Da’s leuk wakker worden….

americanelections_06_kl.jpg… alhoewel niet voor Bush. De Democraten hebben het Huis van Afgevaardigden overgenomen, met 227-193 meerderheid. Dat is voor het eerst sinds 1994.

De senaat hangt nog. Een Republikeinse senator heeft zijn zetel prijs moeten geven aan een democraat, maar twee staten (Montana en Virginia) zijn nog onbeslist – al lijkt het erop dat de democraten daar een nipte meerderheid hebben. Verschillende democraten hebben een gouverneurszetel veroverd op de Grand Old Party: de democraten hebben daarmee de meerderheid van de gouverneursposten.

De democrate Nancy Pelosi, een van de belangrijkste americanflag.jpgdemocratische strategen wordt speaker (de eerste vrouw die die positie bekleedt) en krijgt daarmee een belangrijke positie: ze kan zaken agenderen en de machtige voorzitters voor de verschillende commissies aanstellen. Overigens is ook de tweede zwarte gouverneur ooit gekozen (Deval Patrick) en de eerste moslim-afgevaardigde in het House of Representatives (Keith Ellison).

Bush zal niet meer arrogant zijn oude beleid kunnen voeren. In het laatste deel van zijn tweede termijn zal hij de spreekwoordelijke ‘lame duck’ zijn. Hij zal Irak nog eens heel kritisch moeten bezien, het zal afgelopen zijn met zijn belastingverlagingen en het afbreken van sociale programma’s ten behoeve van de defensiebegroting. De kiezer heeft Bush afgestraft.

Maar ik weet alleen niet zeker of ze écht voor de democraten heeft gekozen, of dat het afkeer was van Bush’s schandalen en Irak-oorlog. De democraten zijn in wezen nog steeds redelijk kleurloos. De komende twee jaar gaat het er voor hen om om een aansprekende visie te ontwikkelen, in plaats van vooral aan Bush-bashing te doen.

 1. 4

  Even ter relativering ’t sluitstuk van de onvolprezen en nooit genoeg aangehaalde column van Robert Kaplan: The coming anarchy (Ja, mijn stokpaardje, ik weet het.):

  When the Berlin Wall was falling, in November of 1989, I happened to be in Kosovo, covering a riot between Serbs and Albanians. The future was in Kosovo, I told myself that night, not in Berlin. The same day that Yitzhak Rabin and Yasser Arafat clasped hands on the White House lawn, my Air Afrique plane was approaching Bamako, Mali, revealing corrugated-zinc shacks at the edge of an expanding desert. The real news wasn’t at the White House, I realized. It was right below.

  Verder in het nieuws..

  Zelfmoordaanslag kost 35 Pakistaanse soldaten het leven

 2. 6

  O ja, je hebt gelijk:

  EINDELIJK ZIJN DE NEOCON NAZI’S ZIJN VERSLAGEN!!

  Overigens, dames en heren samenzweringstheorieaanhangers (Ik ruik een scrabbleoverwinning!): Hoe kan dit nou? Hebben de democraten nu ineens meer betaald aan Diebold of zo?

 3. 13

  CNN heeft Tester (dem) in Montana aangewezen als projected (lekker voorzichtig :) ) winnaar, met een paar duizend stemmen verschil en 100% geteld. Blijft nog over Virginia, dat zal nog wel een paar maanden duren, maar het ziet er voorlopig goed uit voor de democraten. Hertellingen duren lang en geven een hoop gedoe, maar de aantallen stemmen die hierdoor veranderen liggen meestal in de tientallen. Ook hier een paar duizend verschil, dus het zit wel snor, dunkt me (met een kleine slag om de arm).