De afhaalchinees

Op Sargasso geven wij ruimte aan gastloggers. Vandaag kunt u een bijdrage lezen van Chinaman die woon en werkzaam is in de snelst groeiende grootmacht op aarde.

Alles is geld en geld is alles in China. Breng je producten naar waar de klant ze nodig heeft, geef ze service. Dat kennen we natuurlijk in Nederland met het obligate bloemenstalletje naast de begraafplaats, maar in China pakken ze dat toch weer wat grootster aan. Neem bijvoorbeeld Shamian Island [/url] in Guangzhou.

Toegewezen aan de Europese handelaren in de 19de eeuw, ademt het eilandje een heerlijke rust uit in het normaal gesproken zeer drukke Guangzhou. Rijk aan parkjes en met veel groen tussen de veelal oude koloniale gebouwen kan men heerlijk een uurtje slenteren en vergeten dat men in het midden van een stad met 16 miljoen mensen staat. China kent weinig openbare en gratis parken, maar dit eilandje komt er dicht bij in de buurt. Aan de westkant van het eilandje valt de argeloze wandelaar misschien spontaan iets op. Opeens lijken alle winkels kinderwagens te verkopen. Vreemd? Ja, in China worden wel veel kinderwagens gemaakt, maar niet gebruikt. Moeders (en ja, zo af een toe een vader) slepen kleine kinderen nog steeds het liefst op de rug mee. Iets verderop staan allerlei militairen bij een zware wegversperring. Wat is hier aan de hand?

Het antwoord op deze vraag is te vinden in de twee grootste gebouwen van het eiland. Een is het White Swan Hotel en het andere (achter de versperringen) het Amerikaanse consulaat. In combinatie met het belangrijke vliegveld Hong Kong, met veel vluchten naar de VS naast de deur, vooral the-place-to-be voor al uw lieve Chinese meisjes. Jawel, de door de 1-kind politiek “overtollig” geworden meisjes worden hier met drommen door westerlingen opgehaald. Letterlijk dagelijks kun je de in groepen rondtrekkende stelletjes tegenkomen. Enigszins verlept, maar allemaal met het door enthousiasme en spanning getekende gezicht zo kenmerkend voor kinderen die naar een kinderfeestje gaan. Daar maak je natuurlijk gebruik van!

Business as usual.

shamianisland.jpg

 1. 1

  Goed stuk. Altijd waardevol om anecdotische verhalen te uit China te lezen, waar veel artikelen in algemeenheid verzanden.

  En als dit allemaal legaal gebeurt en goed geregistreerd, krijg ik het niet voor elkaar om hier de morele bezwaren van in te zien. Kan iemand me overtuigen dat hier geen sprake is van win-win?

 2. 4

  @Mike:
  China kent een lange geschiedenis van mensen gebruiken en verbruiken.

  Wat was dat Chinese spreekwoord ook alweer… als je machtig wil worden, grow people. De reden waarom er zo verschrikkelijk veel Chinezen zijn is omdat de Chinese keizers hoge bevolkingsgroei stimuleerden teneinde omringende volkeren numeriek te overrompelen*.

  *Tenminste, dat zegt David Landes.

 3. 5

  Leuk stukje Chinaman. Kritische noot op China had ik niet zo gauw verwacht.

  Het is natuurlijk maar een erg klein deel van de meisjes dat zo verdwijnt. Op 1.3 milj. mensen en een geboortecijfer van 1,325% en een gender bias van 117:100 (m/f) dan hebben we 7.9 milj meisjes per jaar en 9.2 milj jongetjes.

  Het gekke is dus dat er geen overtollige meisjes zijn. Sterker als China zo door gaat ontstaat er een heel ander [raciaal] probleem: al die overtollige kerels willen echte chinese vrouwen bevruchten omdat dat nu eenmaal van nature zo werkt.

  Effecten? Even fantaseren: Het zou me niet verbazen als er over een tijdje een politiek komt waar vrouwen meerdere mannen mogen hebben en waar er een verschuiving gaat ontstaan naar een matriarchale samenleving. Doodgewoon omdat vrouwen zo zeldzaam worden dat ze daardoor belangrijker worden.

 4. 6

  Ik was er deze zomer (geen kindje meegenomen). Ik vond Shamian een prachtige plek, en opvallend was inderdaad het enorme aantal Westerse stelletjes, in de dertig en Amerikaans. En duidelijk geen rondreizende toeristen. Verder mooie koloniale bouw, veel laundry services en de winkel YOUMEBABY.
  Maar waarom zo afwijzend tov adoptie in China? Er wordt hier net gedaan alsof het om kinderprostitutie gaat. De potentiele adoptie-ouders moeten vaak drie maanden (!) in China blijven voordat een kind mee mag naar de USA. Zoals Ramses al zegt, zolang het legaal gebeurt is er weinig aan de hand. Je kan de Chinezen een hoop verwijten, maar aan knoertharde kinderhandel doen ze over het algemeen niet.
  Over kinderen gesproken Chinaman, verklaar dit eens: waarom lopen al die koters in China in een broekje met een poep- en piesflap? Hebben ze geen luiers in China?

