Daar gaan we weer…

… En weer staat mijn twittertijdlijn vol met opmerkingen over Zwarte Piet! En de pepernoten liggen nog niet eens in de winkel.

‘Linkse vrinden’,

Even mijn Uiterst Belangrijke Mening over Zwarte Piet inslikkend: Misschien kunnen we ons beter richten op discriminatie die daadwerkelijk mensen benadeelt, zoals discriminatie bij sollicitaties en etnisch profileren door de politie . Een ‘allochtoon’ heeft in ons land immers 60% minder kans om uitgenodigd te worden op gesprek bij een gelijk CV. En jongens met een kleurtje worden continu aangehouden op straat.

Wat is nou belangrijker?

Laten we eerlijk zijn: als het enige dat Rutte fout deed het negeren van de gevoeligheden over Zwarte Piet zou zijn, dan leefden we in een Walhalla.

Een gedachte. Als ik het komende half jaar nu net zoveel verontwaardigde tweetjes in mijn tijdlijn zou zien over etnisch profileren en discriminatie op de arbeidsmarkt, als het afgelopen half jaar over Zwarte Piet, misschien wordt het dan nog wel eens wat met de bestrijding van discriminatie in Nederland.

Voornemen: voortaan iedere keer als ik een oprisping voel om over Zwarte Piet te spreken: inslikken en een opmerking maken over discriminatie door de politie en/of op de arbeidsmarkt.

Volgt u mij? Mooi, misschien komen we dan ooit nog ergens. Want een nieuwe ronde Zwarte-Piet-discussie gaat naar ik vrees echt geen begrip over en weer opleveren. Eerder het tegendeel.

Bovendien moeten eerst de paaseitjes nog de winkel uit.

Reacties (29)

#1 Reinaert

Daar gaan we weer….., doe dan niet mee!

 • Volgende discussie
#2 Niet JeZus

Wat #1 zegt. Hier laten we het gewoon bij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 ritalynn

Als je over discriminatie schrijft is het woord “negeren” niet echt goed gekozen. Als je de klemtoon verlegt snap je ook waar dat woord vandaan komt. Een neger negeren was ooit gebruikelijk.

Discriminatie jeuk is in NL een mode trend. In NL wordt alleen door de gevestigde orde gediscrimineerd en de burgers die niet verder denken. Eerlijke uitspraken dienen in overweging genomen te worden. Ga je gelijk gillen dat iets discriminatie is dan begrijp je het vaak niet waar het echt om gaat en kun je beter je mond houden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 De Conservatief

Als ik het komende half jaar nu net zoveel verontwaardigde tweetjes in mijn tijdlijn zou zien over etnisch profileren

Wie zou jij eerder fouilleren op de luchthaven? Oma Jansen met de rollator of die bebaarde arabier met een djellaba?

En jongens met een kleurtje worden continu aangehouden op straat.

Tja, hoe zou dát nou weer komen?

discriminatie op de arbeidsmarkt

Maar wat denk je daar aan te gaan doen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Nels van Toor

@3: Lul niet zo dom; “negeren” en “neger” hebben totaal NIETS met elkaar the maken.
“Neger” komt “Negro”, hetgeen “zwart” betekent.(Huis-Tuin-En-Keuken-Latijn voor beginners, Hoofdstuk 1, pagina 2)
“Negeren” komt van het samentrekken van “negatief ageren” (Niet ageren dus..) (Gezond verstand voor Dummies, ergens in de buurt van pagina 13…)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Anna

Het zit eraan te komen, ons leukste kinderfeest moet worden afgeschaft.
Ze hebben het voor mekaar jawel. De tiefus voor ze!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 gronk

@6: good riddance. Nu nog minder rechtspopulisten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

@5: Negeren is niet helemaal juist verklaard, maar de essentie van je reactie klopt (de twee woorden hebben niets met elkaar te maken).

@1: Had jij geen last van plaatsvervangende schaamte toen die journalist, onder het mom van sociale spanningen en (in)stabiliteit, meende nou net deze vraag te moeten stellen op de persconferentie voor de NSS (en van Rutte’s tenenkrommend dunglish in zijn antwoord)?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Raaphorst

@0: En weer staat mijn twittertijdlijn vol met opmerkingen over Zwarte Piet!

