Closing Time | Vrijheid

Foto: Ted (cc)
Serie: Dossier:

2020 wordt het jaar van 75 jaar vrijheid. Het lijkt ons gepast dat in het juiste perspectief te zetten: 75 jaar en die vrijheid staat in 2020 onder druk. Immers, er zijn lieden die beweren dat…

“Today, institutions fundamental to the Dutch system of Government are under attack. The public schools, the Christian-Jewish tradtion, the holy institution of Marriage, even our magnificent police force are no longer safe from those who would undermine our society”.

Ik heb de vrijheid genomen dat citaat een beetje naar de huidige tijd toe te schrijven. Het origineel komt uit “Power in the Darkness” van de Tom Robinson Band, die met popmuziek het Thatcher-regime bestreed.

In de clip hieronder draaft op 4 min. 50” Thatcher op, propagandeert wat er zo al mis is het met het land en op 6 min. gaat de songtekst verder met de oproep het land te bevrijden “van de rooien, de zwarten, de criminelen, de homo’s, het linkse tuig” en meer van dat soort ranzigheid.

Tom Robinson waarschuwde vooral voor de “Frightening lies from the other side” en riep op de vrijheid te blijven verdedigen tegen het soort liberalisme waar Thatcher voor stond.

Freedom to choose what you do with your body
Freedom to believe what you like
Freedom for brothers to love one another
Freedom for black and white
Freedom from harassment, intimidation
Freedom for the mother and wife
Freedom from Big Brother’s interrogation
Freedom to live your own life

En dan u de muziek (met hier een BBC-recensie van het album Power in the Darkness):

Reacties (5)

#1 Spam

Judeo-Christianity
I’d never heard the words
enemies for centuries
until there was a third

Ezra Koenig, 2019

  • Volgende discussie
#2 sikbock

Wel een pretentieus nummertje beste cokema en dat geleuter na de voorstelling maakt het niet echt beter. deze heren hebben wat mij betreft wel hun relevantie behouden.. die bas en gitaarpartij zijn het op zich al waard https://www.youtube.com/watch?v=HgzGwKwLmgM

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 P.J. Cokema

@2: Word je chagrijnig als je de geschiedenis zich ziet herhalen?

Laat ik je eens over de rooie sturen met nog wat pretentie: zonder de Tom Robinson Band had Queen de vrijheid niet gehad te zijn wie ze zijn (hoewel hun ‘I want to break free from your lies wel in het verhaal past).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 sikbock

@3: uh, nee?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 KJH

‘Er zijn lieden die beweren dat’ is de oudste en meest vuige journalistieke truuk die er bestaat.

  • Vorige discussie