1. 1

  @PVV; Heel machtsgeil; zelfs – opeens – bereid om het grootste deel van hun vreemdelingenhatende ambities opzij te zetten als ze maar mogen meeregeren.

  @CDA; Ongrondwettelijk ? Mwah – het is tenminste iets. En niet heel erg oncontroleerbaar en fascistisch, toch ?

 2. 2

  Dus als autotochtone jongere mag ik nog steeds alles met een hoofddoek voor hoer uitmaken? Da’s lekker. Dit voorstel gaat al bij het eerste artikel van de grondwet de mist in.

  Het lijkt me beter wanneer het CDA voorlopig even helemaal niks meer wil. Ze hebben dit millennium al vier brekebeentjes van daadkrachtloze kabinetten voortgebracht. Dus nu dan niet opeens van die stoere praat gaan uitslaan.

 3. 4

  KJ: misschien zie ik je ironie-teken over het hoofd… maar een allochtone crimineel anders behandelen dan een autochtone lijkt me inderdaad ongrondwettelijk.

  Gewoon alle klierende etters in een strafkamp stoppen dus.

  Vast geen toeval dat het CDA direct de allochtonen wil gaan aanpakken, moet toch haast wel een flirt naar Wilders zijn. En dat terwijl Wilders inderdaad al zijn moslimhaat opzij heeft gezet in ruil voor regeringsdeelname, zo lijkt het. Misschien zijn er al coalitiebesprekingen geweest?

 4. 6

  Maar huwelijksmigratie, waarbij vrouwen uit Marokko naar Nederland komen, moet beperkt worden

  Nederland heeft al de strengste immigratieregelingen van Europa. Lekker populistisch weer om je te richten op maar een paar honderd importbruiden uit Marokko.

  Autochtone mannen die vrouwen halen uit derde wereldlanden is een veel groter probleem. Uiteraard heeft het CDA daar niet over want dan heeft ze een probleem met haar toekomstige regeringspartner PVV, want die mannen halen nogal wat vrouwen uit het buitenland hierheen.

 5. 7

  @6: Die fixatie ook op Marokko. In 2008 immigreerden er in totaal 2117 (waarvan nog geen 300 <20-jarigen, dus het importbruidaantal kan moeilijk groter zijn geweest) mensen uit Marokko, terwijl er 2065 naartoe emigreerden. Het jaar ervoor was het migratiesaldo zelfs negatief.

 6. 8

  @7 Bij de immigratie zitten nogal wat terugkeerders. Marokkanen in Nederland die naar Marokko emigreerden en weer terugkomen. Preciese cijfers heb ik daar er echter niet van.

 7. 10

  Opmerkelijker dan de AOW vind ik in het intervieuw met Wilders in de Telegraaf het volgende:

  Op andere PVV-punten zoals de ’massa-immigratie’ en ’islamisering’ wil Wilders in een formatie wel concessies doen. „Ik snap dat we niet helemaal onze zin kunnen krijgen.

  En de Islam is het grote kwaad? Ik heb Wilders ook horen zeggen dat hij met het stopzetten van de ‘massa-immigratie uit moslimlanden’, de AOW op 65 houden wil financieren.

 8. 11

  [sarcasme]
  @CDA: oh, gelukkig. Als roomblanke autochtoon kan ik dus gewoon nog rellen, beroven en mensen in elkaar meppen zonder in een strafkamp te verdwijnen. Fjew!
  [/sarcasme]

 9. 14

  Die stuip van het CDA geeft precies aan dat die hele partij één grote fail is. Eerst in alle kabinetten regeren, behalve Paars 1 en 2 en als zodanig van alle politieke partijen toch wel diegene die je dan gerust verantwoordelijk mag stellen voor de slappe aanpak van vervelend tuig. En dan nu opeens (omdat er verkiezingen aankomen) zeggen dat we bontkraagjes moeten straffen? Het scheelt weinig met de VVD overigens, die al sinds de jaren ’70 over meer blauw op straat loopt te jammeren en ze vervolgens als struikrovers inzet met goedkeuren van CDA.

  Is er dan niemand die ziet dat het ongenoegen waar Wilders en z’n aanhang mee zitten grotendeels veroorzaakt is door de enige mogelijke coalitiegenoten van Greet?

  En ja, ik weet het, de PvdA als derde partij die regelmatig het pluche warm kwam houden is natuurlijk net zo slap bezig geweest, maar het gaat mij even over de hoofdverdachten.

 10. 15

  Het CDA wil dat allochtone jongeren die strafbare feiten begaan, bijvoorbeeld vrouwen uitmaken voor hoer en ze openlijk bedreigen, harder worden aangepakt.

  Is het eigenlijk wel strafbaar om “hoer” naar iemand te roepen?

