GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Dit keer wederom Bram Vollaers, hoofd Radio bij LLiNK.
De strijd om zendtijd in het publieke bestel is bijna beslecht. De finale van de wervingscampagnes is ingezet en over twee weken bent u echt af van al die advertenties, aangepaste uitzendingen en omroepdirecteuren in praatprogramma’s. Twijfelt u nog over een lidmaatschap? Nu is de tijd om te beslissen. Mocht u het allemaal echt niet meer uithouden, zet uw radio en televisie dan uit en ga naar buiten. Het is lente.
Bij LLiNK zijn we er wel aan toe. Onze eigen financiële crisis bleek een winterdip van jewelste. We zijn in de kou gezet door vertrokken verantwoordelijken en moeten nu de gevolgen dragen. Dat de bioboer niet meer komt en de schoonmaakster is vertrokken is wel te overzien. Dat we afscheid hebben moeten nemen van enkele freelancers en dat ook de contracten van vaste krachten niet worden verlengd, valt ons zwaar. De winter was streng.
Gelukkig weten we hier het een en ander over tuinieren en is duidelijk dat ook een strenge winter eindigt met knopjes aan bomen en bloemetjes aan planten. Nu de ergste kou uit de lucht is hopen we daarom voorzichtig dat het nieuwe leven ook bij LLiNK kan beginnen. De grote groei van ons ledenaantal in de afgelopen weken en de voorlopige hervatting van onze financiering doen in ieder geval denken aan de eerste zwaluwen. Met 150.000 leden en een begroting die onze schuld kan laten verdampen maken zij misschien nog eens zomer.
Nieuw leven voor de groenste omroep betekent niet dat we zomaar verder willen waar we gebleven waren. Op de radio heeft LLiNK zijn zaakjes al aardig op orde, maar op televisie en internet zijn de plannen vooralsnog groter geweest dan de daden. Alhoewel, hele mooie dingen waren er ook, dat bewijst het beste van LLiNK. Met meer zendtijd zullen wij echter laten zien dat LLiNK 2.0 het maken van mooie programma’s op alle platforms echt in de groene vingers heeft.
Die mooie programma’s moeten gaan over de urgente problemen waarmee de mensheid kampt. Wij willen die problemen inhoudelijk en kritisch te lijf gaan, maar ook laten zien wat je zelf kan doen om de problemen aan te pakken. Onze programma’s zullen daarom positief en inspirerend moeten zijn en handelingsperspectief bieden. Want oplossingen voor een schonere, duurzamere en eerlijkere wereld moeten toegankelijk zijn. Letterlijk en figuurlijk.
De toegankelijkheid die wij nastreven is niet per definitie van het soort dat de zendercoördinatoren voor ogen hebben. Zij vinden een uitzending immers al snel te moeilijk. Omroepbaas Henk Hagoort doet er nog een schepje bovenop door al onze programma’s te bestempelen als: ?te educatief?. Het is dan ook niet gek dat programma’s als 3 op Reis of de Consuminderman op weinig sympathie van de gemiddelde Sargasso-, Retecool- of Geencommentaarlezer hoeven te rekenen. Jullie zullen je beter vermaken met Made in Detroit, The Last Days of Shishmaref of een van onze Thema avonden.
Voor dat soort programma’s krijgen wij, met een beetje geluk, straks drie keer zoveel zendtijd. Wij hebben ideeën te over, maar misschien wilt u ook een keer meepraten. Elk goed idee is immers welkom. Daarom aan u de vraag: wat zou u graag op televisie zien in de lente van LLiNK? Wij zien uit naar jullie ideeën en reageren gezellig mee.
Reacties (31)
Op de website van Llink staat ditzelfde stuk toch echt op naam van de directrice.
Ik pas het even aan. edit: nope, wij hebben het gekregen als stuk van Vollaers.
En toch ben ik van mening dat de publieke omroep in de huidige vorm verwoest moet worden.
Die zendercoordinatoren en omroepbaas moeten kaalgeschoren en met pek en veren bekleed door de drukste straten van de 10 grootste steden gevoerd worden.
2 reclamevrije, pulpvrije kwaliteitsnetten, 1 geconcentreerd rond nieuws en achtergronden, de ander rond sport en cultuur is wat mij betreft voldoende.
Jullie gaan toch niet zorgen dat ik weer een treurbeus in mijn woonkamer ga opstellen, maar aangezien ik stiekum toch voor die troep betaal (via de belasting) wens ik toch mijn mening hierover te ventileren.
