Closing Time | Aanraakbaarheid

Foto: Ted (cc)
Serie:

In onze derde ronde covers kringloop vanavond de tweede van de 6 stappen.  Vorige keer coverde Miriam Makeba de Buffalo Springfield hit ‘For what it’s worth’. Nu beginnen we met Miriam Makeba’s wereldberoemde, eeuwige hit ‘Pata pata’ (in het Engels ‘touch touch’).

Nu gaat het verhaal dat Miriam Makeba dit nummer niet zelf heeft bedacht, maar dat ze acht maten uit een ouder liedje heeft gejat.

Die hele geschiedenis kun je hier lezen (klik op het pdf-icoontje). Het bewuste origineel is hier te beluisteren (op 58 sec. begint het stuk dat ten grondslag zou liggen aan ‘Pata pata’).

Vooralsnog houden wij het er op dat het Makeba, samen met Jerry Ragovoy de makers zijn het originele ‘Pata pata’. Makeba heeft het nummer zelf in verschillende uitvoeringen ten beste gebracht, onder andere een snellere versie.

In een eveneens vlot tempo coverde Angelique Kidjo het liedje.

En dat is de tweede schakel in ons derde rondje covers kringloop.

Reacties (4)

#1 Henk van S tot S

Is ze in “onze” contreien niet bekend geworden met de Click Song (Qongqothwane)?
Er komt eerst een introductie van zo’n 35 sec.

  • Volgende discussie
#2 beugwant

Pata Pata is -meen ik- hier bekend geworden in de versie van Osibisa:

https://www.youtube.com/watch?v=DBrnkyD823A
Miriam Makeba is met dat liedje ook doorgebroken en het heeft haar altijd gefrustreerd, heb ik eens in een interview gelezen. Vrijwel haar hele oeuvre gaat ergens over, vrijheidsstrijd, noem maar op.
En dan neemt ze zo’n nietszeggend feestnummer op, dat helemaal niet representatief voor haar werk is, en dat wordt een hit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Quintana

Vervang gejat a.u.b. door gebruikt. Omdat tegenwoordig de muziek commercie is wordt er eigendomsrecht op uitgeoefend. Maar citeren, hergebruiken en variëren op thema’s is ook musiceren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Rigo Reus

@2 zo’n nietszeggend feestnummer Nou ja, een liedje waar je gelijk vanaf de eerste maat vrolijk van wordt vind ik heel wat waard.

  • Vorige discussie