig als hij een ander dwars kan zitten. Kijk een paar afleveringen De Rijdende Rechter en je weet dat ik gelijk heb. De Nederlander wil ergeren, zuigen, treiteren en irriteren en verbergt zich daartoe het liefst achter woorden die veel te groot zijn voor zijn kleinburgerlijk denkraam. Woorden als ‘cultuur’ of ‘vrijheid van meningsuiting’. Zeg eens iets van irritant gedrag in Nederland en de kans is groot dat het antwoord is ‘dat het gewoon mag,’ alsof de wet de enige norm is. En als het eens een keer niet mag, dan gaan we ervoor ijveren dat het wel mag.

Dus natúúrlijk is Zwarte Piet Nederlandse cultuur – vooral nu we ontdekt hebben dat die zwartjes er zich kapot aan ergeren. Duizenden kleuters gaan het dit jaar meemaken: pappa die met verbeten kop de nieuwe teksten van de sinterklaasliedjes terug ‘verbetert’. Want een Nederlander laat zich zijn pleziertje niet vergallen – dat mag alléén hij, pleziertjes vergallen.

Reacties (34)

#1 Jack Random

Tering, wat een zuur stuk. Vannacht niet je zin gekregen bij mevrouw Edge? Lijkt me iemand die zich ver verheven voelt boven het gewone klootjesvolk, een elitaire grachtengordel kosmopolitische wereldburger.

 • Volgende discussie
#2 Jona Lendering

Juist, inderdaad. Ik zou een ander voorbeeld dan Zwarte Piet hebben gekozen, maar je typering van onze volksaard kon niet raker zijn. Niet het overleg, maar magnieterij is onze nationale karaktertrek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Jack Random

Oh, en generaliseren gaat het helemaal worden in 2015.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Sjors van Beek

@0: Te zielig voor woorden. Wat een pedante draak van een epistel.

(Lastig mopperen trouwens op ‘Edge of Europe’. Is het een man? Een vrouw? Een instituut? Een verzamelnaam? Een schrijverscollectief met wisselende auteurs? Kom ‘ns effe uit de kast).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 zuiver

@4: Sjors, neem de moeite even het internet op te gaan. Je begint meer dan irritant te worden. Een beetje een nieuwe hufter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Sjors van Beek

@5: Nergens voor nodig om me ‘hufter’ te noemen. Ik zal mijn scheldwoorden maar inslikken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jack Random

Kan anders best een geuzennaam zijn, De Nieuwe Hufters. Klinkt best geinig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 vander F

Nederland, waar de regering cultuur nog harder wegbezuinigt dan defensie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 De echte Rob

Aardig nieuwsberichtje over dat kutland waar we in leven: http://www.nu.nl/binnenland/3877907/nederland-scoort-hoog-in-sociaal-recht-eu.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 aynranddebiel

Als ik ergens jeuk van krijg is het wel de beschuldiging van het hebben van een ‘weg met ons’-mentaliteit, maar in dit geval zou het terecht zijn. Wat een kansloos gemekker zeg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Fred

Ik heb medelijden met de schrijver, vreselijk om zulke buren te hebben. Van die mensen die alles doen om jou het leven zuur te maken. Zeker als je dan beseft dat, zoals de schrijver stelt, Nederland er vol mee zit! Wat bof ik dan maar weer dat ik het nog nooit heb meegemaakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Vipsania Agrippina maior

Flame bait in zijn meest pure vorm. In die zin geslaagd.

(wel vreemd dat toen Maxima stelde dat “dé Nederlander niet bestaat” elke rechtse meningtoeter ongeveer een beroerte kreeg, was toch sympathiek van haar om niet te generaliseren.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Dirk Zeeman

Ik vind het een prachtig stuk. Zwaar overdreven, heerlijk karikaturaal, lekker cynisch en met een stevige kern van waarheid erin. Mag zoiets ter linker zijde ook eens een keer? Zijn zure treitertirades tegenwoordig het alleenrecht van de PVV-tokkies op GeenStijl? Nee toch zeker!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Vipsania Agrippina maior

Het heeft natuurlijk met ze zullen ZWART zijn! te maken. Maar daar moet je gewoon de absurditeit van inzien (en menig Nederlander zit dus nu te gniffelen van “wat een mongolen.”)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Jeroen Laemers

De aanvulling van #9 is uiteraard op zijn plaats, maar deze passage uit #0:

Een Nederlander is pas gelukkig als hij een ander dwars kan zitten. […] en verbergt zich daartoe het liefst achter woorden die veel te groot zijn voor zijn kleinburgerlijk denkraam. Woorden als ‘cultuur’ of ‘vrijheid van meningsuiting’.

deed me wel erg denken aan deze in A. Th. van Deursen, Mensen van klein vermogen. Het ‘kopergeld’ van de Gouden Eeuw (Amsterdam 1991), p. 132:

Het schijnt echter wel dat de drinkende en feestvierende Hollanders het hoofd zo vol hadden van vrijheidszin, dat zij zich om ongemak van anderen niet bekommerden en voor niemand hun wil het zwijgen oplegden.