 5. 8

  @HansR

  Het probleem met een maatschappij waar vrouwen meerdere mannen kunnen hebben is dat deze niet zo veel nakomelingen genereren. Het systeem van een man plus een vrouw is relatief zeldzaam. De meeste maatschappijen kennen een man met meerdere vrouwen, vroeger ook in China. Goed voor de vermenigvuldiging van de soort en dus voor de overlevingskansen in de Darwinistische strijd!

  De scheve genderbias en het ontbreken van vrouwen heeft vaak te maken met het hepatithis-B virus zie o.a het onderzoek van Emily Oster(http://en.wikipedia.org/wiki/Emily_Oster). Dat raciale probleem dat je noemt bestaat overigens nu ook al. Veel Chinese mannen halen hun vrouw uit andere Oost-Aziatische landen, zoals Vietnam en de Filippijnen.

  En dank zij de catastrofale 1-kindpolitiek is China het eerste ontwikkelingsland dat binnenkort een ernstig vergrijzingsprobleem gaat krijgen.

 6. 9

  @Thijs
  De effecten waren ook maar een fantasie hoor en de oorzaken van de extreme gender bias staan ook in de link die ik geef (en die trouwens van chinaman komt). Laten we ons maar even niet gaan verdiepen in de evolutionaire effecten van een permanente en vergrotende gender bias.

  Waar het me eigenlijk om ging was het feit dat er een tekort aan meisjes is en geen overschot en dat de adoptiepolitiek van de vele meisjes dus een kromme reden moet hebben. Meestal worden ze afgestaan omdat de ouders gewoon geen meisjes willen hebben. Net zoals babymoord op meisjes in China nog behoorlijk veel voor schijnt te komen (kan daar helaas geen goede link van vinden, misschien later nog).

  Het gaat dus niet om overschot maar om cultureel ongewenste meisjes. Dat is iets anders dan oorspronkelijk gesteld.

 7. 10

  @HansR

  Dat je effecten maar fantasie waren begrijp ik best, maar zo zijn de meeste wetenschappelijke ontwikkelingen begonnen!

  Ik vind de (biologische) verklaringen van maatschappelijke/evolutionaire verschijnselen extreem interessant. Waarom hebben vrouwen (en homo’s) is de meeste niet-Westerse culturen zo’n lage status? Juist omdat ze niet zo veel bijdragen aan de vermeeerdering van de soort!

  Een man kan per dag tientallen (honderden) nakomelingen verwekken, bij meerdere vrouwen dan wel. Een vrouw kan amper een nakomeling verwekken per jaar! Daarom hebben mannen zo veel meer status dan vrouwen, hoewel vrouwen voor veel minder problemen zorgen.

 8. 11

  @Thijs
  Een man kan per dag tientallen (honderden) nakomelingen verwekken…

  Potent kereltje :)

  Voor wat betreft de mannelijke dominantie ligt het wellicht heel erg primair. Kijk eens naar Chimps of Gorilla’s. Veel herkenbaars.

  En de problematiek van vrouwen en maatschappelijke status wil ik hier eigenlijk verder niet op ingaan. Hoewel relevant is dat zo complex en cultuurbepaald, dat ik dat niet in een paar woorden op dit tijdstip nog coherent op kan schrijven. Als ik dat al zou kunnen.

 9. 12

  Stop je die ”handel” in Guangzhou dan leidt die One-child-policy vast weer tot allerlei uitwassen als omkoping, gedwongen sterilisatie of abortussen in de 8e maand enz.enz. toch? Pff,..diplomatieke druk? In ieder geval betere internationale afspraken. En alleen als vast staat dat sprake is van wezen maar dáár zullen zakkenvullende snoodaards in Afrika, Zuid- Amerika of Azië óók wel weer iets op vinden.
  Alle begrip voor stelletjes die om wat voor reden dan ook kinderloos zijn in het Westen in dit geval de VS hoor. Maar van dat gezeul en gedoe met kinderen krijg ik altijd een nare smaak in de bek….en die Madonna,….in een andere draad,…bedoel,…doet ”de boel” het dan niet meer of zo?…

  Maarreh,.. e.e.a. belet je toch niet dat je in China nog gewoon afhaalchinees kan blijven eten zeker Chinaman?