De grote vuurmuur


We tellen nu eindelijk mee, globaal gesproken. De site Greatfirewallofchina.org registreert welke sites er vanuit China niet te bezichtigen zijn. En het doet ons deugd te melden dat Sargasso.nl zich tot de happy few mag rekenen. Want zeg nu eerlijk, als zelfs China je niet de moeite waard vind om te blokkeren zal er wel niks boeiends te beleven zijn. Daar kunnen de NOS, De Volkskrant en Nu.nl nog een puntje aan zuigen! In feite drukt de site op een gevoelig punt. De westerse wereld besteedt op geen enkele manier voldoende aandacht aan de smerige bezigheden van China als het gaat om de vrijheid van meningsuiting. We zijn verontwaardigd als Yahoo en Google zich als gedweeë censuurhulpjes opstellen, maar gaan daarna door alsof er niets gebeurd is.

Niemand tikt de Olympische spelen op de vingers omdat zij proberen in een dictatuur de blijde en uiterst lucratieve boodschap van verbroedering proberen te verkondigen. Maar goed, het IOC heeft zelf ook niet zoveel op met de vrijheid om je te uiten. Zo is het sporters al jarenlang door het IOC verboden een weblog bij te houden tijdens de Spelen en hebben ze geprobeerd zelfs de uitslagen van de wedstrijden tot het copyright van de Olympische beweging te laten horen. Want broederschap is belangrijk, maar alleen als het aan miljoenen uitzinnige Chinezen verkocht kan worden.

 1. 1

  Zelfs mijn blog is geblokt. Al eerder klachten over gehad van mensen die in China waren. Maar waarom? Voor zover ik weet hebben we het nooit over China gehad.
  Misschien wilden ze ons voor zijn?

 2. 14

  Tsjah, dat is nou eenmaal soevereiniteit. Enige wat je kan doen is geen diplomatieke betrekkingen of handel met china voeren, maar daar zijn ze nou net een even te grote speler voor. Dus gewoon oogkleppen op en doorgaan en hopen dat het ooit nog eens goedkomt.

 3. 16

  #12
  Chinaman is a hoax :)))

  Maar even serieus: het is natuurlijk wel shit dat al die sites niet te zien zijn in China. Om niet te zeggen: kijk eens wat er dan wel te zien is. Dan ga je nog meer over je nek. Of niet dan?

  Aan de andere kant: welke chinees leest nou Nederlands?

 4. 17

  Aan de andere kant: welke chinees leest nou Nederlands?

  Chinaman???

  Volgens mij heb ik Chinaman al een tijdje niet meer gezien hier. Toch weggestopt achter de Muur? Of zit ik er naast?

 5. 20

  Wie weet, Biepbiep, ik kan ook bevestigen dat het eerder niet geblokkeerd was. Zelfs in Tibet heb ik Sargasso gelezen, terwijl daar toch de zwaarste restricties van kracht zijn.

 6. 21

  @Allen
  Ben er wel, alleen zuigt Internet hier nog steeds flink vanwege de aardbeving bij Taiwan op tweede kerstdag…

  Met Sargasso, Geenstijl, Geencommentaar, Hiram, en alle andere heb ik eigenlijk nooit moeite om te openen. Alle “gratis” engelse weblogs helaas wel, dus geen blieb.wordpress.com, blaat.blogspot.com, etc, etc.
  Verder doet eigenlijk enkel wikipedia, alle falun dinges en dergelijke het niet. Zelfs de site over de grote vuurmuur is (nog) prima te benaderen.

  Vreest niet, Chinaman komt snel weer met stukjes!

 7. 25

  Hoezo “de smerige bezigheden van China”?

  China is juist hartstikke goed bezig! De Chinezen vormen een zesde van de wereldbevolking. De wereld heeft er helemaal geen belang bij als al die mensen worden opgeruid.