De grenzen van Europa

Terwijl de stroom Libische bootvluchtelingen net wat begon op te drogen, slaagde een verslaggever van het Italiaanse weekblad l’Espresso er eind augustus in het opvang- en detentiecentrum op het eilandje Lampedusa heimelijk binnen te komen. Ondanks eerder toegezegde maatregelen van de Italiaanse overheid blijken de immigranten nog altijd onder erbarmelijke omstandigheden te verblijven op de drempel van Europa. De agenda van Berlusconi is immers gevuld met belangrijker zaken.

Het was niet de eerste keer dat de pers voet kon zetten in het omstreden centrum, hoewel de toegang voor hen streng verboden is.  Al in 2005 beschreven twee journalisten, die wisten binnen te komen in het kielzog van een delegatie van het Europees Parlement, de mensonterende situatie van nabij. Een jaar later liet een medewerker van l’Espresso zich vermomd als vluchteling in het kamp opsluiten en slaagde er zo opnieuw in ernstige humanitaire misstanden aan de kaak te stellen. Sindsdien is een aantal zaken verbeterd. Zo kunnen de vluchtelingen tegenwoordig worden bezocht door vertegenwoordigers van VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR. In het artikel in l’Espresso van afgelopen weekend komen echter diverse nieuwe misstanden aan het licht.

Op de verschillende opvanglocaties van Lampedusa, dat ongeveer half zo groot is als Schiermonnikoog, bleken eind augustus zo’n 225 minderjarigen te zijn ingesloten, onder wie een aanzienlijk aantal kinderen jonger dan 13 jaar en zelfs baby’s en peuters, vaak zonder ouders. Een paar jaar geleden werden minderjarige vluchtelingen nog binnen enkele uren overgebracht naar andere centra, maar momenteel verblijven zij, soms zelfs wekenlang, tussen de vele honderden andere tijdelijke bewoners van het complex.

Op heimelijk gemaakte videobeelden is te zien dat de vluchtelingen dicht op elkaar slapen op matrassen van schuimrubber in donkere, nauwelijks afgewerkte ruimtes. De brandende Mediterraanse zon maakt zowel de binnen- als buitenruimtes overdag tot een oven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de spanningen in het kamp snel oplopen. In de afgelopen maanden waren er talloze kleine en grotere opstanden in en rond de opvang. Afgelopen donderdag nog wist een honderdtal Tunesische immigranten het centrum te ontvluchten om een paar kilometer verderop te protesteren tegen de omstandigheden van hun verblijf. Een oplossing lijkt intussen verder weg dan ooit.

In het immigrantenvraagstuk wordt de Italiaanse regering van meerdere kanten onder druk gezet. Enerzijds is er de binnenlandse politieke situatie. De separatistische coalitiepartij Lega Nord heeft haar belangrijke bijdrage aan de laatste verkiezingsoverwinning van Berlusconi’s Popolo della Libertà weten te verzilveren door een hard immigratiebeleid te eisen. Tegelijkertijd worden de communautaire buitengrenzen onder druk van (Noord-) Europese landen, bevreesd voor een toestroom van Afrikaanse vluchtelingen, verder afgesloten. De heilloze weg van gedwongen, grootschalige repatriëring, in 2004 in het geheim met Kadhafi overeengekomen, werd na een berisping door de UNHCR al snel gestaakt. En de stroom vluchtelingen die de kusten van Lampedusa bereikt houdt nog steeds onverminderd aan.

Wat in deze situatie in ieder geval niet helpt zijn populistische oplossingen. In maart, toen tienduizenden Tunesische vluchtelingen Lampedusa overstroomden, bracht Berlusconi een bezoek aan het eiland en beloofde de bewoners dat zij binnen 60 uur ‘vrij zouden zijn van immigranten’. Die deadline is bij lange na niet gehaald en de kans dat het alsnog gebeurt is buitengewoon klein. De prioriteiten zijn namelijk verlegd. De economische crisis, de persoonlijke vervolging om de vermeende seksuele contacten met de destijds minderjarige nachtclubdanseres Ruby en de onverklaarbare sommen geld die de premier betaalde aan een Zuid-Italiaanse zakenman trekken de aandacht weg van het eiland. Terwijl Berlusconi geen kans onbenut laat om zijn eigen hachje te redden, spelen zich aan de grens van zijn land, op de drempel van de Europese Unie, nog altijd mensonterende toestanden af. Vooralsnog lijkt Europa dat helaas te accepteren.

