Closing Time | The Vandals

 

Vrolijk kerstfeest iedereen! Omdat het kerstfeest ook een feest is van bezinning enzo*, dit fraaie nummer van The Vandals, dat ons er aan herinnert dat kerst niet voor iedereen een feestje is. Het idee dat zelfmoord toeneemt rond de feestdagen blijkt overigens onwaar.

Niettemin, mocht u zich nu oprecht diep ongelukkig voelen, verhang u dan alstublieft niet aan de kerstboom (of iets anders), maar neem contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

*vooral enzo.

 1. 1

  De stichting zelfmoordpreventie, dat klinkt erg eenzijdig. Maar ja, een stichting die wat genuanceerder voorlichting geeft rondom zelfmoord, dat mag natuurlijk niet in Nederland gristenland.

 2. 7

  @6: ik heb ook echt geen idee welke stichting genuanceerde voorlichting geeft over zelfmoord. De zelfmoorden in mijn omgeving waren zeer verdrietig en misschien te voorkomen geweest met de juiste aandacht, medicatie. Het was raar geweest als ze aangemoedigd zouden zijn geweest. (Da’s 3 x geweest, erg lelijk maar vooruit).

 3. 9

  @7: Nee, volgens mij gaat het niet om aangemoedigd worden. Maar het is wel zo dat het plaatsen van suicide gedachten en depressies in de probleemhoek gelijk staat aan het plaatsen in de “jij bent niet normaal hoek”.
  Het altijd maar aan willen dragen van oplossingen voor alles, en het idee dat alle problemen te overkomen zijn en dat iedereen geholpen kan worden als ‘ie zelf maar wil, etc, etc, is een oppressief (anglicisme, maar niet lelijk) maatschappelijk breed gedragen normaalbeeld, dat bij iedereen die daar niet aan voldoet alleen maar meer eenzaamheid veroorzaakt.

 4. 10

  @9 Het plegen van zelfmoord is ook niet normaal. Het is toch een afwijking op de norm? Het lijkt mij toch de bedoeling van het leven dat je de hele rit uitzit? Toegegeven, ik las laatst enkele cases waarvan (jarenlange anorexia, depressie, misbruik in het verleden etc) ik ook dacht:okay, stoppen is hier waarschijnlijk de beste oplossing, deze weg leidt alleen maar tot meer ellende. (Helaas).

 5. 11

  @10: De bedoeling? Wiens bedoeling? En wiens norm?
  Ik zeg alleen maar dat veel (wellicht) goedbedoelde houdingen, meningen en adviezen contraproductief zijn en de depressie of de eenzaamheid vergroten.