Computer killed the video star?

COLUMN - De televisie is een achterhaald medium? Maar zal het internet die goeie ouwe beeldbuis uit ons bestaan verbannen?

Het gebeurt nog al eens dat ik uit verveling Tell Sell of Lingo lig te kijken. Verder kijk ik eigenlijk nooit televisie. Dat wil niet zeggen dat ik geen programma’s, series of nieuws kijk. Ik vind daarvoor de televisie simpelweg een achterhaald medium.

Allereerst kan ik programma’s niet bekijken wanneer ik dat zelf wil, daardoor mis ik programma’s omdat ik niet kan of omdat ik er op dat moment geen zin in heb. Als ik de programma’s al kijk, kan ik ze niet eens op pauze zetten wanneer ik dat wil, maar moet ik mijn plas inhouden tot er een reclameblok komt (als dat er al is). Daar komt nog bij dat als ik meer wil weten over het programma, ik een slecht werkende tweede scherm-app moet downloaden. Natuurlijk geldt dit allemaal alleen voor het actief tv-kijken. Bij het passief tv-kijken (Tell Sell en Lingo) maakt het me niets uit, zo lang er maar tijd verstrijkt.

Voor mijn soort mensen werden het tweede scherm, interactieve televisie en on-demand-elementen in het leven geroepen. Die doen echter omslachtig wat het internet al lang veel beter kan. Het downloaden van series kan al legaal en streamingsites als Uitzending Gemist zijn tegenwoordig de normaalste zaak ter wereld. Waarom in godsnaam moeite doen voor een tweede scherm? Het kan immers ook allemaal op één (namelijk je computer-) scherm.

Deze overgang van televisie naar computer vertoont dezelfde verschijnselen als eerder, toen radio en toneel overgingen naar televisie. Toen waren tv-programma’s feitelijk hoorspelen met poppen of gefilmde toneelstukken. Nu bekijken we feitelijk televisieprogramma’s op de computer. De voortschrijdende programmeringstechnieken bieden echter meer mogelijkheden dan enkel beeld. Er is bijvoorbeeld veel meer ruimte voor de interactiviteit waarnaar elk televisieprogramma tegenwoordig streeft. Daar wordt nog weinig mee gedaan. Pas toen ik een maandje terug op Youtube live de sprong van Felix Baumgartner bekeek, zag ik de eerste tekenen van het internet als nieuw beeldmedium.

In de live broadcast zag je niet alleen de indrukwekkende beelden van Baumgartner’s balloncapsule, maar eromheen ook verschillende parameters die informatie gaven over wat je zag. Je kon zien hoe hoog Felix zat, hoe snel hij viel, hoe lang hij al viel en natuurlijk hoeveel records hij daarmee al verbroken gehad. Dit biedt mogelijkheden. Stel je voor dat je bij voetbal realtime statistieken kunt bekijken, live twitterfeeds volgen, eigenhandig van camerastandpunt switchen. Ik vraag me af wanneer de volgende grote stap gezet wordt. Het ultieme actief tv-kijken, mijn hart gaat alleen bij de gedachte al sneller kloppen.

Zoals video de radio niet vermoordde, zo zal ook de televisie in leven blijven. Het actief tv-kijken verplaatst zich ongetwijfeld naar het internet, je kunt daar immers kijken wat, wanneer en hoe je wil. Zoals mensen de radio echter nog aanzetten omdat ze geen zin hebben een eigen playlist te maken, zo zal ik de rest van mijn leven Tell Sell en Lingo blijven kijken.

Reacties (16)

#1 stoethaspel

Mogelijk verplaatst het internet zich naar de televisie.

Toch kan ik het niet helpen als televisieloos mens mij af te vragen waarom je dan in vredesnaam een televisie hebt als je eigenlijk voornamelijk Tell Sell en Lingo zit te kijken en er verder niet mee bezig zegt te zijn.