Made in Detroit was trouwens een prima docu, dat dan weer wel.
Via de thema avonden link zie ik maar 1 thema avond.
Ah, sytz radicaliseert ook op andere vlakken :-)
Maar geef ook je suggesties eens!
2 reclamevrije, pulpvrije kwaliteitsnetten, 1 geconcentreerd rond nieuws en achtergronden, de ander rond sport en cultuur is wat mij betreft voldoende.
Goed plan!
Oh en Bram (of Tanja): -1 voor het overmatig gebruik van seizoensmetaforen.
Hoe ouder, hoe gekker, Joost, jeweetoch.
Maar behalve wat Roy quote, wat wil je nog meer van me?
@6: hoewel ik het met die sport nog niet zo goed weet. Ik denk dat voetbal best door commerciëlen gedaan kan worden. Komt er op de publieke netten meer ruimte vrij voor andere sporten.
@Joost: het interesseert me weinig wie of wat een programma maakt. Het resultaat telt. Maar goed, een idee: een boekenprogramma.
Wat voor een boekenprogramma, hoe vorm te geven? (en moet een boek ook gecompenseerd worden?)
@8: een goed boekenprogramma, minstens een half uur, niet meer dan twee gasten, waarbij gasten meer aan het woord zijn dan de presentator.
Boeken compenseren? Tja, eh, nee. Compenseert Llink überhaupt alles waarmee programma’s gemaakt wordt?
Nu ik erover nadenk, zo’n boekenprogramma wordt bij Llink natuurlijk niks. Titels als “woensdag gehaktdag”, “Hoffmans honger” (wat nou honger, in Afrika hebben ze honger) en “een tafel vol vlinders” (vlinders horen op de bloempjes, niet op een tafel) zouden waarschijnlijk niet besproken worden. “Kaas” van Elsschot misschien weer wel.
@9: wordt=worden.
Goed,
Voor de vorm wat suggesties:
– de huidige omroepverenigingen worden gereduceert tot productiemaatschappijen met een clubblaadje. Ze kunnen dan programma’s proberen te slijten aan de onafhankelijke staatsomroep, die de kwaliteit (dus niet de inhoud) toetst en het voor een marktconforme prijs inkoopt.
– Er mag geen enkel waarde-oordeel over de inhoud worden geveld door de toetsingscommissie. Alleen de kwaliteit mag doorslaggevend zijn. Ook klimaatontkenners, neo-nazis en Zapruders moeten gedocumenteerd worden. De kijker moet niet beschermd worden als een klein kind. Alle meningen moeten de mogelijkheid hebben zich te presenteren. Maken ze er baggerzooi van jammer dan, maar het feit dat ze een afwijkende mening hebben van de mainstream mag geen argument zijn om iets niet uit te zenden. Dat maakt het alleen maar interresanter.
– indien de KNVB of willekeurig welke andere bond geld wil hebben voor het uitzenden van wedstrijden gaan ze maar bij de commercielen bedelen. De gratis reclame van je sport op primetime zondagavond lijkt me genoeg vergoeding.
– het financiële zwaartepunt moet liggen bij onderzoeksjournalistiek. De spin-off hiervan komt ten goede van het nieuws. Informatievoorziening moet de eerste prioriteit zijn. De journalisten moeten actief op zoek gaan naar vergeten feiten en verguisde meningen. Daarnaast moet het op een aantrekkelijke manier gepresenteerd worden, desnoods met hologrammen of wat dan ook.
– Dat zou dan ook de tweede prioriteit moeten zijn: het aantrekkelijk maken van kunst en informatie voor een groter publiek. Ook door interactief met nieuwe media om te gaan, en op die manier “TV 2.0” te krijgen.
– De status, en niet het salaris, van de omroepmedewerkers moet omhoog. Het moet een grote eer en verantwoordelijkheid zijn om een programma te mogen presenteren. Omdat alleen het beste goed genoeg wordt bevonden, dus als je hoofd op de buis komt heb je dus iets goeds gemaakt.
Verder kom ik zo snel uit de losse pols niet, maar ik ben op free-lance basis beschikbaar als adviseur. Email bij de redactie bekend.
“klimaatontkenners, neo-nazis en Zapruders moeten gedocumenteerd”
Waarom in godesnaam? Voor nog meer misinformatie? Klimaatontkenners krijgen al flink wat meer aandacht in de media dan hun aantal zou verantwoorden.
