Creationismefolder: ophef over niets

Met een opmerkelijke eensgezindheid werkt een brede coalitie van weblogs samen onder de noemer “Terug naar je maker” aan een actie tegen een folder die deze week bij veel Nederlanders op de mat valt. Met de folder in kwestie wil Kees van Helden – een Urker Christen – de lezer aansporen om na te denken over de oorsprong van onze aarde en alle fantastische vormen van leven daarop. De boodschap is duidelijk, er moet een intelligente ontwerper achter onze mooie en ingewikkelde wereld zitten. Wat Van Helden niet kan bevatten – in dit geval de complexiteit van het leven – schrijft hij toe aan een opperwezen. Dat scheelt nadenken.

Gelukkig staat het mensen in een land als Nederland vrij om voor deze ‘makkelijke weg’ te kiezen. Iedereen mag van mening verschillen, ook over dit soort elementaire levensvragen, zolang je anderen maar geen kwaad berokkent. De mensen van het “Terug naar je maker” actiecomité voelen zich echter bedreigd door de folder van Van Helden en vinden het kwalijk dat een religieuze mening tot achter de voordeur wordt opgedrongen. Ik ben het met het comité eens dat “zieltjes winnen” een van de meest irritante aspecten van sommige religies is. Waarom moet men mij een wereldbeeld opdringen? Ik kan prima zelf nadenken, zoals ook op de website van “Terug naar je maker” te lezen staat.

De actie van de weblogs roept bij mij echter vooral de vraag op, waarom je vuur met vuur zou moeten bestrijden. Het is overduidelijk dat het comité zichzelf erg intelligent en verlicht acht, in ieder geval slimmer dan “één man op Urk”. Terecht claimt men dat het Bijbelse Scheppingsverhaal zelfs door veel christenen niet meer geloofd wordt, maar maakt dat een massale tegenactie niet des te meer overbodig? In verschillende landen rijden bussen met een atheïstische reclameboodschap rond. Een grappig initiatief, maar waarom die moeite? Had dat geld niet beter besteed kunnen worden? Gelukkig brengt het “Terug naar je maker” comité geen eigen folder uit, maar toch wordt er veel tijd en aandacht aan de actie besteed. De vraag blijft, als je zelf niet lastig gevallen wenst te worden door Jehova’s getuigen en andere missionarissen, waarom dan zelf wel zoveel aandacht vragen en ogenschijnlijk dezelfde methode hanteren? Ook voor atheïsten geldt, “practice what you preach”.

Bij gebrek aan Nee/Nee sticker krijg ik wekelijks talloze nutteloze folders in de bus, waarin het kapitalisme me met grote letters en schreeuwende kleuren wordt opgedrongen. Gelukkig maak ik me daar niet druk om, ik heb wel betere dingen te doen. Het merendeel van de folders verdwijnt ongelezen in de papierbak en die ene extra folder over het creationisme maakt in dat opzicht weinig uit. Kan iemand mij daarom misschien uitleggen waarom er zoveel ophef nodig is over een papiertje waar klaarblijkelijk toch onzin op staat? De actie van de weblogs zal weinig zieltjes winnen voor het atheïsme en lijkt alleen te zeggen, “kijk ons eens slim en wetenschappelijk onderlegd zijn”. Het is dus vooral een reclamestunt voor de weblogs zelf.

 1. 1

  Misschien zijn ‘wij atheisten’ inderdaad wel een beetje een elitair volkje. Maar het komt er wel op neer dat we tot nu toe nog vrij weinig van onszelf hebben laten horen, terwijl de relikliekjes (refo’s, moslims) om ons heen steeds harder om hun gelijk gaan schreeuwen. Laat iedereen lekker geloven wat hij wil, maar wel in zijn eigen kringetje. Persoonlijk ben ik in de wieg verwisseld met een alien van de planeet Vulcanus 2, en dat bevalt me prima. Ben alleen wel benieuwd hoe het met mijn aardse counterpart gaat ;-)

  De vraag is nu alleen: krijg ik, ondanks mijn ja/nee sticker (want ik lust die kapitalistische meuk ook niet), toch die folder in de bus? Dan gaat hij terug naar zijn maker…

 2. 2

  Goed stuk. Atheïsten zijn aan een aardige emancipatieslag bezig, mede onder aanvoering van drh. Dawkins. Jarenlang is ze allerlei religieuze onzin opgedrongen en veel zijn het zat. Ik kan dat wel begrijpen.

  Leuke reactie van Van Helden op tv overigens, hij zegt de teruggestuurde folders gewoon ergens anders heen te sturen. Scheelt kosten voor het bijdrukken.

