CDA: Student moet masteropleiding zelf betalen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

spaarvarkenWederom een mooi proefballonnetje. Het CDA vindt studenten de laatste twee jaar de studiekosten zelf moeten ophoesten, wat neerkomt op een verviervoudiging van de studiekosten.

Welkom elite-onderwijs. Veel studenten zullen dit namelijk niet kunnen betalen, en huiverig staan tegenover het lenen van bedragen bij banken. Welkom land van de bachelors. Zeg maar dag tegen de kenniseconomie.

Oh ja, het vrijkomende geld wordt dan wel weer geïnvesteerd in diezelfde kenniseconomie. Wat daar dan nog van over is.

Reacties (11)

#1 Roy

Wat zou er nou echt de reden voor zijn dat het CDA de kosten van de kenniseconomie af wil wentelen op studenten (en daardoor dus op de kenniseconomie zelf)? Ik heb het idee dat het CDA vooral een partij is voor de babyboomers, die hun eigen AOW-toekomst willen veiligstellen, ten koste van alles.

Overigens wil GroenLinks (opmerkelijk genoeg) een mastertax invoeren, die de bachelorsfase deels kan vergoeden.

  • Volgende discussie
#2 knut

Voor een proefballon is de timing wel erg slecht en hadden ze eerst in hun eigen achterban moeten polsen (of afspraken maken over reacties). Oliedom is wel de beste term.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 WasHetMaarWat

Volkomen terecht dat studenten eindelijk eens een normale prijs voor hun studie gaan betalen. Ook toen ik nog studeerde snapte ik niet waarom een verpleegster zich scheel moest betalen aan belastinggeld zodat ik voor één euro per uur (!) onderwijs kon genieten.

Mensen steken zichzelf de godganse tijd in de schulden. Bankstellen, plasmaschermen, auto’s – maar oh wee als ze eens een paar centen moeten lenen of sparen voor de allerbeste investering die ze in hun leven kunnen doen.

De rare socialistische gedachte dat onderwijs niks mag kosten heeft onze universiteiten een enorme achterstand op Amerika opgeleverd. Het feit dat de overheid universiteiten betaalt voor afstudeerders heeft de academische lat verlaagd. Hoog tijd dat dit gebeurde, nu de prijzen voor de bachelors nog.

BartB

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Fuck die Amerikaanse universiteiten die alleen maar studenten afleveren die het konden betalen.

Wat boeit mij die achterstand als dat betekent dat je de kloof tussen arm en rijk alleen maar verder vergroot.

In mijn ervaring is het nog altijd zo dat Amerikanen heel erg goed zijn in het oplepelen van feitjes enz., maar owee zodra ze eens echt zelf moeten nadenken.

Nieuwe stelling: De Nederlandse universiteiten zijn gemiddeld beter dan de Amerikaanse.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 WasHetMaarWat

Sinds wanneer leren Nederlandse academici weer hoe ze moeten nadenken, dan? Een eenvoudige blik op de ranglijstjes die van universiteiten worden gemaakt leert ons het tegendeel van jouw bewering. Je zou wel gek zijn als talentvolle leerling als je naar een Nederlandse universiteit zou gaan.

BB

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Mark

Gemiddeld wel, maar qua top-prestaties vermoed ik van niet. Als jij de beste en briljantste leraren krijgt die alle tijd en aandacht voor je hebben levert dat beter opgeleide mensen op.

En toppers heb je ook nodig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Joost

Ach, die mensen komen er toch wel. Een briljante leraar maakt weinig uit. Alleen een slechte leraar heeft (een negatief)

@BB: Welke ranglijst en waar concludeer je dat uit? Een lijst is maar een lijst.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Roy

@Think Tank
Wat ik me dan afvraag: waarom zou eigen financiering van de masterfase, die de bachelorfase moet bekostigen, leiden tot beste en briljantste leraren die tijd en aandacht hebben? Universiteiten geven (bachelor)onderwijs over datgene waar ze onderzoek naar doen. Het (bachelor)onderwijs wordt beter als er meer geld wordt vrijgemaakt voor onderzoek en de koppeling van onderzoek aan de onderwijspraktijk. De eigen financiering van het masteronderwijs is slechts een transfusiemaatregel met als doel bezuinigingen.

Ik ben er meer voorstander van dat universiteiten durven kiezen wat hun specialiteit is en dáár meer in gaan investeren. Utrecht Biomedisch bijvoorbeeld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 WasHetMaarWat

De beroemde lijst van Jiao Tong bijvoorbeeld.

Een andere bekende is die van de Times.

Nu zijn er natuurlijk verschillen tussen de lijstjes. Volgens de Chinezen en het lijstje van Newsweek is Utrecht de beste Nederlandse universiteit, volgens de Times is dat Delft. Maar allebei hebben ze een top twintig die wordt gedomineerd door de dure, prestigieuze universiteiten van Oxford, Cambridge en de VS.

Het is simpelweg een feit dat onze beste onderzoekers naar zulke universiteiten vertrekken. Ze krijgen er beter betaald, mogen met slimmere collega’s werken en ze hebben er betere voorzieningen. Wie betaalt voor al dat extra’s? Niet de Engelse havenarbeider of de Amerikaanse maïsboer. Waarom zouden ze?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Mark

@Roy: dat zou het niet. Ik vergeleek de situatie met de Amerikaanse unis waar je veel geld voor moet dokken. Daar krijg je nl. wat voor terug: de briljantste docenten en dus erg goed onderwijs.

Ik vrees dat het in NL een verkapte bezuinigingsmaatregel is. Als ze dat geld nou direct in onderwijs zouden investeren zou ik er nog wat voor voelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Roy

@Think Tank
Het komt neer op geld weghalen bij de masters, om dat terug te laten vloeien naar de bachelorfase. Inderdaad een maatregel die een beetje moet verhullen dat je aan goed onderwijs niet meer wil uitgeven.

Ik ben niet direct voorstander van een duurdere master; vooral studies die zich richten op een carriere in de wetenschap (biomedisch, beta) worden zo (de salarissen in de wetenschap zijn immers niet fantastisch, terugbetalen een zwaardere last) minder populair, terwijl de marktgerichte studies worden bevoordeeld.

Ik weet zeker dat het academisch onderwijs in Nederland beter kan, als we toestaan dat bepaalde vakgroepen hun kop boven het maaiveld uitsteken. Dat kan voor een groot gedeelte intern al geregeld te worden door het bijsturen van eerste en tweede geldstroom.

  • Vorige discussie