Van Deursen voegt daar nog aan toe:

Tijdens een kermis beleefden chirurgijns het hoogseizoen. ‘Hondert Nederlanders, hondert messen,’ zei het spreekwoord.

Ofwel: vierhonderd jaar geleden waren we (vaak) hufters en blijkbaar nu nog steeds.

Maar zoiets hoeft niet uitsluitend negatieve gevolgen te hebben. Zie daarvoor bijvoorbeeld Radical Enlightenment: Philosophy and the Making of Modernity, 1650–1750 van Jonathan Israel, waarin de cruciale rol van Hollandse vrijdenkers, en met name Spinoza, in het ontstaan van de Verlichting wordt besproken. (En #9, natuurlijk).

Op een bepaalde manier misschien twee kanten van dezelfde medaille…

Is het overigens terecht om dit soort brede conclusies te trekken? Een beetje kort door de bocht is het natuurlijk wel, maar de Hollandse hufterigheid houdt de gemoederen in ieder geval al een paar eeuwen bezig.

O ja, nog eentje. Zo maar voor de lol:

Arm land, waar het hoogst haalbare doel in de nationale filmindustrie het ontsnappen aan de nationale filmindustrie is.

In de Gouden Eeuw had je het als schilder pas echt gemaakt als je ergens aan het hof van de een of andere Europese vorst terecht kwam.

Op een enkele uitzondering na (met name Rembrandt) bleven de echte sterren van het canvas niet plakken in de al te burgerlijke Republiek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Inkwith Barubador

Twee tips:
* Andere krant lezen
* Commerciele zenders niet meer kijken

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Gladiool

Als zwarte piet niet bestond, gingen we hem uitvinden. En straks als hij afgeschaft is, gaan ze in de 2e kamer blauwepieten. Wedden?
;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Mol

@13: Mee eens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Dehnus

Nou ben het niet helemaal met 0 eens.

Nederland heeft hele grote schrijvers, denkers en wetenschappers gehad. Alleen net als de Schotten, Ieren, Fransen en Duitsers zijn ze gigantisch door Engeland gedemoniseerd. Iemand als Spinoza is volkomen onbekend terwijl het toch echt een groot filosoof is geweest. Huygens was nog maar een paar stappen weg van de interne verbrandingsmotor en onze dichters waren van wereldformaat.

Maar ja net als met alles wat de Engelsen (zijn net Romeinen in dat opzicht) niet konden onderdrukken.. werd het gedemoniseerd. Nederlanders waren vies, Nederlanders waren gierig, Nederlanders waren altijd Dronken, Nederlandse vrouwen te opstandig en daarom niet mooi, Nederlanders hebben geen manieren, Nederlanders zijn laf, Nederlanders zijn niet alleen laf maar ook gewelddadig…

JE kunt zo alles door Fransen, Schotten en Ieren vervangen en alle stereotypes kloppen nog steeds, inclusief de “gezegdes” en “stereotypen”. Al die groepen zijn natuurlijk niet zo, maar de Engelsen brachten dat wel de wereld in met succes. Tot de dag van vandaag geloven we dat Schotten Gierig en Dronken zijn. Dat Fransen laf zijn, en zo verder.

Misschien is het offtopic maar ik stoor me er behoorlijk aan, ben nogal fan van sommige Franse schrijvers en denkers, en omdan een Amerikaan er te horen schreeuwen uit een oud stereotype van de Engelsen is dan irritant. De Engelsen konden gewoon niet hebben dat Fransen dingen deden die zij niet konden zonder geniepig te zijn. Of dat de Nederlanders na de Spaanse Oorlog niet bij Engeland wouden horen en met niet Europese/westerse mogendheden (Rusland, Ottomanen en Barbarij staten) handelden en hielpen.

Jammer genoeg ging op den duur de zelfde zure spruitjes wind in Nederland waaien en kregen ze ook daar een conservatieve partij waardoor de eens zo jonge dynamische republiek (die zelfs een homo beweging had!) vertrutte en langzaam in elkaar donderde omdat het de Engelsen zo nodig wou emuleren. Nee dan romantiseer ik niet de misdaden van de VOC, maar het feit is wel dat de misdaden erger werden en de mensenrechten minder. Waar het eerst een Nederlands denker was die tegen de Heksenjachten uitte, gingen ze nu gewoon mee met de Europese massa.