  Dus een tip: als je je folder terugstuurt, schrijf er dan even een persoonlijke noot in.

 3. 3

  Het goede van de folder vind ik dat ze hun geloof neer zetten als “OOK een Theorie”, net als die van Darwin.
  Daarmee zetten ze in ieder geval hun patent op de waarheid over boord. Een goed begin …

 4. 4

  Beste Dekker, ik zou toch niet te makkelijk deze folder als simpele spam afdoen. Op de website die genoemd wordt in de folder kun je duidelijk lezen dat de betreffende stichting een offensief heeft ingezet om het scheppingsverhaal weer de biologieles in te krijgen.

 5. 6

  gristelijke indoctrinatie, zo wordt zo;n folder genoemd. De tegenreaktie is net zo goed een mening opdringen tot achter de voordeur: Ik zit toch niet te wachten op bussen die reclame (?) maken voor het niet-bestaan van God? Ik zit toch niet te wachten op zichzelf overschreeuwende agnosten (waren het maar atheisten) van geenstijl c.s. Vrijheid van meningsuiting: alles moet gezegd kunnen worden. Maar als een christen iets zegt is het ineens ‘ongevraagde indoctrinatie tot binnen de voordeur’. Dapper dodo’s die jongens van terugnaarjemaker. Lafaards.

 6. 7

  @1&2 atheisten -> atheisten, agnosten en deisten.

  Maak niet de fout dat geloof in God en het erkennen van de evolutieleer elkaar uitsluit. Dat is namelijk precies de fout die van Helden maakt door kosten wat kost eraan vast te houden dat God de aarde 6000jr geleden in zes dagen schiep – omdat hij denkt dat anders de stoelpoten onder God zelf vandaan gezaagd worden. De evolutietheorie zegt niks over het ontstaan van leven, en dus ook niks over de hand van welke-Schepper-dan-ook daarin. Anyhoe: Wat ik bedoel te zeggen, is: Atheisten hebben geen monopolie op Creationisme-kritiek ;-)

  Verder eens met #4. Hier (op school en bij onze brievenbussen) trekken we een streep in het zand.

 7. 8

  Geachte Dekker,
  Hoe zeer ik eigenlijk de inhoud van dit artikeltje ook waardeer en hoewel ik me zelf diezelfde vragen heb gesteld, vind ik het artikel toch volkomen overbodig, omdat hier alleen de vraag wordt gesteld, of de re-actie niet meer dan een PR stunt is, terwijl u toch heel duidelijk ook constateert, dat de actie zelf ook niet meer dan een PR stunt is, en u diezelfde vraag niet bij de actie zelf stelt.

  Als u de christenen hun missionarissenwerk gunt, gun het het dan ook aan de atheïsten. En uw zinspelingen op de intelligentie van de mensen achter de reactie vind ik zelfs banaal, wederom omdat u de intelligentie van de verlosser uit Urk niet in twijfel trekt.

  PS: ik heb wel een Nee/Nee sticker en hoop dus dat die onzinnige folder niet bij mij in de bus valt. Ik heb die sticker niet voor niets. En dat u zich niet druk maakt om de vele folders, die wekelijks bij u in de bus vallen, en het milieu u dus feitelijk ook geen reet kan schelen, blijkt al uit het feit, dat u geen Nee/Nee sticker op uw brievenbus plakt. Maar komt u dan niet aan met een flauwe opmerking aanzetten, dat u wel wat beters te doen heeft. Als u wat beters te doen heeft, plakt u eenmalig een Nee/Nee sticker, hoeft u niet iedere week al die folders weg te gooien en bespaart u zichzelf ettelijke tripjes naar een oud-papier-bak. U bent meer tijd kwijt aan het verwijderen van al die rommel dan aan het plakken van één sticker. Tijd, die u wel beter kunt besteden.

 8. 10

  @6 Hou eens op met huilie-huilie doen. Wie de folder kaatst kan hem terugverwachten. Vrijheid van Meningsuiting erbij halen slaat werkelijk helemaal nergens op. En waarom het er bij kleine kinderen instampen dat Genesis letterlijk genomen worden, geen indoctrinatie is, dat heb ik de afgelopen dagen al tig keer gehoord, maar nog steeds geen zinnig argument waarom dan niet.

  Ik zal je een eindje op weg helpen:

  indoctrinatie
  in·doc·tri·na·tie
  de (v.)
  1. Systematisch onderricht in bepaalde (politieke) leerstellingen om ze kritiekloos te doen aanvaarden

  Nu jij weer.

 9. 11

  Hoewel ik Martijn Dekker’s overwegingen begrijp sta ik toch vooral aan de kant van de folderactie.