Reacties (13)

#1 gbh

die mensonterende omstandigheden komen mede door druk op italie van de rest van europa, italie had vluchtelingen een tijdelijke pas gegeven waarmee ze dus ook de rest van europa konden intrekken en toen gooide bijvoorbeeld frankrijk de grens nog net niet dicht

berlusconi is een grote boef maar je kan hem niet alles in de schoenen schuiven

 • Volgende discussie
#2 Anton

Hoezo vluchtelingen? De democratie en vrijheid staan op het punt om in het Midden-Oosten vaste grond onder de voeten te krijgen en deze jonge, in de kracht van hun leven verkerende mannen, kiezen voor een laffe trip naar de welvaartshangmatten van Europa in plaats van hun eigen land op te bouwen. Laten we het daar eens over hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 salvatore

[email protected] Dan heb je het wel heel fout begrepen.Juist omdat, ” in het midden oosten” (?waar ligt dat?) De democratie ,en vrijheid, vaste grond zouden ” krijgen`’
Is het dan toch meer dan tijd, ze naar Europa komen;Ons ook te leren hoe we, onze vrijheid en democratische ontwikkelingen ?
(die nooit stoppen) Zelf eens in de hand nemen;en verantwoordelijk voor worden;HOE dat ook in onze samenleving te verwezenlijken. Juist vanwege hen,vooruitgang in deze; Wij nog achteraan hollen…En wel alles voor zoete koek slikken;aan misstanden.

Minimaal, net zon hotel suite als voor kahn en hoogleraren bullshit;
zou deze expats ;potentiele,studenten, vakliedenen, kinders; dan ook toe komen.
Plus, ons goed doen ,inzake kennis economie;,plus, arbeidskrachten in de zorg;onderwijs, creches ,etc..

En nog weten, wat de,tot dusver,- zwaar bevochten vrijheid -betekend.
Waar overigens;het merendeel van de lapadusa gangers nu juist voor vlucht;
Evenals voor de droogte.( coruptie,machtsmisbruik, geweld, privatisering, gebrek aan basis voorzieningen etc etc etc;)En weten ze helaas niet;DAT, bij ons,voor hen,nauwelijks beter is; includo voorgaande opssomming,en mensonwaardige barbarse behandeling/omgang.

Maar als jij het beter weet ; Staat het je vrij in 1 van de hoogaangeschreven universiteiten van ” het midden oosten” te gaan studeren; Of daar je inzichten; over hen vrijheid en democratie.te educeren. Wie weet zoeken ze nog;wat politietrainers uit holland; hen straten,en leven, veilig te maken.; En hen grond weer vruchtbaar;
En, vooral, de regen rijkelijk,en overvloedig, te laten stromen;Net als bij ons.
Daar kikkeren ze vast van op.

Evenals van je bemoedigende hoopvolle woorden;Wat doen onze kinderen en jeugd eigenlijk;in hen kracht van hen leven? Volgens mij stukken minder; als degene..je over rept…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 salvatore

Ps; Ik heb ook zon vermoeden; dat die kinderen,(kleine kinderen) Zonder Ouders;Die aldus het artikel in lampadusa zitten.

Daarvan ,Of hen ouders, in libie ,somalie, tunesia, afghanistan ,irak en cetera
Bouwen aan, hen leven en toekomst,en die van allen kinderen;En het veiliger vonden..
Hen kinderen uit die ellende te halen; En of; deze zijn, al dood,… en de ouderloze kinderen; bij ons niet welkom? Wat een barbaren, we zijn.

Tijd voor forse , common sense, hartelijke lievedevolle gemotiveerde invloeden van buitenaf;Is het enige, ons egoistisch korte termijn destructie;van holland en europa nog kan redden,van, onze ondergang en oorlogen we zelf creeren;en anderen mee opzadelen.

