ChristenUnie sluit zich aan bij Britse conservatieven

Na hun eclatante overwinning bij de Europese verkiezingen zullen de buikspreekpoppen van Geert Wilders zichzelf monddood maken door niet toe te treden tot een fractie in het Europees Parlement. Het Europa-bashen van de PVV zal zich in Brussel en Straatsburg derhalve beperken tot wat gemopper in restaurant Le Mouton Noir Blanc aan een morsig tafeltje samen met racisten, holocaustontkenners en antiziganisten die vanuit de krochten van Europa zijn verkozen tot Europees volksvertegenwoordiger.

eurolulHoe anders pakken de zogenaamd ‘eurorealisten‘ van de ChristenUnie het in Brussel aan! Deze streng gelovige Europa-klodderaars maken vandaag bekend dat ze zich zullen aansluiten bij de European Conservatives and Reformists (ECR): de fractie waarin ook de Britse conservatieven zitten. Samen met de Tsjechische ODS, de Hongaarse MDF, de Letse TB/LNNK, de Litouwse LLRA, de Poolse PiS, een lid van de Finse Keskusta en de Belgische Lijst Dedecker gaat de Christenunie via de ECR fractie een anti-Europa geluid laten horen in het Europees Parlement. Wie immers europese wetgeving ziet als het met blauwe verf besmeuren van molentjes en mensen kan niet anders zijn dan anti-europees. De fractie telt vooralsnog 56 leden en belooft daarmee in omvang de vierde fractie te worden in het Europees Parlement, geen kattepis meneer de voorzitter.

De Europese samenwerking tussen de ChristenUnie en de SGP eindigde hiermee overigens omdat de SGP met haar discriminerende vrouwenstandpunt niet welkom is bij de ECR. De Britse conservatieven eisen dat de SGP haar standpunt over vrouwen moderniseert, de SGP stelt daarentegen dat énkel zijzelf gaan over hun eigen vrouwen.

De Christenunie wilde niet onder de vleugels van de christen-democratische EVP fractie want die zou volgens de CU een ‘federale superstaat’ nastreven. Het anti-europese sentiment bleek vervolgens echter sterker dan de christelijke fundamenten toen men koos voor een samenwerking met partijen die toch vooral geloven in de vrije-markt in plaats van barmhartigheid voor de zwakkeren in de samenleving. Maar ondanks deze ideologische flipflop kan de CU qua Europa standpunt geen onduidelijkheid worden verweten, we gaan ongetwijfeld nog veel van ze horen via ECR fractie.

 1. 1

  Dus in Nederland de onvoorwaardelijke protestantse sharia invoeren, en in europa marktwerking boven het geloof stellen is niet onduidelijk?

  OK.

 2. 4

  Ik mag toch aannemen dat een fractie die zich conservatief noemt, toch ook naar goed conservatief gebruik pro-orthodox-religieuzen is? Misschien gaat het SGP-standpunt nog net iets te ver om je officieel mee te verenigen, maar binnenskamers zien ze dat wel zitten. Blijf ik zitten met de vraag of de SGP nog wel een zetel heeft (of gaan ze nu alle twee naar de CU) en waar die dan bij mee gaan doen?

 3. 6

  @5: Die vraag wordt juist niet beantwoord: “SGP’er Belder blijft lid van het Europarlement. Hoe en met wie hij verder in Brussel gaat opereren, is nog niet duidelijk..” Maar goed, we weten nu wel dat SGP en CU nu ieder met 1 zetel in het EP zitten.

  Ik ben trouwens wel benieuwd waar de ideologische common ground van Dedecker en de CU ligt. Ik dacht dat EP-fracties die moesten hebben om erkend te worden. Weet iemand iets meer over de Oost-Europese partijen in die fractie?

 4. 10

  Ik denk dat er weinig is dat nog “demonisatie” kan heten, als je in een fractie stapt met de partij van de Kaczyński brothers, je weet wel, de Poolse heksenjagers.

 5. 11

  Ergens munt uit slaan…

  De Tories versus Labour

  De opmerkelijke Brits-Poolse alliantie (New Europe) heeft iets vreemds opgeleverd.

  Blair (c.q. Labour) was aan de macht.
  Maar de Conservatives spinnen garen bij verdere Europese samenwerking.
  Zij kunnen een verbond met de Polen smeden.

 6. 13

  @10 Over demoniseren gesproken: De Poolse CDA ‘heksenjagers’? Pfff. Jongens, even normaal graag. Het water staat ‘links’ aan de lippen, ik weet het, maar dit is wel erg laag.

 7. 14

  @13: Ik zou de PiS niet de Poolse CDA noemen. Waarom heksenjagers? Omdat ze bezig zijn met alle mensen die lid zijn geweest van de communistische partij uit overheidsdienst te gooien. Het is gewoon neo-McCarthyisme.

 8. 15

  De Polen zijn toch helemaal niet zo anti-Europees?
  Dat de ChristenUnie nu kiest voor een Britse blok. Dat vind ik zorgwekkend.

  Wellicht krijg je een soort van CDU/CSU?

  Dat de ChristenUnie nu gaat samenwerken met de voormalige partners van het CDA.
  Dat vind ik apart.

 9. 16

  @14: Ik vind het verstandig om alle oud-communisten uit overheidsfuncties te gooien. Zij hebben meegewerkt aan het dictatoriale regime. Voor mij vergelijkbaar met Franco-aanhangers of Stasi-medewerkers. De communisten in Polen waren hartstikke foute lui, daar kunnen we het over eens zijn toch?

 10. 17

  @16: In Duitsland zijn na de 2e wereldoorlog ook (heel veel) nsdap-partijleden gewoon in overheidsfunctie gebleven en in Spanje de Franco-aanhangers ook (eentje is zelfs koning geworden). Bij mijn weten zijn in Duitsland ook niet alle SED-partijleden gezuiverd (nb. Stasi is niet hetzelfde als partijlid van de SED). Ik vermoed dat je het er overigens zelf niet mee eens zult zijn dat alle partijleden van de communistische partij in Polen harstikke foute lui waren.

 11. 18

  @15: Ligt er maar aan: De Polen staan niet te wachten op die liberale Europese plannetjes, alleen op een zak geld voor hun boeren. Als ze die krijgen, terwijl die nieuwlichterij over gelijke rechten enzo buiten de deur blijft, mag Europa wel. In die zin verschillen ze niet zoveel van Ieren.

 12. 19

  @17: Maybe I’m prejudiced. Ik heb een hekel aan commie bastards, en vind McCarthy een held, die ondanks alle tegenstand uit linkse hoek uitstekend werk deed. Hij heeft zijn naam en reputatie opgegeven voor een ideaal waar hij in geloofde: een vrij Amerika. We mogen hem dankbaar zijn. Rot-communisten.