  Ik vind dat religie buiten het wetenschappelijk onderwijs moet blijven en dat is wel degelijk wat de foldermakers uiteindelijk beogen. Aangezien de enorme vooruitgang die religie-loze wetenschap ons hebben geboden de afgelopen anderhalve eeuw ofzo is dat best iets om even herrie over te schoppen.

 10. 12

  In deze economisch zware tijden hebben de bloggers toch nog veel meer aandacht van mensen die bij hun baas pretenderen het druk te hebben maar net zoals ik dagelijks een aantal uren surfen?!
  Laat hen daarom lekker massaal reageren op de verspreiding van deze folder en op elkaars websites linken naar elkaars websites. Wederom wat hotlinks in des internetters Favorieten en dus meer hits op hun sites in de komende maanden.

  Ik bedoel, al deze blogs, forums en nieuwssites moeten toch ook teren op advertentie inkomsten? Dat is al moeilijk zat in deze knarsend tot stilstand gekomen economie…

  Deze zelfde economische omstandigheden zijn anderzijds een ideale broedplaats voor initiatieven zoals deze creationistische folder. Meer mensen thuis, meer mensen in de put, meer kansen in de zieltjeswinnings branche!!

  Als geboren katholiek, niet praktiserend, maar wel verschijnend bij kerkelijke bruiloften (party-time), kerkelijke begrafenissen (respect voor de overledene) en de traditionele nachtmis met kerstmis (respect voor moeders), zie ik met eigen ogen een aantal maal per jaar dat er nog wel wat lege kerkbanken te vullen zijn.

  Wat nu je nu ziet gebeuren heet opportunisme, geserveerd met een sausje vrijheid van meningsuiting.
  Laat alle intellectuele atheïsten gesteunt door Darwin en alle uit de klei getrokken christendomfanaten gesteund door zo’n lachwekkende folder daar toch gezellig oer-Hollands over kibbelen.

  Doe mij nog maar een kopje thee!

 11. 14

  Als je alle mensen die 1 of 2 zinnen kunnen schrijven en daarin een standaard mening geven uitsluit.

  Is het wel De discussie, waar dit alles om begonnen is, op gang gebracht.
  Alleen jammer dat iedereen die zo ruim denkend zeg te zijn nu kompleet flippen als het woord bijbel en God in voor komt.

  Ikzelf ben, wat hier veel genoemd wordt een refo een fundamentalist, ik noem het een christen.
  Ik weet wat ik geloof en wat ik grappig vind en komplete nonsens.

  Ik heb alle werken van Darwin gelezen en de Bijbel, en de Koraan en alles wat je kan lezen over geloof en richting, anders kan je niet een keus maken vind ik.
  Je kan dus niet zeggen dat ik ge indoctrineerd ben.

  Als overal in de media andere geloven worden neergesabeld dan is men bang voor tereurdaden en rellen.
  Als er schrijvers of wetenschappers aan de pilaren van andere “oude”geloven komen dan breekt de spreekwoordelijke Hel los van de betreffende volgelingen en worden staathoofden bleek om de neus.

  Als in Nederland een groep mensen die vast in hun geloof staan, wat hoe dan ook al bijzonder is in deze tijd, een folder uitbrengt worden ze publiekelijk in alle media en internet neergeslagen.

  Het punt blijft, gelooft u wat in de bijbel staat
  Of gelooft u wat Darwin beschreven heeft in zijn boeken en werken en wat de wetenschap volgens hun methodiek aan vast houd.

  Hoe kan je 1 ding accepteren als je niet weet of er een andere optie is gebasseerd op geloof, gevoel en vertrouwen. Wie bepaald dan de keus, een opleiding of jezelf.

 12. 15

  Het probleem dat ik als atheïst ervaar, is dat sommige gelovigen die zich georganiseerd hebben in geloofsgemeenschappen, mij hun ideologie willen opdringen, in de overtuiging daarmee hun god(en) te behagen.
  Atheïsten organiseren zich per definitie nauwelijks, net zo min als a-kiezelstenisten of a-voetbalisten, om maar ’s wat te noemen.
  Toch kan het m.i. geen kwaad om zo nu en dan als groep een ferm tegengeluid te laten horen en de Urkse posteractie is hiervoor een uitgelezen gelegenheid gebleken.
  Daarom steun ik ‘terug naar je maker’.

 13. 20

  @6: Je begrijpt blijkbaar niet het verschil tussen openbare ruimte (waar bussen rondrijden) en de private ruimte achter je voordeur (waar embryo’s en bijbelfolders op de deurmat ploffen). Niemand dwingt jou naar GS te surfen, maar je post niet lezen is in Nederland geen optie.

