Closing Time | Master of Puppets

In de tijd dat Metallica nog goede nummers maakte, schreven ze ook nog wel eens een nummer over drugs. Zoals Master of Puppets. Daarna zijn ze heel verantwoordelijk geworden, met als resultaat dat ’t muzikaal echt niet meer te pruimen was. Wat een mooi negatief bewijs is voor het statement wat Bill Hicks ooit eens maakte: ‘the musicians that made all that great music that’s enhanced your lives throughout the years were rrreal fucking high on drugs. ‘

 1. 3

  Dat de beste muziek wordt gemaakt onder invloed van drugs is bullshit. Ik heb een tijd als muzikant in bands gezeten, ook met muzikanten die niet vies waren van wiet en andersoortig spul en het is hetzelfde als bij alcohol: onder invloed denk je heel veel te kunnen, of geweldige muziek gemaakt te hebben, maar als je weer nuchter bent blijft daar weinig van over.

 2. 4

  @3 Ik ken de stelling, ook een grootgebruiker als Wyndorf van Monster Magnet zegt dat (dat hij zijn muziek nuchter schrijft / speelt).

  Then again: David Townsend is een bekend voorbeeld waar het muzikaal mis ging toen hij stopte met drugs. Hij stopte met Strapping Young Lad (https://sargasso.nl/closing-time-strapping-young-lad/ ) en gaf in interviews dat hij die muziek nooit meer kon maken (en wilde spelen) doordat hij sinds het stoppen met drugs anders in het leven stond. Gelukkig heeft hij daarna nog wel wat mooie dingen gemaakt ( https://sargasso.nl/closing-time-ziltoid-the-omniscient/ en https://sargasso.nl/closing-time-devin-townsend-project/ ), maar toch.

  En afgaande op oude video-opnamen van bijvoorbeeld een Black Sabbath, vraag ik me af of ze in hun gloriedagen ooit nuchter waren…

  @0 briljant nummer. Eén van hun beste.

 3. 5

  Een van de beste voorbeelden van muziek onder invloed is Coil. Coil gebruikte middelen om tot bizarre soundscapes te komen, zoals hier:
  https://www.youtube.com/watch?v=JiXxpTyrSGI

  Maar ook om de nadelige effecten van drugs te illustreren, zoals hier: https://www.youtube.com/watch?v=bqBPsaxDSNo.
  “It’s in my blood” is nou niet bepaald easy listening.

  Dat drugsgebruik ook echt nadelig uit kan pakken bewees bandleider Jon Ballance door zeer voortijdig aan z’n einde te komen toen hij zwaar onder invloed van een ballustrade in z’n huis lazerde.