Misschien zou je je af kunnen vragen of je de juiste mensen wel volgt op Twitter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Dehnus

@6: Niemand heeft het over afschaffen, er zijn altijd nog middenwegen waar beide groepen over moeten kunnen praten. We zitten toch niet meer in de kleuterschool waar ze altijd de hakken in het zand moeten zetten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Nels van Toor

@8: Oeps! Had ik dat verkeerd onthouden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 pierreduval

Een stelletje Surinamers, opgejut door een Jamaicaanse professor, bewees zichzelf inderdaad geen dienst door een hetze tegen een oud Nederlands kinderfeest op te zetten.
Verder, kijk eens hoe blanke Nederlanders in Frankrijk worden gediscrimineerd, niemand kreeg daar ooit een fatsoenlijke baan.
Waarom niet gewoon onder ogen kan worden gezien dat b.v. in de VS pas de derde generatie immigranten echt geintegreerd is, ik begrijp het niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Micowoco

Zwarte meneer drinkt een blikje icetea op parkeerplaats: een jaar cel. Amerika!
http://www.policestateusa.com/2014/man-arrested-drinking-iced-tea/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Klokwerk

@1/@2 alsof het gaat helpen als ik in mijn eentje de discussie hier ga zitten negeren – deze oproep is voor mensen die er zelf aan meedoen. Daarbij wil ik vooral benadrukken dat ik de discussie over discriminatie op de arbeidsmarkt en door de politie WEL belangrijk vind.

@3 ik ga niet gelijk gillen, de cijfers spreken voor zich, en zelfs taalkundige onzin gaat niet helpen dat te negeren

@3 als mensen die niets op hun kerfstok hebben last hebben van mensen die dat wel hebben, verwacht je dat de overheid ingrijpt, nietwaar? Of geldt dat niet voor allochtonen?

Op de arbeidsmarkt zou je anoniem solliciteren in kunnen voeren, maar ik denk dat stap 1 is dat deze behoorlijk schokkende verschillen eens algemeen bekend en erkend worden.

Etnisch profileren door de politie is makkelijker aan te pakken en bovendien lonend: als dit verdwijnt versterkt het het gezag van de politie bij die groep.

@8 die plaatsvervangende schaamte/ergernis was er bij mij iig wel

@9 als ik alleen maar mensen volg met wie ik het altijd eens ben gebeurt er niks – ik had net zo goed over de kranten kunnen klagen die erover schreven, en dan kan je zeggen: je leest de verkeerde kranten… maar volgens mij waren ze het weer bijna allemaal…

@10 wat zei ik nou…

@12 dat ze in het buitenland dezelfde misstanden hebben betekent niet dat wij ons bij die van ons moeten neerleggen – in Frankrijk en de VS zijn de criminaliteitscijfers hoger, maar dat is ook geen argument voor de politie om op zijn handen te gaan zitten, toch?

@11 we stellen het op prijs als je hier onder één naam reageert

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 pierreduval

@14:
Wat jij een misstand noemt is een normaal, in zin van statistisch normaal, of sociologisch normaal, groepsproces.
Je mag dat best afkeuren, zo keur ik af dat het vandaag een druilerige dag lijkt te gaan worden.
Uiteraard is het zo dat discussies, zoals die nu plaats vinden, onder de noemer racisme, onderdeel zijn van het geaccepteerd raken.
Cultuur is niet iets statisch.
De grote denkfout is volgens mij dat wensdenkers als jij niet willen of kunnen inzien dat er grenzen zijn aan wat een groep aan nieuwkomers kan opnemen.
Worden die grenzen overschreden, dat is volgens mij nu het geval, dat is de assimilatie (wederzijds) onvoldoende, en ontstaan tegenstellingen.
Britse rassenrellen laten zien waar het toe leidt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Klokwerk

Criminaliteit is ook een normaal groepsproces.

De argumenten van mensen die discriminatie willen goedpraten worden er niet beter op, zeg.

