Closing Time | Mysteries of the Macabre

Foto: Ted (cc)
Serie:

Van het ene percussiestukje naar het andere. Hier zagen en hoorden we een stukje beginnen met ‘vocale percussie’. Dat doet we denken aan Barbara Hannigan. Een sopraan die een bijna popster-achtige divastatus heeft in de moderne serieuze muziek. Inmiddels maakt ze ook naam als dirigent. Vandaag laten we zien dat ze zang, dirigeren en theater moeiteloos beheerst.

U ziet en hoort ‘Mysteries of the Macabre’ van de in 2006 overleden componist György Ligeti. Mysteries of the Macabre is een door Ligeti gearrangeerd stuk van drie aria’s uit zijn opera Le Grand Macabre.

Reacties (4)

#1 McLovin

Tja…..ik denk dat veel “gewone Nederlanders” hieraan denken toen ze instemmend knikten toen Halbe de bezuinigen op cultuur aankondigde :).
Begrijp me niet verkeerd, ieder zijn ding maar ik krijg altijd het gevoel dat ik een enorme proleet ben omdat ik hierbij ook vooral moet lachen om het enorme pretentieuze gehalte..

  • Volgende discussie
#2 P.J. Cokema

@1: En dat snap ik dan weer niet. Hoezo pretentieus gehalte? Zowel in compositie als in uitvoering wordt hier (in ieder geval een poging gedaan) de bekende pretenties te doorbreken. Met de nodige humor.

En het “ik denk dat veel “gewone Nederlanders” hieraan denken toen ze instemmend knikten toen Halbe de bezuinigen op cultuur aankondigde” mag met enige ironie geschreven zijn, maar het is op geen enkel feit gebaseerd. Veel “gewone Nederlanders”: wat bedoel je met veel; wat bedoel je met tussen aanhalingstekens Nederlanders? En waar vinden we dat die velen het met Halbes maatregelen eens waren?

Kijk, dat het jouw smaak niet is, dat kan, dat mag, en het had leuker geweest als je vertelde waarom je dit dan niet mooi vind qua stijl, vorm, inhoud, kunstvorm, uitvoering.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 ValsPlat

@1: Tja, het is geen deuntje dat een bouwvakker op de stijger fluit terwijl hij een muurtje metselt. Pretentieus? Dan moet je volgens mij de intenties kennen van de componist en de zangeres/dirigent.

De uitvoeringen van Barbara Hannigan hebben in ieder geval wel humor. In de uitvoering die hierboven aangeboden wordt verschijnt ze in een lederen outfit die een SM associatie heeft en een van de muzikanten scheurt een poster stuk waarop een uitvoering van haar aangekondigd wordt. In een andere uitvoering van dit werk door Hannigan verschijnt ze al kauwgum kauwend op het podium in een schoolmeisjes outfit. De dirigent is ontstemd over de kauwgum en Hannigan drukt deze in zijn hand. https://youtu.be/w0Tvj83xqDw

Barbara Hannigan neemt de muziek uiterst serieus en zichzelf minder. Dat levert wat mij betreft geweldig entertainment op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 ValsPlat

@3: Sukkel, steiger ipv stIJger

  • Vorige discussie