Nu breng ik het te simpel ik weet het, maar het stoort me nogal dat Engelse wereldbeeld waarmee denkers als Erasmus, Johannes Wier en Spinoza in een veeg van tafel worden geveegd.

Buiten dat ben ik het wel eens met 0: dat Nederland in een verstikkend Tokkietopia aan het veranderen is. Helemaal als Pim Fortuyn werd gekozen als grootste Nederlander ooit een beetje tot je door drinkt.

Maar Nederland heeft echt wel wat gedaan voor de kunst, muziek en literatuur. Jammer genoeg is het diezelfde Tokkietopianen die dit de das omdoen en vergeten. Het zou me niet eens verbazen als ze een van mijn persoonlijke jeugdheldinnen: Aletta Jacob, niet eens kennen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Horseman

0: Teveel televisie gekeken en daardoor ook helemaal meegenomen. Het stuk is gewoon een recensie van alle bagger waar je voor kan kiezen op TV. Maak eens een lange reis door een aantal landen, dat zal je kijk op zaken helemaal opfrissen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Amateur Commenter

Nederland, het land waar een anonieme lafbek zijn/haar verachtelijke gekanker op een gesubsidieerd blog mag zetten zonder dat de persoon in kwestie vervolgd zal worden. het bedankbriefje mag je in je volgende post bloggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 thalmann

Arm land, waar het begrip cultuur niet meer inhoud dan dat waar subsidie naartoe gaat.

De Nederlander wil ergeren, zuigen, treiteren en irriteren

Het wordt tijd dat die hele frontaalnaakt kliek emigreert, zullen ze echter niet doen, want het zijn volgens hun eigen standaard typische Nederlanders die hun enige pleziertje niet kunnen missen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Folkward

Zuur stuk ja, onterecht ook, volgens mij.
En #Sjors, ik zou je geen hufter noemen, maar serieus, zo moeilijk was het niet om op te zoeken wie er achter ‘Edge of Europe’ zit. Maar goed, daarmee is nog niks gezegd over zijn burgerlijke staat, of zijn seksuele geaardheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 su

@19 Pilletjes vergeten? Spinoza wordt naar mijn weten gewoon aan de Britse universiteiten onderwezen. Je laat je leiden door karikaturen van karikaturen. Wat zou Hansje Brinker daar van zeggen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Joost

@amateur

op een gesubsidieerd blog

Nietes!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Amateur Commenter

@25: I stand corrected.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Konminder

Ik ben juist een hele toffe Nederlander!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Bismarck

Peter-Paul Pigmans, die was inderdaad 3 stappen vooruit! helaas veel te vroeg gestorven. De gelinkte track staat op het standaard afspeellijstje van mijn mobiel/mp3-speler.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 AltJohan

@Dirk Zeeman: ” …. alleenrecht van de PVV-tokkies op GeenStijl? ”

Sargasso prijst zichzelf aan als een “Hopeloos genuanceerde site”, een soort tegenhanger van Geenstijl dus,

Zo’n EoE bijdrage past niet in Sargasso-aanprijzing en ik denk dat Sargasso zich beter kan gaan afvragen of schrijvers wel voldoende bewust zijn van het thema van de site (en er naar handelen). Of de site kan er beter voor kiezen zijn eigen site-spreuk aan te gaan passen aan de heersende toon van de site.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Krek.

@7: Dat vond ik nou ook: https://twitter.com/nieuwehufters

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 L.Brusselman

Prima stukkie,dat het in de roos is zie je aan de zure reacties van de vaste kern der Nieuw-Rechtse reaguurders(en de ordinair-behoudzuchtigen natuurlijk) die zich hier genesteld hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 kevin

@29 Daar heb je een punt. We moeten niet op JOOP gaan lijken. Zeker als je het hele gemekker over Zwarte Piet bij elkaar neemt, lijkt het hier wel JOOP. Ruimte voor nuance is er niet. Nu is Zwarte Piet weer een symptoom van de Nederlandse ziekelijke neiging anderen te treiteren. Tsja, dat gaat wel erg ver, EoE.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 pedro

Lekker zuur sarcastisch stukje, Edge.

En het was wel te verwachten dat dit bij veel van onze geenstijl fans in het verkeerde keelgat zou schieten, want echte vrijheid van meningsuiting, daar zijn zij in het geheel niet in geïnteresseerd.

Je hebt hen heerlijk uit de tent gelokt en ze laten nu hun ware aard zien. Voor zo ver die al niet bekend was…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 pedro

@33: PS @Edge2: ze bewijzen meteen je gelijk met hun reacties…

 • Vorige discussie