@12: nu behandel je mij (de kijker) weer als kind, dat in bescherming genomen moet worden tegen alles wat jou (machthebberT) onwelgevallig is.
Door continu zo denigrerend te doen over complotdenkers worden ze in een soort martelaarsrol geperst.
Niet de zendercoordinator, niet de minister, maar de kijker/kiezer dient te besluiten of het al dan niet onzin is.
Dat is democratie. En die kan alleen bestaan als mensen geinformeerd in plaats van geindoctrineerd zijn.
Als 1% van de mensen iets denkt, waarom krijgen ze dan toch de gelegenheid bij alles aan te schuiven? Als je iedereen aan het woord wil laten die ergens een mening over heeft wordt het een volle zaal. En ik ben dan voor woordvoerders van groepen die een substantieel deel van de bevolking vormen, niet rare splintergroepen met compleet onrealistische ideeën. Dan moeten de Scientology-kerk en de Rael-aanhangers ook overal bij aanschuiven.
Volkomen objectief bestaat niet, alles is keuzes maken. En rare splintergroepen wil ik niet op mijn TV dan.
@Roy: “Nu ik erover nadenk, zo’n boekenprogramma wordt bij Llink natuurlijk niks. Titels als “woensdag gehaktdag”, “Hoffmans honger” (wat nou honger, in Afrika hebben ze honger) en “een tafel vol vlinders” (vlinders horen op de bloempjes, niet op een tafel) zouden waarschijnlijk niet besproken worden. “Kaas” van Elsschot misschien weer wel.”
luister eens naar het LLiNK radioprogramma OBA Live (ma/woe op radio 5). Daar worden allerlei boeken besproken :)
In de tijd van Galileo was vast minder dan 1% van de mensen in de Roomse invloedssfeer van mening dat de aarde rond was.
Terwijl Galileo gewoon gelijk had.
Wat jij voorstelt, Jan Jaap, is een dictatuur van de meerderheid op TV.
Ik hou daar niet van. Consensus is prima als werkhypothese, maar er moet ruimte zijn voor willekeurig welke afwijkende mening.
@15: Bedankt voor de tip. Ik luister te weinig radio en daarbij heb ik ook nog eens moeite met het vinden van radio 5.
Maar de vraag was natuurlijk wat we bij Llink op tv wilden zien. Mijn antwoord daarop is dat ik van Llink an sich niets hoef te zien, maar dat ik wel graag een boekenprogramma zou hebben. Desnoods word ik lid van het programma.
Overigens zie ik op de site dat OBA Live wordt gemaakt door (let op): HUMAN, IKON, LLiNK, NIO & NMO. Dus 4 39f-omroepen en één ledenomroep. Dat moet toch eenvoudiger kunnen.
@16: Dat de aarde rond was dat wisten ze toen ook wel. Het ging erom of de aarde om de zon draaide of andersom.
En een dictatuur van de meerderheid? Natuurlijk niet. Dat zou het zijn als 80% van de bevolking 100% bepaalt wat er wordt uitgezonden.
Als een bevolkingsgroep die 1% van de bevolking omvat 1% van de zendtijd krijgt is dat normaal.
Klimaatsceptici kregen in het publieke debat toendertijd MEER dan 50% van de zendtijd, terwijl zij in de wetenschap een zeer kleine groep vormen.
Daardoor denkt een groot deel van Nederland dat er een serieuze wetenschappelijke discussie bestaat over wie er verantwoordelijk zijn voor de huidige klimaatproblemen.
Jullie discussie over klimaatsceptici gaat meer over de keuzes van journalisten die programma’s vullen dan over doelgroepen.
@ 18
Volgens Boekestijn zijn de spleetogen verantwoordelijk.
@18: oeps, verkeerd geformuleerd voorbeeld.
Mijn punt is dat iedereen wel weet wat die 99% denkt. Dus die 1% mag zeker wel meer dan 1% aandacht.
Om bij het klimaatvoorbeeld te blijven: ik ben er van overtuigd dat de aanname dat het klimaat door menselijk toedoen verandert een goede werkhypothese is.
Dat kan je in 50% van de zendtijd wel uitleggen.
Ik ben er echter niet van overtuigd dat de huidige theorie de goddelijke waarheid is. Die twijfels, alternatieven, en lopende onderzoeken met onbekende uitkomst zijn veel interresanter dan de bestaande consensus. Daar mag wat mij betreft de andere helft van de zendtijd over gaan.