 • Volgende discussie
#2 PeterB

Beste stoethaspel, de televisie stond er al toen ik hier kwam wonen. Een tv kopen zou ik persoonlijk zien als het weggooien van geld. Natuurlijk kun je je nog steeds afvragen waarom ik in hemelsnaam naar die troep kijk, dat weet ik zelf ook niet zo goed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Anoniem

Tja voor veel mensen boeit het gewoon niet zo wat ze kijken, als het maar aan een bepaalde minimumentertainmentseis voldoet, en dan is het veel makkelijker als die keuze voor jou gemaakt/beperkt wordt want keuzes maken veroorzaakt stress.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 stoethaspel

@PeterB

Dat is dan weer jammer, dat die er al stond. Al moet ik wel zeggen dat diverse mensen in mijn omgeving de rust in mijn huis zodanig prettig vonden dat ze de TV de deur uit hebben gedaan. Sommigen lezen zelfs weer boeken! Wie weet overkomt jou dat ook nog eens :)

@Anoniem

Dat er voor je gekozen wordt is inderdaad best iets prettigs. Maar uitzendinggemist.nl geeft je ook een programma-selectie op de voorpagina.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Anoniem

@4, het gaat er niet om of het internet iets ook kan, het gaat er om dat televisie voor veel mensen/doeleinden gewoon voldoet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Gert-Jan

Ik kan niet wachten tot internet een achterhaald medium is geworden

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Anoniem

@6 Het internet is al bijna een achterhaald medium, het gros van de mensen bezoekt nog slecht een heel beperkt aantal sites, op twee handen te tellen, vaak ook nog via speciaal daarvoor ontworpen programma’s (apps).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 PeterB

@6 Voor die voorspelling had ik helaas geen ruimte meer Gert-Jan. Al is het natuurlijk alleen wachten tot het zover is. Of krijgen we juist dusdanig genoeg van al die vooruitgang dat iedereen opeens weer boeken gaat lezen (zelfs ik)?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Joost

@7: De manier waarop je je opmerking formuleert doet een gebrek aan kennis over wat het internet nou daadwerkelijk is vermoeden.

Internet is niet alleen het world wide web. Het is een verzameling van computernetwerken die met elkaar communiceren via IP. Dus je browsen, je geskype, je videootjes, je mail en je apps gaan allemaal via het internet.

Daarbij is het zo dat mensen sinds het begin van het net al slechts een beperkt aantal sites bezoeken. Daar is onderzoek naar gedaan door gesjeesde marketingtypes. Er zijn een stuk of vier “vaste waarden”, die vanuit het hoofd bezocht worden. In Nederland behoort nu.nl daar bijv. vaak toe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 rj

Televisie: voor mensen die kunnen kiezen, maar niet willen; voor mensen die willen kiezen, maar niet kunnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Rob

Ehmm, de tv is toch gewoon een apparaatje dat bewegend beeld toont? De traditionele computer, ipad of smartphone zijn ook tv’s en je zou dan ook kunnen zeggen dat het medium tv springlevend is en zich keihard ontwikkelt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Joost

@Rob: Precies. Maar TV als in “wij bepalen wat u bekijkt en wanneer” heeft zijn langste tijd gehad.

In de toekomst zal er bijv. wsl. nog wel een Boer zoekt vrouw uitkomen, maar niet meer direct worden uitgezonden.

Het is het einde van het tv-betaalmodel via reclame.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Inca

Ik wil toch een lans breken voor het vastgelegde rooster. Zoals al gezegd: keuzes maken geeft stress. Het op bepaalde tijden gewoon bepaalde dingen zien geeft soms ook gewoon structuur.

En verbondenheid. Want hoewel we hier natuurlijk allemaal behoren tot de elite die geen UEFA, geen Voice of Holland en geen BZV kijken, is het toch een stuk leuker om dat soort dingen gezamelijk mee te maken en er de volgende dag bij de koffie over door te ouwehoeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Prediker

Computer maakt van ons allemaal een videostar, binnen onze eigen particuliere niche welteverstaan

Ga eens op Youtubekanalen kijken, waar allerhande goeroes, zelfhulpinstructeurs, filmcritici, apologeten, anti-apologeten en massage-artiesten een schare volgelingen weten te verwerven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Bismarck

@9: Sterker nog, toen ik begon met internetten (eind 1994) bezocht ik tussen maand 2 en jaar 1 maar één “site”: dds.nl
Daar zat zowel mijn (destijds nog enige) mailbox, alles wat ik aan WWW bezocht (vooral een chatsite of “café”) en mijn MOO (die ging net als de mail per telnet). Daarvoor was internet een nog saaiere belevenis, met alleen FTP (om aan software te komen) en Gopher (met als enige optie die van onze eigen universiteit), met nauwelijks iets van interactie of entertainmentwaarde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 su

@7: Je verwart infrastructuur en protocol met presentatielaag. Anders gezegd: WWW != TCP.IP. Zonder internet ook geen apps.

 • Vorige discussie