Anti-discrminatie is iets heel anders dan misstanden goedpraten overigens. Dat haal je hier graag door elkaar. Maar mensen die niets op hun kerfstok hebben dienen gelijke kansen te hebben. Is dat niet het geval, dan moet je niet raar staan te kijken als de integratie daar stopt en ‘mislukt’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 pierreduval

@16:
Mocht dit bedoeld zijn als reactie op 15, je herhaalt alleen jezelf.
Hoe criminaliteit een groepsproces is, geen idee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Klokwerk

Tsja, dat is omdat het punt je ontgaat.

Dat iets een normaal verschijnsel is neemt niet weg dat je er iets tegen kan doen. Als het regent kan je gaan klagen, of niet, of erop wijzen dat je een paraplu kan opsteken. Jij denkt wellicht dat ik hier degene ben die klaagt, maar dat ben je uiteindelijk zelf, met je ‘nieuwkomers’ (waarvan de meesten hier trouwens geboren zijn – ze vallen alleen op, door hun naam of kleur). Ja, we hebben het hier beide over integratie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Mario

@14; “Op de arbeidsmarkt zou je anoniem solliciteren in kunnen voeren”

Daarmee verschuif je m.i. alleen maar het racisme/ discriminatie probleem.

Persoon verstuurt een sollicitatie en wordt geschikt geacht om op een persoonlijk gesprek te komen. Om vervolgens, ondanks alle kwalificaties en ervaring voor een functie, “niet geschikt” te worden geacht.

Middels anoniem solliciteren zorg je er mede voor dat juist de problematiek (racisme/ discriminatie) ondoorzichtiger gaat worden. En dus lijkt het mij lastiger om juist dat aan te pakken.

En wat ‘Zwarte Piet’ aangaat: met de roe en dan in de zak naar Spanje. Oh, wacht..dat hebben we jaren geleden al afgeschaft. En terecht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Klokwerk

Ik denk ook niet dat het anoniem solliciteren de hele zaak gaat oplossen, maar het is wel gebleken dat wanneer mensen elkaar in de ogen kijken (onbewuste) vooroordelen vaak al een minder grote rol spelen.

Ik zie zelf meer in bewustwording. Positieve discriminatie lijkt me als oplossing erger dan de kwaal dus daar zie ik niet zoveel in.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Reinaert

@8: Neen, ik had geen last van plaatsvervangende schaamte. Ik vind eerder dat de journalist zich beter moet voor bereiden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Reinaert

@14: Jouw voornemen spreekt mij dan ook wel aan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Mario

@20,

Oh, zekers ben ik voor bewustwording i.p.v. discriminatie – ook al noemt men deze ‘positief’. Maar hoe krijg je al die zotte Nederlanders zover dat ze eindelijk eens bewust worden van hun vooroordelen en hoe daar op een gepaste wijze mee om te gaan? Mede zodat de sollicitanten hun baan gaan krijgen. Daar ligt de winst op al je punten, lijkt mij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Klokwerk

Tsja, goede vraag. Ik probeer hier een voorzet te maken door dit soort stukkies hier te plempen en het daarmee nog maar eens onder de aandacht te brengen. De cijfers liegen er niet om maar de meeste mensen kennen ze niet. Meer kan ik vooralsnog niet verzinnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Gaspaud

@5: “Negeren” stamt voorzover ik weet af van het Latijnse “Negare”, dat “nee zeggen” of “ontkennen” betekent.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 pierreduval

@18:
Is je de discriminatie op Sargasso ontgaan ?
Ik heb niet het idee dat ik als ‘allochtoon’ hier welkom ben.
Het Sargasso groepsproces lijkt me de oorzaak.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Nels van Toor

@14: Voor zover ik weet, reageer ik onder 1 naam.(‘k zou niet weten onder welke andere naam ik “gereageerd” zou hebben…)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Klokwerk

@Nels: Sorry, mijn fout: ik haalde twee reacties door elkaar.

@Pier: De meeste mensen die hier als schrijver worden aangenomen waren nochtans niet eerder reaguurder. En mocht je klachten hebben over ons ingrijpbeleid bij discussies dan horen we je graag via de kernredactie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 pedro

@26: ach ja, je bent het slachtoffer van discriminatie… En daarom verdedig je discriminatie van anderen? Vind je het leuk om je gediscrimineerd te voelen soms?

Onafhankelijk van de vraag of dat waar is, moeten we je gevoelens serieus nemen, natuurlijk.

 • Vorige discussie