(en pin me nu niet vast op die 50/50)
@ 17
“Overigens zie ik op de site dat OBA Live wordt gemaakt door (let op): HUMAN, IKON, LLiNK, NIO & NMO. Dus 4 39f-omroepen en één ledenomroep. Dat moet toch eenvoudiger kunnen.”
Hoe zou jij het eenvoudiger zien dan?
Gek dat llink het zo moeilijk heeft. Groen is net zo’n lekker marketbaar gegeven.
Dit is een onvervalste advertorial.
Geen gastbijdrage maar een corporaal pr tekstje. Wellicht geschreven door een ingehuurd bureau. Te publiceren onder elke naam die bij Llink werkt. Bram Tanja Bramja whatever.
Fake, onoprecht. Joost is er in getuind. En krijgt er niet eens voor betaald.
@24: Duh, maar ik ben er niet ingetuind. Ik had mijn redenen het toch te plaatsen. Daarnaast ben ik wel geïnteresseerd in de vraag die het artikel stelt. En in de discussie, die actief zou worden gevolgd door LLiNK (en waar blijven die reacties?).
Er wordt hier zoveel geklaagd over de Publieke Omroep, dus had ik de hoop dat er wat constructiefs uit zou komen.
Omroepbaas Henk Hagoort doet er nog een schepje bovenop door al onze programma’s te bestempelen als: ?te educatief?.
Die Hagoort is echt een ramp. Daar is Florent Luyckx, de man die 3FM heeft omgevormd tot een eenheidsworst van slappe hits en nog slappere praatjes, een kleintje bij.
Het opnemen van het stuk was inderdaad eerder bedoeld om te kunnen discussieren dan dat het een goed stuk is. Ik mis ook het aangekondigde meediscussieren.
Mijn standpunt is dat er programma’s moeten zijn zoals Llink ze probeert te maken (al zijn die programma’s zoals 3 op reis en Consuminderman niet zo goed). Maar ik heb geen zin om lid te moeten worden van 30 omroepen om de programma’s die ik wil zien mogelijk te maken.
Ik zou graag ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer ?’ nog eens willen zien.
Het leukste programma was toch de milieuridders. Die hebben ze afgeserveerd bij llink
http://www.youtube.com/watch?v=IusynjNtrek
Geef mij Llink maar. Geen enkele andere zender, bestaand of mogelijk toekomstig, heeft ooit mijn sympathie weten te wekken in de mate dan de groenste zender van Nederland. Ik word uit principe van geen enkele omroep lid, omdat ook ik van mening ben dat het huidige omroepbestel flink op de schop moet.
Hoe het dan wél moet, daar zijn natuurlijk de meningen over verdeeld, maar ik heb hier zeker een aantal zeer goede suggesties gezien. Sytz kwam met een paar goede suggesties:
“2 reclamevrije, pulpvrije kwaliteitsnetten, 1 geconcentreerd rond nieuws en achtergronden, de ander rond sport en cultuur is wat mij betreft voldoende.” En: “de huidige omroepverenigingen worden gereduceert tot productiemaatschappijen met een clubblaadje. Ze kunnen dan programma’s proberen te slijten aan de onafhankelijke staatsomroep, die de kwaliteit (dus niet de inhoud) toetst en het voor een marktconforme prijs inkoopt.”
Dat vind ik toch wel wat goede ideeën over een ander omroepbestel. Hoewel ik dus liever heb at ons omroepbestel hervormd word, zou ik het niet erg vinden als Llink op de buis blijft. Ik heb veel liever Llink dan dat walgelijk irritante PowNed. laten we lekker Llink doen. ;)
@27: Juist 3 Op Reis en De Consuminderman vind ik leuke programma’s. Daar wil ik wel meer van zien.
Zijn er ook mensen die denken dat, als we daadwerkelijk allemaal gaan leven als consuminderman, we daar enig resultaat van gaan zien in het “milieu”?
Stel dat we allemaal, China , India en de VS ineens zoveel mogelijk verantwoord gaan doen: er verandert helemaal niks. Maar ondertussen wel kijken naar van die zeikshows met zo’n vingertje, want dat is beter dan jezelf gewoon vermaken.
Schuldgevoel, daar is aan te verdienen, kijk maar naar de kerk.