  Wie is er dan laf, degene die vanuit zijn fundibolwerk heel Nederland ongevraagd het scheppingsfabeltje opdringt, of mensen die daar niet van gediend zijn en het ongevraagde sprookje terugsturen?

 14. 21

  Wat mij betreft hoog tijd dat wij eens van ons laten horen. Een tegengeluid is hard nodig. Oog om oog, tand om tand mag ook wel eens een keer. Het eerste atheïstische billboard is een feit! Langs de A4 bij Schiphol nog wel. Dat iedereen er -letterlijk en figuurlijk- lucht van mag krijgen! Zie http://www.atheismecampagne.nl

 15. 22

  @nietzoslim: stoer is niet het uitgangspunt en ook een verhaal als :wie 6 miljoen keer kaatst, kan een balletje terug verwachten heeft geen zin.

  Ik bedoelde echt gewoon wat ik schreef: een politicus had beter geweest, maar het ìs niet anders.

  @pedro: wat zijn ze goed, hè.

 16. 23

  @nietzoslim: Een actie heeft niet zoveel impact als je de folder terugstuurt naar een depot, waarvandaan ze zo weer worden doorgestuurd.

  Daarbij is Kees de initiator van dit alles.

 17. 27

  Ben het eens met het stukje van Dhr. Dekker dat ik de tegenactie erg overdreven vind. (waar zijn we bang voor)
  De folder heb ik vanavond gelezen en hoe iemand in ons landje hier ook over denkt het is een mening waarbij er niemand grof of onfatsoenlik wordt aangevallen.
  Moeten we daar met z’n allen tegen ten strijde trekken? Hebben we dan niks beters te doen.

  Jos

 18. 28

  @27: Ik denk ook niet dat ‘we’ bang zijn. Zelf vind ik dat foldertje – vandaag gekregen in het gesealde reclamepakket met onder de creationismefolder een niet geheel onaantrekkelijk vrouw van Hunkemoller met een duidelijk C-cup … weer een stukje ‘bewijs’ voor de evolutietheorie – nou ook niet zo erg maar een keer een reactie op de opdringende religie-achterlijkheid is een goede zaak.

 19. 29

  Kijk, weet je wat het is?.
  Onze jaartelling staat al in het teken van christus, ieder jaar is een anno domini. Nu is het één keer in de eeuw eens Darwinjaar en evengoed moeten christenen wat in de (oer-)pap te brokkelen hebben?

 20. 30

  “De folder heb ik vanavond gelezen en hoe iemand in ons landje hier ook over denkt het is een mening waarbij er niemand grof of onfatsoenlik wordt aangevallen.”

  Heb je hem echt gelezen? Het is een nogal grove aanval op en belediging van een aantal takken van de wetenschap. Zie hier voor wat meer details over wat er zoal mis mee is.

 21. 31

  Het ergste vind ik niet eens dat die Urker zijn mening (bijgeloof) aan ons wil opdringen, maar het feit dat de christenen hun best doen om de hele maatschappij naar hun ideeën in te richten: geen euthanasie, abortus, geen stamceltherapie; maar ook op zondag geen zwembad open, pinautomaten op non-actief op zondag en kroegen dicht; alle kindertjes op school geïndoctrineerd in het sprookje uit Genesis uit het oudste (?) sprookjesboek ter wereld. Kortom hetzelfde als wat volgens Wilders de moslims in Nederland zouden willen. Het gekke is dat Wilders er kennelijk geen moeite mee heeft dat de christenen de macht willen overnemen, maar dat hij het bij voorbaat wil uitsluiten dat de moslims dat zelfs maar zouden willen overwegen…

 22. 33

  @31/32

  Jup, en ze hebben al 8 zetels in het parlement en zitten zelfs in de regering! HELP!! Als het moslims zouden zijn had Geert allang met een militie op de Veluwe rondgezworven.

 23. 34

  Wat een onzin. Het terugsturen van folders is niet vuur met vuur bestrijden. Het versturen van een nieuwe folder zou daaronder vallen. Het niet accepteren ervan is toch echt wat anders.
  Als een Jehovagetuige aan de deur komt vertel je hem toch ook dat je geen interesse hebt? Dit is precies hetzelfde.

  Daarnaast is het gewoon een mooie actie. Ik denk dat de gelovigen eens moeten ophouden met hun geneuzel om nieuwe zieltjes te winnen. Als die god zo geweldig was, dan zou dat helemaal niet nodig zijn. Dus laat iedereen nu eens gewoon met rust. Dan kunnen we weer verder met de nuttige zaken van de dag. (ipv dat we weer een ritje naar die papierbak moeten maken)