 11. 17

  @Migchiell; het ging me niet om de wetgeving zoals die hier werd voorgesteld door e.o.a. CDA-hoofd (want die is inderdaad idioot), maar meer om de erbij gehangen suggestie dat e.e.a. ongrondwettelijk is. Dat is niet zo. Is het namelijk strafbaar om ‘hoer’ naar iemand te roepen ? Ja, dat is het wel degelijk. En ik vraag me af of je zo onwetend bent, of dat je je expres zo voordoet.

 12. 18

  @KJ: ik weet oprecht niet of het roepen van “hoer” strafbaar is, dat je een agent niet mag uitschelden weet ik, maar of dat dan voor burgers ook geldt?

  Maar dat heeft toch helemaal niks te maken met het al dan niet grondwettelijk zijn van dit voorstel van het CDA?

  Volgens mij staat in de grondwet dat je mensen in gelijke gevallen gelijk dient te behandelen. De ene hoer-roeper anders behandelen dan de andere hoer-roeper, op grond van zijn afkomst of geloof, dat lijkt mij ongrondwettelijk.

 13. 20

  @18: Elke opzettelijke belediging die niet het karakter van smaad of smaadschrift draagt, hetzij in het openbaar mondeling of bij geschrift of afbeelding, hetzij iemand, in zijn tegenwoordigheid mondeling of door feitelijkheden, hetzij door een toegezonden of aangeboden geschrift of afbeelding, aangedaan, wordt, als eenvoudige belediging , gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie.

  Artikel 266 WvSr

  Blijft mi ongrondwettelijk om allochtonen voor hetzelfde vergrijp anders te straffen dan autochtonen.

 14. 21

  Heeft iemand de CDA-notitie ook echt gelezen?

  Ik citeer van pagina 43: “Jongeren die overlast veroorzaken – zowel allochtoon als autochtoon – krijgen een dienstplicht opgelegd die zij na schooltijd moeten uitvoeren.”

  Zorgelijk dat ongenuanceerde berichtgeving in de media op websites als deze blind wordt overgenomen…

 15. 23

  PVV meeregeren?

  Ze maken een paradepaardje van hun meest voor de hand liggende coalitiepartners taboe. Alleen de SP is het met dit punt eens.

  Ik vind het meer een slimme zet van Wilders, zo kan hij zeggen dat hij wil regeren terwijl dat in dit scenario totaal ondenkbaar is.

 16. 24

  migchiell; Volgens mij heb jij gemist dat het stuk over ‘allochtoonse jongeren’ de intentie van de wet was, en dat het – gewoon grondwettelijk, voor iedereen geldend – geformuleerde gedeelte het wetsvoorstel was. Zie ook #21.

 17. 25

  @21

  Tja wat is overlast? Op straat hangen en daarvoor meteen een maand op strafkamp lijkt me wat onzinnig. Maar wel weer iets typisch cda’s.
  Lubbers had destijds ook zal zijn voorstel van heropvoedingskampen (voorstel 1993).
  Daarop zijn inmiddels genoeg variaties.

  Blijft verder onzinnig.

 18. 26

  Wel interessant die strafkampen. De eerste keer dat je erin terecht kom, kun je het betere criminele werk leren van de veteranen. Volgende keren kun je fijn aan een netwerk bouwen met straatcriminelen van andere plaatsen. Tegen de tijd dat je 18 bent, is je opleiding tot topcrimineel al afgerond.

 19. 27

  @22 Anton Hering

  Uit het dagboek van Karen Geurtsen, HP/De Tijd ondercover bij de PVV-fractie, dinsdag 15 september 2009:

  (…)Na een tijdje komt De Roon terug uit de Ridderzaal, samen met zijn Costa Ricaanse vrouw. Interessant dat veel PVV’ers, zowel Kamerleden als medewerkers, een uit het buitenland afkomstige partner hebben. Die van Wilders is Hongaarse en kamerlid Teun van Dijck, een jeugdvriend van Wilders, heeft een voormalige Miss Curacao aan de haak geslagen, hoor ik in de wandelgangen.

 20. 29

  @21 Correctie
  Heeft iemand de CDA-notitie ook echt gelezen?

  Ik citeer van pagina 43: “Jongeren die overlast veroorzaken – zowel allochtoon als autochtoon – krijgen een dienstplicht opgelegd die zij na schooltijd moeten uitvoeren.”

  Zorgelijk dat ongenuanceerde berichtgeving in de media op websites als deze blind wordt overgenomen…

  Op zich heb je gelijk, maar in de context niet.
  Het hele stuk van het CDA gaat over allochtonen. Het stukje criminatiteit gaat ook over allochtonen. Dan komt het woordje autochtoon erbij mij toch wel sterk over als proberen om nog enigszins fatsoenlijk te blijven.

  Hier de link (word) naar het CDA-stuk.

 21. 30

  @28: Een alternatief waarvoor precies KJ? Als ik me niet vergis vormen deze strafkampen juist een alternatief. Ik denk dat dat alternatief geen verbetering is en wel (onder andere) om de reden die ik aangeef.