De GemüseSchlacht

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Na een lange radiostilte dook onze oud-correspondent Ecuador op in Berlijn. Vanaf heden zal Don Ruben zo nu en dan bijdragen sturen vanuit de Duitse hoofdstad. Eerder was oud-blogger Caprio al even correspondent in Berlijn, hieronder volgt de eerste Berlijnse bijdrage van Don Ruben:

Afgelopen weekend vond eindelijk weer de ‘GemüseSchlacht’ plaats in Berlijn. Het handelt zich hier om een oude volkstraditie die terug gaat tot 2001. Dat was, twaalf jaar na de val van de muur, het tijdstip dat de stadgedeeltes Kruezberg (West-Berlijn, en bekend om zijn heftige kraker scene en andere linkse rebellen, en checkpoint charlie) en Friedrichshain (Oost-Berlijn, waar alle alternatieven en creatieven naar toe vluchtten toen Kruezberg te duur werd) besloten om samen te gaan. De Kruezberger waren het daar niet mee eens maar wisten reeds dat het politiek zo besloten was. Als ludiek protest hadden ze daarom de lui aan de andere kant van de Spree uitgedaagd voor een `GemüseSchlacht`. Wegens groot succes is het nog een aantaal malen herhaald maar in 2005 viel het doek.

Gelukkig werd het dit jaar weer opgepikt en was uw lang en vergeten correspondent op de plek des spektakels. Hier een beschrijving van de bizzare show:

Om 11.30 `s ochtends verzamelen zich de bendes aan beide kanten van de Oberbaumbrücke, de brug over de Spree die Friedrichshain en Kruezberg verbindt.


Om 12 uur geeft de politie het startsein en rennen beide groepen naar het midden van de brug. Daar begint het slachtveld. Iedereen heeft rot fruit en groente meegenomen en begint dat naar de tegenstander te gooien. Ook water- en meelbommen zijn toegestaan en zeer populair.


Iedereen is zo smerig als een varken en probeert de tegenpartij naar de andere helft van de oever te duwen waarbij meppen met schuimplastic knuppels ook toegestaan is.

De deelnemers zijn prachtig uitgedost met helmen, overals, regenkleding, schilden, duikbrillen en ander fraais en binnen de korste keren is het een ongelovelijke teringbende. Je kunt nauwelijks nog lopen, alleen een beetje glijen en ondertussen blijven ze smijten met de rotzooi die ze van de andere kant ontvangen. En dat gaat twee uur door, totdat een van de partijen terug naar het eigen stadsdeel is gedwongen. Compleet bezopen maar erg grappig. Het lijkt op de gevechten van Asterix en Obelix, om je dood te lachen.


Dit keer had Friedrichshain gewonnen, volgend jaar wil Kruezberg revanche.

Meer info in de Berliner Morgenpost en YouTube flimpjes onder Gemüse Schlacht:
http://www.youtube.com/watch?v=12JGskj3poA
http://www.youtube.com/watch?v=6sUd6nNE4cI

Reacties (9)

#1 mark

He, Don Ruben weer terug, primadeluuks.

Ik las net iets over het groentegevecht. Was al benieuwd hoe het er uit zag.

Mag ik voor de volgende reportage(s) een aanvraag/suggestie doen? Misschien kan Don Ruben eens poolshoogte gaan nemen bij de verschillende café’s in Kreuzberg die blijkbaar collectief het rookverbod aan hun anarchistische laarzen lappen.

 • Volgende discussie
#2 Kittekat

Wat een vieze bende.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Gezellig

Grappig. Mijn ouders hebben in de jaren zeventig nabij Kreuzberg (ps spel ff om, het is Kreuzberg) gewoond, ben benieuwd of het toen al bestond.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Gezellig

oeps, zie nu sinds 2001 staan. foutje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Steeph

Doet me denken aan het sinasappelgevecht op Lowlands, een jaar of 12 geleden. Wat een zooi gaf dat zeg :-)))

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Gezellig

Of die tomatengevechten, in Spanje dacht ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Basszje

Gevechten met rommel en eten zijn altijd leuk :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 don ruben

@mark
Het rookverbod wordt overal aan de laars gelapt en donderdag heeft een kroegbazin haar proces tegen de staat Berlijn gewonnen en mag er weer in kleine kroegen gerookt worden. Het wordt als een Pyrus overwinning beschouwd daar ze nu een veel strenger beleid willen invoeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 larie

U terug, mui bueno, hopelijk vaker.

De commercie speelt al in op “onze” alternatieve eetgewoontes.

http://www.worldwidefred.com/zing.htm

 • Vorige discussie