Zelf geloof ik meer in een oude wijze uitspraak van An aboriginal woman;

” als je gekomen bent om mij/ons te helpen, verspil je jouw en mijn tijd.
Als je gekomen bent; omdat jouw/jullie lot , met dat van ons verbonden is.
laten we dan samenwerken” (vrij vertaald)

En ik meen zeker te weten..dit laatse op allen fronten het geval is../aan de orde.
laten we daar eens naar handelen;
” want “OVER” hebben” ……Heeft zijn beste tijd gehad.
In the new word order.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 DSV

Voor elke aangespoelde Noord-Afrikaan er tien terugsturen.
Zijn die mensonterende toestanden meteen opgelost.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Anton

@3 Warrig geneuzel. De bulk zit daar vanwege economische motieven. Degene die echt voor hun hachje moeten vrezen zijn de loopjongens/uitvoerders van het Gadaffi regime. Beide categorieën hebben niets in Europa te zoeken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 gbh

@6, de enigste reden dat jij hier zit is omdat jij het voorrecht had uit de juiste kut te kruipen, daar heb jij helemaal niets voor hoeven doen en jij hebt helemaal niets gedaan waar jij dat mee verdient mongool

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Cracken

De brandende zon is een probleem?
Komen de meeste vluchtelingen aldaar niet uit landen waar de zon even hard, zo niet harder, brandt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Kroshka

Weer een hoop Remy’s hier die denken dat dit landje de hele wereld bestrijkt en vooral veel beter zijn dan de rest en bovenal weten waar ze over praten…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 NoName

Kleine Blauwe Knikker….

Er valt nog een hoop te leren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Anton

@6 Sterke argumentatie. En zo relevante om de gebeurtenissen te duiden. Is altijd prettig om zo’n helder, links intellect aan het werk te zien.

Voorlopig heeft het mijn voorkeur om Europa tot het gebied van de ‘juiste kutten’ te houden. En daarvoor moeten parasieten en gajes moeten worden geweerd en in voorkomende gevallen verwijderd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Theefeest

Er was een kerk die de vluchtelingen deed helpen, maar uit dankbaarheid hebben de vluchtelingen die in de fik gestoken.

Grappig, iedere vluchteling denkt werkelijk dat wij op ze zitten te wachten.
Dat we blij zijn, dat ze fort europa zijn binnengekomen.

Over de onsmakelijke onfastoenlijke opmerking van gbh, nee maar wij hebben wel er keihard voor gewerkt en wij geloven niet in een achterhaald geloofssysteem wat progressie tegenhoudt.
Het kwam ons niet aanwaaien, ook nu niet, we moeten er keihard voor werken. Maar hun denken dat deze kufars hun maar moeten dienen.
Oeps wat zegt deze gemene boze witte man nu allemaal ?
JIj bent een socialist, dat ruik ik vanaf hier, jij denkt dat hun recht hebben vanwege ons verleden. Ik zal je een geheim vertellen gbh, dat het in afrika een vuil teringzooitje is dat hebben ze helemaal aan zichzelf te danken.
Ze vinden zwaaien met kapmessen, groeps verkrachtingen voodoo en islam machtig intressant, dan mogen ze daar ook de bittere vruchten van vreten.
En ons niet lastig vallen ermee.
Nu lees eens een goed boek en onderwijs jezelf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Mr.vvd en gl himself

Laten we europa weer teruggeven aan de europeanen. En dat is dan heel vervelend voor alle gelukszoekers, maar veel beter voor onze europesche samenlevingen. Meer mono cultureel ipv multi culti waanzin zorgt voor meer verdraagzaamheid en veiligheid en voor minder verspilling van ons geld. We moeten streven naar een kleiner europa met veel minder inwoners bedoel ik dan. Zeg max 300 miljoen waarvan 2% niet europees. Dat is pas lef hebben, zeggen dat we op deze planeet een dagelijks overschot hebben van 250.000 mensen en dat dat gelukzoeken in de hand werkt.

 • Vorige discussie